Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ν. Κεραμέως: Τέλος ο "μαυροπίνακας", ψηφιοποιούνται όλες οι υπηρεσίες των σχολείων, έρχονται εργαστήρια ρομποτικής και STEM και νέα προγράμματα σπουδών σε διαδραστικό

Κ. Μητσοτάκης: Την άλλη εβδομάδα, στο υπουργικό Συμβούλιο, θα εγκρίνουμε το πολλαπλό βιβλίο
Δημοσίευση: 17/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αλλάζει πρόσωπο το ελληνικό σχολείο από το νέο σχολικό έτος, μετά την εξασφάλιση αππο την Κυβέρνηση κονδύλι ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την παιδεία από το Ταμείο  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι από το 1,3 δις τα 450 εκατομμύρια ευρώ  θα διατεθούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:  

Α. Για την αντικατάσταση του "μαυροπίνακα" με διαδραστικούς πίνακες στις αίθουσες που διαθέτουν τη σχετική υποδομή να τους “υποδεχθούν”.

Β. Τα σχολεία θα εξοπλιστούν με   εργαστήρια ρομποτικής και STEM.

Γ. Ο τεχνολογικός  εξοπλισμός των σχολικών μονάδων θα ενισχυθεί σημαντικά.

Δ. Θα αγοραστούν ψηφιακά εργαλεία για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ε. Τα νέα προγράμματα σπουδών  θα είναι διαθέσιμα σε διαδραστικό, ψηφιακό περιβάλλον,

Ζ. Το σύνολο των εκπαιδευτικών θα επιμορφωθεί  σε νέα ψηφιακά προγράμματα,και,  

Η. Θα αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες   στα σχολεία

Κ. Μητσοτάκης: Την άλλη  εβδομάδα, στο υπουργικό Συμβούλιο, θα εγκρίνουμε το πολλαπλό βιβλίο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση   των  δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά, παρουσία  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, έκανε λόγο για το σχολείο του μέλλοντος   το οποίο θα διευρύνει το γνωστικό αντικείμενο το οποίο θα διδάσκεστε.

“Είναι ένα σχολείο το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία σε δασκάλους και καθηγητές να διδάσκουν τη σχολική ύλη, προσαρμόζοντας την στο δικό τους τρόπο διδασκαλίας”, τόνισε και ανακοίνωσε ότι    “την επόμενη εβδομάδα θα εγκρίνουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη θεσμοθέτηση του  πολλαπλού βιβλίου".

Θα μπορεί, δηλαδή, είπε ο πρωθυπουργός, μέσα από μια λίστα εγκεκριμένων βιβλίων ο καθηγητής και ο δάσκαλος να διαλέγει το βιβλίο εκείνο το οποίο ταιριάζει καλύτερα στον ίδιο, στην ίδια και στους μαθητές του. Ένα μικρό παράδειγμα μόνο.

Και βέβαια, πρόσθεσε, σημαντικοί πόροι (θα διατεθούν) από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων -η οποία έδειξε τη δυναμική της και προφανώς πρέπει να συνεχιστεί- και βέβαια για τα πανεπιστήμιά μας, ειδικά τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, στα οποία και εσύ φιλοδοξείς μέσω των πανελληνίων εξετάσεων να μπεις.

Τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τόνισε:

  • Αυτή την εποχή οι μαθητές της Γ’ Λυκείου συμμετέχουν στην πανελλήνιες εξετάσεις. Είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε ένα οριζόντιο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποδίδω όμως και πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Ήταν το «αποπαίδι» της ελληνικής παιδείας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι λάθος αυτό. Διότι ξέρουμε, παραδείγματος χάρη, ότι υπάρχουν ειδικότητες που διδάσκονται στα δημόσια ΙΕΚ μας οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας από ότι, ενδεχομένως, ορισμένες ειδικότητες που διδάσκονται στα πανεπιστήμια μας.
  • Για πρώτη φορά υποστηρίζουμε, με ένα συγκροτημένο σχέδιο, αυτό το οποίο ονομάζουμε dual-track approach, την εκπαίδευση η οποία μπορεί να είναι μονοετής, διετής, σε συνεργασία όμως με τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε επαγγελματικές δυνατότητες και στα παιδιά εκείνα που θα επιλέξουν να μην πάνε στο πανεπιστήμιο.
  • Οπότε το σχέδιο το οποίο έχουμε καταρτίσει έχει σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη των σχολείων αλλά και για την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση, η οποία τόσο σημασία θα έχει σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Σχόλια (25)

 
Βίβιαν
29 Ιουν 2021 16:34

Αγαπητοί μου υπέρμαχοι της αξιολόγησης, όσοι είστε δηλ υπέρ, ακόμη και μετά την αξιολόγηση πάλι σε κοντεινερ θα μαστε... Πάλι τις ίδιες ελλείψεις και χειρότερες θα έχουμε. Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση θα γίνει οντως για να βελτιωθεί η κατάσταση;;;;; Δεν ξέρουν τι ανάγκες έχουν τα σχολεία;;;; πρέπει να μας αξιολογησουν;;;;; δε θέλουν να βελτιώσουν τπτ. Το πολύ απλό θα σας πω: σε όλα τα σχολεία γραμματέας, επιστάτης και ψυχολογος. Να δείτε πως καλυτερεύει η εκπαίδευση...

 
Μπάμπης
19 Ιουν 2021 21:33

Καλοί μου συνάδελφοι, τρωγεστε με τα ρούχα σας. Δεν μου αρέσει ούτε με τιμά , όμως όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα μας, ισχύει το γνωστό: ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Και εννοείται πως ο,τι κατεβάσει το μαζεύουμε . Αύριο μπορεί να σκεφτούν ότι το σχολείο έχει άλλες ανάγκες, όμως τώρα περνά το σύννεφο με τους διαδραστικούς. Αφήστε τις ομπρέλες στην άκρη.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
19 Ιουν 2021 13:37

@@ Ανήσυχος εκπαιδευτικός (Qwerty)18 Ιουν 2021 09:14
Προφανώς ο επηρμένος λόγος σας αποκαλύπτει και τις υπερβατικές σας ικανότητες να γνωρίζετε χωρίς να σας το έχω πει ο ίδιος τις ιδεολογικές μου διαδρομές!
Πλην, αν εσείς αφήσετε στην άκρη τις φιλοκυβερνητικές σας παρωπίδες, δεν είναι δα και δύσκολο να αντιληφθείτε τα προφανή που έγραψα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσετε, ιδιαίτερα αν είστε εκπαιδευτικός...

 
Μελίτακας ο Α΄
19 Ιουν 2021 11:45

Άμα έχεις λεφτά, και σχολεία χτίζεις και συντηρείς και εξοπλίζεις και αναβαθμίζεις και και και... Προς το παρόν τα λεφτά που έρχονται είναι ξένα, είναι της ΕΟΚ - είμαι της παλιάς σχολής - είναι ξένα Κεφάλαια!...
Μου κάνει εντύπωση που όταν έρχονται, κανείς δεν λέει «Δεν τα θέλω!», «Κάτω το Κεφάλαιο!», η Πλουτοκρατία....
Τέλος, βρε παιδιά, ο μαυροπίνακας είναι καλός κι αυτός, και μόνο το γεγονός ότι φαίνεσαι «μπαρουτοκαπνισμένος» από το πρόσωπο μέχρι τα παπούτσια, έχει μια μαγεία, προκαλεί έναν θαυμασμό, έναν σεβασμό· ο αγαπημένος μου σύμβουλος έτσι έχει χαραχθεί στη μνήμη μου. Ήταν βέβαια της πρώτης γενιάς, της προδομένης!...

 
Ερηνη
19 Ιουν 2021 07:51

Ο καλός μας ο κουμπάρος ήτανε απ τον Περαία
Τηλεόραση δεν είχα αλλά μου βάλε κεραία.

 
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΣ
19 Ιουν 2021 02:51

Μαυροπίνακας: ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμα..... Τον δούλευα μέχρι πριν μια εβδομάδα.
Επιμόρφωση: ... άνθρωποι που έχουν πιστοποίηση Α ή Β επιπέδου (και με δικαίωμα να διδάξουν ΤΠΕ στα δημοτικά) χρειάζονται επιμόρφωση... ????
Κοντέϊνερ: ...ποιοι ζητούσαν παλιά "Γυμνάσια" σε κάθε κουτσοχώρι - που τώρα βέβαια έχουν ρημάξει ελλείψεως μαθητών - για να πάρουν 'οργανική' και κατευθύνονταν αλλού τα κονδύλια ???
Προς τα 'ορφανά παιδιά του Στάλιν' : Κρατισμός ΤΕΛΟΣ συνάδελφοι!! Το παλιό πέθανε ξεστομίζοντας "θα σας δω στα γουναράδικα" ......

 
Μάνος
18 Ιουν 2021 22:42

Ο Μητσοτάκης θα σας κάνει ανθρώπους, θέλετε δεν θέλετε!

 
Στεφανια
18 Ιουν 2021 22:42

Συνάδελφε; Νίκο, μετά από 25 χρόνια μια χαρά γνωρίζω και λυπάμαι για το ύφος αυτό. Όπως γνωρίζω πόσο εύκολες είναι οι πάσες . Όταν 25 παιδιά στοιβάζονται σε 25 ανθυγιεινα τετραγωνικά ,που έχουν ήδη διαδραστικό όμως βρέχονται όταν βρέχει και στη ζέστη η αίθουσα πιάνει 35βαθμους, δεν είναι θέμα του δήμου αλλά μιας κοινωνίας ολόκληρης που ... μακριά από μας όπου θέλει ας είναι
Και...δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος...

 
Μελίτακας ο Α΄
18 Ιουν 2021 19:23

Σαράντα χρόνια αναβροχιά και μόλις έπεσε λίγο νερό, αντί να χαρούμε και να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε ήσυχα κι απλά και να γίνουμε πιο απλοί, ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε όλοι μαζί προς το πρώτο σκαλί, για να λουλουδιάσει κάποτε το μικρό μας αλωνάκι, κοιτάμε το σκήπτρο που μας δίνει η Δολερή!...
Πωπωωω! Πόσους ποιητές έβαλα!...

 
Φτάνει πιά η μιζέρια
18 Ιουν 2021 17:28

@Εξαγγελίες μονο

Φαίνεται συνάδελφε, με το συμπάθιο κιόλας, ότι μόνο αυτό ήθελες να μάθεις. Εγώ έμαθα πως να ενσωματώνω διαδραστικό υλικό της e-me μέσα στην eclass χωρίς να απαιτείται η σύνδεση του μαθητή στη e-me. Προφανώς όλα είναι θέμα αντίληψης και καλής πίστης......

 
@ steven
18 Ιουν 2021 17:24

ή πολύ αφελής ή κομματάρχης . δεν εξηγείται. μα δεν έχουν κάνει τίποτα σοβαρό , ουσίας . και 1-2 καλά γι9α το θεαθήναι και χωρίς να ολοκληρωθούν. άσε μας , σανό και ξερό ψωμί για σένα.

 
Σωτήρης
18 Ιουν 2021 16:43

Με το μπαρντόν αλλά ο μαυροπίνακας έχει καταργηθεί εδώ και κάτι χρόνια! Όλοι λευκό έχουμε στα σχολεία μας και γράφουμε με μαρκαδόρο! Κάποιος άλλος τίτλος θεωρώ θα ήταν πιο κατατοπιστικός. Όλα καλά αυτά που λέει... το μόνο που φοβάμαι είναι ότι θα δώσει τσάμπα λεφτά στους διαδραστικούς που πλέον έχει αποδειχτεί ότι πέρα του ότι είναι περισσότερο για εφέ και η αποτελεσματικότητά του είναι αμφισβητήσιμη, είναι και ένα μέσο επικίνδυνο αφού βλάπτει την περιφερειακή όραση.

 
steven
18 Ιουν 2021 15:45

Ότι και να ανακοινώσει το ΥΠΑΙΘ κριτική και άρνηση.. Πόση μιζέρια πια συνάδελφοι κουβαλάμε..Άς δούμε πρώτα τι θα γίνουν από αυτά που ευαγγελίζεται το ΥΠΑΙΘ και μετά ας κριτικάρουμε όλοι μας ! ! !

 
Εξαγγελίες μονο
18 Ιουν 2021 15:20

Η τόσο αναμενομενη επιμόρφωση στην εξ αποστάσεως οδεύει προς το τέλος της και διαπιστώνω ότι δεν έμαθα τίποτα. Μας ετοιμάζουν μόνο για να παραδώσουμε ένα σχέδιο μαθήματος με τα ίδια και τα ίδια - αν όχι λιγότερα - που ήδη γνωριζουμε. Αντί για επιμόρφωση πρακτικης εξασκησης, μας έκαναν φροντιστήριο πως θα συμπληρώσουμε ένα αρχείο Word με τις γνωστές ξεπερασμενες κοινοτυπιες.

 
Γιάννης
18 Ιουν 2021 15:02

Το σχολείο μου βρίσκεται σε μια σχετικά ακριβή περιοχή της Αττικής και είναι φτιαγμένο για 200 μαθητές και έχει όμως 400 , στέγαση σε κοντέινερ ,χωρισμένες αίθουσες σε μικρότερες , κατηφορικά και επικίνδυνα προαυλια
Καλές οι εξαγγελίες αλλά οταν δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα το έτος 2021,επιτρέψτε μου να είμαι δυσπιστος!!!

 
Γιάννης
18 Ιουν 2021 15:00

Το σχολείο μου βρίσκεται σε μια σχετικά ακριβή περιοχή της Αττικής και είναι φτιαγμένο για 200 μαθητές και έχει όμως 400 , στέγαση σε κοντέινερ ,χωρισμένες αίθουσες σε μικρότερες , κατηφορικά και επικίνδυνα προαυλια
Καλές οι εξαγγελίες αλλά οταν δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα το έτος 2021,επιτρέψτε μου να είμαι δυσπιστος!!!

 
Νίκος
18 Ιουν 2021 14:47

@Στεφανια, Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι αυτά τα προβλήματα είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Στο Δήμαρχο τα παράπονα....

 
Ας μείνουμε στα ιδια λοιπον
18 Ιουν 2021 13:24

Όντως υπάρχουν προβλήματα αλλά να γκρινιάζουμε και σε ότι πάει έστω να γίνει κάτι καλύτερο..βαρετό.

 
@ Ανήσυχος εκπαιδευτικός (Qwerty)
18 Ιουν 2021 09:14

"τόσος πόνος τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο..."
Μην παραφράζετε τον Σεφέρη για τόσο ευτελή σκοπό. Μπορείτε να θυμηθείτε τον προηγούμενο στίχο και να αναστοχαστείτε την ιδεολογική σας διαδρομή.

 
Λευτέρης
18 Ιουν 2021 07:04

Με τα προβλήματα "ανασφάλειας" και παλαιότητας που έχουν πολλά, σχεδόν όλα, τα σχολεία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει πολλαπλό πλιάτσικο!!!! ούτε οι συναγερμοί αποτελούν λύση, κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.

 
Γιάννης
18 Ιουν 2021 06:09

Αλλάξαμε εποχή! Η τηλεκπαίδευση ήταν καθοριστική! Μερικοί είχαν κόλλημα με το μαυροπίνακα! Οι μαθητές όμως όχι! Πάμε μπροστά!

 
Η φωνή του αυτονόητου
18 Ιουν 2021 01:03

Στο μέσο ελληνικό σχολείο αυτό που είναι προτεραιότητα σήμερα είναι η συντήρηση των κτιρίων του και η προμήθεια θρανίων, πάγκων εργασίας και καρεκλών, όχι η προμήθεια διαδραστικών πινάκων και άλλων ψηφιακών εργαλείων. Τα ψηφιακά εργαλεία θα πρέπει να εισαχθούν όταν θα έχουν εξασφαλιστεί πρώτα οι άλλες προϋποθέσεις και έχει προσληφθεί το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για τη διαχείρισή τους...

 
Στεφανια
18 Ιουν 2021 00:45

Κάποιος να πει στους κύριους ότι εν έτει 2021 εμείς κάνουμε μάθημα σε κοντέινερ των 25 τ.μ, όταν βρέχει δεν πάμε τουαλέτα γιατί έξω από την τάξη έχει λίμνες κι όταν θέλουμε να κάνουμε μια γιορτή ζητιανευουμε για μια αίθουσα στα γύρω σχολεία. Καλή ρομποτική λοιπόν....

 
βγάλε τις υπηρεσιακές μεταβολές
17 Ιουν 2021 23:41

με διαφάνεια σε 15 μέρες , που δουλεύετε τον κόσμο ! και οι διαθέσεις για τις ανάγκες της υπηρεσίας, η ευνοιοκρατία στα "δικά μας" παιδιά πάνε σύννεφο. σανό για το λαό.............

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
17 Ιουν 2021 22:58

Μεγάλα λόγια, πουκάμισα αδειανά! Μαυροπίνακας βέβαια δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο εδώ και δεκαετίες, αλλά το ξεφουρνίζουμε κι αυτό για δημιουργία εντυπώσεων. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επίσης είναι άλλο ένα κυβερνητικό ανέκδοτο, αφού εδώ κι ένα χρόνο έχει εξαγγελθεί, κάποια στιγμή αναφερόταν ως ήδη συμβάν, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε! Κρίσεις στελεχών από 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν καν αρχίσουν τα μαθήματα! Κρίσεις πάντως με το διδακτικό έτος εν εξελίξει είναι η πιο επιπόλαιη σκέψη που ελπίζω ότι δε θα υλοποιηθεί...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ