Σε “ψηφιακή μέγκενη” οι οφειλές των πανεπιστημιακών δασκάλων στους ΕΛΚΕ

Στέλνουν χιλιάδες "ραβασάκια" σε πανεπιστημιακούς δασκάλους με οφειλές από το 1999- Σε Καθηγητή έστειλαν, για οφειλή 24,62 ευρώ, δικαστικό κλητήρα δυο φορές στο σπίτι του

23/06/2021

Άκουσε το άρθρο

“Ψηφιακή μέγκενη” στήνει ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να εισπραχθούν οι οφειλές των καθηγητών των ΑΕΙ από ελεύθερα επαγγέλματα προς τους ΕΛΚΕ.

Ειδικότερα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας διατίθεται  διαδικτυακή υπηρεσία   άντλησης πληροφοριών από Φορολογικό Μητρώο Υπ. Οικονομικών (Α.Α.Δ.Ε.), αποκλειστικά για τους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων.

Α.  Διατίθεται διαδικτυακή υπηρεσία για τη λήψη από τα κάτωθι πληροφοριακά συστήματα πληροφοριών του Φορολογικού Μητρώου που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ:

  • Πληροφοριακό σύστημα resCom ΕΛΚΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά
  • Πληροφοριακό σύστημα OTS ΕΛΚΕ-του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
  • Πληροφοριακό σύστημα resCom ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Πληροφοριακό σύστημα resCom του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Πληροφοριακό σύστημα resCom του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Πληροφοριακό σύστημα resCom του ΕΛΚΕ της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευ- σης (ΑΣΠΑΙΤΕ)

Β. Η διαδικτυακή υπηρεσία διατίθεται για τον προσδιορισμό και την είσπραξη των οφειλών των Καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης των ΑΕΙ προς τους ΕΛΚΕ, σύμφωνα με τις περ. β’ και γ’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 (Α’ 195).

Για τον σκοπό αυτό, η ΑΑΔΕ χορηγεί στους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ όλα τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει το ετήσιο καθαρό εισόδημα των καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων που υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις, σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στην περ. δ’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 και στην υπ’ αρ. 165788/Ζ2/4.12.2020 κοινή απόφαση (Β’ 5351).

Γ. Η αναζήτηση των στοιχείων διενεργείται βάσει του ΑΦΜ του υπόχρεου και συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή με βάση τον ΑΦΜ του υπόχρεου, ενδεχόμενης οφειλής προς τον ΕΛΚΕ καθώς και με βάση δύο ημερομηνίες οι οποίες οριοθετούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η διαδικτυακή υπηρεσία επιστρέφει στα πληροφοριακά συστήματα των προαναφερόμενων ΕΛΚΕ τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν στο μέλος ΔΕΠ του οποίου δίνεται ως είσοδος το ΑΦΜ, σε μορφή εγγραφών:

Στοιχεία εγγραφής «Βασικά Στοιχεία»:

  • Επώνυμο
  • Δεύτερο επώνυμο
  • Όνομα
  • Πατρώνυμο
  • Ένδειξη Επιτηδευματία 

Στοιχεία εγγραφής «Κατηγορίες Βιβλίων»:

  • Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης
  • Ημερομηνία ισχύος (μέχρι ποια ημερομηνία)
  • Κατηγορία βιβλίων
  • Περιγραφή κατηγορίας βιβλίων-

Στοιχεία εγγραφής «Πληροφορίες για τους ΚΑΔ»:

  • Ημερομηνία έναρξης επιχείρησης
  • Δραστηριότητα ΚΑΔ
  • Περιγραφή ΚΑΔ
  • Ημερομηνία έναρξης
  • Ημερομηνία διακοπής

Στοιχεία εγγραφής «Συμμετοχές σε εταιρίες»:

  • Α.Φ.Μ. εταιρίας
  • Επωνυμία εταιρίας
  • Έναρξη ημερομηνίας σε συμμετοχή
  • Λήξη ημερομηνίας σε συμμετοχή

Στοιχεία εγγραφής «Επιχειρηματικές Δραστηριότητες»:

Α.Φ.Μ. εταιρίας
Ημερομηνία έναρξης επιχείρησης
Δραστηριότητα ΚΑΔ
Περιγραφή ΚΑΔ
Ημερομηνία έναρξης
Ημερο
μηνία διακοπής

Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας

1. Η διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών στους προαναφερόμενους φορείς διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με την Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και τις διατάξεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2. Οι προαναφερόμενοι Φορείς   έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων τους υποχρεούνται να κάνουν χρήση των πληροφοριών αποκλειστικά και μόνο για την επίτευξη του σκοπού.

Στέλνουν χιλιάδες "ραβασάκια" σε πανεπιστημιακούς δασκάλους με οφειλές από το 1999

“Ραβασάκια” με δικαστικούς  κλητήρες για οφειλές από μερικά ευρώ μέχρι και εκατοντάδες ευρώ για  φορολογικές δηλώσεις που έγιναν το έτος 2.000 έχουν σταλεί  σε χιλιάδες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εν ενεργεία, συνταξιούχοι και συγγενείς αποθανόντων.

Πρόκειται για οφειλές που προκύπτουν  από εισοδήματα  του έτους 1999 που εισέπραξαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς,  χωρίς να αποδώσουν  το οφειλόμενο ποσοστό (7%) που προβλέπεται ο νόμος 4009/2011  (περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 23)   προς τον ΕΛΚΕ.

“Ραβασάκια” θα   στέλνονται  συνεχώς και το επόμενο χρονικό διάστημα  για οφειλές των  υπόλοιπων  οικονομικών  ετών,  μέχρι το έτος 2018.

Δυο φορές πήγε δικαστικός κλητήρας στην οικεία πανεπιστημιακού για οφειλή 24, 62 ευρώ

Διαβάστε πως περιγράφει  στο esos  καθηγητής μεγάλου κεντρικού Πανεπιστημίου  για οφειλή 24, 62 ευρώ:

"Καλούμαι να επιστρέψω το μέγα ποσόν των 24,62 Ευρώ στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου.. από αναγκαστική έκδοση 3 χειρογράφων εκπαιδευτικών σημειώσεων για του φοιτητές του Μαθ. Τμήματος , που εκδόθηκαν από το αρμόδιο γραφείο του Πανεπιστημίου!...

Αυτό συνέβη για το εισοδήματα του οικονομικού έτους  1999 που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2000.

Δηλ. έχουν περάσει 21 χρόνια.

Δηλαδή  χαρακτηρίζουν την αποζημίωση από το Πανεπιστήμιο  ως αμοιβή από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για να συμβεί αυτό ,έπρεπε να ζητήσω από το Τμήμα άδεια   και να τα δηλώσω στο Ε3.

Ουδαμού τέτοια πράξη υπάρχει!..

Μου επιδόθηκε από δικαστικό κλητήρα 2 φορές η κοινοποίηση πληρωμής!..

Πόσο κόστισε η επίδοση αυτή?

Τέλος, έχει εξουσιοδοτηθεί ο ΝΟΔΕ του ΕΛΚΕ να κάνει ,συλλήβδην, εξόρυξη προσωπικών οικονομικών δεδομένων από την ΑΑΔΕ!..  

Να αναζητηθούν οι εγκρίσεις ασκήσεως ελεύθερου επαγγέλματος των μελών ΔΕΠ(ιατρικής, νομικής, οικονομικών,..)από τις αντίστοιχες Σχολές.

 Ασχολούνται με το “μαριδάκι” και αφήνουν τους καρχαρίες. Επίσης, δημιουργείται και μείζον οικονομικό πρόβλημα ,γιατί πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση μετά από 20 και χρόνια, για λίγα φραγκοδίφραγκα!..Έτσι, θα μεγαλώσει το βάθεμα και πλάτεμα της επιστήμης στο  Πανεπιστήμιό μας.

Ντροπή και αίσχος!..”

Σχόλια (12)

Επιστροφή των χρημάτων τώρα
|

Εφόσον οι ΕΛΚΕ ζητάνε (και ορθά κάνουν) ρευστό από τα μέλη ΔΕΠ που χρωστάνε με τον ίδιο τρόπο (ρευστό) θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτούς που κατέβαλαν μεγαλύτερα ποσά (συνεπε'ις-νομοταγείς). Ερευνητικά πρόγραμματα και άλλα τεχνάσματα για την επιστροφή των χρημάτων δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Διαφορετικά, η δικαστική οδός είναι μία διέξοδος (έστω και χρονοβόρα και κοστοβόρα).

DIMITRIOS E
|

Ο νόμος με την παρούσα μορφή του δεν προβλέπει συμψηφισμούς ή επιστροφές εάν έχει καταβληθεί υψηλότερο ποσό από το προσδιοριζόμενο με συντελεστή 7% επί των καθαρών κερδών.
Προφανώς, υπάρχει μεγάλος αριθμός συνεπών μελών ΔΕΠ που κατέβαλαν τα εκάστοτε οφειλόμενα ποσά και τώρα εμφανίζονται αδικημένοι, μεταξύ αυτών και εγώ. Από το δικά μας Πανεπιστήμιο έχει διαμηνυθεί ότι δεν θα επιστραφούν ή συμψηφιστούν ποσά.
Αν έχει κανείς υπόψιν κάποια συλλογική προσπάθεια, προσφυγή υπό ετοιμασία ή κάτι άλλο, ώστε τουλάχιστον να υπάρξει συμψηφισμός (αν όχι επιστροφή), ας ενημερώσει σχετικά.
Επιπλέον, αυτό που ακούγεται ως δυνατότητα των ΕΛΚΕ είναι να δημιουργήσουν ερευνητικά προγράμματα για όσους έχουν καταβάλλει τα περίσσια ποσά, με Π/Υ ίσο με αυτό που είναι το πλεονάζον ποσό, και να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα έστω σε συνέδρια, δημοσιεύσεις, κλπ., που αποτελούν συναφείς δραστηριότητες προς τον ερευνητικό χαρακτήρα των ΕΛΚΕ. Απ' ότι φαίνεται, αυτό αφήνεται στους ΕΛΚΕ να το πράξουν, αλλά και λίγη επιμονή από τους ενδιαφερόμενους δεν θα έκανε κακό.

@Κώστας - Μέλος επιτροπής ερευνών ΑΕΙ
|

έχουν υπάρξει και άλλοι νόμοι που κατέπεσαν στα δικαστήρια, και ας λέει ο νόμος ότι θέλει.
Αν κατάλαβα στο δικό σας Πανεπιστήμιο λέτε ότι καλά να πάθουν όσοι έδωσαν 15% στην ώρα τους. Αυτό είναι ανήθικο 100% (και παράνομο) και δεν θα περάσει έτσι.
Θα θέλαμε να μάθουμε ποια διοίκηση αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τα μέλη ΔΕΠ που είναι νόμιμα και καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους.

@Τα λεφτά πίσω στους νομοταγείς
|

έλα όμως που οι κατηγορίες γιατροί, εταιρίες κτλ έχουν ήδη ρυθμιστεί...και καταλήγουν να κυνηγάνε μικροποσά

Τα λεφτά πίσω στους νομοταγείς
|

Το σίγουρο είναι πως οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ έχουν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τα μέλη ΔΕΠ (Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί, κα) που χρωστούνε παρά να επιστρέψουν χρήματα στα μέλη ΔΕΠ που κατέβαλαν το 15%. Εφόσον οι ΕΛΚΕ θα εισπράξουν ρευστό από αυτούς που χρωστάνε, δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν θα επιστρέψουν ρευστό σε αυτούς που ήταν νομοταγείς και δώσανε το 15% στο μικτό ποσό. Εάν δεν γίνει αυτό, θα υπάρξουν 2 μέτρα και 2 σταθμά για την μεταχείριση των οφειλών προς και από τους ΕΛΚΕ. Δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να προέβλεψε πως θα εισπραχθούν τα οφειλόμενα από τους ΕΛΚΕ και να μην πρόεβλεψε πως θα επιστρέψουν οι ΕΛΚΕ σε αυτούς που ήταν επιμελείς και νομοταγείς. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τους νομοταγείς και να κινηθούν δικαστικά.

Κώστας - Μέλος επιτροπής ερευνών ΑΕΙ
|

Συνάδελφοι,
για αυτούς που απέδιδαν το 15%, ρητά αναφέρεται ότι δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων. Όποιος το πάει δικαστικά, καλή τύχη, αλλά ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου μου, αναφέρει ότι οι πιθανότητες να υπάρξουν επιστροφές είναι μηδαμινές.
Ο πολιτικός στόχος είναι εκείνοι που εισέπρατταν μεγάλα ποσά από επιχειρηματική-μελετητική δραστηριότητα πάσης φύσεως, όμως ο νόμος δεν ξεχωρίζει μικρό-μεγάλο ποσό, οπότε και για 10 ευρώ θα κληθεί το μέλος ΔΕΠ να πληρώσει. Όλοι έχουν δικαίωμα ένστασης, αρκεί βέβαια αυτή να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά.

Polar Fish
|

O ELKE αναζητά το ποσοστό του με βάση το δηλωθεν εισόδημα. Συμφωνα με τη νομοθεσία η δηλωση ποσων απο εκμεταλευσης πνευματικων δικαιωμάτων δηλώνεται στο Ε3, αλλά εχω την εντυπωση οτι δεν γίνεται παρακράτηση στο 7% π.χ. από διάθεση βιβλίων.

τα λεφτά μας πίσω....
|

για 10 χρόνια απέδωσα 15% αδιάλειπτα. Τώρα ήρθε η ώρα να μου επιστραφεί η διαφορά, αλλιώς την ευθύνη την φέρνει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων.
Προσωπικά βέβαια δεν αντιλαμβάνομαι την παρακράτηση, καθότι η αιτιολόγηση είναι αστεία. Το Πανεπιστήμιο επωφελείτε από ένα ΔΕΠ που καταγραφεί συμπληρωματικές δράσεις και πληρώνεται γι' αυτές καθότι το ίδιο το ίδρυμα δεν μπορεί να του καλύψει βασικές ανάγκες με τον πενιχρό μισθό. Δείτε το γεγονός ότι έσοδα από το διδασκαλία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο εξαιρούνται, ενώ για να δουλέψεις στο ΕΑΠ μετράει το να εισαι μέλος ΔΕΠ. Αν κάποιοι έπρεπε να δίνουν λοιπόν το 7% είναι όσοι δουλεύουν στον ΕΑΠ....
Όλα αυτά τα χρόνια προέκυψαν 10αδες ρυθμίσεις για κατηγορίες ΔΕΠ με ειδικής μορφής παραγραφές/περαιώσεις και απαλλαγές, αλλά τώρα δεν ξέρουν τίποτα, πάνε πίσω 20 χρόνια και δεν επιστρέφουν σε όσους έδωσαν το 15% τα υπόλοιπα.

Έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία από δικηγορικά γραφεία ώστε να οργανωθούν μαζικές αγωγές κατά των ΕΛΚΕ, ώστε να επιστραφούν οι διαφορές, πόσες είναι αυτές τις έχει υπολογίσει κανείς. Αυτά δεν είναι σαν το 7% που τα περισσότερα τελικά δεν εμπίπτουν (πχ. έσοδα από ΕΑΠ) αλλά έχουν ήδη πληρωθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι λεφτά που πρέπει να βρουν τα Πανεπιστήμια να επιστρέψουν, λεφτά που δεν υπάρχουν, είναι κάποια εκατομμύρια για κάθε ίδρυμα.

Ποιος θα έχει την ευθύνη?? ο Νομοθέτης φυσικά που σε αυτή την περίπτωση είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με εισηγητή την υπουργό Παιδείας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα προχειρότητας και ανεύθυνων προσεγγίσεων, γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι σκέφτηκαν για τις επιστροφές χρημάτων που προκύπτουν και οδήγησαν το υπουργείο στην παγίδα των δικαστικών διεκδικήσεων.

ΔΕΠ
|

Κατ΄αρχήν χωρίς έναρξη στη ΔΟΥ και Ε3, και χωρίς τίτλο κτήσης, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΚΕ. Τελεία και παύλα. Και όσοι ΕΛΚΕ γνωρίζω αυτό εφαρμόζουν.

Δεύτερον, πως ζητάς οτιδήποτε από το 1999 ρε παιδιά; Μια 5ετία το καταλαβαίνω, αλλά πως πάμε στα 20 χρόνια;

Τρίτον, αν υπηρξαν διαφυγόντα έξοδα, πρέπει να τιμωρηθούν οι διοικήσεις που δεν τα αναζήτησαν ως όφειλαν, αλλά πάλι μέχρι ένα λογικό όριο. Δε γίνεται ο κόσμος να κάνει τροποποιητικές δηλώσεις για 20 χρόνια πίσω, λίγη τσίπα.

Αγης
|

Επιβάλλεται να καθορισθεί και ο τρόπος που οι ΕΛΚΕ θα επιστρέψουν τα ποσά που οφείλουν στα μέλη ΔΕΠ που κανονικά απέδειδαν το 15%. Δεν ειναι δυνατόν αυτός που εισηγήθηκε τον Νόμο να μη προβλέπει τίποτε. Απο επικοινωνία που είχα με το ΥΠΕΠΘ δηλώνουν άγνοια πετώντας το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κορόιδο ΔΕΠ
|

Να μας πουνε οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και το Υπουργείο Παιδείας τι θα γίνει με τα μέλη ΔΕΠ που απέδωσαν 15% στο μικτό ποσό και έχουν να λάβουν χρήματα από τους ΕΛΚΕ. Αν θα τα πάρουν, πότε και με ποιον τρόπο. Τώρα όσον αφορά τα μέλη ΔΕΠ που χρωστάνε, καλά κάνει η ΑΑΔΕ και δίνει τα στοιχεία τους για να εισπάρξουν χρήματα οι ΕΛΚΕ.

Γενικός Γραμματέας
|

Εξαιρετικά πρόχειρα οργανωμένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ζητούν αναδρομικά από συναδέλφους για την περίοδο πριν γίνουν μέλη ΔΕΠ. Μόνο ως επιχείρηση συκοφάντησης των μελών ΔΕΠ εξηγείται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ