ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πέντε Σχέδια Νόμου σε ένα Πολυνομοσχέδιο: Σήμερα η παρουσίαση στην ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, την Τετάρτη το πρωί στο υπουργικό Συμβούλιο και το απόγευμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Το πολυνομοσχέδιο δεν περιέχει Σχέδιο Νόμου για νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, εκτός και αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή.
Δημοσίευση: 22/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα πέντε Σχέδια Νόμου,τα οποία είναι ενταγμένα σε ένα πολυνομοσχέδιο θα παρουσιάσουν  η  υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως με την υφυπουργό Ζέττα Μακρή :

Α. Σήμερα  Τρίτη το μεσημέρι -σε διαδοχικές συναντήσεις -στα ΔΣ της ΟΛΜΕ (3 μ.μ.) και της ΔΟΕ (12 μ.μ.).

Β. Αύριο  Τετάρτη, στις 11 το πρωί. στο υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου   και τυπικά να εγκριθεί.  για τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει και στη συνέχεια εντός του Ιουλίου, κατάθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Γ. Την ίδια ημέρα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα,  διαδικτυακά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειωτέον ότι το πολυνομοσχέδιο δεν περιέχει Σχέδιο Νόμου για νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, εκτός και αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή.Αυτό σημαίνει ότι και οι επόμενοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνουν με το νόμο "Γαβρόγλου".

Το πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνει τα εξής Σχέδια Νόμου:

1.  Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

2. Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης.

Σ΄αυτό το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνεται και η επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, με περισσότερες θέσεις, από αυτές που προβλέπονταν πριν την κατάργηση του θεσμού  από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η κατάργηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης (Διαβάστε εδώ το αρχικό Σχέδιο Νόμου όπως είχε ετοιμαστεί πέρσι , αλλά λόγω πανδημίας αναβλήθηκε η κατάθεση στη Βουλή).

3. Αυτονομία των σχολικών μονάδων.

4. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (Διαβάστε εδώ).

5. Πολλαπλό Βιβλίον (Διαβάστε εδώ)

Ειδικότερα:

Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το κεντρικό μήνυμα του νέου Σχεδίου Νόμου  για την  ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι  “Όποιος αξιολογεί αξιολογείται”.

Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου,

Σε πρώτο στάδιο για τους αξιολογούμενους, θα προβλέπεται:

α. επιβράβευση  για τους “άριστους”

β. επιμόρφωση για όσους διαπιστώνεται “ανεπάρκεια”

Για τους “άριστους” εκπαιδευτικούς υπάρχουν πολλές σκέψεις μεταξύ των οποίων και επιπλέον μόρια στις “κρίσεις” στελεχών εκπαίδευσης κλπ.

Το Σχέδιο Νόμου σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν  εάν κάποιοι εκπαιδευτικοί παρά την επιμόρφωση εξακολουθούν να μη βελτιώνονται.

Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου, προβλέπουν:

Αξιολόγηση από δύο αξιολογητές: Κάθε αξιολογούμενος θα αξιολογείται  από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.

Στελέχη εκπαίδευσης: Συνολική αξιολόγηση  για τα στελέχη εκπαίδευσης, η οποία θα συνδέεται με την έρευνα για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας

Εκπαιδευτικοί: Διαμορφωτική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με διττό στόχο την επιβράβευση  της προσπάθειας και τη συνεχή  βελτίωση της απόδοσης μέσω σκιαγράφησης δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Προσωπικό   ηλεκτρονικό φάκελο: Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο  στον οποίο θα καταχωρίζονται, ανάμεσα σε άλλα,στοιχεία άσκησης  του εκπαιδευτικού/διοικητικού έργου.

Συνέντευξη: Θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή.

Παρατηρήσεις διδασκαλίας: Επίσης θα προβλέπονται   προγραμματισμένες παρατηρήσεις διδασκαλίας μαθημάτων από τους Σχολικούς Συμβούλους οι οποίοι θα “βαφτιστούν” Σύμβουλοι Εκπαίδευσης .

Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης

Το Σχέδιο Νόμου για τα κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης είναι βασισμλένο σ αυτό που το esos είχε δημοσιεύσει κατ αποκλειστικότητα πριν ένα χρόνο

“Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν και κατά  τη διάρκεια του σχολικού έτους”.

Αυτό ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στις  πρόσφατες  συναντήσεις με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι “κρίσεις”  στελεχών εκπαίδευσης, ακόμη και εάν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί, στη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, μπορούν να ξεκινήσουν και από το Σεπτέμβριο.

Σχόλια (41)

 
Μίνα
22 Ιουν 2021 17:08

Αυτούς που πρέπει να κρίνετε είναι οι διευθυντές εκπαίδευσης. Θα αξιολογήσουν οι μη αξιολογημένοι;

 
Το δις εξαμαρτείν...
22 Ιουν 2021 15:29

Να δούμε πότε και ΕΑΝ θα βρουν τον χρόνο να σχεδιάσουν το επόμενο σχολικό έτος με το δεδομένο ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί δεν θα υπάρχει λόγος για γενικό lock down. Από την άλλη οι εμβολιασμοί με τα ως τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να μας οδηγούν στο τείχος ανοσίας που τίθεται ως προυπόθεση από τους ειδικούς (διεθνώς για να μην παρεξηγηθώ) ώστε να περάσουμε σε ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Θα αραιώσουν επιτέλους τα γεμάτα τμήματα; Θα προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό; Χρόνο για να περνούν τα νομοσχέδια compact μέσα στο καλοκαίρι βρίσκουν. Χρόνο να προστατεύσουν τα παιδιά για τα οποία δήθεν κόπτονται δεν βρίσκουν; Δεν διδάσκονται από τα λάθη τους;

 
Αμφισβήτηση
22 Ιουν 2021 10:30

@ΤΚ9 Τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά βαθμολογούνται (ακόμη και αν αφορούν τα καντήλια του Αγίου Όρους) γιατί αποδεικνύουν ότι αυτός που τα κατέχει έχει συνθετική ικανότητα και μπορεί να επιλύει ένα ζήτημα με "επιστημονικό" τρόπο, προσόντα που είναι απαραίτητα σε κάποιον που φιλοδοξεί να γίνει στέλεχος εκπαίδευσης. Τα λεγόμενα "παιδαγωγικά" μεταπτυχιακά αλήθεια τι αποδεικνύουν; Ότι αυτός που τα κατέχει ξέρει πως να διδάσκει, ΤΙ να διδάσκει όμως ξέρει; Πολύ πονεμένη ιστορία! Όσο για τη διοίκηση εκπαίδευσης πιστεύω να συμφωνείς ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπειρία και η ικανότητα επίλυσης ζητημάτων της σχολικής καθημερινότητας και όχι τα θεωρητικά "χαρτιά" .

 
Αριστεία, όχι αστεία
22 Ιουν 2021 09:37

@ Άκης
Μη σου πω και αδιέξοδο.

 
Ακης
22 Ιουν 2021 08:33

Η αξιολόγηση είναι μονόδρομος!

 
'
21 Ιουν 2021 22:23

Δεν χρειάζεται να δείχνεσαι... απλώς κράτα ένα μπαλάκι του πινκ-πονκ ή καρφίτσωσε στο πέτο ένα σήμα ποδηλάτη ή ένα σήμα της Πάρνηθας ή ακόμα πιο
διακριτικό, κράτα τα χέρια σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σαν να δίνει χειραψία το ένα στο άλλο!....

 
Αριστεία, όχι αστεία
21 Ιουν 2021 22:03

Ευχαριστώ τους φίλους του esos για τα γόνιμα σχόλιά τους. Προβλέπω συνεντευξιαζόμενους να αφήνουν τυχαία στο τραπέζι των συμβουλίων επιλογής μπρελοκάκι κλειδιών με φωτογραφία του επίτιμου από τη μια και πυρσό από την άλλη.

 
Basketikos
21 Ιουν 2021 21:58

Χαρακτηριστική παράταση που δόθηκε στα στελέχη εκπαίδευσης, και
αδικαιολόγητη.
΄Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι κρίσεις, τόσο το καλύτερο. Απαξιώνονται στα
μάτια των εκπαιδευτικών, όταν παρατείνεται η θητεία τους.
Περιμένω με ανυπομονησία να δω τα κριτήρια επιλογής, των Σχολικών
Συμβούλων και των Διευθυντών σχολείων. Συμφωνώ ότι είναι σύνθετο
και πολυπαραμετρικό θέμα, ωστόσο κάποια κριτήρια είναι περισσότερο
απαραίτητα για την ιδιότητα αυτή και άρα περισσότερο αντικειμενικά.

Εν αναμονή λοιπόν...

 
ΝΙΚΟΣ
21 Ιουν 2021 17:28

Για την επιβράβευση θα ισχύει το χτύπημα της πλάτης και μόρια @@, λεφτά δεν υπάρχουν. Αρα τσίφος....

 
φιλελεύθερος
21 Ιουν 2021 13:46

Έχει δίκιο ο Δημήτρης που παρατηρεί : Αν δεν δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα επιλογής στελεχών, όλο αυτό θα είναι και πάλι πυροτέχνημα. Θα έλεγα παραπέτασμα καπνού. Αν ήθελαν κρίσεις θα τις είχαν κάνει. Τώρα τους έπιασε η πρεμούρα. Χειρότεροι μόνο οι Συριζαίοι.

 
Γιατί μήπως δεν.....
21 Ιουν 2021 11:32

"Το πολυνομοσχέδιο δεν περιέχει Σχέδιο Νόμου για νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών".....
Γιατί ΔΕΝ μου κάνει εντύπωση?

 
Εκπαιδευτικός
21 Ιουν 2021 10:09

Γιατί ξανά πρέπει να γίνουν όλα ανάποδα.... Αφού δεν βγαίνει χρονικά. Άσε το ποιοτικά.. Η συζήτηση δύο ωρών με την ΟΛΜΕ τι νόημα έχει; Να επικυρώσει τα τετελεσμένα; Αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να δοθεί στους εμπλεκόμενους για να να το δουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι. Έπρεπε να είναι νομοσχέδιο κοινής αποδοχής. Μιλάμε για την παιδεία....Με υποχωρήσεις απ' όλους ..Να βρεθεί επιτέλους μια κοινή πορεία. Από πού να αρχίσω; Από τις αλλαγές των στελεχών μέσα στη χρονιά ,; Από την κάκιστη μοριοδοτηση ( μεταπτυχιακά 10 ταχυτήτων, τόσες πιστωτικές μονάδες τόσα μόρια..θα πέσουν μηνύσεις...)
Κατηγοριοποίηση μεταπτυχιακών , λες και κάποιος μπορεί να αλλάξει τώρα κάτι στο μεταπτυχιακό του και να το κάνει όπως θέλει ο νόμος...
Έπρεπε να υπάρχει μακρά διαβούλευση με καλύτερες προϋποθέσεις ...Ας το σκεφτεί καλύτερα η κυβέρνηση γιατί οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών μάλλον θα είναι εις βάρος της..

 
Νεοδημοκράτης ενεργός πολίτης
21 Ιουν 2021 08:45

Πιστεύω να αξιολογηθώ ως άριστος!
Υ.Γ Πάντα ψήφιζα ΝΔ!

 
Μακροχρόνιες
21 Ιουν 2021 00:16

@Εκπαιδευτικός 20 Ιουν 2021 17:51
Ναι.... δυστυχώς κάνουν ΚΑΙ Ιούλιο-Αύγουστο διακοπές, εκτός από τους προηγούμενους 10 μήνες....

 
φέρτε τη διαβούλευση
20 Ιουν 2021 23:57

να γράψουμε τον πόνο μας (και πολλά σωστά για τα κακώς κείμενα που φέρνετε), να τα γράψετε στα παλιά σας τα παπούτσια και να ψηφιστεί. μέχρι τις εκλογές προλαβάινετε να κρίνετε τους 116 διευθυντές της γνωστής διαδικασίας. όλα τα άλλα είναι ΑΗΔΙΕΣ και ΣΑΝΟ για ηλιθιους (έξυπνους που δεν ευνοήσατε και κομματικούς φίλους που ευνοήσατε)

 
ΤΚ9
20 Ιουν 2021 23:46

Και φτάσαμε στο δια ταύτα...
Αξιολόγηση σχολικής μονάδας και στην συνέχεια ατομική αξιολόγηση.
Και εμείς κρυβόμαστε( από ποιους άραγε) αφήνοντας το παιχνίδι στους κυβερνώντες και απέχοντας από τις διαδικασίες.Μήπως τελικά είναι ένα στημένο παιχνίδι από τους συνδικαλιστάδες μας;
Λοιπόν θα πρέπει να αρχίσουμε ΤΩΡΑ διάλογο με τους κυβερνώντες(νυν και επόμενους) παραθέτοντας τις δικές μας θέσεις..π.χ
1) τα μεταπτυχιακά ,διδακτορικά κτλ για να συνεκτιμώνται θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την ιδιότητα του καθενός πχ για τον μάχιμο εκπαιδευτικό τα παιδαγωγικά,για τους διευθυντές τα περί διοίκησης ,για τους σχολικούς συμβούλους και τα δύο,και όχι μεταπτυχιακά για τα καντήλια του Αγίου Όρους ή για το ζευγάρωμα των πεταλούδων της Ρόδου (τα παραδείγματα δεν είναι φανταστικά).
2) Οι σχολικοί σύμβουλοι πριν μας αξιολογήσουν ,θα πρέπει πρώτα να μας διδάξουν αυτοί με υποδειγματικές διδασκαλίες στην πραγματική τάξη και όχι στηριζόμενοι στην ατέρμονη θεωρία που καμιά σχέση δεν έχει με την πράξη(εκτιμώ αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πέσει πολύ γέλιο).
3) Να συζητήσουμε τελικά ποιο μοντέλο σχολείου θέλουμε (το φιλανδικό,το γερμανικό, το αγγλικό,το ελληνικό) ή τελικά το μοντέλο-σύστημα του αείμνηστου Αρχοντίδη που εφάρμοσε μέσα στο Γουέμπλει και έμεινε γνωστό στην ιστορία το σύστημα με τα τρία -ου- το γνωστό ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ.
Υ.Γ Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να μας πάρουν στα σοβαρά οι άσχετοι με την πραγματική μάχη που δίνουμε καθημερινά στα σχολεία(πολιτικοί,πολιτικολογούντες,συνδικαλιστές και σια) είναι να τους πάρουμε στην πλάκα.

 
επιβράβευση αρίστων
20 Ιουν 2021 23:28

όπως σε μερικές επιχειρήσεις, να μπαίνει σε περίοπτη θέση στην πίνακα ανακοινώσεων φωτό με λεζάντα ο υπάλληλος του μήνα/ έτους. η φωτό από επαγγελματία φωτογράφο , ρετουσάρισμα στο φωτοσοπ κλπ κλπ

 
Σίσσυ
20 Ιουν 2021 22:09

Αξιολόγηση! Θα τη δούμε επιτέλους και στα σχολεία; Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι ...

 
Παραμυθιών συνεχεια
20 Ιουν 2021 20:55

Το παραμυθι συνεχίζεται!το ξαναγράφω για τελευταία φορά κρισεις Αύγουστο του 22 μετά τις εκλογές του Οκτώβρη και με νέο νομοσχέδιο.Μες το καλοκαίρι δεν θα ψηφιστεί τιποτα

 
Bill
20 Ιουν 2021 19:42

5 σε 1 κι όλα περνάνε τον Ιούλιο γιατί νομίζουν ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

 
'
20 Ιουν 2021 19:24

Ζήτω οι «Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις»!...
Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά... μέσα στις «Λοιπές...» βρίσκεται τώρα και το ΠΑΣΟΚ!...

Θ’ ανέβω και θα τραγουδήσω
στο πιο ψηλότερο βουνό
ν’ ακούγεται στην ερημιά
ο πόνος μου με την πενιά

Με το βουνό θα γίνω φίλος
και με τα πεύκα συντροφιά
κι όταν θα κλαίω και πονώ
θ’ αναστενάζει το βουνό

Απάνω στο βουνό θα μείνω
κι από τον κόσμο μακριά
θα κλαίω μόνος θα πονώ
και θα μ’ ακούει το βουνό

 
@ ΞΑΝΘΟΣ
20 Ιουν 2021 19:24

Πόσοι στο δημόσια λαμβάνουν 40000 το χρόνο; Εγώ ως ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας με 24 χρόνια χρονοεπίδομα λαμβάνω περίπου 35000 μικτά που αντιστοιχούν σε 1970 ευρώ καθαρά το μήνα.

 
'
20 Ιουν 2021 18:58

@ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ
Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης!..
Στην είσοδο θα σε περιμένει κάποιος... - ρώτα έναν πολύ παλιό να σου πει - για να σε δώσει εντολές τι θα κάνεις!...

 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ
20 Ιουν 2021 18:30

Το περιμένω πώς και πώς. Να μπουκάρω στην τάξη με μαύρο γυαλί, μάσκα και το φύλλο αξιολόγησης διδάσκοντος.

 
Εκπαιδευτικός
20 Ιουν 2021 17:51

Δύο χρόνια τώρα γιατί δεν κάνατε κρίσεις για τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους έχετε δώσει παράταση; Είναι μια διοικητική διαδικασία που ακόμη και η συνέντευξη θα μπορούσε να γίνει εξ' αποστάσεως. Θα μπορούσε άνετα να γίνει και το καλοκαίρι αν οι διαδικασίες αρχίσουν άμεσα. Εκτός αν τους δύο μήνες Ιούλιο - Αύγουστο κάνουν και όλοι στο υπουργείο διακοπές...

 
@@ Αριστεία όχι αστεία
20 Ιουν 2021 16:31

Ένα μικρό λάθος στα ΣΔΕ είναι 9+6+4=19
και λαμβάνεις 10!!!

 
@esos
20 Ιουν 2021 15:57

Φαίνεται ότι άλλαξαν πολλά από την περσινή κατάθεση του σχεδίου νόμου, το οποίο ήταν αρκετά αξιοκρατικό. Αν κρίνουμε από τις τραγελαφικές προκηρύξεις για ΙΕΚ-ΣΔΕ, αναμένουμε τεράστιες αλλαγές στη φιλοσοφία για τους συμβούλους εκπαίδευσης. Δυστυχώς, πάμε 20 χρόνια πίσω ολοταχώς.

 
'Η κάρτα μέλους της Ν.Δ. πόσα μόρια πιάνει; '
20 Ιουν 2021 15:54

Παραδοσιακά στις κρίσεις ο συσχετισμός των δυνάμεων γίνεται σεβαστός. Αυτό σημαίνει ότι ο Σύριζα και το Κινάλ θα πάρουν το ποσοστό τους στο σύνολο των θέσεων. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ανέντακτοι ή οι "απροσάρμοστοι". Χαιρετίζω αυτούς που θα πάρουν μέρος στις κρίσεις βασιζόμενοι στους τίτλους σπουδών και στην προσφορά τους χωρίς να διαβούν τις πόρτες των κομματικών γραφείων.

φιλελεύθερος
65αρης εκπαιδευτικός τάξης, πρώην σχολικός σύμβουλος, "απροσάρμοστος", ανέντακτος του φιλελεύθερου χώρου

 
@Ξανθός
20 Ιουν 2021 15:45

Σιγά τα αίματα, ετοιμάσου να χάσεις με το καλημέρα (παράνομη απεργία=απόλυση).

 
@Αριστεία, όχι αστεία
20 Ιουν 2021 15:43

Στα ΙΕΚ κάρτα μέλους 25 μόρια (συνέντευξη)
ΔΔ+ΜΔΕ+ΔΠ=13.5 μόρια

Στα ΣΔΕ κάρτα μέλους 15 μόρια (συνέντευξη)
Εγώ με ΔΔ+ΜΔΕ+ΔΠ=19 μόρια, αλλά λαμβάνω μόνο 10!!!!

Αυτά για κάποιους φαρδεις πλατεις στενους που έβλεπαν κόφτες!!!
και ασανσέρ σε προηγούμενες κρίσεις...

Το ίδιο και χειρότερα να περιμένουμε και στο νέο Πολυνομοσχέδιο....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.