Ετήσια έκθεση ΜΟΔΙΠΑΒ: Φτηνότερα κατά 0,62 τα ελληνικά βιβλία για το έτος 2020

Η μέση τιμή των βιβλίων για το έτος 2020 διαμορφώθηκε στα 15,04 ευρώ

23/06/2021

Άκουσε το άρθρο

Δρ Γιώργος Κ. Ζάχος, Επιστημονικώς Επιβλέπων ΜΟΔΙΠΑΒ
Δρ Βασίλης Πολυχρονόπουλος, Συντάκτης της Έρευνας και Υπεύθυνος Συγκέντρωσης Στατιστικών Στοιχείων ΜΟΔΙΠΑΒ

Ολοκληρώθηκε η ετήσια Έκθεση της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΜΟΔΙΠΑΒ) για τη Μέση Τιμή των Ελληνικών βιβλίων για το έτος 2020. Για την προετοιμασία της αποδελτιώθηκαν συνολικά 8.091 βιβλία από τη Βάση Βιβλιογραφικών ∆εδοµένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.  Τα στοιχεία φανερώνουν ότι η μέση τιμή των βιβλίων για το έτος 2020 διαμορφώθηκε στα 15,04 ευρώ.

Τα βιβλία παρουσιάζονται 0,62 ευρώ φτηνότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για νέα μείωση μετά και την αντίστοιχη στη μέση τιμή των βιβλίων κατά το προηγούμενο έτος.

Η μέση τιμή των ελληνικών βιβλίων σύμφωνα με τις έρευνες της ΜΟΔΙΠΑΒ κατά την τελευταία δεκαετία αποτυπώνεται στον ακόλουθο Πίνακα:

Σύμφωνα με την έρευνα της ΜΟΔΙΠΑΒ οι μέσες τιμές βιβλίων διαμορφώθηκαν ως ακολούθως : τα βιβλία Πληροφορικής (30,31€) και Τεχνολογίας (27,18€) έχουν το μεγαλύτερο μέσο κόστος με μέση τιμή που υπερβαίνει τα 25€.

Ακολουθούν με χαμηλότερη τιμή τα βιβλία που ανήκουν στις Φυσικές Επιστήμες (21,21€), τη Γλώσσα (19,63€), στις Κοινωνικές Επιστήμες (17,15€), τις Καλές Τέχνες (17,01€), την Ιστορία & Γεωγραφία (15,93€) και τα Γενικά Θέματα (15,44€). Χαμηλότερο μέσο κόστος έχουν οι κατηγορίες Φιλοσοφία (14,50€), Θρησκεία (13,37€) και Λογοτεχνία (11,77€).

Μικρές αυξήσεις της μέσης τιμής σημειώνονται στις κατηγορίες των Φυσικών Επιστημών (3,79€), στην Πληροφορική (3,06€), στην Τεχνολογία (2,83€), στη Γλώσσα (2,45€), στη Θρησκεία (0,73€), στα Γενικά Θέματα (0,43€) και στις Καλές Τέχνες (0,18€).

Αντίθετα μειώσεις εμφανίζονται στα βιβλία που ανήκουν στις θεματικές κατηγορίες της Φιλοσοφίας (-1,52€), της Λογοτεχνίας (-1,21€), που αποτελεί και την πολυπληθέστερη κατηγορία, στις Κοινωνικές Επιστήμες (-1,06€) και στην Ιστορία και Γεωγραφία (-0,80€).  

Από την ανάλυση των στοιχείων βιβλιοδεσίας προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων ανήκει στην κατηγορία με μαλακό εξώφυλλο (90%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (9,68%) είναι βιβλία με σκληρό εξώφυλλο.

Οι εκδόσεις με σπειροειδές (0,15%), δερμάτινο (0,07%) και με εξώφυλλο από πανί (0,10%) αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.  

Σχετικά με τη Μέση Τιμή ανά εξώφυλλο παρατηρείται σημαντική μείωση της μέσης τιμής στα δερματόδετα βιβλία (15,62€ από 39,75€), στα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο (16,98€ από 20,77€), στα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο (14,80€ από 15,24€) και στα βιβλία με σπειροειδές εξώφυλλο (9,73€ από 10,42€). Από την άλλη πλευρά εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της μέσης τιμής στα πανόδετα βιβλία (53,12€ από 38,74€), αλλά το πλήθος τους είναι πάρα πολύ μικρό, για να επηρεάσει το μέσο κόστος των βιβλίων.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας της ΜΟΔΙΠΑΒ http://mopab.seab.gr/ στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://bit.ly/3iUOWo9

Σχετικά με τη ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β.

Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΜΟΔΙΠΑΒ) αποτελεί σήμερα τη μοναδική σε εθνικό επίπεδο μονάδα συγκέντρωσης, καταγραφής και ανάλυσης στατιστικών στοιχείων κάθε μορφής, που αφορούν τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας μας. Μέσα από τον ανανεωμένο ιστοχώρο της (http://mopab.seab.gr/) και την εφαρμογή τεχνικών Επιχειρηματικής Ευφυΐας συλλέγει, επεξεργάζεται, αναλύει και παρουσιάζει μέσα από την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων της όλα τα στοιχεία μέσα από μια ψηφιοποιημένη διαδικασία. Χρησιμοποιεί Δείκτες Αποτίμησης και Αξιολόγησης Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Με τις Ετήσιες Εκθέσεις της αποτυπώνει κάθε χρόνο την πραγματικότητα που επικρατεί στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της Ελλάδος. Οι προτάσεις της για την καθιέρωση Ελληνικών προτύπων και την υιοθέτηση διαδικασιών αποτίμησης και διασφάλισης ποιότητας στη λειτουργία των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών της Ελλάδος συμβάλλουν καθοριστικά στη ζωτικότητα των Βιβλιοθηκών. Πραγματοποιεί Ηλεκτρονικές Έρευνες Ικανοποίησης Χρηστών και Ηλεκτρονικές Αυτοαξιολογήσεις από το προσωπικό των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σύμφωνα το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης. Ανανεώνει διαρκώς το θεματικό Portal που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της και προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση σε πληροφορίες που αναφέρονται σε στατιστικά στοιχεία Βιβλιοθηκών, μεθόδους ανάλυσης δεδομένων, Δεικτών Αποτίμησης κτλ.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΜΟΔΙΠΑΒ εκδίδει Ετήσιες Εκθέσεις για τη διαμόρφωση των Μέσων Τιμών των Ελληνικών Βιβλίων παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία ανά έτος, θεματική κατηγορία και είδος εξωφύλλου μέσα από συγκριτικούς πίνακες και διαγράμματα. Έτσι, παρέχει στις Βιβλιοθήκες στοιχεία για την καλύτερη εκτίµηση των κονδυλίων που απαιτούνται για την πρόσκτηση ελληνικών βιβλίων, συµβάλλοντας στην όσο το δυνατό καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισµού τους. Τα στοιχεία για την εκτίμηση του Μέσου Κόστους των ελληνικών βιβλίων αντλούνται από τη Βάση Βιβλιογραφικών ∆εδοµένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ