Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Παράνομη έκρινε το δικαστήριο τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία.

Η δεύτερη δικαστική απόφαση μέσα σε δέκα ημέρεςκατά απεργίας μέσα σε εξετάσεις μαθητών
Δημοσίευση: 26/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτή  έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την  κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως κατά της ΟΛΜΕ,  ζητώντας από το δικαστήριο  να κηρυχθεί παράνομη η  τρίωρη στάση εργασίας του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητές, μέσα στις εξετάσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση δικαστηρίου κατά απεργίας μέσα σε εξετάσεις μαθητών, μέσα σε δέκα ημέρες. Η προηγούμενη απόφαση αφορούσε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (Δείτε εδώ)

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση, σήμερα Σάββατο, αργά το απόγευμα, η οποία έχει ως εξής:

Δήλωση υπ. Παιδείας

Την απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε η υπουργός Ν. Κεραμέως, με την ακόλουθη δήλωση:

"Το Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας της #ΟΛΜΕ. Πάνω από 8000 παιδιά θα μπορέσουν να δώσουν απρόσκοπτα τη Δευτέρα εξετάσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία. Καλή επιτυχία!".

Η απόφαση της ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ χθες Παρασκευή κάλεσε τους/τις εκπαιδευτικούς  να μην αποδεχτούν να οριστούν ως επιτηρητές/τριες για τις εξετάσεις των Προτύπων και κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 28.6.2021 και ώρα 11π.μ-2μμ  "για όσους και όσες επιθυμούν να μην εμπλακούν στις εξετάσεις των Πρότυπων (επιτηρητές/τριες κλπ) προκειμένου να καλυφθούν συνδικαλιστικά  και να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο θεσμό των Προτύπων, στην υποχρεωτικότητα και στην άμισθη επιτήρηση".

Η ΟΛΜΕ , εξηγώντας τους λόγους την κήρυξης στάσης εργασίας, τονίζει:

Α. Είναι γνωστή η πλήρης αντίθεση της ΟΛΜΕ στο θεσμό των Προτύπων Σχολείων, λόγω του αντιπαιδαγωγικού και βαθιά ταξικού χαρακτήρα τους.

Β. Όπως αποδεικνύεται, ακόμα και ο τρόπος της διαχείρισης των εξετάσεων για τα Πρότυπα και ειδικότερα ο καθορισμός των επιτηρητών/τριών για τις εξετάσεις εισαγωγής στα συγκεκριμένα σχολεία  ξεπερνάει τα όρια.

Γ. Εκτός του ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την διαδικασία επιβάλλεται ως υποχρεωτική και άμισθη από την διοίκηση,  εφαρμόζεται παράλληλα και το πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη, με προφορικές υποσχέσεις για μία μέρα άδεια αντί επιμισθίου στους επιτηρητές και τις επιτηρήτριες στις εν λόγω  εξετάσεις.
 

Σχόλια (30)

 
Ψωμί παιδεία ελευθερία
29 Ιουν 2021 02:19

Έλα! Πέφτω απ'τα σύννεφα...Όπως έκρινε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δε δικαιούνται δώρα ,ενώ οι ιδιωτικοί δικαιούνται...Και πως ο μισθός μας πρέπει να μειωθεί κατά 500€!

Αφιερωμένο το σχόλιο στους "συναδέλφους" που χειροκροτούν την απόφαση και ιδιαίτερα σ' εκείνον τον πολύ large, τον Ωνάσση της εκπαίδευσης, που μίλησε για τα 12€....

Ως γνωστόν , ο αγάς χρειάζεται ραγιάδες.

 
Χρυσούλα
28 Ιουν 2021 17:22

Κουραστήκαμε πραγματικά! Αλλάξτε πορεία.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
28 Ιουν 2021 16:04

@Εξαιρετικά νέα!26 Ιουν 2021 23:19

Πολύ χαίρομαι με τον ενθουσιασμό σας για την ελληνική δικαιοσύνη και την κα Υπουργό! Αυτό δείχνει ότι πλεετε σε πελάγη ευτυχίας με τον "όμορφο και ηθικό κόσμο" που ζούμε, όπου επιτέλους τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και καταπολεμήθηκαν οι χρόνιες παθογένειες! Εύγε λοιπόν κι από μένα για τα ...εύγε σας!
Μετά το ευδαιμονικό αυτό ονειροπόλημα λοιπόν ας τα ξαναδούμε πάλι θέτοντας μερικά αυτονόητα ερωτήματα:
α) Πόσο τιμά μια δημοκρατική κοινωνία που η δικαιοσύνη της χαρακτηρίζει συλλήβδην και αδιακρίτως κάθε κινητοποίηση ως παράνομη;
β) Πόσο άνετα νιώθει κανείς που ο πρωθυπουργός της χώρας του έχει προδικάσει/προκαταλάβει την απόφαση της δικαιοσύνης με δημόσιες δηλώσεις του;
γ) Πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στα "αντανακλαστικά" μιας υπουργού που εδώ κι ένα χρόνο δεν κατάφερε ακόμη να επιμορφώσει στην τηλεκπαίδευση τους εκπαιδευτικούς ή - ακόμη χειρότερα - εδώ και δυο χρόνια υποργός ούσα δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης των σχολείων (διευθυντές);
δ) Πόσο μπορεί να χειροκροτεί κανείς μια υπουργό για την "αποφασιστικότητά" της, όταν σε ένα σωρό σοβαρά θέματα που ξεκίνησε (τράπεζα θεμάτων, αυτοαξιολόγηση κλπ) σε όλα έκανε πίσω;
Ας μη συνεχίσω. Σκεφτείτε μόνο αυτά και αξιολογήστε εξ αρχής κάποια πράγματα. Υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κάνει κάποιο λάθος!

 
Γιώργος
28 Ιουν 2021 07:31

Είδες η ΟΛΜΕ; Πάλι μας εξέπληξε. Άντε να την πιστέψουμε. Αν ήταν κατάληψη όμως θα την στήριζε; Τι λέτε;

 
Dario Moutso
28 Ιουν 2021 01:13

@Μαργαριτάρια 27 Ιουν 2021 22:22

Αγαπητέ συνάδελφε/σα,

και για 1 λεπτό είσαι κλέφτης, αλλά το παράδειγμά σου ήταν ατυχές. Εξήγησε μου γιατί σε <<έκλεψε>> το κράτος; Εάν νιώθεις ότι η ΟΛΜΕ με αυτό που έβγαλε προς τα έξω όχι μόνο δεν σε ξεφτίλισε αλλά είσαι και περήφανος γι' αυτήν δικαίωμά σου (όχι μόνο δικό σου, αλλά και για όσους σκέφτονται όπως εσύ). Είναι και αυτή μια άποψη-θέση καθόλα σεβαστή. Αλλά δυστυχώς είσαστε μια μικρή μειοψηφία σαν και αυτή που συμμετέχει στις απεργίες ή τις στάσεις εργασίας του συνδικάτου, ίσως και να ανήκεις σ' αυτή.....

 
Ert
28 Ιουν 2021 00:15

Δεν ξέρω για τι Νομπέλ είναι τα σχόλιά μου, πάντως αυτό το σχόλιο 27 Ιουν 2021 14:15 είναι για Νόμπελ...(δεν γράφω τι, θα με κόψει ο μοντ).

 
Μαργαριτάρια
27 Ιουν 2021 22:22

@Ert
Ενώ τα δικά σου σχόλια είναι για Nobel. Είσαι τόσο σίγουρος, για τη δική σου αξιολόγηση? Ή δεν είσαι καν εκπαιδευτικός?

@Dario Moutso
"Για μια ακόμα φορά η ΟΛΜΕ μας ξεφτίλισε...."
Άντε πάλι με τον Α' πληθυντικό! Εσύ εκπροσωπείς όλο τον κλάδο? Όσο για τα 12 ευρώ, μου θυμίζει ένα ανέκδοτο(ακατάλληλο προς δημοσίευση). Εάν πχ σου κλέψω 12 ευρώ, δεν πιστεύω να με πεις κλέφτη έτσι?

 
@Εκπαιδευτικος
27 Ιουν 2021 21:55

Εξαρτάται αν ο συνδικαλισμός είναι υγιής και καλός ή κακός.

Λυπάσαι τις επόμενες γενεές ενώ οι παλαιότερες τους παρέδωσαν χρεωκοπία ιδεών, αξιών και συνδικαλισμό με μικροσυμφέροντα ομάδων.

Ο εξαδελφός μου δούλευε νεοδιόριστος 26 ώρες με 5 υπερωρία και ο συνδικαλιστής είχε μείωση ωραρίου.

Άλλος συνδικαλιστής έκλεινε τους διακόπτες και δεν είχαμε ρεύμα, επιχειρηματίες πέταγαν τα προϊόντα από τα ψυγεία και ασθενής με ηλεκτρικά μηχανήματα δεν είχαν ρεύμα στο σπίτι να τα λειτουργήσουν.

Και μετά από χρόνια αποδείχτηκε ότι αυτοί που είχαν ισχυρό συνδικαλισμό (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή) είχαν τεράστιους μισθούς, εκπτώσεις και δωρεές στα σπίτια τους και τσάμπα ταξίδια και εισιτήρια που τα πλήρωναν οι άλλες κοινωνικές ομάδες. Και το χειρότερο έπαιρναν στα 50 χρόνια τους τεράστιες συντάξεις και εφάπαξ σε σχέση με άλλους εργαζόμενους και έστειλαν τα ταμεία στη χρεωκοπία και τα παιδιά τους στη σύνταξη στα 67 και να δούμε.

Κάποια είδη συνδικαλισμού βοήθησαν πολύ την Ελλάδα να πάει μπροστά!!!
Μπροστά ολοταχώς στο γκρεμό!

 
33 χρόνια στην τάξη@ Εκπαιδευτικός
27 Ιουν 2021 19:58

Τι εκπαιδευτικός και που για να έχουμε καλό ερώτημα και να σου απαντήσω κατάλληλα.

 
@ΟΛΜΕ=ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
27 Ιουν 2021 19:21

Θα πρόσθετα το ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

 
PE19
27 Ιουν 2021 18:21

Άκου χτύπους στα Χανιά !!!
Εργάσιμη μέρα είναι και η μέρα πανελλαδικών και υπάρχει επιμίσθιο για τις επιτηρήσεις. Δεν υπάρχει επιμίσθιο για τα Πρότυπα πολύ πιθανόν του χρόνου να κοπεί και για τις πανελλαδικές. Ο ΜΟΝΟΣ λόγος που η ΟΛΜΕ πρέπει να φωνάζει !!!!!
Αλλά για πολλά άλλα η ΟΛΜΕ βουβένεται για τις εκδρομές ΠΧ που είναι 24ωρη υπηρεσία με ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αυξυμένο κίνδυνο να μπούμε φυλακή. Για το θέμα αυτό δε μιλάει κανένας !!!!!!

 
Εκπαιδευτικός.
27 Ιουν 2021 17:59

Πολλές οι απορίες μου.
1ον, γιατί δεν είναι υποχρεωτικό για κάθε καθηγητή που διδάσκει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, να διορθώνει ΑΚΡΙΒΩΣ τόσα γραπτά όσοι και οι μαθητές που διδάσκει, σε εργάσιμες ώρες σχολείου, χωρίς αμοιβή.

 
Ert
27 Ιουν 2021 17:17

Διαβάζοντας κάτι ομορφιές στα σχόλια.... ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΡΑ!

 
Dario Moutso
27 Ιουν 2021 16:27

Για μια ακόμα φορά η ΟΛΜΕ μας ξεφτίλισε μ' αυτό το απαράδεκτο <<άμισθη>> που προέβαλλε σαν λόγο για την τρίωρη στάση. Το επιμίσθιο θα ήταν (αν υπήρχε) γύρω στα 12Ε για τον κάθε επιτηρητή. Για 12Ε ξεφτιλίζεις τον εκπαιδευτικό; Και θα βγει ο κάθε <<πικραμένος>> και θα <<πυροβολεί>> τον κλάδο, και για να τα λέμε όπως είναι... ΔΕΝ θα έχει και τόσο άδικο...

 
Λεωνίδας
27 Ιουν 2021 16:18

@ειρήνη

Φυσικά και είναι εργάσιμη η δευτέρα.
Άλλα οι εργασίες που προβλέπεται να κάνει ένας καθηγητής, ορίζονται από τον νόμο.
Επιτήρηση σε άλλο σχολείο χωρίς αμοιβή δεν προβλέπεται από τον νόμο.

 
ειρήνη
27 Ιουν 2021 15:37

@Σισσυ

Κι εγώ μ αυτή την απορία έχω μείνει..Ας μας την απαντήσει κάποιος καθηγητής βρε παιδιά...μπας και καταλάβουμε κι εμείς τη λογική (του παραλόγου...)

 
Επιτηρητής
27 Ιουν 2021 15:01

Γιατί πρέπει να λάβουν αμοιβή οι εκπαιδευτικοί? Τους ζητείται κάτι εκτός ωραρίου? Εντός ωραρίου δεν είναι η επιτήρηση?
Αντί να πάνε στο σχολείο τους , πηγαίνουν για επιτήρηση.
Αυτό θα σκεφτεί ένας απλός άνθρωπος που δεν είναι εκπαιδευτικός και δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ για να πάρει τα μισά από όσα παίρνουμε εμείς!
Έχετε αντιληφθεί ότι με αυτά που κάνατε το μόνο που καταφέρατε είναι :
1) Να εξαγριώνετε την κοινωνία απέναντι στους εκπαιδευτικούς
2) Να κάνετε μάγκα την Κεραμέως
3) Να έρθουν αύριο και να μας πουν ότι δεν πρέπει να πληρωνόμαστε στις πανελλήνιες γιατί είναι εντός ωραρίου.

Κύριοι/ες της ΟΛΜΕ
Ανακινήσατε ένα θέμα που δεν έπρεπε μόνο και μόνο γιατί έχετε πρόβλημα με τα πρότυπα και θέλετε να απαγορεύσετε στους μαθητές να πάνε σε ένα καλύτερο σχολείο. Τους θέλετε στο σχολείο των απεργιών, των αποχών, των καταλήψεων και της ήσσονος προσπάθειας.
Ευτυχώς οι μαθητές, σας έχουν αφήσει πίσω, σας έχουν γυρίσει την πλάτη. Να η απάντηση:
900 αιτήσεις για 70 θέσεις στα Ανάβρυτα
600 αιτήσεις για 100 θέσεις σε Βαρβάκειο, Ευαγγελική, 2ο Αθηνών

Είστε εντελώς εκτός πραγματικότητας. Μάλιστα έχετε απομακρυνθεί από τον μάχιμο εκπαιδευτικό περισσότερο από ότι οι του υπουργείου που δεν έχουν μπει ποτέ σε τάξη..
Ξυπνήστε πριν να είναι αργά και αφουγκραστείτε την ανάγκη του κόσμου για καλά σχολεία, αλλιώς παραιτηθείτε.

ΥΓ Περιμένω από τους "αγωνιστές" της ΟΛΜΕ αν τολμάνε να μας πουν αύριο τα ποσοστά συμμετοχής στην αποχή. Θα τολμήσουν?

 
Εκπαιδευτικος
27 Ιουν 2021 14:33

Ντροπή συνάδερφοι,τέτοια απαξιωτικά σχόλια για την ΟΛΜΕ.Ντροπη να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να ζητάνε την κατάργηση της και να δίνουν συγχαρητήρια στην υπουργό.Ποτε προκηρύχθηκε απεργία και δεν την έβγαλαν παράνομη;Η δικαιοσύνη είναι ανεξαρτητη.Ελπιζω να μην είστε νέοι,γιατί αν είστε το μέλλον θα είναι ζοφερό.

 
Παραβίαστη του καθηκοντολόγιου του εκπαιδευτικού
27 Ιουν 2021 14:15

Ψάξτε για "ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ"

Θα δείτε ότι αυτό που μας ζητάει να κάνουμε η κεραμέως και ο δικαστής δεν προβλέπεται, πόσο μάλλον που μας ζητάει να το κάνουμε δωρεάν!

Η δικαστική απόφαση είναι πασιφανώς ενάντια στο νόμο.

 
Σίσσυ
27 Ιουν 2021 11:41

Εργάσιμη μέρα δεν είναι η Δευτέρα; Αντί λοιπόν να πάνε στο σχολείο τους, κάποιοι εκπαιδευτικοί επελέγησαν να επιτηρήσουν λίγες ώρες στις εξετάσεις προτύπων.

 
Εκπαιδευτικός
27 Ιουν 2021 11:10

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έδωσε λαβές για παρέμβαση στη δικαιοσύνη.
Η ΟΛΜΕ συγγ νωστα ασυγγνωστα έβαλε αυτογκόλ.
Αντί να καταφύγει από την πρώτη στιγμή δικαστικά για την αποζημίωση .

 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.... ΤΕΛΟΣ!!
27 Ιουν 2021 10:53

Κάθε μεταρρύθμιση στην Παιδεία, βρίσκει απέναντι τους εκπαιδευτικούς. Κάθε μεταρρύθμιση στην υγεία, βρίσκει απέναντι το Ιατρικό-Νοσηλευτικό προσωπικό!!! ΠΑΝΤΑ.... από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!!! Στους δύο αυτούς τομείς, υστερούμε έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί άραγε κύριοι ιδεοληπτικοί ;;; Μήπως πρέπει να μπει ένα τέλος στην εξουσία σας, για να πάμε επιτέλους μπροστά;;; Μήπως πρέπει να καταλάβετε ότι ανήκετε στο παρελθόν;;;

 
H απεργεία θα κριθεί νόμιμη στο εφετείο.
27 Ιουν 2021 10:22

Γιατί δεν είναι δυνατόν να είναι νόμιμο να ζητάς να επιτηρήσει κάποιος ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ!!!

 
Ποιός τα πιστεύει αυτά της ΟΛΜΕ;
27 Ιουν 2021 09:37

Ώστε τα πρότυπα είναι αντιπαιδαγωγικό και ταξικά σχολεία; Δηλαδή στα πρότυπα στα μαθήματα δεν εφαρμόζονται σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι αλλά άλλες, μη παιδαγωγικές, για τις οποίες η ΟΛΜΕ έχει μυστικές πληροφορίες; Τα πρότυπα είναι ταξικά; Δηλαδή οι μαθητές τους ανήκουν στην κάστα των λόρδων η των βραχμανων και περνάνε κάποιο φίλτρο ταξικής αξιολόγησης για να γίνουν δεκτοί; Αυτά πιστεύει η ΟΛΜΕ; Και με αυτό το πρόσχημα εμποδίζουν χιλιάδες παιδιά και τους γονείς τους να πετύχουν τους στόχους τους; Με κάτι τέτοια ζητούν αναγνώριση και ψήφους;

 
ΟΛΜΕ=ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
27 Ιουν 2021 09:00

Για ένα πράγμα μας έχει πείσει η ΟΛΜΕ. Όταν αισθανθεί ότι μια παρέμβασή της θα επηρεάσει την κεντρική πολιτική σκηνή παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες, αν όμως προκειται για θέμα καθαρά συνδικαλιστικό και αφορά τον απλό εκπαιδευτικό ούτε που ασχολείται. Με άλλα λόγια ενδιαφέρεται να κάνει ντόρο πολιτικής απόχρωσης και όχι να εξυπηρετήσει τα μέλη της. Χρόνια τώρα....

 
Φανή
27 Ιουν 2021 06:08

Φρόντισαν και γίναμε αρνητικό θέμα! Θυμήθηκαν τους επιτηρητές των προτύπων ξαφνικά μετά από Χρονια εξετάσεων!

 
ΠΕ04
27 Ιουν 2021 01:23

Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο!!!

 
Πάλι αυτογκόλ η ΟΛΜΕ
26 Ιουν 2021 23:55

Δίνει δικαιώματα στην Υπουργό αλλά κυρίως στην κοινωνία να είναι απέναντι μας. Ζει ακόμα εποχές του 80'......

 
Εξαιρετικά νέα!
26 Ιουν 2021 23:19

Αυτονόητη η απόφαση!
Απλά στη χώρα μας το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο!
Ευγε στην Ελληνική δικαιοσυνη!
Ευγε στην Κα Υπουργό για τα αντανακλαστικά κ κυρίως την αποφασιστικότητα της!

 
Γιωργος
26 Ιουν 2021 23:17

Σιγα μη δεν την εκρινε παρανομη!
Και ποτε δικαστηριο εχει κρινει απεργια νομιμη!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ