Τις πρώτες ημέρες του Ιούλη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων (το αργότερο στις 6 Ιουλίου)

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

22/06/2021

Ενημερώθηκε: 22/06/2021, 12:23

Άκουσε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τρίτη, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, ξεκινά   αγωνία για   τις βαθμολογίες που πέτυχαν, καθώς και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί στα τμήματα που επιθυμούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό.

Το esos θα επιχειρήσει να μεταφέρει απλά και κατανοητά όλα τα βήματα μέχρι το Μηχανογραφικό

Βαθμολογικές Επιδόσεις: Οι βαθμολογίες που πέτυχαν οι υποψήφιοι ανά μάθημα, σύμφωνα με νεότερες  πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ,   θα ανακοινωθούν τις πρώτες ημέρες του  Ιούλη , το αργότερο στις 6 Ιουλίου (σ.σ. πέρσι ανακοινώθηκαν στις 10 Ιουλίου).

Η καινοτομία: Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους με sms που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας , από το Μαρούσι.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά την έκδοση  των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πως θα λειτουργήσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι υποψήφιοι αφού πάρουν στα χέρια τους τον πίνακα με τα τμήματα του Επιστημονικού τους πεδίου, ο οποίος θα περιέχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο κάθε τμήμα θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν σε ποια τμήματα “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στα τμήματα που οι υποψήφιοι δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν.

Πως θα υπολογίσει το υπουργείο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Το υπουργείο Παιδείας για να υπολογίσει  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κατ αρχήν θα εκδώσει τον Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας ανά Επιστημονικό Πεδίο, ο οποίος θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του κάθε πεδίου.

Το υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια θα πολλαπλασιάσει  τον Γενικό Μέσο Όρο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με τον Συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα προκειμένου να προκύψει η αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση εισαγωγής.

“Κόφτης” υποψηφίων από τον Ιούνιο: Αποκλεισμό  προτιμήσεων τμημάτων στο  Μηχανογραφικό  για τους υποψηφίους  όσοι  δεν πετυχαίνουν  σε αυτά  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Από την γενική υποβολή Μηχανογραφικού αποκλείονται επίσης οι υποψήφιοι που δεν  "πιάνουν" την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κανένα τμήμα.

Δήλωση τμημάτων: Οι υποψήφιοι αφού μελετήσουν καλά τον πίνακα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και έχοντας παράλληλα υπολογίζει το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχοντας κατασταλάξει σε ποιες Σχολές θέλουν να φοιτήσουν , δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τα τμήματα προτίμησης.

Σημείωση: Ειδικά για φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων , ενώ από του στο πρώτο Μηχανογραφικό χρόνου θα υπάρξει περιορισμός δηλώσεων τμημάτων.

Πως θα υπολογίσετε τα συνολικά μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Με την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας από φέτος , αλλάζει   ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα:

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από φέτος  και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίζονται παρακάτω. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:

A. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας

2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:

α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Σχόλια (10)

Dario Moutso
|

@S.P. 22 Ιουν 2021 19:34

Αγαπητέ συνάδελφε, κάνε καταγγελία για Λογοκλοπή.
Θα σου πρότεινα να εμπλέξεις και την ΕΛΜΕ που ανήκεις. Να βγάλει μια ανακοίνωση..
Και αν θες να το <<τερματίσεις>> κάνε μήνυση και αγωγή.

Δον Κιχώτης
|

@ Blind Guardian
Έχετε δίκιο κύριε, πρόκειται περί.... πώς να το πω για να μην παρεξηγηθώ... εδώ στο esos έχουμε δυστυχώς το ανάλογο των «κρυπτοχριστιανών»!...
Δείτε και το μεγάλο κόκκινο e του esos και δείτε πόσο μικρό έχουν το gr !...
Τι να άλλο να πει κανείς;
Ας τραγουδήσουμε τουλάχιστον όλοι μαζί:

Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα,
αχ πατρίδα μου γλυκιά δακρύζουν λυπημένα,
αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

Στη ξενιτιά με στεναγμούς βραδιάζει ξημερώνει,
αχ πατρίδα μου γλυκιά βραδιάζει ξημερώνει,
αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

Έχετε για ψηλά βουνά και κάμπη με τα δάση,
αχ πατρίδα μου γλυκιά και κάμπη με τα δάση,
αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

Θα σ’ αγαπώ, θα σ’ αγαπώ ώσπου να ξεψυχήσω,
αχ πατρίδα μου γλυκιά ώσπου να ξεψυχήσω,
αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

Blind Guardian
|

Ο ιούνης ο ιούλης και ο αυγούστης είναι στα ρώσικα, ίσως.
Στα λατινικά είναι: Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος και στα ελληνικά είναι: Ποσειδεών Γαμηλιών Ανθεστηριών.Αυτά για όσους ενδιαφέρονται.

mm
|

Κωνσταντίνε, ξέχασες ή μάλλον δεν γνωρίζεις ότι οι υποψήφιοι του ΕΠΑΛ τελειώνουν στις 28 Ιουνίου. Οπότε 10 μέρες μετά ....άρα 8 με 10 Ιουλίου. Οι βαθμοί και των δύο τύπων σχολείων, ανακοινώνονται φυσικά την ίδια μέρα....

S.P.
|

Ήξερα ότι διάφορα site αντιγράφουν τις αναρτήσεις σας χωρίς αναφορά στην πηγή.
Έμεινα έκπληκτος όταν είδα στο κείμενο ανάρτησης άλλου εκπαιδευτικού sίte να έχει συμπεριληφθεί το σχόλιο μου.

Apostolos
|

Γιατί η ΕΒΕ υπολογίζεται με τον μέσον όρο και όχι με την διάμεσο?

Χρήστος
|

Με το που ανακοινώνονται οι βαθμολογίες κάθε υποψηφίου άμεσα είναι γνωστή
άρα και ανακοινωσιμη η ΕΒΕ για κάθε Τμήμα. Κανένας υπολογισμός και κανένας αλγόριθμος δεν χρειάζεται από κανέναν.

Ιουλίου ή Ιούλη;
|

χριστός κι απόστολος, περισσό το κάναμε εδώ μέσα, σύντροφοι;

Κωνσταντίνος
|

Οι βαθμολογίες ανακοινώνονταν πάντα 10 μέρες μετά το τελευταίο μάθημα. Φέτος δεν υπάρχουν ούτε δυο συστήματα άρα η διαδικασία θα συντομεύσει λίγο. Άκου 8 Ιουλίου!!!!
Θα ανακοινωθούν 1-2 Ιουλίου το πολυ

S.P.
|

Σχετικά με την ανάρτησή σας:

Ένα λεπτό σημείο στην όλη διαδικασία είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΙΘ που υλοποιεί την εφαρμογή του Μηχανογραφικού μας έγινε γνωστό ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το "σύστημα". Η οδηγία που έχει δοθεί είναι η εφαρμογή του Μηχανογραφικού να ανοίξει μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των μαθημάτων (ενδεχομένως και μετά αυτή των ειδικών μαθημάτων καθώς και αυτή συμμετέχει για αρκετά τμήματα στον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής). Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν "πιάνουν" την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής" αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα ούτε ο υποψήφιος να κάθεται και να υπολογίζει την ΕΒΕ για κάθε τμήμα του Επιστημονικού Πεδίου του αλλά και ούτε να επιλέγει Τμήματα για τα οποία δεν πληροί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Καθώς έχετε τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης από το ΥΠΑΙΘ μπορείτε να επιβεβαιώσετε να παραπάνω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ