ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Η απόφαση “σταθμός” του δικαστηρίου για την απεργία στις Πανελλαδικές στο esos: Ανοίγει νέα δεδομένα στα όρια της συνδικαλιστικής δράσης και στη λειτουργία της εκπαίδευσης

Δεκτή εξ ολοκλήρου η αγωγή της Ν. Κεραμέως από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών
Δημοσίευση: 15/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτή εξ ολοκλήρου έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την  κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών,  ζητώντας από το δικαστήριο  να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, την οποία δημοσιεύει ολόκληρη  κατ΄αποκλειστικότητα το esos:

ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΕΙ ότι η απεργία που εξήγγειλαν οι εναγόμενες για την 16η Ιουνίου είναι παράνομη και καταχρηστική, όσον αφορά τη συμμετοχή σε αυτήν των εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας, που είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας αυτής, και των εργαζομένων  στους κλάδους μεταφορών προσώπων δια ξηράς, θάλασσας και αέρος, που εξυπηρετούν εν προκειμένω  τη μετάβαση των μαθητών, εκπαιδευτικών και εξεταστών στα κατά τόπους Εξεταστικά Κέντρα μέχρι την 10η πρωινή της ημέρας αυτής.

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τις εναγόμενες να παραλείψουν τη συμμετοχή των  παραπάνω αναφερομένων συγκεκριμένων κατηγοριών  εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση  της 16ης Ιουνίου, ειδικά δε των εργαζομένων στα παραπάνω μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τη 10η πρωινή της ημέρας αυτής.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς την αμέσως ανωτέρω καταψηφιστική της διάταξη.

ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος εκάστης των εναγομένων, για κάθε παράβαση της ανωτέρω καταψηφιστικής διάταξης, χρηματική ποινή ποσού 10.000 ευρώ.

 Απόφαση  “σταθμός” για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Η παραπάνω δικαστική απόφαση αποτελεί “ σταθμός” καθώς  ανοίγει νέα δεδομένα στα όρια της συνδικαλιστικής δράσης και  στη λειτουργία της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για μελλοντικές κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας, καθώς το δικαστήριο έκρινε την 24ωρη απεργία παράνομη και καταχρηστική,κατά το μέρος που πραγματικά εμπόδιζε την ομαλή λειτουργία των εξετάσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σχόλια (32)

 
@@@Χαρά
16 Ιουν 2021 21:15

Μελετήστε τους μισθούς και το πως καθορίστηκαν εκεί που βρίσκονται τώρα στις δυτικές χώρες που αναφέρατε. Σίγουρα όχι επειδή κάποια κυβέρνηση αποφάσισε να είναι τόσο. Αν νομίζετε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να καθορίζουν τους μισθούς και οι επιχειρήσεις λενε "ΟΚ" και μπορούν να τους πληρώνουν, μάλλον δεν έχετε καταλάβει πως λειτουργεί μια οικονομια.

 
@Αγγελική
16 Ιουν 2021 19:33

Το νέο δεδομένο είναι ότι μπορεί μια απεργία να θεωρηθεί καταχρηστική για ένα μέρος των εργαζομένων που μετέχουν σε αυτήν

 
Μελίτακας ο Α΄
16 Ιουν 2021 18:50

Πηγαίνει στα σχολεία, τώρα στα δικαστήρια, όλο έξω είναι, δεν έχει γραφείο να καθίσει να μελετήσει τα επείγοντα προβλήματα; Συμβούλους δεν έχουμε, βιβλία δεν έχουμε, πού είναι ο Πρωθυπουργός να βάλει ένα υποχρεωτικό ωράριο σ' αυτό το υπουργείο; Έλεος πια μ' αυτό το έξω!...

 
Σωτήρης
16 Ιουν 2021 18:13

Υπάρχει ελπίδα γι'αυτή τη χώρα! Επιτέλους καιρός ήταν!

 
Αγγελικη
16 Ιουν 2021 16:50

Τα νεα δεδομενα που ανοιγει η αποφαση ειναι οτι τα δικαστηρια στην Ελλαδα μπορουν να κρινουν παρανομη μια ανυπαρκτη απεργια!!
Τι αλλο θα ζησουμε σε αυτη τη χωρα!

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
16 Ιουν 2021 16:44

Γιατι μας συκοφαντειτε κυρια μου;
Ως εδω και μη παρεκει!

 
ΜΙΝΑ
16 Ιουν 2021 16:42

ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ!
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ!

 
MK
16 Ιουν 2021 15:41

Από πότε θεωρείται νίκη μια μάχη που ποτέ δεν χρειάστηκε να δόθει; Η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει και είχε ήδη εγκριθεί το αίτημα της από την ΑΔΕΔΥ να μην συμμετέχουν στην απεργία οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στις πανελλήνιες. Η λογική αποσύρεται, ο γκεμπελισμός προελυαύνει.... ευκολά μπορεί να συμπεράνει κανείς τι παιδεία θέλετε να οργανώσετε εκεί στο υπουργείο.

 
Τα αυτονόητα...
16 Ιουν 2021 15:30

Κάναμε 50 χρόνια για να τα αποδεχτούμε!

 
ΤΡΑΓΙΚΟ
16 Ιουν 2021 14:13

Τραγικό να επικροτούν όλοι αυτοί την απόφαση του δικαστηρίου. Στην απεργία με ελεύθερη βούληση θα μπορούσε να συμμετέχει όποιος ήθελε. Δεν υποχρεώθηκε κανείς καθηγητής να κάνει απεργία. Οι αναπληρωματικοί επιτηρητές κτλ γιαυτό υπάρχουν σε όλες τις επιτροπές.
Τραγικό να καταφεύγει η υπουργός σε αυτό το επικοινωνιακό τρικ επίδειξης ισχύος.

 
@@Χαρά
16 Ιουν 2021 12:52

Ομολογώ ότι κι εγώ σε καμία χώρα δεν βλέπω απεργίες σαν αυτές. ΟΜΟΛΟΓΏ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΈΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΌΣΟ ΧΑΜΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟΣΟ ΑΠΟΝ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Θέλετε να είμαστε Γερμανία ή Αγγλία στις απεργίες, αλλά τριτοκοσμικη χώρα στους μισθούς και στα εργασιακά;; Αν ναι, ό,τι και να σας πω περιττεύει.

 
Θύμιος
16 Ιουν 2021 12:36

Την απεργία στον ιδιωτικό τομέα την καταλαβαίνω: δεν δουλεύεις, δεν πληρώνεσαι, αλλά ο εργοδότης χάνει πολλαπλάσια από τα διαφυγόντα κέρδη.

Την απεργία στο δημόσιο τομέα δεν την καταλαβαίνω: δεν δουλεύεις, δεν πληρώνεσαι, ο εργοδότης κερδίζει γιατί δεν σε πληρώνει, και ταλαιπωρείς τους συμπολίτες σου.

 
ΤΚ9
16 Ιουν 2021 12:32

@Χαρά
Άρα συμφωνούμε,ο Ερντογάν και ο Σύριζα με τις λοιπές δημοκρατικές (λέμε τώρα ) δυνάμεις, θεωρούν ότι οι υπόλοιποι υπονομεύουν την δικιά τους δημοκρατία.

 
@Χαρά
16 Ιουν 2021 12:24

Δεν τρώμε σανό. Αρκετά έχουμε υποφέρει απο τον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό σ'αυτή τη χώρα. Έχετε δει άλλη χώρα στην οποία ένας δημόσιος υπάλληλος ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ κανονικά για να μην πηγαίνει στη δουλειά αλλά να ασχολείται με το συνδικαλισμό; Έχετε δει άλλη χώρα που κλείνουν τη δουλειά, σχολεία, κλπ για να κάνουν εκλογές αντί να τις κάνουν εκτός ωραρίου; Αρκετά, όταν μια κυβέρνηση βαλει χέρι σ'αυτά θα έχει την υποστήριξη της τεράστιας πλειοψηφίας που ταλαιπωρείται δεκαετίες.

 
Χαρα
16 Ιουν 2021 11:37

&ΤΚ9 ακριβώς αυτό ισχυρίζεται και ο Ερντογάν ότι όλοι οι υπόλοιποι εκτός από αυτόν υπονομεύουν την δημοκρατία

 
Επιτέλους!
16 Ιουν 2021 11:21

Η Δημοκρατία νίκησε!
Καμία συνδικαλιστική ιδεοληψία πάνω από το καλό των μαθητών μας!
ΕΥΓΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΥΓΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!

 
ΤΚ9
16 Ιουν 2021 10:49

@Χαρά
Όχι δεν μας συμβαίνει ,γιατί απλά δεν είμαστε Σύριζα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις(και όποιος θέλει ,μπορούμε να ανοίξουμε συζήτηση περί δημοκρατίας).

 
Αμάν πχια
16 Ιουν 2021 10:27

@Ας τα πούμε όλα και λοιποί
Όντως μας περιμένουν τα χειρότερα. Ένας μεσαίωνας στην παιδεία, στην εργασία, σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα, που θα τον προσκυνάμε σαν πρόοδο!! Αν εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει, δεν υπάρχει ελπίδα πια στον κόσμο. Ζήτω η οπισθοδρόμηση, ζήτω ο εργασιακός μεσαίωνας της απλήρωτης δουλείας, δεν θέλουμε πια αναταραχές, μας αρέσει η ηρεμία μας, το σπιτάκι μας, τα μπανακια μας, τα μπαράκια μας, να έχει μουσικούλα στην ταβέρνα (αυτός κι αν δεν είναι αγώνας ζωής!), αφήστε μας πια στην ησυχία μας, όλο απεργίες, απεργίες, τι οπισθοδρομικα πράγματα είναι αυτά, όλο τυφλή σύγκρουση, αμαν, αφήστε μας ήσυχους να βάλουμε το μαγιουδακι μας να βουτήξουμε με το ποτάκι μας και κανένα κοψιδι στο χέρι! Ζήτω η ελευθερία!!!

 
Xm
16 Ιουν 2021 10:17

Επιτέλους η λογική άρχισε δειλά δειλά να εγκαθίσταται σ'αυτή τη χώρα. Άλλο μια απεργία διαρκείας που μπορεί να επηρεάσει και τις πανελλαδικές και άλλο μια 24ωρη, με χαμηλή μάλιστα συμμετοχή, που ως στόχο έχει να δώσει ένα μήνυμα στον Μητσοτάκη. Ο παρτακισμός δεν είναι λύση.

 
ΔΕΠ
16 Ιουν 2021 10:12

Επιτέλους αυτού του είδους ο συνδικαλισμός πρέπει να τελειώσει. Να σπάσει το απόστημα. Σε μερικές δουλειές ΔΕΝ μπορεί να έχεις δικαίωμα να ταλαιπωρείς όλο το κοινωνικό σύνολο, έχουν ΚΑΙ αυτοί δικαιώματα. Δεν μπορείς να απεργείς όταν είσαι χειρουργός, δεν μπορείς να απεργείς όταν είσαι στρατιωτικός, δεν μπορείς να κόβεις το ρεύμα, ούτε το νερό, ούτε την ελευθερη μετακίνηση των πολιτών. Το δικαίωμά σου στην απεργία δεν υπερταιρεί απέναντι στο δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων να πάνε στη δουλειά τους ή όπου αλλού πρέπει.

 
Apodomisi
16 Ιουν 2021 10:01

Κυρ Νίκη....ψάχνεις τόσο απεγνωσμένα μία νίκη απέναντι στην ΟΛΜΕ που τώρα τα βάζεις και με φαντάσματα! Η ΑΔΕΔΥ είχε ήδη εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς ακριβώς μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ. Τα άλλα είναι για να μειώσεις το σκορ σε 3-1 (3= Εκλογές Υπηρεσιακά, Απεργία για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, Αποφάσεις συλλόγων για Πειραματικά/Πρότυπα).

 
Ας τα πουμε ολα
16 Ιουν 2021 08:54

Μας περιμένουν και χειρότερα λογω της στάσης των συνδικαλιστών.
Ποια ΟΛΜΕ; Ξέχασαν τι θα πει συνδικαλισμός και τώρα παρουσιάζονται έκπληκτοι και μαχομενοι. Δυστυχώς δεν πείθουν.

 
Μελίτακας ο Α΄
16 Ιουν 2021 08:01

@ Χαρα
Όχι... εμένα το μόνο που με ενοχλεί... είναι πως ανοίγει τις πόρτες και μπαίνει στις τάξεις τις πρωινές ώρες και μετά πάει στον τοπικό μητροπολίτη.

 
Είμαστε δυο... είμαστε τρεις...
16 Ιουν 2021 07:55

Εναντίον ποιων έκανε αγωγή η υπουργός; Εναντίον της ΟΛΜΕ που είχε προαποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην απεργία, ακριβώς από ηθικό χρέος απέναντι στους υποψηφίους; Εναντίον της ΑΔΕΔΥ που ορθώς την εξαίρεσε από την απεργιακή κινητοποίηση; Εγώ θα ρωτήσω και κάτι άλλο. Τυχαία επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει ΤΩΡΑ στην βουλή το νομοσχέδιο; Τυχαία και τα μέσα δίνουν τα ρέστα τους εναντίον των κακών εκπαιδευτικών που θέτουν σε "κίνδυνο" τις πανελλήνιες εξετάσεις; Τι ζούμε;;;;;;

 
Χαρα
16 Ιουν 2021 07:10

Γιατί αρχίζει η διακυβέρνηση αυτής της χώρας να μου μοιάζει τόσο πολύ με τη διακυβέρνηση Ερντογάν; Σας συμβαίνει και σε εσάς αυτό;

 
2 Χρήστος
16 Ιουν 2021 00:02

Μπράβο στο δικαστήριο, καιρός ήταν να καταλάβουν οι συνδικαλιστές ότι υπάρχουν όρια

 
Καλλυ
15 Ιουν 2021 23:57

Αν μείνουν μαύρο χάλι..

 
Παρις
15 Ιουν 2021 23:57

Άρχισαν τα όργανα!!! Πριν ψηφιστεί το νσ Χατζηδάκη ποινες στους συνδικαλιστές εν μέρει απεργία τι είναι αυτά;;;;ΟΛΜΕ ακους;;;;μόνη σου άνοιξες την όρεξη στο υπουργείο έχεις ευθυνη ΟΛΜΕ ακους;;;;

 
Εκπαιδευτικός
15 Ιουν 2021 23:53

Η ΑΔΕΔΥ είχε από πριν εκδόσεις εξαίρεση για τους βαθμολόγησε.
Φάουλ της κας Υπουργού.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ