ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε εκκρεμότητα η συνάντηση Πρυτάνεων με την υπουργό για τα 37 υπό διαγραφή Πανεπιστημιακά τμήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos συνολικά οι Πρυτάνεις προτείνουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα μισά από τα 37
Δημοσίευση: 17/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων  για τα 37 υπό διαγραφή Πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία θεσμοθετήθηκαν με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι Πρυτάνεις στις αρχές της προηγούμενης  εβδομάδας  απέστειλαν   επιστολή προς την υπουργό Ν. Κεραμέως, με την οποία ζητούν άμεσα συνάντηση μαζί της, πριν προχωρήσει στην όποια απόφαση για τα 37 τμήματα που εδώ και δυο χρόνια βρίσκονται σε αναστολή έναρξης λειτουργίας.

Η υπουργός Παιδείας αναμένει την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα των Πρυτάνεων.

Στο μεταξύ ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Πρύτανης του ΓΠΑ Σπ. Κίντζιος προετοιμάζει την τακτική Σύνοδο για τα μέσα Ιουλίου, στην οποία θα προσκληθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δέκα Πρυτάνεις που θίγονται από  την πρόθεση της Κυβέρνησης να διαγράψει το σύνολο των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων  έχουν διατυπώσει την έντονη διαφωνία τους και  εξουσιοδότησαν το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ζητήσει την έναρξη λειτουργίας ένα μέρος των τμημάτων αυτών που θέτει ως προτεραιότητα το κάθε ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos  συνολικά οι Πρυτάνεις προτείνουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα μισά από τα 37.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Πρυτάνεων , η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ 37 ΤΜΗΜΑΤΑ

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει  το esos η απόφαση της Κυβέρνησης είναι οριστική για την  διαγραφή των  37 νέων  τμημάτων   “Γαβρόγλου”  

Η ΕΘΑΑΕ το μοναδικό φάκελο που εξετάζει είναι του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση να συγχωνευθεί με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος και να διατηρηθεί  ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας  που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για δημιουργία  νέων τμημάτων από τον Κ. Γαβρόγλου , προεκλογικά, για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Τα εν λόγω τμήματα, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, δημιουργήθηκαν:

  •             χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
  •             χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
  •              χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
  •             χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
  •             ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,
  •         υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Σχόλια (6)

 
Η παθογένεια του αυτογκόλ
20 Ιουν 2021 10:03

Η παθογένεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θυμίζει το αστείο με το χθεσινό αποτέλεσμα του Πορτογαλία-Γερμανία στο Euro 2021: Οι Πορτογάλοι έβαλαν 4 γκολ και ο αγώνας έληξε με σκορ 4-2. Ποιος νίκησε? Εκ του αποτελέσματος, ως κρίσιμη παράμετρος αναδεικνύεται ο αριθμός των αυτογκόλ.
Αυτή είναι η παθογένεια του ελληνικού συστήματος. Για κάθε θετικό βήμα-νομοθέτημα εξορθολογισμού ακολουθεί το αυτογκόλ που προκαλεί τέτοια οπισθοδρόμηση που είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτή που προϋπήρχε. Κάθε μια κυβέρνηση (η ομάδα) παλινδρομεί σε κάθε βήμα της! Πολλά τα αυτογκόλ και προκοπή δεν υπάρχει.

 
Μελίτακας ο Α΄
19 Ιουν 2021 19:12

@ Μοναδική και σπάνια
Καλέ μου Έλληνα,
«Του βάζεις δύσκολα του κόσμου αυτού του άμυαλου»... Το μοναδικό παγκοσμίως ελληνικό φαινόμενο των αμέτρητων ομοειδών τμημάτων, είναι συμβατό με την κυρίαρχη και πολύμορφη πολιτική ιδέα «Τσοβόλα δώσ' τα όλα»! Μια ιδέα που γεννήθηκε με ξένα κεφάλαια για να γίνουν σήμερα δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος.
Το ξέρουμε όλοι, αλλά δεν φτάνει αυτό, χρειάζεται πλέον να πιστέψουμε σε μια νέα ιδέα που θα δώσει ρεύμα, θα βάλει στα ρούχα μας φωτιά, να τιναχτεί το άλλο πνεύμα, το πνεύμα του τολμηρού Έλληνα της Επανάστασης, το πνεύμα που κάνει τους Έλληνες της Διασποράς να διακρίνονται σ' όλους τους τόπους της Γης!...
Σας ΣΥΓΧΑΊΡΩ που με το σχόλιό σας συμβάλλετε στην απόδειξη μιας ιδέας που συνεχώς εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια, ότι τελικώς σ' αυτόν τον τόπο διάφορες πολιτικές ιδεολογικές ταμπέλες στερούνται νοήματος!...

 
Μοναδική και σπάνια
19 Ιουν 2021 12:21

Στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Electronics (Nat Electron 4, 439–446 (2021), DOI: 10.1038/s41928-021-00588-8), δημοσιεύθηκε μια πρωτοποριακή εργασία που φαντάζει ως "Μοναδική και Σπάνια", καθόσον όλοι οι συν-συγγραφείς είναι με Ελληνικά ονόματα ενώ ο καθένας τους είναι και από ένα διαφορετικό ίδρυμα του εξωτερικού. Μάλιστα το επίτευγμά τους βρίσκεται στα high-lights αυτής της εβδομάδας του IEEE Spectrum με τίτλο: "Backscatter Radio at Gigabit Speeds".
Μια μοναδική και σπάνια συντονισμένη δράση Ελλήνων μηχανικών στο εξωτερικό, μακριά από την Ελλάδα, των περίπου 20 τμημάτων ηλεκτρολόγων μηχανικών & υπολογιστών. Μια Ελλάδα: "Μοναχική και σπάνια να γυρνά μεσ' στα Βαλκάνια ανέμους να θερίσει … " . Μια Ελλάδα, που έχει πχ στην Πάτρα δύο σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η μια του παν/μίου Πατρών και η άλλη από το ΤΕΙ της Πάτρας που εντάχθηκε στο παν/μιο Πελοποννήσου (με έδρα στην Τρίπολη!).
Εδώ "αλαλούμ", πρυτάνεις συζητάνε για "το άπλωμα του τραχανά" και οι κυβερνήσεις συνδιαλέγονται με τα "ψηφαλάκια" της τοπικής κοινωνίας. Ευτυχώς που υπάρχει "ο απόδημος ελληνισμός που διαπρέπει, που αντιστέκεται ... και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει". Πως να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι διαπρέπουν στο εξωτερικό? Πως θα δει προκοπή αυτός ο τόπος, με τέτοιες νοοτροπίες? Τα 37 τμήματα που (ελπίζω να) καταργούνται μπορεί να θεωρηθούν μόνον ως απαρχή, ακολουθώντας ουσιαστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου σε αυτό που ονομάζεται "ελληνικό πανεπιστήμιο".

 
Νόμος
17 Ιουν 2021 18:17

Αυτός ο νόμος πλαίσιο που ήταν έτοιμος πριν τις εκλογές, θα τον φέρνατε πέρυσι αλλά μετά θα πήγαινε Μάρτη και μετά Ιούνη και μετά...κλάφτα Χαράλαμπε!!! Συζητάτε αλλαγές σε τμήματα ενώ υποτίθεται ότι θα παρουσιάσετε νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Ποιος μπορεί να σας πάρει στα σοβαρά όταν αντί να παράγετε νομοθετικό έργο παίζετε τόμπολα και χαντμπολ; Γι αυτό σας ψηφίσαμε; Για να κάνετε σόου από τα κανάλια σας;

 
Νόμος Πλαίσιο.
17 Ιουν 2021 14:24

Μπορείτε να αποσύρετε προσωρινά τη διάταξη και να την επαναφέρετε μετά από διαβούλευση στον νέο Νόμο Πλαίσιο. Αν δεν έρθει ποτέ ο νόμος, δεν θα έρθει ξανά και η διάταξη. Εκείνος ο νόμος που ήταν έτοιμος πριν τις εκλογές..

 
ΔΕΠ
17 Ιουν 2021 10:17

Κα. Κεραμέως μην κάνετε πίσω.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.