Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας από την “Πολύτροπη Αρμονία” (Βίντεο)

Δημοσίευση: 14/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι εκπαιδευτικοί των εκπαιδευτηρίων “Πολύτροπη Αρμονία” ετοίμασαν ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τις οποίες και δημοσιεύουμε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Επίσης δείτε το βίντεο που ακολουθεί  με  την Αλεξάνδρα Κυριακουλάκη, καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της "Πολύτροπης Αρμονίας".

ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Τα θέματα είναι σχετικά προσιτά.

Ωστόσο

α) τα δύο κείμενα ελάχιστα συνομιλούν μεταξύ τους

β) οι ερωτήσεις του Β θέματος αποκλίνουν από αυτές που προβλέπουν το ΠΣ και οι οδηγίες του ΙΕΠ με
μικρή εξαίρεση τη Β3.

γ) Η παραγωγή λόγου (Δ θέμα) έρχεται από το παρελθόν του μαθήματος. Δεν «πατάει» και δεν αντλεί
υλικό από τα κείμενα αναφοράς. Ευνοείται έτσι η παθολογία του μαθήματος που ωθεί τους μαθητές να αποστηθίζουν έτοιμες ιδέες.

δ) Οι ενδεικτικές απαντήσεις της ΚΕΕ θα αποτελέσουν πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστούν όπως ακριβώς τιτλοφορούνται «ενδεικτικές». Οι περισσότερες περιορίζονται στην αόριστη αναπαραγωγή της θεωρίας και δεν σχετίζονται με τα κείμενα αναφοράς.

Σχόλια (9)

 
Β3
15 Ιουν 2021 21:50

Έχουν δοθεί και άλλες εναλλακτικές εκτός από τις τρεις. Η περιγραφή δεν είναι μία από αυτές.

 
Β.Α. Φιλόλογος
15 Ιουν 2021 21:35

Αρχικά, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε να μου απαντήσετε. Σύντομες παρατηρήσεις :
1) Η περιγραφή συνδέεται με τον εικονοπλαστικό λόγο, που θεωρώ ότι υπάρχει στην παράγραφο. Ο εικονοπλαστικός λόγος αποτελεί γλωσσικό(;) μέσο πρόκλησης συναισθημάτων. (Βλ. Πανελλαδικές 2002).
2) Σε ποιο σχολικό - ή και εξωσχολικό - βιβλίο το α΄πληθ. πρόσωπο θεωρείται "μέσο ευαισθητοποίησης";
3) Και δικοί μου μαθητές ανέφεραν την παρατακτική σύνταξη και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι "λάθος" ενώ το α΄πληθ." σωστό".
4) Τελικά, μήπως το ΙΕΠ πρέπει να δώσει κάποιες οδηγίες όσον αφορά στις ερωτήσεις του;

 
Εκπαιδευτικός
15 Ιουν 2021 19:25

@Φιλόλογος
Σωστά επισημαίνετε, συνάδελφε, ότι στις ενδεικτικές απαντήσεις των φροντιστηρίων για το ερώτημα Β3 έχουν επιλεγεί συγκεκριμένα τρία γλωσσικά στοιχεία, τα οποία ναι μεν υπάρχουν στο απόσπασμα, αλλά δεν είναι τα μόνα. Θεωρώ δεδομένο ότι το ΚΕΕ θα μας αποστείλει όλες τις ενδεδειγμένες απαντήσεις και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις βαθμολογήσεις. Οι μαθητές, καλό θα είναι να μην αγχώνονται από όσα διαβάζουν ή ακούνε, αλλά να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο αυριανό μάθημα, με καθαρό μυαλό. Καλή συνέχεια σε όλους τους εξεταζόμενους μαθητές μας!

 
Α. Κ. Φιλόλογος
15 Ιουν 2021 19:01

@Β.Α. Φιλόλογος
Συνάδελφε, θυμηθείτε ότι η περιγραφή είναι στοιχείο της επίκλησης στο συναίσθημα του δέκτη, αλλά το ζητούμενο ήταν "γλωσσικό μέσο" που χρησιμοποιείται για την ευαισθητοποίηση του και όχι γενικά κάποιο μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται αυτή.

 
Φιλόλογος
15 Ιουν 2021 18:24

Στο ερώτημα Β3, πολλοί μαθητές μου, ως γλωσσικά μέσα ευαισθητοποίησης , εντόπισαν το συγκινησιακό λόγο με λέξεις συναισθηματικά φορτισμένες και τον κοφτό παρατακτικό λόγο, στοιχεία τα οποία δεν έχω δει να έχουν αναφερθεί σε καμία από τις ενδεικτικές απαντήσεις που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Επειδή υπάρχουν πολλές γλωσσικές επιλογές για την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη, ελπίζω το ΚΕΕ να δώσει στις οδηγίες προς τους διορθωτές συναδέλφους, όλα τα στοιχεία που εντοπίζονται στο συγκεκριμένο χωρίο, γιατί ενδέχεται πολλοί διαγωνιζόμενοι να έχουν εντοπίσει και κάποια άλλα πέρα από τα συγκεκριμένα τρία που έχουν δοθεί στις ενδεικτικές απαντήσεις των φροντιστηρίων. Για να μην αγχώνονται οι μαθητές τους υπενθυμίζω αυτό ακριβώς : ότι οι απαντήσεις που κυκλοφορούν είναι απλά ... "ενδεικτικές". Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας!!!

 
Dario Moutso
15 Ιουν 2021 08:57

@Εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτηρίων Πολύτροπη Αρμονία.

Δεν είμαι φιλόλογος. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι τα θέματα είναι εύκολα (πολύ εύκολα;) και όχι <<σχετικά προσιτά.>> όπως αναφέρετε.

Τώρα άμα θέλουμε να βρούμε <<προβλήματα>> βρίσκουμε. Η ερώτηση όμως είναι. Υπάρχουν προβλήματα;

 
Qwerty
15 Ιουν 2021 07:51

Γιατί δεν υπάρχει σωστή βιβλιογραφική αναφορά για το άρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη στην Καθημερινή (κείμενο 1), παρά η αόριστη αναφορά "από τον ημερήσιο τύπο";

 
Όχι
15 Ιουν 2021 06:58

Δεν υπάρχει περιγραφή της στάσης μας στο μέλλον. Τι περιγράφει; Κανένα τοπίο; Κάποια ιστορία; Κάποιο συμβάν; Κάποιο γεγονός; Κάποιον άνθρωπο;

 
Β.Α. Φιλόλογος
14 Ιουν 2021 19:55

Στο ερώτημα Β3: Δεν υπάρχει "περιγραφή" της στάσης μας απέναντι στο μέλλον;
Η περιγραφή, ως μέσο πρόκλησης συναισθημάτων, αναφέρεται, με σαφήνεια στο σχολικό βιβλίο, επομένως πρέπει να θεωρηθεί ως σωστή απάντηση.
Θα επιθυμούσα τον σχολιασμό συναδέλφων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ