ΜΑΘΗΤΕΣ

Β. Παπαευαγγέλου: Γιατί εξετάζουμε τον εμβολιασμό των μαθητών του Λυκείου

Δημοσίευση: 01/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό των μαθητών του Λυκείου, τέθηκε στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον Κορωνοϊό, στην οποία απάντησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπαευαγγέλου, ακούμε τις τελευταίες μέρες, και σήμερα ιδίως, ότι η Επιτροπή θα εισηγηθεί τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 σε ειδικές περιπτώσεις, και 15-17. Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί τόσο πολύ ώστε να βλέπουμε μια επίσπευση της διαδικασίας του εμβολιασμού στα παιδιά; Έχετε κάποια στοιχεία; Και δεύτερον, υπάρχουν σκέψεις για το πού θα γίνονται τα εμβόλια;

Και για τον κύριο Κοντοζαμάνη, όταν μια οικογένεια θα αποφασίσει να βγει σε χώρο κλειστό ψυχαγωγίας, θα χρειαστεί να επιδείξει για τα παιδιά, εφόσον οι γονείς θα είναι εμβολιασμένοι, αρνητικό self-test. Το κόστος αυτό ποιον θα βαρύνει; Ευχαριστώ.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε Τρίτη και ήδη από την προηγούμενη Τρίτη είναι γνωστό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι συζητήθηκε το θέμα εμβολιασμού των εφήβων, ιδιαίτερα των παιδιών 15-17 ετών.

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο επισπεύστηκε αυτό, διότι δεν πιστεύουμε ότι εμβολιάζοντας τρεις χρονιές παιδιών του Λυκείου θα σώσουμε την Ελλάδα. Αυτό που λάβαμε υπόψη μας είναι βέβαια, προφανώς, ο φόβος της μεταδοτικής μετάλλαξης Δ η οποία θεωρούμε ότι θα επικρατήσει στην Ελλάδα και θα αυξήσει πιθανόν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Και λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη τα χαρακτηριστικά των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας, δηλαδή των παιδιών του Λυκείου, που αφορούν στη μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν, στη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν και η νόσος τους να μοιάζει πιο πολύ με αυτή την ενηλίκων παρά των μικρών παιδιών.

Δεν είναι καινούργια αυτά, είναι γνωστά από πολλούς μήνες τώρα. Αλλά και επίσης ξέρουμε ότι η συμπεριφορά των εφήβων είναι τελείως διαφορετική από τα παιδιά Δημοτικού.

Δηλαδή ξέρουμε ότι τα παιδιά του Λυκείου αλλάζουν μέσα στη διάρκεια της σχολικής ημέρας πολλές τάξεις, αλλάζουν Καθηγητές, έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες που αναμειγνύονται με παιδιά από άλλα σχολεία και βέβαια έχουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Τέλος, εμείς οι παιδίατροι έχουμε μεγάλη ευαισθησία ως προς τη σημασία που έχει για τα παιδιά Λυκείου, ιδιαίτερα παιδιά Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μάλιστα, αν ρωτήσετε πολλούς παιδιάτρους θα δείτε ότι οι περισσότεροι από εμάς, χωρίς να είναι σαφής οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προτείναμε στους γονείς τη χρονιά της δευτέρας και στη διάρκεια της τρίτης Λυκείου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, γιατί δεν θέλαμε να δούμε ένα παιδί που προσπαθεί να πετύχει το στόχο του και να μπει σε ένα Πανεπιστήμιο, να χάσει μια εβδομάδα διάβασμα γιατί έχει γρίπη.

Το ίδιο σκεφτόμαστε και για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όσον αφορά τώρα το που αυτό είναι επιχειρησιακό, δεν το έχουμε συζητήσει.

Β. Κοντομαζάνης (Αν. υπουργός Υγείας): Το εγχείρημα της Κυβέρνησης για τη διάθεση δωρεάν self-test στον πληθυσμό έχει στεφθεί με επιτυχία, φάνηκε αυτό και για αυτό άλλωστε προχωρούμε και τους επόμενους δύο μήνες στη διάθεση δωρεάν self-test σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με το σχεδιασμό για τον εμβολιασμό αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας των παιδιών, και όχι μόνο για τον εμβολιασμό, εφόσον κριθεί απαραίτητο ότι πρέπει να κάνουν self-test, όπως το συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο αναφέρατε, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε.

Να υπάρξει ένας συγκεκριμένος αριθμός, ο οποίος θα διατίθεται για τέτοιες περιπτώσεις σε παιδιά.

Σχόλια (6)

 
Δημήτρης
05 Ιουλ 2021 00:29

Η συγκεκριμένη γιατρός όταν ήθελε το περασμένο φθινόπωρο να δικαιολογήσει την Κεραμέως που δεν μείωνε τους μαθητές ανά τμήμα, έλεγε πως τα παιδιά δε μεταδίδουν! Τώρα μεταδίδουν λόγω της μετάλλαξης Δ, τάχα μου. Περιμένουμε περισσότερη σοβαρότητα από τους επιστήμονες για τόσο σημαντικά θέματα.

 
ΓΚ
04 Ιουλ 2021 17:25

Όταν στην αρχή της χρονιάς ρωτούσαμε γιατί δεν εφαρμόζονται τα μέτρα μέσα στα σχολεία δηλ. η αποστάσεις μεταξύ των παιδιών, τα μισά παιδιά μέσα στις τάξεις μας έλεγαν ότι δεν χρειάζεται γιατί τα παιδιά στο σχολείο είναι σαν τη φούσκα κλειστή κοινωνία δεν κολλάνε κ.λ.π. Τώρα τι έγινε; Άλλαξαν όλα τα δεδομένα μόνο και μόνο για να τα εμβολιάσουμε;

 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
04 Ιουλ 2021 09:50

Κάντε μονομερείς κινήσεις και θα τα πούμε...άκου με τον τσαμπουκα εμβολιασμό σε παιδιά

 
Γιανης
02 Ιουλ 2021 17:22

Γιατί μόνο οι μαθητές Λυκείου ; Αφού και τα παιδιά κολλούν .Οι εκπαιδευτικοί δε θα πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά ; Εκτός εαν θα δουλεύουν οι εμβολιασμένοι και οι άλλοι στο σπίτι να πληρώνονται ;Γιατί εαν γίνει κάτι τέτοιο προς τι εμβολιάστηκαν οι υπόλοιποι ;

 
Μαθητής
02 Ιουλ 2021 13:59

Θα πάρουμε το πριμ των 150Ε όσοι εμβολιαστούμε?
Δε μας νοιάζουν οι απουσίες. Για κάτω από 100 δεν το συζητάμε καν.
Είναι κοροιδία.

 
eri
02 Ιουλ 2021 11:39

Σήμεα υπήξαν ακετά κούσματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ