Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή ΟΛΜΕ στους Καθηγητές: Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην απεργία εκτός αυτών που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

"Όσο για τα επικίνδυνα και αυταρχικά παιχνίδια εντυπώσεων της κ. Κεραμέως, είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε να προστατεύσει αυτή τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως δεν το έκανε και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας"
Δημοσίευση: 15/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλο το διάστημα της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τους μαθητές και τις μαθήτριές μας σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Παρά τα τεράστια προβλήματα (υγειονομικές συνθήκες, έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, αποκλεισμό μαθητών από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έλλειψη επιμόρφωσης για εξ αποστάσεως διδασκαλία, παραβίαση εργασιακού ωραρίου, εμπορευματοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων κλπ) -τα οποία το ΔΣ της ΟΛΜΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε καταθέτοντας μάλιστα επανειλημμένως προτάσεις επίλυσής τους- καλέσαμε ως Ομοσπονδία όλα τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών, προς τιμήν τους, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ και συμμετείχε μαζικά και με ίδια μέσα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πριν καν το ΥΠΑΙΘ τη δρομολογήσει επισήμως και παρότι η κυβέρνηση απέρριπτε όλες τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυπταν.

Σχετικά με την απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 16 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (μία βδομάδα πριν αποφασιστεί η απεργία της ΑΔΕΔΥ) τέθηκε προς ψήφιση πρόταση για 48ωρη απεργία της ΟΛΜΕ στις 16-17 Ιουνίου. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταψήφισε την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ψυχολογία των υποψηφίων.

Η γενιά αυτή έχει βιώσει αδιανόητες και πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της υγειονομικής κρίσης (πολλοί/ες μαθητές/τριες νόσησαν οι ίδιοι/ες ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό), λόγω του εγκλεισμού που ειδικά για τους εφήβους είχε σοβαρότατες ψυχολογικές συνέπειες, λόγω του κλεισίματος των σχολείων για σχεδόν 8 μήνες τις δύο τελευταίες σχολικές χρονιές, λόγω της τηλεκπαίδευσης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Τόσο η έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ όσο και διεθνείς έρευνες (ΟΗΕ, UNESCO, UNISEF) μιλούν εμπεριστατωμένα για ανεπανόρθωτες συνέπειες εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές στο μαθητικό δυναμικό. Ταυτόχρονα, οι μαθητές/τριες μας είχαν να αντιμετωπίσουν, πέρα από όσα προκλήθηκαν από την πανδημία, και μία κυβερνητική πολιτική που όχι μόνο δεν επέλυσε τα τεράστια προβλήματα, αλλά προχώρησε σε απαράδεκτες νομοθετήσεις (ξαφνική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων κλπ) που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο εκπαιδευτικά και ψυχολογικά την έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά επιβαρυμένη αυτή γενιά μαθητών/τριων.

Η κυβέρνηση, παρότι γνωρίζει τις τεράστιες και εύλογες αντιδράσεις που προκαλεί το άκρως αντιεργατικό νομοσχέδιο σε όλο το εργατικό κίνημα, επιλέγει, επιδεικνύοντας για άλλη μία φορά την αναλγησία και την αδιαφορία της απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, να το φέρει για ψήφιση στη Βουλή ημέρα που διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συντάσσεται πλήρως με το σύνολο των εργαζομένων ενάντια στην προσπάθεια επιβολής του αντεργατικού νομοσχεδίου και της επίθεσης της κυβέρνησης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Γι’αυτό άλλωστε συμμετείχε μαζικά στην πανεργατική απεργία της 10ης Ιουνίου, καθώς και σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Με δεδομένη όμως την απόφαση του ΔΣ από την προηγούμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας για μη προκήρυξη απεργίας στις πανελλαδικές εξετάσεις και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές και στις μαθήτριές μας, ζητήσαμε επισήμως από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να εξαιρέσει από την απόφαση απεργίας όσους και όσες εκπαιδευτικούς εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων (λυκειακές επιτροπές, εξεταστές/τριες, επιτηρητές/τριες, βαθμολογητές/τριες κλπ). Ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ.
Κατόπιν τούτων, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναλογιζόμενο όσα υπέστησαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας όλο αυτό το διάστημα και δηλώνοντας εμπράκτως για μία ακόμα φορά τη στήριξή μας στον  δύσκολο αυτόν αγώνα που δίνουν, καλούμε σε συμμετοχή στην απεργία της 16ης Ιουνίου και στην απεργιακή συγκέντρωση (11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος) όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, εκτός από όσους και όσες εμπλέκονται στις διαδικασίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που στην ιστορική μας διαδρομή πάντοτε πρωτοστατούσαμε  και συνεχίζουμε να  πρωτοστατούμε  στους κοινωνικούς αγώνες με αίσθημα ευθύνης θα σταθούμε για μία ακόμα φορά αρωγοί στους/στις μαθητές/τριες μας, αγωνιζόμενοι/ες, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο που καταστρέφει το μέλλον τους και εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επέλθει επιπλέον ψυχολογικός φόρτος σε αυτούς/ες από την ακύρωση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όσο για τα επικίνδυνα και αυταρχικά παιχνίδια εντυπώσεων της κ. Κεραμέως, είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε να προστατεύσει αυτή τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως δεν το έκανε και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί φροντίσαμε πολύ πριν την αντιδημοκρατική αγωγή της υπουργού να πάρουμε την απόφαση για απρόσκοπτη πραγματοποίηση των πανελλαδικών  εξετάσεων. Της συνιστούμε αν πραγματικά έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για αυτήν την πολύπαθη γενιά να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να εξασφαλίσει την εισαγωγή μαθητών/τριων σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις των ΑΕΙ.

Ευχόμαστε ολόψυχα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα τους!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Σχόλια (13)

 
Ερώτημα
18 Ιουν 2021 09:32

Ποιο το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία των δασκάλων και καθηγητών; Ακούστηκε για 1% ! Αληθεύει;

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
16 Ιουν 2021 14:07

Απάντηση σε σχετικό σχόλιο:
Πολλές επαγγελματικές ομάδες έβαλαν δεκαετίες εναντίον των εκπαιδευτικών. Πολλοί χάρηκαν με τις γενναίες μειώσεις στις αποδοχές τους εξαιτίας του "ενιαίου" μισθολογίου. Δεν σκέφτηκαν τότε, ότι μικρότερος μισθός σημαίνει μικρότερες δαπάνες, άρα λιγότερα έσοδα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. (Οι μισθοί δαπανώνται για προϊόντα και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα -τρόφιμα, ρούχα, κομμωτήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, γυμναστήρια, εστίαση, θεάματα κ.ά.-)

 
Ας τα πουμε ολα
16 Ιουν 2021 09:24

Μιλήστε μια φορά για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών. Δείξτε ότι ξέρετε τι υπομένουν. Δειξτε οτι μας εκπροσωπείτε. Οργανώστε τον κλάδο. Αφήστε την ΑΔΕΔΥ και τις γενικολογίες. Επίσημα μέλη της ΑΔΕΔΥ ανάμεσα μας απαξιωνουν τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Γιατί άραγε;

 
Το μουντζούρωσαν
16 Ιουν 2021 08:26

Είπαμε για πρώτη φορά ότι έκαναν το σωστό. Έλα που με την ανακοίνωση δείχνουν ότι έκαναν το έκαναν εξ ανάγκης και όχι επειδή το πίστευαν. Τυφλή σύγκρουση με το Υπουργείο .

 
Νίκος
16 Ιουν 2021 05:51

Την ώρα των πανελλαδικών απεργία; Είστε εναντίον των μαθητών; Έλεος!

 
Σιωπητήριο
15 Ιουν 2021 22:35

Καταπάτησαν τα δικαιώματα των αναπληρωτών. Δεν μίλησα γιατί δεν είμαι αναπληρωτής. Καταπατησαν τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν μίλησα, γιατί δεν είμαι μαθητής. Καταπάτησαν τα δικαιώματα των εργατών. Δεν μίλησα, γιατί δεν είμαι εργάτης. Καταπάτησαν τα δικαιώματα των ανέργων. Δεν μίλησα, γιατί δεν είμαι άνεργος. Καταπατησαν τα δικαιώματα των ιδιωτικών υπαλλήλων. Δεν μίλησα, γιατί δεν είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Καταπάτησαν τα δικά μου δικαιώματα. Δεν μίλησε κανείς, γιατί δεν ήταν κανένας από τους παραπάνω εκπαιδευτικός. Διαίρει και βασίλευε...

 
Θανάσης
15 Ιουν 2021 22:17

Αν είναι δυνατόν! Τι άλλο θα ακούσουμε από την ΟΛΜΕ; Ποσο θα αντέξουμε;

 
Γιάνης
15 Ιουν 2021 21:45

Το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και κηρύσσει απεργία η ΑΔΕΔΥ...
Καλά κρασά!

 
Γιωργος
15 Ιουν 2021 20:46

Τι μεγαλοψυχια απο την ΟΛΜΕ! αν δεν την ειχαμε ουτε εξ αποστασεως εκπαιδευση θα γινοταν ουτε απεργιες ουτε εμβολιασμοι ουτε πανελληνιες. Η γενια αυτη τω μαθητων θα καταστρεφοταν.... ευχαριστουμε ΟΛΜΕ.

 
@Ακαιρο
15 Ιουν 2021 18:54

Δεν θα σοβαρολογείτε βέβαια! 1.Η ΟΛΜΕ κήρυξε την απεργία; 2.Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τέτοιο εργατικό νομοσχέδιο; 3.Απεργούν οι καθηγητές που εμπλέκονται στις πανελλήνιες; 4.Εσεις πάντως, καταφέρατε να μας εκπλήξετε με τον (άκαιρο, καλά το τιτλοφορήσατε!!!) σχολιασμό σας!

 
ΞΑΝΘΟΣ
15 Ιουν 2021 18:44

ΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.....ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ...!!!
ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΟΣΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 500-1000 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Ή ΟΣΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ......ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ....!!!
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ........ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.....ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΣΕ 40.000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ .....ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 30.000......ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ......ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΩ....!!!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ......ΑΡΑ ΜΕ 15.000 .....ΠΑΝΩ ....ΚΑΤΩ....ΤΑ ΒΟΛΕΥΟΥΝ....!!!

 
ERT
15 Ιουν 2021 18:18

Δηλαδή κάποιοι του ΔΣ ψήφισαν υπέρ της απεργίας;

 
Άκαιρο
15 Ιουν 2021 17:45

Βρήκανε ώρα για απεργία! Δε μας εκπλήσσετε!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.