Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Παιδείας: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, ενόψει και της απολιγνιτοποίησης

Δημοσίευση: 21/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατά τη διήμερη περιοδεία μου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, στην Κοζάνη, στην Καστοριά και στη Φλώρινα,  είχα την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξουμε το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο της Θράκης για εθνικούς λόγους.

Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το πώς θα προχωρήσουμε από κοινού στην στρατηγική αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να αποτελέσει ενόψει και της απολιγνιτοποίησης έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.

Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σχόλια (7)

 
Ανώνυμος
23 Ιουν 2021 09:22

Τα πανεπιστήμια ζήτησαν 55000 εισακτέους και το υπουργείο δίνει 78.000 γιατί; αν οι προτάσεις των πανεπιστημίων γινόντουσαν δεκτές, τότε όλα τα τμήματα θα επιβίωναν και με την ελάχιστη βάση. Τα πανεπιστήμια σύμφωνα με πολλές διεθνείς έρευνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των περιφερειών που εδράζουν. Αν πραγματικά η κυβέρνηση αυτή θέλει να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη, τότε θα πρέπει να συγχωνεύσει ιδρύματα του κέντρου και να ενισχύσει τα περιφερειακά ιδρύματα με ποικίλους τρόπους.

 
ΔΕΠ
22 Ιουν 2021 16:56

Πάλι τα ίδια...μη χειρότερα...ανάπτυξη με το να σπέρνεις πανεπιστήμια και τμήματα δεν έγινε ποτέ. Μόνο μεταφορά πλούτου από τις φτωχές οικογένειες στους μαγαζάτορες και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων γύρω από αυτά τα περιφερειακά ιδρύματα.

 
Βασίλειος Τρινταφύλλου
22 Ιουν 2021 15:18

Είναι τραγικός ο Υπουργός.
1. Μιλά ότι το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης. Να υποθέσω ότι αυτό ισχύει για όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Τότε αφού είναι έτσι γιατί κλείνουν σχολές μόνο στην επαρχία.
2. Το ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι τυχαίο;
3. Το πως θα αναπτυχθεί το Πανεπιστήμιο όταν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα είναι εκείνα που θα υποστούν τα αποτελέσματα της μείωσης των εισακτέων στους μισούς δεν μας το εξηγεί ο Υπουργός;
4. Αν η στρατηγική αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι λογική τότε γιατί να υπάρχουν τμήματα στην σε όλε τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας;
Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει ο Υπουργός . Γιατί ξέρει ότι το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης του Αθηνοκεντρικού κράτους δεν μπορεί να αντιστραφεί με πολιτικές ευχολογίων.

 
αναβάθμιση ή απαξίωση
22 Ιουν 2021 14:49

Προς το παρόν έχουν αυξηθεί οι θέσεις φοιτητών στα προαναφερόμενα περιφερειακά και έχουν μειωθεί στα κεντρικά. Οπότε οι βάσεις θα πέσουν ακόμα περισσότερο ενώ στα κεντρικά θα ανέβουν ακόμα περισσότερο.
Επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο 'προβληματικών' τμημάτων που δεν θα έχουν αρκετούς φοιτητές, αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής επιλογής.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπω αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια, οπότε μάλλον το θέλουν και τα ίδια. Προφανώς θεωρίες περί ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και ανάπτυξης μέσω της έρευνας σε περιοχές που διαχρονικά αδυνατούν να αξιοποιήσουν χρηματοδότηση εθνική και ευρωπαϊκή θα ηρεμήσουν τα πράγματα για 1-2 χρόνια.

 
?
22 Ιουν 2021 13:37

Παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα μυρίζουν οι δηλώσεις του υφυπουργού. Όλα τα πανεπιστήμια της περιφέρειας χρειάζονται ενίσχυση. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ακόμη περισσότερο. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο ή όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στην λογική του κομματικού κέρδους;

 
Από γεωγραφία ντιπ...
22 Ιουν 2021 11:33

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μάλλον θεωρείται ότι δεν έχει ανάγκη καμιάς στήριξης, παρά την χρόνια υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και την στέρηση των αναγκαίων πόρων (ανθρώπινων και υλικών). Άλλωστε, η διαχρονική υποβάθμιση της Ηπείρου, έχει καταστήσει τους Ηπειρώτες λιτοδίαιτους και αυτάρκεις. Και βέβαια, έχουν μνήμη ελέφαντα...

 
ΞΑΝΘΟΣ
22 Ιουν 2021 00:06

Ωραία υπουργέ μου .....ιδέες στήριξης περιμένουμε να ακούσουμε......ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ .....γιατί οι γκαρσονιέρες, οι καφετέριες και τα σουβλάκια.......λόγω φοιτητών .....δεν είναι στήριξη.....κατανοητό.....κύριε καθηγητά.....ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΙΔΕΣ....!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.