Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΔΑΚΕ ΠΕ για τους 11.700 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών

"Τίτλοι τέλους για την ατέρμονη υποσχεσιολογία και τους… μηδενικούς διορισμούς!"
Δημοσίευση: 09/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η εποχή που σταθερή κυβερνητική επιλογή ήταν η επικοινωνιακής χρήσης εξαγγελία μόνιμων διορισμών, με τον αριθμό να ποικίλλει κάθε φορά και που τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους ουδέποτε είδε η εκπαιδευτική κοινότητα, φτάνει στο τέλος της.

Μετά από 12 χρόνια ανέξοδων υποσχέσεων και ατελέσφορων εξαγγελιών, η κυβέρνηση, σε συνέχιση του διορισμού για πρώτη φορά 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, μέσα στο 2020, διαψεύδοντας τις πολιτικές «Κασσάνδρες», ανακοίνωσε την Τρίτη 06/07/2021 την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του διορισμού, σε μία φάση και πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους 2021-2022, 11.700 μόνιμων εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), που διεκδικεί το συνδικαλιστικό κίνημα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (βλ. ανακοίνωσή μας στις 15/04/2021 με τίτλο «Επιτακτική η ανάγκη για 10.500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών με δίκαιη κατανομή σε μία φάση»). Οι διορισμοί αυτοί αποτελούν ένα σημαντικό, πρώτο βήμα, στην κάλυψη των χιλιάδων κενών που έχουν δημιουργηθεί στην εκπαίδευση εξαιτίας των χιλιάδων αφυπηρετήσεων και της εφαρμογής των πολιτικών των μηδενικών διορισμών τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) θεωρεί πως η απόφαση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στην υπεράσπιση και ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για την αναβάθμιση της οποίας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, με βάση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κατανομή των διορισμών ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατά ειδικότητα πρέπει να πραγματοποιηθεί με απόλυτα διαφανή διαδικασία, μακριά από εξωθεσμικές πιέσεις και ιδιοτελείς στοχεύσεις διάφορων «ομάδων», αποτυπώνοντας ρεαλιστικά την ορθή αναλογία που προκύπτει από κριτήρια που δεν χωρούν αμφισβήτηση, όπως είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών τα χρόνια της απόλυτης αδιοριστίας, οι πραγματικές παιδαγωγικές αναγκαιότητες, η εφαρμογή πολιτικών στην εκπαίδευση που επηρεάζουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ο τρόπος απόδοσης οργανικών θέσεων. Επαναλαμβάνουμε πως με βάση τα παραπάνω κριτήρια, προκειμένου να υπάρχει ισότιμη κάλυψη των μαθησιακών αναγκών σε κάθε βαθμίδα, θα πρέπει το ποσοστό των διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση  να είναι, τουλάχιστον, το 70% του συνολικού αριθμού, με αντίστοιχη, δίκαιη κατανομή και στις ειδικότητες που εργάζονται σε αυτήν.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης τακτικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, μέσω πινάκων, κάθε χρόνο με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης στο πλαίσιο ενός νέου, πιο δίκαιου συστήματος που θα ενημερώνεται σε ετήσια βάση λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συναδέλφων μας, στηριζόμενο στις ψηφισμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Ετικέτες: 
ΔΑΚΕ ΠΕ

Σχόλια (3)

 
ΝΙκος Κ.
10 Ιουλ 2021 19:02

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις κυβέρνησαν 4 χρόνια και το πρόβλημα δεν ήταν ακόμη μεγάλο. Η μεγάλη μη μνημονιακή κυβέρνηση που κυβερνησε 4,5 χρόνια πόσους διορισμούς έκανε; Το πρόβλημα εν τω μεταξύ μεγάλωνε!!. Μάλλον δεν ... πρόλαβαν.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
10 Ιουλ 2021 00:09

Μια ανακοίνωση πασπαλισμένη με μελοδραματικές εξάρσεις και πλήρως απονευρωμένη από κάθε ίχνος μνήμης για όσα έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια! Γνωρίζει η ΔΑΚΕ φυσικά ότι η απαγόρευση διορισμών είχε επιβληθεί άνωθεν κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), αλλά αίφνης το έχει αποβάλει από τη μνήμη της αφήνοντας να πλανάται μια απροσδιόριστη ευθύνη όλων των άλλων πλην των δικών της!
Επί της ουσίας βέβαια εδώ παίζεται ένα χυδαίο παιχνίδι ακραίου λαϊκισμού. Προβάλλοντας έναν απόλυτο αριθμό διορισμών δημιουργούμε την εντύπωση μιας γενναιόδωρης χειρονομίας της πολιτείας προς την εκπαίδευση! Όμως λέξη δεν ακούγεται για το πόσες χιλιάδες έχουν γίνει ήδη τα κενά των εκπαιδευτικών! Μήπως φτάσαμε τις 40.000; Μήπως τις ξεπεράσαμε; Μα τότε οι 11.000 μοιάζουν αστείο μέγεθος που προφανώς δε θα λύσει κανένα πρόβλημα! Ή μήπως το έλλειμμα θα καλυφθεί με εμπνευσμένες ιδέες τύπου Αρβανιτόπουλου, δηλαδή με αύξηση υποχρεωτικού ωραρίου ή και αριθμού μαθητών ανά τμήμα ή ακόμη και με μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων;

 
Eκπαιδευτικος
09 Ιουλ 2021 19:32

Μάλλον στη ΔΑΚΕ κάποιοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Δεν υποστήριζαν τόσα χρόνια τις κυβερνήσεις που επέβαλλαν την αδιοριστια?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ