Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Live/Βουλη: Συζήτηση ερώτησης για τα σχολικά βιβλία

Το esos συνδέθηκε με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση
Δημοσίευση: 12/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή  του ΜέΡΑ25  Κρίτωνα – Ηλία Αρσένη , με θέμα: «Άμεση διόρθωση σχολικών συγγραμμάτων που διαδίδουν κακοποιητικό και αντιεπιστημονικό λόγο», θα συζητηθεί σήμερα, στις 4 το απόγευμα, στη Βουλή.

Το esos συνδέθηκε με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 διεξήχθησαν οι εξετάσεις του μαθήματος «Υγιεινή» για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Στο σχολικό εγχειρίδιο αναφέρεται στην Ενότητα 4.5.4 (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) σελίδα 40 έως και τη σελίδα 47, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ένας από τους παράγοντες της εξάπλωσής τους είναι η «Διάδοση της ομοφυλοφιλίας».

Στις 28.6.21 το ‘Πολύχρωμο Σχολείο’, αναγνωρισμένος φορέας για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εκπαίδευση καθώς και η ‘Θετική Φωνή’ οργάνωση που δραστηριοποιείται ενεργά στο θέμα της σεξουαλικής υγείας και ειδικά πάνω σε θέματα εξέτασης και πρόληψης HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, σας απευθύναν σχετικές επιστολές χωρίς να έχουνε λάβει κάποια απάντηση.

Οι πλέον έγκριτοι επιστημονικοί φορείς παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αλλά και ο αντίστοιχος Αμερικανικός Οργανισμός (CDC), προχώρησαν πριν δεκαετίες σε αποχαρακτηρισμό των σεξουαλικών επαφών μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως παράγοντα εξάπλωσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων.

Η αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι πιο εύκολο/πιθανό να εκτεθούν στον HIV ή σε οποιαδήποτε Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Λοίμωξη επικρατεί λόγω αναχρονιστικών αντιλήψεων, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αλλά απορρέει από στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμό.

Η περίπτωση του αντιεπιστημονικού, ομοφοβικού και απροκάλυπτα κακοποιητικού περιεχομένου του συγκεκριμένου βιβλίου αναδεικνύει το πρόβλημα της ύπαρξης και άλλων σχολικών συγγραμμάτων με αναχρονιστικό περιεχόμενο.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επέκταση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα σχολεία από Σεπτέμβριο δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το μαθησιακό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και τον τρόπο που αυτό θα μεταφερθεί στα παιδιά.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Δεσμεύεται να προχωρήσει σε ακύρωση του συγκεκριμένου θέματος και όλες/-οι μαθήτριες/-τές να βαθμολογηθούν με το σύνολο των μονάδων (7) στο συγκεκριμένο υποερώτημα, προκειμένου να αποκατασταθεί στο μέγιστο η επιστημονική αλήθεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;

2. Δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε τα σχολικά εγχειρίδια όλων των τάξεων και όλων των βαθμίδων να ευθυγραμμιστούν με τις κατευθυντήριες των ευρέως αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων, όπως η UNESCO, και να ανταποκρίνονται πλέον στα σύγχρονα δεδομένα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ