Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΚΚΕ για πολυνομοσχέδιο: “Ασφυκτικός έλεγχος των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών”

"Το ΚΚΕ απορρίπτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλεί σε θέση μάχης τον κόσμο της εκπαίδευσης, όλο τον λαό, για να μην περάσουν οι αρνητικές αλλαγές"
Δημοσίευση: 23/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Το νομοσχέδιο για την παιδεία, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και παραπέρα κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, που θα εντείνουν τις μορφωτικές ανισότητες”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Οι νέες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή της αξιολόγησης με κριτήρια άκρως αντιπαιδαγωγικά, πρέπει να απορριφθούν μαζικά από τον κόσμο της εκπαίδευσης, όπως απαντήθηκαν και οι προηγούμενες απόπειρες. Γιατί στο υποκριτικό σύνθημα της κυβέρνησης «αυτός που αξιολογεί, αξιολογείται», πρέπει να αντιπαραθέτει η ανάγκη «αυτός που μορφώνει, πρέπει να βοηθιέται ουσιαστικά».
  • Η προώθηση της “αυτονομίας” της σχολικής μονάδας, όχι μόνο δεν βοηθά τους εκπαιδευτικούς να κάνουν καλύτερα το μάθημά τους, αλλά δεσμεύει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής λειτουργίας στις υπάρχουσες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, δημιουργώντας σχολεία πολλών ταχυτήτων.
  • Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για να εντοπιστούν επιστημονικά όλα τα μαθησιακά κενά, οι ψυχοσωματικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό δεν το κάνει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, ούτε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι κούφια τα λόγια του Υπουργείου Παιδείας ότι “το δια ζώσης μάθημα είναι αναντικατάστατο”, αφού την ίδια στιγμή διατηρεί τα χιλιάδες κενά των εκπαιδευτικών, ενώ διαθέτει πακτωλό χρημάτων για την προώθηση εφήμερων και ληξιπρόθεσμων δεξιοτήτων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Άλλωστε, οι αρνητικές συνέπειες από την προώθηση τέτοιων δεξιοτήτων- με ταυτόχρονη υποβάθμιση της γενικής μόρφωσης- είναι ήδη εντοπισμένες από τον κόσμο της εκπαίδευσης, όπως επίσης έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στην κοινωνικοποίηση της νέας γενιάς η εντεινόμενη στροφή στις ψηφιακές δεξιότητες.
  • Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να δημιουργηθούν σχολικά βιβλία που θα αναπτύσσουν την αγάπη για τη γνώση, θα καλλιεργούν την αντίληψη ότι η αλήθεια είναι αντικειμενική και μπορεί να κατακτηθεί από τον άνθρωπο για να ερμηνεύσει και να αλλάξει τον κόσμο. Και αυτά τα βιβλία να είναι δωρεάν, ίδια και ενιαία για όλα τα παιδιά. Από αυτή την άποψη, παραπέρα ερωτηματικά προκαλούν οι ανακοινώσεις για το πολλαπλό βιβλίο για το αν τελικά θα εξασφαλίζεται η δωρεάν παροχή τους.
  • Η εξέλιξη των επιστημών σήμερα δίνει τη δυνατότητα και απαιτεί ένα σχολείο που θα παρέχει σε όλους τους μαθητές τις ίδιες μορφωτικές αφετηρίες, που θα απαντά στις νέες προκλήσεις της γνώσης, της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας που απαιτούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σύγχρονες ικανότητες. Που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς στον εκπαιδευτικό και διαπαιδαγωγητικό τους ρόλο.
  • Σήμερα η πάλη για ένα τέτοιο σχολείο, “στο ύψος των ονείρων και των ανθρώπων”, προϋποθέτει την εναντίωση στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που κλιμακωτά φέρνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει στην ίδια πολιτική της ολομέτωπης επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και αντιστρατεύεται ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υψηλού επιπέδου, σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση για όλους, χωρίς διακρίσεις.
  • Το ΚΚΕ απορρίπτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλεί σε θέση μάχης τον κόσμο της εκπαίδευσης, όλο τον λαό, για να μην περάσουν οι αρνητικές αλλαγές.
Ετικέτες: 
ΚΚΕ

Σχόλια (8)

 
μπράβο στην υπουργάρα
24 Ιουν 2021 09:35

κάνει ακόμα και το ΚΚΕ να φαίνεται πιο ρεαλιστικά και ειλικρινά σκεπτόμενο. η δεξιά συνεχίζει τον ιστορικό της ρόλο ! τι άλλο θα δούμε , Γαλάτες, ας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας - θα τελειώσουμε εμείς αλλά και τα οράματα και οι ιδεοληψίες δαύτων

 
γενικότητες
24 Ιουν 2021 08:17

Έχω την εντύπωση ότι και οι ανακοινώσεις και οι πορείες ..είναι για το θεαθήναι.
Κουραστήκαμε.

 
"σε θέση μάχης"
24 Ιουν 2021 08:16

Φαίνεται δε μπορούμε να απ0βάλλουμε τα επαναστατικά. Επανάσταση του καναπέ βέβαια. Σήμερα το ελληνικό σχολείο είναι απαξιωμένο και οι εκπαιδευτικοί το ίδιο. Ας ενδιαφερθούμε για τα πραγματικά προβλήματα και ας αφήσουμε τις επαναστατικές ιαχές και στήριξη καταληψιών που 2 άτομα δεν επιτρέπουν σε 200 να κάνουν μάθημα και μετά να μιλάμε για τα άλλα.

 
ΠΕ04
24 Ιουν 2021 03:28

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου "αγύριστα κεφάλια" οι δεξιοί!!!

 
Ερτ
23 Ιουν 2021 20:45

Πασιφιστ, που το είδες καλέ μου κύριε για απαίτηση για θητεία ως διευθυντής; 6 χρόνια σε ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ ως υποδ. ή διευθυντής αρκούν.

 
Δον Κιχώτης
23 Ιουν 2021 20:23

Αγύριστο κεφάλι ο Έλληνας!...

Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου,
σκύβω το κεφάλι στα μαρτύριά σου
και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου...

 
pacifist anarchist
23 Ιουν 2021 20:06

To KKE δεν αναφέρεται ποτέ για τους κόφτες και άλλες αδικίες σε διάφορες κρίσεις στελεχών και ιδιαίτερα στους προσωρινούς Διευθυντές. Πρόσφατα μπήκαν κόφτες στους Διευθυντές των ΙΕΚ. Κανένας εκπαιδευτικός αν δεν έχει διατελέσει ως πρώην Διευθυντής δεν δικαιούται συμμετοχή. Προσπαθώ να θυμηθώ το όνομα του εξαφανισμένου Βουλευτή που τόλμησε να πει: "Και εμείς όταν έρθουμε στην εξουσία (ποτέ) τα δικά μας παιδιά θα διορίζουμε για να υποστηρίζουν την πολιτική μας." Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Βρεγμένη σανίδα.....

 
1917
23 Ιουν 2021 16:08

Εμπρός - πίσω! να συνεχίσουμε τον αγώνα της Επανάστασης! Το 1917 δεν είναι μακριά! Σε λίγα χρόνια φτάνει!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ