Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Οδηγίες υπ. Παιδείας προς τα Εξεταστικά Κέντρα μετά τα χθεσινά προβλήματα αποστολής θεμάτων

"Η ταυτόχρονη επανεκκίνηση του συνόλου των τερματικών σημείων επιφέρει τεράστια και αχρείαστη επιβάρυνση στο σύνολο της υποδομής"
Δημοσίευση: 17/06/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας, μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις αποστολής των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων απέστειλε προς τα Εξεταστικά Κέντρα τις ακόλουθες οδηγίες, ως υπενθύμιση:  

Α. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε τα τερματικά σημεία να επικοινωνούν ετεροχρονισμένα με την κεντρική υποδομή για την ταχύτερη μετάδοση των θεμάτων. Το ΣΑΜ, εφόσον συνδεθεί αρχικά με την κεντρική υποδομή, ενημερώνεται μόνο με τις νέες αποστολές θεμάτων, ενώ κατά την επανεκκίνηση του απαιτείται η ενημέρωση του συνόλου των αποστολών, καθώς και της εφαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση (με την αποστολή θεμάτων) απαιτείται λήψη δεδομένων μόνο περίπου 1ΜΒ, ενώ στην δεύτερη (με επανεκκίνηση) περίπου 70ΜΒ.

Β. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ταυτόχρονη επανεκκίνηση του συνόλου των τερματικών σημείων επιφέρει τεράστια και αχρείαστη επιβάρυνση στο σύνολο της υποδομής.

Συνεπώς:

- οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναμένουν τη λήψη των θεμάτων ΧΩΡΙΣ να κάνουν επανεκκίνηση του συστήματος – επανεκκίνηση θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ αν έχει δοθεί σχετική οδηγία αποκλειστικά από την ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ.

- οι ΔΔΕ θα πρέπει να αναμένουν τεχνικές οδηγίες από την ομάδα τεχνικής υποστήριξης του ΣΑΜ και στη συνέχεια να τις μεταβιβάζουν στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους. Ενδεχόμενη λανθασμένη οδηγία, κατά παρέκκλιση της ομάδας υποστήριξης του ΣΑΜ, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την συνολική απόδοση του συστήματος και να έχει δυσμενείς συνέπειες στις λοιπές σχολικές μονάδες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ γνωρίζει μέσω παρακολούθησης των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, τις σχολικές μονάδες ή ΔΔΕ στις οποίες παρουσιάζεται αδυναμία παραλαβής θεμάτων και επικοινωνεί η ίδια για την άμεση επίλυσή τους.

Σχόλια (11)

 
Kitsos
18 Ιουν 2021 17:56

Οδηγίες την προτελευταία μέρα των εξετάσεων... Για του χρόνου...

 
pakis
17 Ιουν 2021 19:23

@Ερώτηση
Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο είναι ασφαλείς και αδιάβλητη η διαδικασία, επίσης παίζονται λεφτά, στο σχολείο μου υπάρχουν δύο ολοκληρωμένα συστήματα ΣΑΜ (το ένα εφεδρικό). ...

 
Λάκης
17 Ιουν 2021 19:10

Να αρχίσει αμέσως η αξιολόγηση!!! οι χειριστές SAM να πάρουν μηδέν και οι τεχνικοί του SAM και το Υπουργείο 10 με τόνο!

 
Anastasia
17 Ιουν 2021 18:40

Έχει αλλάξει κάτι από τις προηγούμενες χρονιές; Γιατί φέτος;

 
Ερώτηση
17 Ιουν 2021 17:32

Μια ερώτηση για μας που έιμαστε "απ'έξω": Γιατί όλο αυτό το σύστημα με το ΣΑΜ/ΣΚΜ κλπ;
1) Υπάρχουν υπηρεσίες email με κρυπτογράφηση (π.χ. protonmail και άλλα παρόμοια) όπου μπορείς να στείλεις τα θέματα στους παραλήπτες/σχολεία με ασφαλή τρόπο (αδύνατο να διαβάσει τρίτος το μήνυμα ακόμη κι αν το υποκλέψει)

2) Μπορείς να κρυπτογραφήσεις τα θέματα εκ των προτέρων, και με χωριστό μήνυμα προς τα εξεταστικά κέντρα να στείλεις το κλειδί, αφότου έχουν μπει οι μαθητές και έχει "κλείσει" η αίθουσα.

3) Υπάρχουν και πιο εξεζητημένες μέθοδοι κρυπτογράφησης π.χ. χρονοκρυπτογράφηση, όπου το αρχείο δεν ανοίγει πριν από προκαθορισμένη ώρα, και διάφορα άλλα τέτοια.

Γιατί το υπουργείο μπλεκεται με αυτό το ΣΑΜ και όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται;

 
ΣΑΜ ή ΣΚΜ?
17 Ιουν 2021 15:03

Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης ή Σύστημα Καθυστερημένης Μετάδοσης? Θέλουμε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ!

 
pakis
17 Ιουν 2021 14:43

Αν περιμέναμε την άμεση αυτή επίλυση μέχρι την επόμενη μέρα θα περιμέναμε, άλλωστε την επανεκκίνηση από την ΔΔΕ μας είπανε να κάνουμε.

 
Ντροπή
17 Ιουν 2021 14:03

Μεγάλο ψέμα!! Ρίχνουν τα βάρη στους χειριστές ενώ το σύστημά τους είναι για τα σκουπίδια γιατί δεν δουλεύει ... απλά. Τι αποκεντρωμένο και χαζομάρες αυτά να τα λέτε σε αυτούς που δεν γνωρίζουν. το σύστημα κολάει και αν δεν κάνεις επανεκκίνηση θα βραδιάσει και θέματα δεν πρόκειται να πάρεις ποτέ!! και αυτά που λένε ότι παρακαλουθούν και γνωρίζουν μεγάλο παραμύθι! δεν γνωρίζουν τίποτα. Δηλαδή πόση ώρα να περιμένει ένας χειριστής όταν στο διπλανό σχολείο έχουν πάρει ήδη τα θέματα και στο δικό του μετά από μισή ώρα ούτε κάν ...

 
alastor
17 Ιουν 2021 13:19

Αντιγράφω από το έγγραφο ....αποποίησης ευθύνης της ομάδας υποστήριξης του ΣΑΜ:

"Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ γνωρίζει μέσω παρακολούθησης των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, τις σχολικές μονάδες ή ΔΔΕ στις οποίες παρουσιάζεται αδυναμία παραλαβής θεμάτων και επικοινωνεί η ίδια για την άμεση επίλυσή τους...."

Εδώ είναι όλα τα λεφτά.... Παραδέχεται η ομάδα υποστήριξης ότι από το πρώτο λεπτό ήξερε ότι πλήθος σχολείων δεν κατέβαζε τα αρχεία θεμάτων. Τι έκανε γι αυτό; Ακόμα περιμένουμε την ....επικοινωνία για την άμεση επίλυση του προβλήματος....

Κατά τα άλλα, καμία ευθύνη δεν τους αναλογεί.... Για όλα φταίνε οι χειριστές, διότι έκαναν άσκοπες επανεκκινήσεις των Η/Υ. Τι άλλο θα έκαναν δηλαδή, αφού κανείς δεν τους έδινε μια οδηγία, κανείς δεν τους έλεγε να ενεργοποιήσουν τους εναλλακτικούς τρόπους. Να κοιτάζουν την οθόνη μέχρι το μεσημέρι;

Μαθήματα ανευθυνότητας και πλήρους αποποίησης ευθυνών. Κατά τα άλλα, η αξιολόγηση μας μάρανε

 
Λαμπρά
17 Ιουν 2021 12:10

Ναι αλλά τις οδηγίες αυτές τις στέλνουν ΠΡΙΝ αρχίσουν οι πανελλαδικές

 
ατομική ευθύνη
17 Ιουν 2021 12:10

"Η ταυτόχρονη επανεκκίνηση του συνόλου των τερματικών σημείων επιφέρει..."

Να 'τη πάλι η ατομική ευθύνη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ