Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Την Τετάρτη στο υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας (αξιολόγηση, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, αυτονομία σχολικών μονάδων και εκκλησιαστική εκπαίδευση)

Οι κρίσεις Σχολικών Συμβούλων θα γίνουν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Δημοσίευση: 17/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στο  Υπουργικό Συμβούλιο   το νομοσχέδιο (πολυνομοσχέδιο)  για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες του esos .  

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Α. Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Β. Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης.

Γ. Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.

Δ. Κατάργηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης.

Ε. Αυτονομία των σχολικών μονάδων.

Ζ. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

"Πρωτιά" στις κρίσεις θα έχουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στελέχη.

Ειδικότερα:

Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το κεντρικό μήνυμα του νέου Σχεδίου Νόμου  για την  ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι  “Όποιος αξιολογεί αξιολογείται”.

Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου,

Σε πρώτο στάδιο για τους αξιολογούμενους, θα προβλέπεται:

α. επιβράβευση  για τους “άριστους”

β. επιμόρφωση για όσους διαπιστώνεται “ανεπάρκεια”

Για τους “άριστους” εκπαιδευτικούς υπάρχουν πολλές σκέψεις μεταξύ των οποίων και επιπλέον μόρια στις “κρίσεις” στελεχών εκπαίδευσης κλπ.

Το Σχέδιο Νόμου σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν  εάν κάποιοι εκπαιδευτικοί παρά την επιμόρφωση εξακολουθούν να μη βελτιώνονται.

Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου, προβλέπουν:

Αξιολόγηση από δύο αξιολογητές: Κάθε αξιολογούμενος θα αξιολογείται  από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.

Στελέχη εκπαίδευσης: Συνολική αξιολόγηση  για τα στελέχη εκπαίδευσης, η οποία θα συνδέεται με την έρευνα για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας

Εκπαιδευτικοί: Διαμορφωτική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με διττό στόχο την επιβράβευση  της προσπάθειας και τη συνεχή  βελτίωση της απόδοσης μέσω σκιαγράφησης δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Προσωπικό   ηλεκτρονικό φάκελο: Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο  στον οποίο θα καταχωρίζονται, ανάμεσα σε άλλα,στοιχεία άσκησης  του εκπαιδευτικού/διοικητικού έργου.

Συνέντευξη: Θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή.

Παρατηρήσεις διδασκαλίας: Επίσης θα προβλέπονται   προγραμματισμένες παρατηρήσεις διδασκαλίας μαθημάτων από τους Σχολικούς Συμβούλους οι οποίοι θα “βαφτιστούν” Σύμβουλοι Εκπαίδευσης .

Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης

Το Σχέδιο Νόμου για τα κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης είναι βασισμλένο σ αυτό που το esos είχε δημοσιεύσει κατ αποκλειστικότητα πριν ένα χρόνο

Πατήστε εδώ για να δείτε το Σχέδιο Νόμου

“Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν και κατά  τη διάρκεια του σχολικού έτους”.

Αυτό ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στις  πρόσφατες  συναντήσεις με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι “κρίσεις”  στελεχών εκπαίδευσης, ακόμη και εάν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί, στη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, μπορούν να ξεκινήσουν και από το Σεπτέμβριο.

Σχόλια (23)

 
Πανελληνιες
22 Ιουν 2021 16:13

Έτσι μέσα στις πανελλήνιες περάστε νομοσχέδια μια χαρα

 
Λάθος στρατηγική
18 Ιουν 2021 23:14

Ενα νηφάλιο "μάτι" (νηφάλιο μάτι = κάποιος που δεν κυνηγά καμία από τις θέσεις που θα ξαναμοιρασθούν) θα δει ότι η στρατηγική είναι λάθος. 1. Δεν περνάς ένα νομοσχέδιο στη φάση που τα σχολεία είναι κλειστά. Μπορεί να βολεύει όμως και μόνο αυτό δείχνει ότι ξεκινά από λάθος προσέγγιση. Θέλει να έχει τις λιγότερες αντιδράσεις. Αυτό δεν είναι σωστή στρατηγική, είναι αναξιόπιστη στρατηγική (για να μην πω συμφεροντολογική). 2. Το αδύνατο σημείο που το ξέρουν οι πάντες είναι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης. Όλοι ξέρουν πως έγιναν και ήδη είναι φανερή η ανεπάρκεια ορισμένων εξ αυτών. Ακόμα και αν κάποιοι έχουν τυπικα και ουσιαστικά προσόντα ας το αποδείξουν με σωστές διαδικασίες. Αρα πρέπει να επιλεγούν πρώτοι οι ικανοί. Στη συνέχεια, όταν δημιουργήσεις το αίσθημα ότι ναι μεν θα βάλεις τα δικά σου παιδιά όμως θα μπουν τα ικανά τότε αρχίζεις από την κορυφή, Περιφερειακούς, μετά στους Συμβούλους Εκπαίδευσης (που η θητεία τους λήγει ετσι και αλλιώς τον Ιούλιο) και συνεχίζεις. Οι περιφερειακοί είναι 13. Γρήγορα θα τελειώσουν και θα φανεί προς τα που πάει το καράβι. Οι Σύμβουλοι θα πρέπει να έρθουν αργότερα, διότι είναι αυτοί που ουσιαστικά θα τρέξουν την αξιολόγηση, θέλουν δεν θέλουν. Συνεπώς πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε με τους Συμβούλους μπροστάρηδες από εκεί που η αποχή ήταν πάνω από 90% σε όλη την Ελλάδα για την αξιολόγηση να πάει σε άλλο ποσοστό που να δίνει ελπίδες για εφαρμογή. Κοντολογίς... λάθος στρατηγική που αργά η γρήγορα θα την πληρώσουν (και ειδικότερα η Υπουργός)

 
steven
18 Ιουν 2021 19:24

΄Οποιος ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ.. αξιολογείται.. Δίκαιο..Εγώ αξιολογήθηκα 2 φορές από τον σύλλογο διδασκόντων, όλοι πρόθυμοι , στην σειρά να αξιολογήσουν στην αλήστου μνήμης εποχή Κουράκη_ Φίλη. τώρα με τι κριτήρια ψήφισαν οι συνάδελφοι να μην τ΄ αναφέρω ...΄Τώρα γιατί αντιδρούν; Θα μπορούσαν να απέχουν από τις διαδικασίες αλλά αξιολόγησαν ..Εγώ λοιπόν δεν έχω το δικαίωμα να αξιολογήσω και να επιβραβεύσω τους άριστους συναδέλφους ; Οικονομικά κίνητρα στους αρίστους Υπουργέ ! !

 
Στράτος
18 Ιουν 2021 18:55

Μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση; Αν ναι, για πόσο καιρό; Ή θεωρείται ότι έχει γίνει ήδη διαβούλευση με φορείς και θα πάρει αμέσως τον δρόμο για τη Βουλή, αρχικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων;

 
@@ δικαιοσύνη
18 Ιουν 2021 17:13

αχού , πάλι τα ίδια θα λέμε ;;;; λογική του υπαίθ κι εσύ; οι θητείες των άλλων είναι ληγμένες ! των ΠΔΕ όχι , άρα μένουν ως έχουν με μεταβατική διάταξη - μόνο 13 είναι, αν και εγώ θα τους καταργούσα, περιττοί εντελώς- και θα ξεκινούσα από διευθυντές εκπαίδευσης που είναι η πιο προβληματική περιπτωση ! τι δεν καταλαβαίνεις;;;;;;;;;;; όχι άλλο σανό, όχι άλλο κάρβουνο,όχι άλλη κοροϊδία, όχι άλλα μόνιμα στελέχη: όσοι θέλουν rotation σε θέσεις ευθύνης και τάξης να έχουν εμπειρία. εντολές εφαρμοζουν όλοι που νομίζουν ότι υλοποιούν οράματα και θάματα !

 
Τάκης
18 Ιουν 2021 15:27

Πριν από 20 ημέρες δόθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ΔΟΥ της Ελλάδος. Οι δύο κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα βαθμολογήθηκαν με 20 και όλες οι άλλες στην περιφέρεια με 6 έως 11. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος !!! Το ίδιο θα είναι και στους εκπαιδευτικούς … ο νοών νοείτω.

 
Μαρία
18 Ιουν 2021 14:40

@10.500 , θα ήταν προτιμότερο να είναι 20.000 γιατί τα κενά είναι πολλά. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, και οι αναπληρωτές τα τελευταία χρόνια βάλαμε πλάτη.

 
Τακης
18 Ιουν 2021 14:29

Ακόμη ένα πρωταπριλιάτικο…

 
dimitris
18 Ιουν 2021 13:23

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκαπαιδευτικού έργου θα πρέπει να εφαρμοστεί άμμεσα αλλά να έχει σχεδιάσει απο πριν το υπουργείο ασφαλιστικές δικλείδες γαι τυχ'ον αυθαίρετη αξιολόγηση λογω προσωπικών διαφορών εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το σίγουρο είναι οτι εαν επιτελεστεί σωστά θα είναι για το καλό των ίδιων των εκπαιδευτικών και μαθητών και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της κοινωνίας γενικότερα. Ο εκπαιδευτικός θα αποκτήσει την αξία, την υπόληψη και την θέση που του ανηκει μέσα στην κοινωνία. Θα αποκτήσει λόγο.

 
Sancho Pancha Versus:Άνυδρο τοπίο Μάντσας η Κορώνης
18 Ιουν 2021 12:54

H ηγεσία του Υπουργείου μας,ευτχώς δεν ανέτρεψε την κανονικότητα και τη νομιμότητα,και άφησε τους ΣΕΕ να ολοκληρώσουν την τριετή τους θητεια...Φέρνει τώρα ένα νόμο επιλογής που είναι κατά το μείζον αξιοκρατικός και δίκαιος,μοριοδοτώντας την επιστημονική,παιδαγωγική και διοικητική επάρκεια και την επιμορφωτική δράση των υποψηφίων στελεχών,επί τη βάσει ενός νόμου που αποτελεί σύνθεση των επιτυχημένων νόμων των κκ.Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου.Μοριοδοτεί σωστά και την γλωσσομάθεια και στο μόνο που θα μπορούσε να προβάλλει κανείς ένσταση, είναι το λεγόμενο "ταβάνι" στην μοριοδότηση των πανεπιστημιακών τίτλων(13 μόρια)...Με τους συνδικαλιστές έξω πια από τα συμβούλια επιλογής, δίνει ένα σήμα στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι ενδιαφέρεται για περισσότερη αξιοκρατία,αν και είναι γνωστό ότι για τα όποια ευνοιοκρατικά τερτίπια των μέχρι σήμετα συμβουλίων επιλογής δεν ευθύνονταν αποκλειστικά οι κυβερνητικοί συνδιακλιστές αλλά η ίδια η κομματική λογική της κυβερνώσας παράταξης, της όποιας πριμοδότησης στην συνέντευξη των "δικών μας παιδιών".Τα γράφω όλα αυτά με κάποια ικανοποίηση,με σκεπτικισμό και με κάποια λύπη,καθότι,από το 2003 και δώθε,γνώρισα ως υποψήφιος σχολικός σύμβουλος όλα τα συν και όλες τις παγαποντιές ενός συστήματος επιλογής στελεχών που δεν πρόκειται ποτέ "να αγιάσει".Και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέφυγε κι αυτός από τη λογική της πριμοδότησης των δικών μας παιδιών,δεν έχει να προσθέσει κάτι,κι ας μην ηχήσουν οι κραυγές περί ευννοιοκρατίας των μπλε από την μεριά του, γιατί επ' αυτού έχει λερωμένη την αριστερή φωλιά του"...Προσπαθούμε να διορθωθούμε σ' αυτό το μετά την τουρκοκρατία ρουσφετολογικό τοπίο,αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε...Οι μπαρμπάδες μας απ' την Κορώνη ζουν ακόμα και μας καταδυναστεύουν.Ευελπιστώ ότι, στην περίπτωση των επικείμενων κρίσεων των σχολικών συμβούλων,θα είναι λιγοσστές οι παρεμβάσεις τους με το λάδι Κορώνης,μιας και το σύστημα άφηνε πάντα αυτό το πεδίο πιο "ελεύθερο"

 
@δικαιοσύνη!
18 Ιουν 2021 11:42

Δικαιοσύνη είναι να λήξει πρώτα η θητεία των Περιφερειακών στις 31/7/22, όχι να διακοπεί στον μέσον η θητεία τους.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
18 Ιουν 2021 10:59

Επιτέλους ψηφίστε το και κάντε κρίσεις μέσα στο καλοκαίρι!
Όχι άλλη παράταση θητείας!

 
ΕκπαιδευτικόςΒ
18 Ιουν 2021 10:47

Θυμάται κανεις να έχει γίνει ποτέ στη χώρα αυτή η επιλογή των στελεχών με την κανονική σειρά; Δηλ. Περιφερεακοί-Σύμβουλοι-Δ/ντες Εκπαίδευσης-Διευθυντές σχολείων;
Όπως νάναι, κάθε φορά, ανακατεμένα και άστοχα.
Γαία, πυρί μιχθιήτω από Σεπτέμβριο στα σχολεία.
Να δούμε ποιος σύμβουλος θα πλησιάσει στα 100 μέτρα ...

 
specials
18 Ιουν 2021 09:55

Θα φας καλά από Σεπτέμβρη. Πάλι θα χάσεις!

 
Δεν μπορεί να σταθεί σύστημα σωστής επιλογής
18 Ιουν 2021 09:30

αν δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης. Τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν αποδείξει στην δουλειά τους την δυνατότητα να μπορουν να διδάξουν ,να συνεργαστούν, να εμπνέουν, να σέβονται,να έχουν καλή κοινωνική επαφή, να ενημερώνονται για την πρόοδο στην επιστήμη τους,και μετά να διοικήσουν. Πουθενά στον σύγχρονο κόσμο σήμερα δεν αγνοούν το έργο, την εργασία, την παραγωγή στον χώρο της δουλειάς .Όταν ο άλλος πάει και κάνει ένα άσχετο με την εκπαίδευση διδακτορικό και δέκα χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό πέρα από το αναγκαίο στην δουλειά του, είναι τραγικό να μπαίνει μπροστά με τα μόρια αυτά και να τα δείχνει αποκλειστικά .Συμπληρωματικό ναι. Γι αυτό και η καλύτερη εταιρεία επιλογής στον κόσμο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε σωστές επιλογές. Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η επιλογή. Μόνο έτσι θα διορθωθεί αυτό το σαθρό κομματοκρατούμενο σύστημα επιλογής στελεχών.

 
Μίνα
18 Ιουν 2021 08:30

Να αρχίσει με τους διορισμένους αναπληρωτές διευθυντές διευθύνσεων, των οποίων η θητεία λήγει 31 Αυγούστου 2021. Επιτέλους, ας ξεκινήσουν οι επιλογές στελεχών και να ισχύσει η διετής θητεία των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

 
nikoskons
18 Ιουν 2021 07:46

“Όποιος αξιολογεί, θα έχει ήδη αξιολογηθεί”, ὀψόμεθα...

 
10.500 σε μια φάση
18 Ιουν 2021 07:43

Σας το έχουν πει όλοι. Να γίνουν οι 10.500 σε μια συνολική φάση για κάθε κλάδο για να υπάρξει μια σχετική ομαλότητα στην εκπαίδευση! Αν δεν αντιλαμβάνεστε ποσό σημαντικό είναι αυτό για τα σχολεία αλλά και για εμάς τους ίδιους που βράζουμε τόσο καιρό δεν υπάρχει πλέον κάτι άλλο για σχολιασμό... Τι να πει κανείς άλλωστε μετά για εκπαιδευτικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες σε σχολεία που θα φτάσουν την επόμενη σχολική χρονιά τα 20.000 οργανικά κενά και θα λειτουργούν με 50.000 αναπληρωτές...

 
Λευτέρης
18 Ιουν 2021 07:19

Άλλη μία προσπάθεια, μακάρι να τελεσφορήσει...

 
Εκπαιδευτικός
18 Ιουν 2021 06:01

Η θητεία των στελεχών ούτως η άλλως λήγει. Όποτε αναμενόμενο. Νομίζω και η αξιολόγηση πρέπει να εφαρμοστεί. Δε μπορεί να λέμε όχι σε όλα.

 
Υποψήφια Σύμβουλος
18 Ιουν 2021 04:20

Επιτέλους μετά από τρία χρόνια με τους ΣΕΕ να δούμε άσπρη μέρα και εμείς που είμαστε στην αναμονή. Αρχίζω απο αύριο να τακτοποιώ τα δικαιολογητικά και το βιογραφικό μου γιατί θα γίνουν όλα τσακ μπαμ!!

 
δικαιοσύνη!
17 Ιουν 2021 23:52

Αν θέλετε, ας γίνει επιλογή όλων από πάνω προς τα κάτω...
Από Περιφερειακούς διευθυντές ...... .... μέχρι δ/ντές σχολείων!

Διαφορετικά, επιλογές αλλά καρτ, με διορισμένους με συνοπτικές διαδικασίες δ/ντές εκπαίδευσης, είναι για γέλια και για κλάματα .....!!!!!!

και ΖΗΤΩ το Ελλαδιστάν!!!

 
όλοι ΟΙ σε παράταση
17 Ιουν 2021 23:33

έχουν κριθεί με κάποιο νόμο επιλογής, πλην των 116 . αναμένουν όλοι να αρχίσει από εκεί. ο αριθμός τους μικρός, σε ένα εξελάκι τα κριτήρια, επιλογή φαστ-τρακ σε ένα μήνα , 16/8 στις θέσεις τους (ήδη επιλέχθηκαν γρήγορα οι υπηρετούντες ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ- ή μήπως μόνιμοι χωρίς κρίση; )

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.