Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Διαμαρτυρία γονέα για τους προφορικά εξεταζόμενους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)

Δημοσίευση: 19/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Είμαι γονέας που το παιδί μου συμμετέχει στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις 2020-2021 με τους προφορικά εξεταζόμενους μαθητές και διαπίστωσα ότι από την διαδικασία των εξετάσεων αυτών προκύπτουν θέματα που αφορούν όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους.

Στο Αρ.Πρωτ.Φ.251/67372/Α5/09-06-2021 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ με θέμα: «Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση» αναφέρεται ότι με την αριθμ. πρωτ. Φ.151/89670/A5 (ΦΕΚ 1918 τ.Β΄/01-06-2017) Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται εφεξής τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 της εν λόγω ΚΥΑ καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης το οποίο ανέρχεται σε 350,00 ευρώ ανά δικαιούχο και ορίζονται οι γενικές προϋποθέσεις. Δικαιούχοι είναι οι υποψήφιοι, εφόσον η απόσταση της σχολικής μονάδας από το Βαθμολογικό Κέντρο ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο είναι μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων.

Τα παρακάτω θέματα αποτελούν διαπιστώσεις όχι μόνο δικές μου αλλά και διαπιστώσεις άλλων γονέων προφορικά εξεταζόμενων μαθητών.

1) Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε στους αρμοδίους ότι οι μαθητές ως επί το πλείστον είναι ανήλικοι, άρα πρέπει να συνοδεύονται. Για τον λόγο αυτό:

•    Γονείς από το Βόλο δηλώνουν ότι για τα προσωπικά τους έξοδα (μετακίνησης, διαμονής και διατροφής) θα χρειαστούν πάνω από 1000 ευρώ για την περίοδο των προφορικά εξεταζόμενων μαθητών.

•    Γονείς με τα εξεταζόμενα παιδιά τους που διανύουν απόσταση μικρότερη των 120 χλμ. από το Επαγγελματικό Λύκειο που αποφοιτούν οι μαθητές έως το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, που είναι το Εξεταστικό Κέντρο, το αυτοκίνητο που μετακινούνται καταναλώνει αναλογικά βενζίνη, όπως αυτών που κάνουν 120 χλμ. και δικαιούνται αποζημίωσης.

2) Εμείς (πατέρας και γιος) ξεκινήσαμε για το Εξεταστικό Κέντρο από το σπίτι μας με ΙΧ αυτοκίνητο. Ξυπνήσαμε στις 6:00 π.μ. και επιστρέψαμε στις 4:00 μ.μ., δηλ. μετά από 10 ώρες. Οι προβληματισμοί που θέτω είναι οι εξής:

•    Η μεγάλη απόσταση της μετακίνησης λόγω του άγχους τόσο του υποψήφιου όσο και του γονέα εγκυμονεί κινδύνους.   

•    Όπως προείπα, η όλη διαδικασία διήρκησε συνολικά 10 ώρες και κανείς δεν διερωτάται εάν ο εξεταζόμενος, αφού επί πολλές ώρες από το πρωί είναι σε αναμονή, διαθέτει χρήματα για φαγητό εκτός από το νερό που επιτρέπεται να έχουν οι υποψήφιοι μαζί τους.

•    Το ίδιο ισχύει και γα τους γονείς των υποψηφίων που η παραμονή τους βρίσκεται στον χώρο του εξωτερικού δρόμου του σχολείου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

3) Εφόσον ισχύει αυτό το σύστημα, το Υπουργείο μέσω των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τους μαθητές κάθε Νομού που είναι σχετικά κοντά στο Εξεταστικό Κέντρο και να τους μεταφέρουν σ’ αυτό με δική τους ευθύνη. Επίσης, όσον αφορά τους μαθητές και γονείς των πιο απομακρυσμένων περιοχών, να μεριμνήσουν για τη μετακίνηση, διαμονή και διατροφή τους.

4) Η πιο δίκαιη λύση από αυτή που ισχύει είναι να δημιουργηθούν Εξεταστικά Κέντρα σε κάθε Νομό και όχι να γίνονται διακρίσεις μεταξύ Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων π.χ. οι μαθητές των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται προφορικά στην Περιφερειακή Ενότητα που ανήκουν ενώ των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται μακριά από τον τόπο τους πληρώνοντας οικονομικό, σωματικό και ψυχικό τίμημα. Για παράδειγμα, στον Νομό Μαγνησίας λειτουργεί για τα Γενικά Λύκεια Εξεταστικό Κέντρο με λιγότερους μαθητές απ’ ότι στα ΕΠΑ.Λ. του ιδίου Νομού. Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ., που υπερτερούν σε αριθμό από τα Γενικά Λύκεια, μετακινούνται, με όλα τα επιβαρυντικά επακόλουθα, στο Εξεταστικό Κέντρο του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, ενώ οι μαθητές των Γενικών Λυκείων εξετάζονται στον τόπο τους, καθώς αυτό είναι το σωστό. Δίκαιο λοιπόν είναι να εξετάζονται και οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. στον τόπο τους.

Συνεπώς, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχουν υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων δύο ταχυτήτων με πρόσθετη επιβάρυνση για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων και τις οικογένειές τους.

Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι πρέπει να δώσουν προφορικές εξετάσεις, αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα για να εξεταστούν, πράγμα που σημαίνει επιπρόσθετο κόστος μετάβασης και διαμονής για τις οικογένειές τους, κινδύνους ατυχήματος κατά τη διαδρομή, κάτι που δεν ισχύει για τους αντίστοιχους μαθητές του Γενικού Λυκείου. Η διακριτική μεταχείριση που διαπιστώνεται εις βάρος των μαθητών που ολοκληρώνουν την φοίτησή τους σε Επαγγελματικά Λύκεια και δίνουν ήδη τον αγώνα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι πασιφανής.

Οι οικογένειες, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τη δική μου οικογένεια, πασχίζουμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας στο πρόβλημα των μαθησιακών δυσκολιών ούτως ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν ισότιμα το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική αποκατάσταση. Το ερώτημα είναι, αν το Υπουργείο προτίθεται να μην επιτρέψει εφεξής τη διάκριση των μαθητών των Επαγγελματικών από τους μαθητές των Γενικών Λυκείων ως προς τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και εάν προτίθεται να άρει την αδικία αυτή προκειμένου να αποφευχθεί μία δυσβάσταχτη ταλαιπωρία κι επιβάρυνση για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και την ελληνική οικογένεια.

Με τιμή
Γονέας μαθητή των ΕΠΑ.Λ. που εξετάζεται προφορικά στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σχόλια (10)

 
Μητέρα
21 Ιουν 2021 18:12

Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα με την όλη διαδικασία. Πολλά από τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης - το όλη και όπως πρέπει να την έχουν είναι ένα άλλο ζήτημα- ο οποίος όμως επί της ουσίας δεν μετέχει στη διαδικασία με αιτιολογία την ίση μεταχείριση των εξεταζόμενων. Δηλαδή τις καθοριστικές αυτές στιγμές στερούνται τα παιδιά την βοήθεια του ειδικού που θα τα βοηθήσει αν χρειαστεί στην κατανόηση του θέματος, κάτι που κάνει μέσα στην τάξη, αλλά απαγορεύεται στις πανελλαδικές. Επίσης τα παιδιά εξετάζονται μέσα από χρονοβόρα διαδικασία, μπροστά σε επιτροπή- σκεφτείτε την πρώτη σας συνέντευξη- με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην αποδίδουν. Το ίδιο το σύστημα εξέτασης έχει πρόβλημα καθώς δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τις γνώσεις και να αναγνωρίσει την προσπάθεια των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών τους.

 
Χμ
21 Ιουν 2021 17:56

Ωραίο κείμενο, σοβαρός λόγος και πραγματικό το πρόβλημα. Γιατί δεν γράφετε επώνυμα; (Δεν το λέω ειρωνικά).
Καλή επιτυχία στο παιδί σας.
Εύχομαι η διαμαρτυρία σας να πέσει σε ευηκοα ώτα!

 
Πολίτης
21 Ιουν 2021 00:14

Πραγματικά είναι απογοητευτικό κι απάνθρωπο να υπάρχουν "άνθρωποι", έστω και λίγοι, που εκφράζονται τόσο απαξιωτικά για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες. Κανείς δεν ζήτησε εξεταστικό κέντρο δίπλα στο σπίτι του, αλλά αυτό που συμβαίνει προσβάλλει τους υποψήφιους και αποδεικνύει την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που δίνουν πολλαπλάσιο αγώνα για να κατακτήσουν το όνειρό τους. Όποιος δεν ξέρει ας ανοίξει κανένα βιβλίο να ξεστρ@@@θεί! Αξιολύπητος κι ο @εξεταστής του υποψήφιου@ που ταλαιπωρήθηκε ως τις 4, προφανώς χωρίς επίγνωση του ρόλου του!! Πραγματικά κρίμα!

 
Βικτωρία
20 Ιουν 2021 16:51

@Ελένη
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, μόνο μια διόρθωση για το τυπικό: στις εξετάσεις των προφορικών οι επιτροπές (για όλα τα μαθήματα) δεν αποτελούνται από καθηγητές ειδικής αγωγής αλλά από απλούς εκπαιδευτικούς που έχουν διδάξει το μάθημα τα 2 τελευταία χρόνια. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας δεν είναι θέμα αδυναμίας αλλά αδιαφορίας και οργάνωσης.

 
Πάνος
20 Ιουν 2021 16:01

Όλοι θέλουμε, δεν ξέρετε τι λέτε...
Ίση μεταχείριση με όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις ζητάμε...όχι ταξίδι 300 κ άνω χιλιομέτρων και διαμονή 5 και 10 μέρες μακριά από την πόλη μόνιμης κατοικίας των παιδιών..

 
Όλοι θελουμε
20 Ιουν 2021 11:18

Ενα εξεταστικό κέντρο έξω απο το σπιτι μας, ολοι θελουμε εύκολη πρόσβαση στα ΑΕΙ με το Καλημερα κ ολοι θελουμε πτυχίο με την εγγραφή και δουλειά που να μην δουλεύουμε αλλα να ανοιγόμαστε με μισθό προέδρου δημοκρατιας. Δυστυχώς δεν γινεται Ολοι πρεπει να συμβιβαστούμε.

 
Ελένη
20 Ιουν 2021 10:01

Δυστυχώς τα παιδιά των ΕΠΑΛ με μαθησιακες δυσκολιες είναι μαθητές β κατηγορίας στα μάτια των εκάστοτε κυβερνήσεων
Θα μπορούσε τουλάχιστον για τα μαθήματα των νέων και των μαθηματικών να εξετάζονται στην πόλη τους αφού χρειάζονται τρεις καθηγητές ειδικής αγωγής για να τους εξετάσουν
Απίστευτη ταλαιπωρία για να μην πω ότι φέτος άλλαξε το εξεταστικό κέντρο δύο εργάσιμες πριν τις εξετάσεις

 
Σάκης
20 Ιουν 2021 07:55

Όλοι πρέπει να συμβάλουμε γονείς και εκπαιδευτικοί γιατί οι εξετάσεις από μόνες τους είναι μια ταλαιπωρία. Ο καθένας γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει δηλώνοντας τις προφορικές εξετάσεις. Δυστυχώς δε γίνονται όλα έξω από την πόρτα μας.

 
Βικτωρία
20 Ιουν 2021 01:01

Την ίδια απορία είχα όταν ως εκπαιδευτικός είδα τα εξεταστικά κέντρα των Προφορικά εξεταζόμενων των ΕΠΑΛ. Ιωάννινα, Πρέβεζα, Κέρκυρα (!!), Λευκάδα (!), Θεσπρωτία και άλλοι τόσοι νομοί στάλθηκαν στην Πάτρα(!!!). Και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο. Και δεν είναι μόνο τα έξοδα, που όλοι ξέρουν ότι είναι σημαντικό ποσό στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό αυτών των οικογενειών. Είναι η ψυχολογία του μαθητή, που θα πάει να μείνει σε ένα ξενοδοχείο για 10, ίσως και παραπάνω, μέρες σε μια περίοδο της ζωής του με τεράστια ψυχολογική πίεση! Ένα εξεταστικό κέντρο ανά περιφέρεια έστω, σε κεντρικό γεωγραφικά σημείο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται μαθητές και εξεταστές είναι τόσο δύσκολο να γίνει; Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι καθαρά θέμα αδιαφορίας. Και δεν αξίζει αδιαφορία σε αυτά τα παιδιά που ήδη έχουν κάνει τεράστιο αγώνα.

 
Ο εξεταστής του υποψήφιου
19 Ιουν 2021 14:26

Και οι εξεταστές την ίδια ταλαιπωρία έχουν...
Μετά τις 4 τέλειωσε η εξέταση και για εμάς.
Δυστυχώς είναι μια σχετικά δύσκολη διαδικασία για όλους μας.
Υπομονή...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ