Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Αριθμός μόνιμων διορισμών και κατανομή κατά κλάδο και ειδικότητα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 02/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση, προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, στη Βουλή,   κατέθεσαν 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά απο πρωτοβουλία της Βουλευτού Κατερίνας Παπανάτσιου με θέμα "Αριθμός μόνιμων διορισμών και κατανομή κατά κλάδο και ειδικότητα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" προς ενημέρωση σας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Μετά από τη δεκαετή αδιοριστία - την περίοδο 2008-2018 - που προκάλεσαν τα μνημόνια, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας τη δέσμευση της, προχώρησε, με τον νόμο 4589/2019, σε σχεδιασμό τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση (4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 για τις ανάγκες και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης συνολικά).

Η Κυβέρνηση της ΝΔ παρά το γεγονός ότι δεν είχε ψηφίσει το νόμο και ήταν αντίθετη προς αυτόν, συνέχισε τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2020 να έχουμε τους πρώτους διορισμούς στην ειδική αγωγή, με καθυστέρηση βέβαια ενός έτους από τον αρχικό σχεδιασμό.

Στην Γενική αγωγή υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης των τελικών πινάκων, σε μια κρίσιμη υγειονομική συγκυρία. Η καθυστέρηση αυτή επιφέρει επιπλέον ψυχολογική πίεση στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τoν επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. Οι ίδιοι θα κληθούν μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα (λίγων ημερών) να ανατρέψουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό για να διοριστούν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.
Ακόμα ο συνδυασμός των χιλιάδων οργανικών κενών, το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων (περίπου 8.500 φέτος) των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ο τεράστιος αριθμός αναπληρωτών που απαιτείται τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία μας, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ άμεσα όχι απλά στις 10.500 προσλήψεις που προβλέπονται σε δύο έτη όπως πρόσφατα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως, αλλά να αυξηθούν οι προσλήψεις σε 15.000 πριν να αρχίσει το νέο σχολικό έτος όπως πρότεινε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στον προϋπολογισμό του 2021 οι προσλήψεις που αναφέρονται είναι 10.500 ενώ και στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» που συζητείται στη Βουλή, αναφέρεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του νομοσχεδίου, σελ. 93, πως «Για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 32.870 προσλήψεις, εντός και εκτός κανόνα. Επισημαίνεται ότι στις συνολικές προσλήψεις της περιόδου λαμβάνεται υπόψη και η ύπαρξη θετικού υπολοίπου προς υλοποίηση από προηγούμενα έτη, ενώ στις εκτιμήσεις των εκτός κανόνα, συμπεριλαμβάνονται 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και 2.909 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε αντικατάσταση αντίστοιχων έκτακτων θέσεων.».

Η μακροχρόνια καθυστέρηση δημοσιοποίησης των κατανομών δίνει την εντύπωση ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να έχει σε ομηρία τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων (και των δύο βαθμίδων), προκειμένου να προωθεί τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά του και το ξήλωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα δίνει την εντύπωση ότι οι τελικοί αριθμοί υπόκεινται σε μία άτυπη υπόγεια διαπραγμάτευση με τους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, με πιθανό αποτέλεσμα την αμφισβήτηση των κατανομών όταν θα ανακοινωθούν.

Οι κατανομές θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, σύμφωνα και με τις υποσχέσεις του Υπουργείου και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κάθε βαθμίδας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων προσλήψεων με γνώμονα ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προγραμματίσουν την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή σε πολύ σύντομο διάστημα;

2) Θα υπάρξει η πρόσληψη και των 10.500 τουλάχιστον εκπαιδευτικών γενικής παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς;

3) Πότε προτίθεται να ανακοινώσει το Υπ. Παιδείας την κατανομή των διορισμών κατά κλάδο και ειδικότητα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Παπανάτσιου Αικατερίνη
 2. Φίλης Νικόλαος
 3. Τζούφη Μερόπη
 4. Αβραμάκης Ελευθέριος
 5. Αγαθοπούλου Ειρήνη
 6. Αναγνωστοπούλου Αθανασία
 7. Αλεξιάδης Τρύφωνας
 8. Αραχωβίτης Σταύρος
 9. Βαρδάκης Σωκράτης
 10. Βέττα Καλλιόπη
 11. Γιαννούλης Χρήστος
 12. Γκιόλας Ιωάννης
 13. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 14. Ηγουμενίδης Νικόλαος
 15. Θραψανιώτης Εμμανουήλ
 16. Κασιμάτη Νίνα
 17. Καφαντάρη Χαρά
 18. Λάππας Σπυρίδων
 19. Μάλαμα Κυριακή
 20. Μαμουλάκης Χαράλαμπος
 21. Μάρκου Κώστας
 22. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 23. Μπάρκας Κωνσταντίνος
 24. Μπουρνούς Ιωάννης
 25. Μωραΐτης Θάνος
 26. Πέρκα Θεοπίστη
 27. Πούλου Παναγιού
 28. Σαντορινιός Νεκτάριος
 29. Σκούφα Μπέττυ
 30. Σπίρτζης Χρήστος
 31. Συρμαλένιος Νικόλαος
 32. Τελιγιορίδου Ολυμπία
 33. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
 34. Χρηστίδου Ραλλία
 35. Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια (2)

 
Οικονομολόγος
04 Ιουλ 2021 08:52

Κύριοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούμε εδώ και τώρα να πιέσετε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εντάξει στο ΩΠ των τάξεων Α και Β του γενικού λυκείου μαθήματα -γνωστικα αντικείμενα Οικονομικών επιστημών. Είναι πολλά τα επιχειρήματα που μπορείτε να προβάλετε ,με κυρίαρχο την άρση της υποβάθμισης της Οικονομικής επιστήμης που συντελείται με την απουσία των οικονομικών μαθημάτων από τις 2 πρώτες τάξεις του γενικού λυκείου κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα που αντιπροσωπεύουν άλλες επιστήμες. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη . Να θυμόσαστε ότι θα κριθείτε στις επόμενες εκλογές σύμφωνα με αυτά που κάνατε όπως και με αυτά που δεν κάνατε ως βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 
ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ
04 Ιουλ 2021 06:54

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ; ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ. ΕΥΚΟΛΑ ΙΔΡΥΕΙΣ ΣΧΟΛΗ ΑΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΦΕΚ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ. ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ