Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εν. Ελλήνων Ερευνητών: Αναγκαιότητα άμεσης τροποποίησης διάταξης του άρθρου 37 του Ν. 4765/2021 σχετικά με τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων ΙΔΟΧ στα Ερευνητικά Κέντρα

Δημοσίευση: 18/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προς:      Κύριο Μαυρουδή Βορίδη, Υπουργό Εσωτερικών, ypourgos@ypes.gr
    Κύριο Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, minister.sec@mnec.gr

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ως Ένωση Ελλήνων Ερευνητών είχαμε εγκαίρως τονίσει και προειδοποιήσει για τις δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής του άρθρου 37 παρ. 2 του Ν. 4765/2021 (από την 15η Μαΐου 2021) στις διαδικασίες πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, ΙΔΟΧ) στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που εμπλέκει το Α.Σ.Ε.Π. στη διαδικασία πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας (ορισμένου χρόνου, ΙΔΟΧ) αποκλειστικά και μόνο για τα Ερευνητικά Κέντρα (και όχι για τα ΑΕΙ), θεσπίζει μια εξαιρετικά γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία σύναψης συμβάσεων, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη σε αυτή καθεαυτή την ερευνητική διαδικασία.

Αντίστοιχη διαδικασία μέσω του Α.Σ.Ε.Π. είχε προβλεφθεί παλαιότερα με τον Ν. 4057/2012, αν και τότε περιελάμβανε και τα ΑΕΙ και στη συνέχεια καταργήθηκε, διότι διαπιστώθηκε εγκαίρως ότι είχε εξαιρετικά σοβαρές  επιπτώσεις, καθυστερήσεις  και δυσχέρειες στην υλοποίηση των ερευνητικών έργων.

Είναι προφανείς όχι μόνο οι δυσλειτουργίες, που προκύπτουν, στην επιτυχή και έγκαιρη υλοποίηση των ερευνητικών έργων και προγραμμάτων των ΕΚ, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην απασχόληση νέων επιστημόνων, λόγω αυτής της αδικαιολόγητης διάκρισης ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς,  δηλ.  τα ΑΕΙ και τα ΕΚ.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εισακουστεί οι έντονες εκκλήσεις τις ερευνητικής κοινότητας για την άμεση απαλοιφή της παρ. 2 του άρθρου 37 του Ν. 4765/2021 και τη συνέχιση της εφαρμογής του άρθρου 64 του Ν. 4485/2017 στα ΕΚ για τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στα ερευνητικά έργα με σύμβαση ΙΔΟΧ, διαδικασία  που εξακολουθεί να ισχύει για τα ΑΕΙ.

Αντιθέτως, κοινοποιήθηκε στα ΕΚ ηλεκτρονικό μήνυμα της Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών (17/05/2021) και έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας (υπ' αριθμ. 58723/26.05.2021), στα οποία καταγράφεται η «ασαφής άποψη» ότι τα ΕΚ εξακολουθούν να προσλαμβάνουν προσωπικό για την εκτέλεση των έργων και προγραμμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/2017 (όπως και του άρθρου 93 του ν. 4310/2014, όπως ισχύει) και όχι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4765/2021.

Σύμφωνα και με νομικές γνωματεύσεις για τη νομική κατοχύρωση των ΕΚ, τα οποία υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους από ελεγκτικούς μηχανισμούς για την ορθή  διαχείριση των ερευνητικών έργων (π.χ. Ελεγκτικό Συνέδριο, ΓΛΚ κ.ά.), και λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρούμε κρίσιμο αυτό να επιλυθεί με σαφήνεια μέσω σχετικής νομοθετικής παρέμβασης. Η οποιαδήποτε νομική ασάφεια στην εν λόγω διαδικασία, σχετικά με την υπαγωγή ή μη των σχετικών προσλήψεων στις διατάξεις περί Α.Σ.Ε.Π., εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για καταλογισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΚ, το προσωπικό των ΕΛΚΕ/Οικονομικές Υπηρεσίες και τους Επιστημονικούς Υπευθύνους ερευνητικών έργων και προγραμμάτων.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών εκφράζει την έντονη δυσφορία των Ερευνητών για την για πολλοστή φορά αρνητική και απαξιωτική αντιμετώπιση των Ερευνητικών Κέντρων και τη διακριτική μεταχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και έργων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ σε σχέση με τους ΕΛΚΕ των ΕΚ και ζητά:

είτε
➢    την άμεση απαλοιφή της παραγράφου 2 του άρθρου 37 του Ν. 4765/2021,

είτε εναλλακτικά
➢    την άμεση προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 37 του Ν. 4765/2021: «Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε προγράμματα και έργα, τα οποία διαχειρίζονται τα Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.). Το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 4485/2017 (Α' 114), όπως ισχύει.»

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας ώστε να αποφευχθούν σοβαρές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην εκτέλεση των ερευνητικών έργων και στις συμβάσεις νέων επιστημόνων στα Ερευνητικά Κέντρα.

Για την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών
Η Πρόεδρος    Η Γενική Γραμματέας
Μαρία A. Κωνσταντοπούλου    Γεωργία Κ. Τσιροπούλα

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ