Η απόφαση “σταθμός” του δικαστηρίου για την απεργία στις Πανελλαδικές στο esos: Ανοίγει νέα δεδομένα στα όρια της συνδικαλιστικής δράσης και στη λειτουργία της εκπαίδευσης

Δεκτή εξ ολοκλήρου η αγωγή της Ν. Κεραμέως από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

15/06/2021

Άκουσε το άρθρο

Δεκτή εξ ολοκλήρου έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την  κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών,  ζητώντας από το δικαστήριο  να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, την οποία δημοσιεύει ολόκληρη  κατ΄αποκλειστικότητα το esos:

ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΕΙ ότι η απεργία που εξήγγειλαν οι εναγόμενες για την 16η Ιουνίου είναι παράνομη και καταχρηστική, όσον αφορά τη συμμετοχή σε αυτήν των εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας, που είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας αυτής, και των εργαζομένων  στους κλάδους μεταφορών προσώπων δια ξηράς, θάλασσας και αέρος, που εξυπηρετούν εν προκειμένω  τη μετάβαση των μαθητών, εκπαιδευτικών και εξεταστών στα κατά τόπους Εξεταστικά Κέντρα μέχρι την 10η πρωινή της ημέρας αυτής.

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τις εναγόμενες να παραλείψουν τη συμμετοχή των  παραπάνω αναφερομένων συγκεκριμένων κατηγοριών  εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση  της 16ης Ιουνίου, ειδικά δε των εργαζομένων στα παραπάνω μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τη 10η πρωινή της ημέρας αυτής.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς την αμέσως ανωτέρω καταψηφιστική της διάταξη.

ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος εκάστης των εναγομένων, για κάθε παράβαση της ανωτέρω καταψηφιστικής διάταξης, χρηματική ποινή ποσού 10.000 ευρώ.

 Απόφαση  “σταθμός” για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Η παραπάνω δικαστική απόφαση αποτελεί “ σταθμός” καθώς  ανοίγει νέα δεδομένα στα όρια της συνδικαλιστικής δράσης και  στη λειτουργία της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για μελλοντικές κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας, καθώς το δικαστήριο έκρινε την 24ωρη απεργία παράνομη και καταχρηστική,κατά το μέρος που πραγματικά εμπόδιζε την ομαλή λειτουργία των εξετάσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σχόλια (32)

@@@Χαρά
|

Μελετήστε τους μισθούς και το πως καθορίστηκαν εκεί που βρίσκονται τώρα στις δυτικές χώρες που αναφέρατε. Σίγουρα όχι επειδή κάποια κυβέρνηση αποφάσισε να είναι τόσο. Αν νομίζετε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να καθορίζουν τους μισθούς και οι επιχειρήσεις λενε "ΟΚ" και μπορούν να τους πληρώνουν, μάλλον δεν έχετε καταλάβει πως λειτουργεί μια οικονομια.

@Αγγελική
|

Το νέο δεδομένο είναι ότι μπορεί μια απεργία να θεωρηθεί καταχρηστική για ένα μέρος των εργαζομένων που μετέχουν σε αυτήν

Μελίτακας ο Α΄
|

Πηγαίνει στα σχολεία, τώρα στα δικαστήρια, όλο έξω είναι, δεν έχει γραφείο να καθίσει να μελετήσει τα επείγοντα προβλήματα; Συμβούλους δεν έχουμε, βιβλία δεν έχουμε, πού είναι ο Πρωθυπουργός να βάλει ένα υποχρεωτικό ωράριο σ' αυτό το υπουργείο; Έλεος πια μ' αυτό το έξω!...

Σωτήρης
|

Υπάρχει ελπίδα γι'αυτή τη χώρα! Επιτέλους καιρός ήταν!

Αγγελικη
|

Τα νεα δεδομενα που ανοιγει η αποφαση ειναι οτι τα δικαστηρια στην Ελλαδα μπορουν να κρινουν παρανομη μια ανυπαρκτη απεργια!!
Τι αλλο θα ζησουμε σε αυτη τη χωρα!

ΒΑΣΙΛΗΣ
|

Γιατι μας συκοφαντειτε κυρια μου;
Ως εδω και μη παρεκει!

ΜΙΝΑ
|

ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ!
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ!

MK
|

Από πότε θεωρείται νίκη μια μάχη που ποτέ δεν χρειάστηκε να δόθει; Η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει και είχε ήδη εγκριθεί το αίτημα της από την ΑΔΕΔΥ να μην συμμετέχουν στην απεργία οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στις πανελλήνιες. Η λογική αποσύρεται, ο γκεμπελισμός προελυαύνει.... ευκολά μπορεί να συμπεράνει κανείς τι παιδεία θέλετε να οργανώσετε εκεί στο υπουργείο.

Τα αυτονόητα...
|

Κάναμε 50 χρόνια για να τα αποδεχτούμε!

ΤΡΑΓΙΚΟ
|

Τραγικό να επικροτούν όλοι αυτοί την απόφαση του δικαστηρίου. Στην απεργία με ελεύθερη βούληση θα μπορούσε να συμμετέχει όποιος ήθελε. Δεν υποχρεώθηκε κανείς καθηγητής να κάνει απεργία. Οι αναπληρωματικοί επιτηρητές κτλ γιαυτό υπάρχουν σε όλες τις επιτροπές.
Τραγικό να καταφεύγει η υπουργός σε αυτό το επικοινωνιακό τρικ επίδειξης ισχύος.

@@Χαρά
|

Ομολογώ ότι κι εγώ σε καμία χώρα δεν βλέπω απεργίες σαν αυτές. ΟΜΟΛΟΓΏ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΈΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΌΣΟ ΧΑΜΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟΣΟ ΑΠΟΝ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Θέλετε να είμαστε Γερμανία ή Αγγλία στις απεργίες, αλλά τριτοκοσμικη χώρα στους μισθούς και στα εργασιακά;; Αν ναι, ό,τι και να σας πω περιττεύει.

Θύμιος
|

Την απεργία στον ιδιωτικό τομέα την καταλαβαίνω: δεν δουλεύεις, δεν πληρώνεσαι, αλλά ο εργοδότης χάνει πολλαπλάσια από τα διαφυγόντα κέρδη.

Την απεργία στο δημόσιο τομέα δεν την καταλαβαίνω: δεν δουλεύεις, δεν πληρώνεσαι, ο εργοδότης κερδίζει γιατί δεν σε πληρώνει, και ταλαιπωρείς τους συμπολίτες σου.

ΤΚ9
|

@Χαρά
Άρα συμφωνούμε,ο Ερντογάν και ο Σύριζα με τις λοιπές δημοκρατικές (λέμε τώρα ) δυνάμεις, θεωρούν ότι οι υπόλοιποι υπονομεύουν την δικιά τους δημοκρατία.

@Χαρά
|

Δεν τρώμε σανό. Αρκετά έχουμε υποφέρει απο τον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό σ'αυτή τη χώρα. Έχετε δει άλλη χώρα στην οποία ένας δημόσιος υπάλληλος ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ κανονικά για να μην πηγαίνει στη δουλειά αλλά να ασχολείται με το συνδικαλισμό; Έχετε δει άλλη χώρα που κλείνουν τη δουλειά, σχολεία, κλπ για να κάνουν εκλογές αντί να τις κάνουν εκτός ωραρίου; Αρκετά, όταν μια κυβέρνηση βαλει χέρι σ'αυτά θα έχει την υποστήριξη της τεράστιας πλειοψηφίας που ταλαιπωρείται δεκαετίες.

Χαρα
|

&ΤΚ9 ακριβώς αυτό ισχυρίζεται και ο Ερντογάν ότι όλοι οι υπόλοιποι εκτός από αυτόν υπονομεύουν την δημοκρατία

Επιτέλους!
|

Η Δημοκρατία νίκησε!
Καμία συνδικαλιστική ιδεοληψία πάνω από το καλό των μαθητών μας!
ΕΥΓΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΥΓΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!

ΤΚ9
|

@Χαρά
Όχι δεν μας συμβαίνει ,γιατί απλά δεν είμαστε Σύριζα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις(και όποιος θέλει ,μπορούμε να ανοίξουμε συζήτηση περί δημοκρατίας).

Αμάν πχια
|

@Ας τα πούμε όλα και λοιποί
Όντως μας περιμένουν τα χειρότερα. Ένας μεσαίωνας στην παιδεία, στην εργασία, σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα, που θα τον προσκυνάμε σαν πρόοδο!! Αν εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει, δεν υπάρχει ελπίδα πια στον κόσμο. Ζήτω η οπισθοδρόμηση, ζήτω ο εργασιακός μεσαίωνας της απλήρωτης δουλείας, δεν θέλουμε πια αναταραχές, μας αρέσει η ηρεμία μας, το σπιτάκι μας, τα μπανακια μας, τα μπαράκια μας, να έχει μουσικούλα στην ταβέρνα (αυτός κι αν δεν είναι αγώνας ζωής!), αφήστε μας πια στην ησυχία μας, όλο απεργίες, απεργίες, τι οπισθοδρομικα πράγματα είναι αυτά, όλο τυφλή σύγκρουση, αμαν, αφήστε μας ήσυχους να βάλουμε το μαγιουδακι μας να βουτήξουμε με το ποτάκι μας και κανένα κοψιδι στο χέρι! Ζήτω η ελευθερία!!!

Xm
|

Επιτέλους η λογική άρχισε δειλά δειλά να εγκαθίσταται σ'αυτή τη χώρα. Άλλο μια απεργία διαρκείας που μπορεί να επηρεάσει και τις πανελλαδικές και άλλο μια 24ωρη, με χαμηλή μάλιστα συμμετοχή, που ως στόχο έχει να δώσει ένα μήνυμα στον Μητσοτάκη. Ο παρτακισμός δεν είναι λύση.

ΔΕΠ
|

Επιτέλους αυτού του είδους ο συνδικαλισμός πρέπει να τελειώσει. Να σπάσει το απόστημα. Σε μερικές δουλειές ΔΕΝ μπορεί να έχεις δικαίωμα να ταλαιπωρείς όλο το κοινωνικό σύνολο, έχουν ΚΑΙ αυτοί δικαιώματα. Δεν μπορείς να απεργείς όταν είσαι χειρουργός, δεν μπορείς να απεργείς όταν είσαι στρατιωτικός, δεν μπορείς να κόβεις το ρεύμα, ούτε το νερό, ούτε την ελευθερη μετακίνηση των πολιτών. Το δικαίωμά σου στην απεργία δεν υπερταιρεί απέναντι στο δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων να πάνε στη δουλειά τους ή όπου αλλού πρέπει.

Apodomisi
|

Κυρ Νίκη....ψάχνεις τόσο απεγνωσμένα μία νίκη απέναντι στην ΟΛΜΕ που τώρα τα βάζεις και με φαντάσματα! Η ΑΔΕΔΥ είχε ήδη εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς ακριβώς μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ. Τα άλλα είναι για να μειώσεις το σκορ σε 3-1 (3= Εκλογές Υπηρεσιακά, Απεργία για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, Αποφάσεις συλλόγων για Πειραματικά/Πρότυπα).

Δημήτρης
|

Απαράδεκτο!

Ας τα πουμε ολα
|

Μας περιμένουν και χειρότερα λογω της στάσης των συνδικαλιστών.
Ποια ΟΛΜΕ; Ξέχασαν τι θα πει συνδικαλισμός και τώρα παρουσιάζονται έκπληκτοι και μαχομενοι. Δυστυχώς δεν πείθουν.

Μελίτακας ο Α΄
|

@ Χαρα
Όχι... εμένα το μόνο που με ενοχλεί... είναι πως ανοίγει τις πόρτες και μπαίνει στις τάξεις τις πρωινές ώρες και μετά πάει στον τοπικό μητροπολίτη.

Είμαστε δυο... είμαστε τρεις...
|

Εναντίον ποιων έκανε αγωγή η υπουργός; Εναντίον της ΟΛΜΕ που είχε προαποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην απεργία, ακριβώς από ηθικό χρέος απέναντι στους υποψηφίους; Εναντίον της ΑΔΕΔΥ που ορθώς την εξαίρεσε από την απεργιακή κινητοποίηση; Εγώ θα ρωτήσω και κάτι άλλο. Τυχαία επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει ΤΩΡΑ στην βουλή το νομοσχέδιο; Τυχαία και τα μέσα δίνουν τα ρέστα τους εναντίον των κακών εκπαιδευτικών που θέτουν σε "κίνδυνο" τις πανελλήνιες εξετάσεις; Τι ζούμε;;;;;;

Χαρα
|

Γιατί αρχίζει η διακυβέρνηση αυτής της χώρας να μου μοιάζει τόσο πολύ με τη διακυβέρνηση Ερντογάν; Σας συμβαίνει και σε εσάς αυτό;

2 Χρήστος
|

Μπράβο στο δικαστήριο, καιρός ήταν να καταλάβουν οι συνδικαλιστές ότι υπάρχουν όρια

Παρις
|

Άρχισαν τα όργανα!!! Πριν ψηφιστεί το νσ Χατζηδάκη ποινες στους συνδικαλιστές εν μέρει απεργία τι είναι αυτά;;;;ΟΛΜΕ ακους;;;;μόνη σου άνοιξες την όρεξη στο υπουργείο έχεις ευθυνη ΟΛΜΕ ακους;;;;

Καλλυ
|

Αν μείνουν μαύρο χάλι..

Εκπαιδευτικός
|

Η ΑΔΕΔΥ είχε από πριν εκδόσεις εξαίρεση για τους βαθμολόγησε.
Φάουλ της κας Υπουργού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ