Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Πρότυπα- Πειραματικά: 13.000 αιτήσεις για 4.039 θέσεις

Οδηγίες προς τους μαθητές που θα συμμετέχουν στην δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη των ΠΣ και προς τους γονείς/κηδεμόνες τους
Δημοσίευση: 21/06/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων μαθητών για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

Συνολικά κατατέθηκαν 13.291  αιτήσεις για 4.039   θέσεις  (Πατήστε εδώ  για να δείτε τον αριθμό θέσεων ανά Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο) στα 112 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία της χώρας , τα οποία διπλασιάστηκαν για το  σχολικό  έτος 2021-2022.

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, η οποία θα προβληθεί ζωντανά (θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας λεπτομέρειες σύνδεσης), ενώ οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου .

Δείγμα απαντητικού φύλλου

Βίντεο για τη συμπλήρωση του απαντητικού φύλλου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Α. Πριν τις εξετάσεις

1. Η διεξαγωγή της δοκιμασίας (τεστ δεξιοτήτων) λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις των Προτύπων Σχολείων και σε όμορα σχολεία, τα οποία ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα ή σε άλλους πρόσφορους χώρους, σε περίπτωση που οι διαθέσιμες, ανά Πρότυπο Σχολείο, σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν για την συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερομένων υποψηφίων.

2. Έλεγχος στοιχείων αίτησης υποψηφίων.

Οι γονείς/κηδεμόνες που οι ίδιοι διαπιστώνουν λάθη στην αίτησή τους, μπορούν να επικοινωνήσουν (ηλεκτρονικά, με email) με το σχολείο επισημαίνοντας το σημείο της αίτησης για το οποίο αιτούνται τη διόρθωση. Εφόσον το λάθος αυτό αφορά αίτηση σε εισαγωγική τάξη σχολείου άλλης βαθμίδας από αυτή που θα φοιτήσει ο υποψήφιος (π.χ. γυμνάσιο αντί για λύκειο) τότε μπορεί να διορθωθεί μόνο εάν ο γονέας ή κηδεμόνας που υπέβαλε την αίτηση στείλει αίτημα με email στο σχολείο ζητώντας η αίτηση να αλλάξει ως προς το συνδεδεμένο σχολείο της άλλης βαθμίδας. Αιτήματα που αφορούν αλλαγή σχολείου επιλογής, πέραν της παραπάνω περίπτωσης, δεν λαμβάνονται υπόψη μετά την ανάρτηση των πινάκων υποψηφίων. Τα αιτήματα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 πμ.

3. Οι τελικοί πίνακες των υποψηφίων θα αναρτηθούν την Πέμπτη 24/6/2021 στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου Προτύπου Σχολείου χωρίς τα ονόματα με αναφορά μόνο στον εξαψήφιο κωδικό της ηλεκτρονικής αίτησης όλων των υποψηφίων, κατά αύξουσα σειρά κωδικού και λαμβάνοντας υπόψη τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, «Γ.Κ.Π.Δ.».

4. Η ενημέρωση υποψηφίων για την κατανομή τους σε ΕΚ, δηλαδή εξεταστικά κέντρα (όχι η κατανομή κατά αίθουσα), θα γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25/6/21 στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Προτύπου Σχολείου, με βάση τον εξαψήφιο κωδικό αίτησης, χωρίς να φαίνονται τα προσωπικά δεδομένα των υποψηφίων, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η ταξινόμηση σε αίθουσες για την ημέρα των εξετάσεων θα φαίνεται μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων εντός των χώρων του σχολείου την ώρα που οι υποψήφιοι εισέρχονται για τη γραπτή δοκιμασία (τεστ) και όχι νωρίτερα.

Β. την ημέρα των εξετάσεων

• Οι υποψήφιοι/ες μαθητές/τριες προσέρχονται και αποχωρούν από το ΕΚ με ευθύνη των γονέων τους.

• Οι υποψήφιοι/ες προσέρχονται στο ΕΚ μία ώρα πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας, στις 9.00πμ. Η ώρα έναρξης της γραπτής δοκιμασίας είναι 10:00 πμ. Η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας είναι 150 λεπτά για τα Γυμνάσια και 180 λεπτά για τα Λύκεια. Δυνατή αποχώρηση δίνεται μία ώρα μετά την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας.

• Κατά την είσοδο των υποψηφίων μαθητών/τριών στο σχολείο, ελέγχονται τα στοιχεία τους με βάση τις καταστάσεις υποψηφίων. Στο προαύλιο του σχολείου υπάρχουν αναρτημένοι πίνακες με τα ονόματα των υποψηφίων ανά αίθουσα σε αλφαβητική σειρά, εκτός των μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε ομάδες ανά αίθουσα και πηγαίνουν στην αίθουσα συνοδεία του ενός των επιτηρητών.

• Οι υποψήφιοι/ες μαθητές/τριες υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένες οδηγίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

• Οι υποψήφιοι/ες μαθητές/τριες οφείλουν να προσκομίσουν, την αστυνομική ταυτότητά τους ή διαβατήριο, ή ταυτοπροσωπία, καθώς και το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής τους (δηλαδή την αίτηση εκτυπωμένη) που φέρει τον κωδικό της αίτησης για την πλήρη ταυτοποίησή τους.

• Αποκλείονται από τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι μαθητές/μαθήτριες που:

  • δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις,
  • δεν έχουν αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας,
  • δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19,
  • δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των επιτηρητών με αποτέλεσμα να παρακωλύουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

• Οι υποψήφιοι/ες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό, σκούρο μπλε ή μαύρο στυλό διαρκείας και γεωμετρικά όργανα. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού ή γόμας.

• Τα κινητά και τα ρολόγια τύπου “smart-watch” απαγορεύονται. Παραδίδονται στους επιτηρητές/τριες κατά την είσοδο στην αίθουσα απενεργοποιημένα πλήρως, και φυλάσσονται με το όνομα του υποψηφίου.

• Οι επιτηρητές/τριες υποδεικνύουν στους μαθητές/τριες τη θέση τους στα θρανία σύμφωνα με τις καταστάσεις. Αν στην ίδια αίθουσα εξετάζονται αδέλφια, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην κάθονται σε διαδοχικά θρανία.

• Στη συνέχεια, οι επιτηρητές/τριες δίνουν σε κάθε μαθητή το απαντητικό φύλλο και τους ενημερώνουν για τον τρόπο συμπλήρωσης του.

• Ο/Η μαθητής/τρια ΔΕΝ γράφει το όνομά του/της στο απαντητικό φύλλο ούτε κάτι άλλο παρά μόνο τον κωδικό της αίτησής του. Επίσης, πρέπει να μαυρίζει όλο το κενό ενός και μόνο κύκλου ώστε να είναι εφικτή η οπτική ανάγνωση από το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποιημένη διόρθωση
των απαντήσεων. Εάν ο κύκλος είναι διαγραμμένος με Χ ή υπάρχει μαυρισμένος κύκλος πέραν του ενός ή και οποιαδήποτε άλλο αχνό επιπλέον σημάδι, το μηχάνημα ακυρώνει εντελώς την απάντηση ακόμη και αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει τη σωστή.

• Οι επιτηρητές/τριες ελέγχουν τα στοιχεία ταυτότητας του/της μαθητή/τριας καθώς και αν έχει γράψει σωστά τον κωδικό αίτησης στο απαντητικό φύλλο.

• Σε περίπτωση λάθους στη συμπλήρωση του κωδικού αίτησης, αυτό πρέπει να διαπιστωθεί από τους επιτηρητές κατά τον έλεγχο, πριν τη διανομή των θεμάτων και πριν την έναρξη της διαδικασίας απάντησής τους από τους μαθητές, οπότε και με κατάλληλη διαδικασία ακυρώνεται και δίνεται νέο. Σε καμία άλλη περίπτωση δε αντικαθίσταται το απαντητικό φύλλο του μαθητή.

• Τα θέματα προσκομίζονται στις αίθουσες αργότερα, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου των κωδικών των υποψηφίων, από μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων του ΕΚ.

• Ακολούθως, οι επιτηρητές/τριες μοιράζουν τα φυλλάδια των θεμάτων στους μαθητές, πάνω στα οποία οι μαθητές γράφουν το όνομά τους. Ως πρόχειρο ο/η μαθητής/τρια αρχικά χρησιμοποιεί τις λευκές σελίδες των θεμάτων, ενώ, αν ζητηθούν επιπλέον σελίδες, τους δίδονται κόλλες Α4 για πρόχειρο, στις οποίες ο μαθητής/τρια γράφει το όνομά του και τις παραδίδει στο τέλος στους επιτηρητές μαζί με το απαντητικό φύλλο και το φυλλάδιο θεμάτων. Το πρόχειρο και τα φυλλάδια των θεμάτων δεν αποτελούν μέρος των απαντήσεων του μαθητή και συνεπώς οποιαδήποτε απάντηση σημειωμένη σε αυτά δε λαμβάνεται υπόψη.

• Οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.) καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων κυρίως της καθημερινής ζωής αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις.

• Οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στην Α’ Λυκείου αξιολογούνται σε γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Ειδικότερα: Στο γνωστικό πεδίο της Κατανόησης Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας εξετάζονται οι ικανότητες στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, επιστολές, απλά δοκίμια, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.), καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών
φαινομένων. Στο γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών εξετάζονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής αλλά και αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές γνώσεις και δεξιότητες.

• Οι υποψήφιοι/ες θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δοκιμασίας. Το σύνολο των ερωτήσεων είναι 50, 25 για τα Μαθηματικά και 25 για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας. Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής. Σε κάθε ερώτηση δίνονται 4 πιθανές απαντήσεις, από τις οποίες οι υποψήφιοι/ες καλούνται να επιλέξουν τη σωστή. Το σύνολο των αξιολογικών μονάδων είναι 100. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση.

• Οι μαθητές/τριες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο στυλό διαρκείας μαύρου ή σκούρου μπλε χρώματος και να μην κάνουν χρήση διορθωτικού υγρού ή ταινίας, μουντζούρες ή διορθώσεις στο απαντητικό φύλλο. Θα πρέπει να τονιστεί στους μαθητές/τριες ότι δεν μπορούν να σβήσουν μια απάντηση που έχουν επιλέξει πάνω στο απαντητικό φύλλο. Πρέπει να συμπληρώσουν την απάντησή τους μόνο αφού αποφασίσουν ότι αυτή είναι η τελική τους επιλογή.

• Να επισημανθεί στους μαθητές ότι βαθμολογούνται μόνο οι απαντήσεις που είναι σημειωμένες στο απαντητικό φύλλο με τον τρόπο που έχει προκαθοριστεί.

• Όταν οι μαθητές/τριες ολοκληρώσουν την εξέταση, παραδίδουν το απαντητικό φύλλο, καθώς και τα πρόχειρα και τα φυλλάδια θεμάτων στους επιτηρητές/τριες.

• Οι δύο τελευταίοι μαθητές/τριες αποχωρούν μαζί από την αίθουσα.

• Οι επιτηρητές/τριες υπογράφουν το απαντητικό φύλλο παρουσία του/της υποψηφίου και φυλάσσουν μόνο αυτό σε φάκελο που τοποθετούνται τα απαντητικά φύλλα των συνυποψηφίων του/της.

• Οι μαθητές αποχωρούν από το σχολείο με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους.
 

Σχόλια (8)

 
Γονιός
05 Ιουλ 2021 12:17

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει την διαδικασία να δεις το απαντητικό φύλλο προκειμένου να ελέγξουμε την βαθμολογία;

 
Εκπαιδευτικος
29 Ιουν 2021 16:34

Το γνωρίζουμε,αλλά αυτό βρήκατε να σχολιάσετε;Κάτι που έγινε γράφοντας βιάστικα;

 
Αποτελέσματα;
29 Ιουν 2021 12:21

Οκ εξεταστήκαμε παρόλα αυτά. Τα αποτελέσματα πότε θα αναρτηθούν, γνωρίζει κανείς;

 
Εμ...
29 Ιουν 2021 08:00

Εκπαιδευτικός, "δεν γνωρίζετε"

 
Εκπαιδευτικος
22 Ιουν 2021 19:23

Προς γονιό και εκπαιδευτικό.Μαλλον δε γνωρίζεται καλά μαθηματικα.Τεραστια αποτυχία και χωριςοφελος.Και το λέω γιατί υπήρξα μαθήτρια σε αυτά και υπέφερα.Φανφαρες ,φανφάρες. Ελπίζω οι γονείς να μή τσιμπησουν και να αφήσουν τα παιδιά τους σε ηρεμία.Τα παιδιά που είναι να ξεχωρίσουν θα ξεχωρίσουν .

 
Επιτυχία
22 Ιουν 2021 14:01

Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα αλλα είναι λόγια!

 
Αποτυχία
22 Ιουν 2021 09:12

Αποκαρδιωτική η ζήτηση 3/1, πολύ κατώτερη του αναμενομένου.Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι μερικά προβεβλημένα πρότυπα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχουν παραδοσιακά υπερπολλαπλάσια ζήτηση, τότε προκύπτει πιθανό να εισαχθούν σε κάποια από τα καινούργια (βαφτισμένα εν μιά νυκτί) πρότυπα μαθητές που θα γράψουν κάτω από τη βάση. Κατά τα άλλα η λαλίστατη κ. υπουργός θα αραδιάζει συνεντεύξεις περί αριστείας. Η απογοητευτική συμμετοχή μάλλον υποδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα υπουργείο που ιδρύει σχολεία τα οποία δεν θελουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και αποδοκιμάζουν οι τοπικές κοινωνίες.

 
γονιός κι εκπαιδευτικός
22 Ιουν 2021 07:09

Τελικά αποδεικνύεται ότι η αύξηση των πρότυπων πειραματικών είναι μονόδρομος. Όλα τα άλλα δικαιολογίες. Φαίνεται από τη συμμετοχή.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ