Οι οδηγίες του CDC για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά

13/07/2021

Άκουσε το άρθρο

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα του Center of Disease  Control (CDC)  στις ΗΠΑ για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές επωφελούνται από την εκπαίδευση εκ του σύνεγγυς, οπότε είναι σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη φυσιολογική λειτουργία των σχολείων.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί κλειδί στη στρατηγική της πρόληψης της δημόσιας υγείας για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά άνω των δύο ετών σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά όσα δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η σωστή και η συνεχής χρήση μάσκας, ειδικά σε εσωτερικούς πολυσύχναστους χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις, είναι απαραίτητη.

Το CDC προτείνει στα σχολεία να τηρούνται αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών εντός των τάξεων, μαζί με τη χρήση μάσκας για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ειδικά όταν η τήρηση των αποστάσεων μπορεί να μην είναι εφικτή, είναι ακόμη πιο σημαντική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικό χώρο. 

Σημαντικά μέτρα που θα διατηρήσουν τα σχολεία ασφαλή είναι τα μαζικά τεστ, ο καλός αερισμός των χώρων, το καλό πλύσιμο των χεριών, η παραμονή κατ’ οίκον όταν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα με καραντίνα, η καθαριότητα και η επιμελής απολύμανση των επιφανειών.

Όποιος εμφανίσει συμπτώματα νόσου, μαθητής ή δάσκαλος πρέπει να απομονώνεται, και να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό.

Ειδικότερα στα δημοτικά σχολεία όπου οι μαθητές είναι κάτω των 12 ετών, όπου για την ώρα δεν είναι εγκεκριμένος ο εμβολιασμός, πρέπει τα παραπάνω μέτρα να τηρούνται πιστά, ώστε να περιοριστούν τυχόν εξάρσεις του ιού.

Η αυστηρότητα των μέτρων που θα λαμβάνεται ανά περιοχή πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την τοπική διάδοση στην κοινότητα, την τρέχουσα εμβολιαστική κάλυψη, τον αριθμό των τυχαίων τεστ που διεξάγονται, καθώς και τις πιθανές εξάρσεις του ιού στην περιοχή.

Σχόλια (5)

ελενη
|

Ενταξει απ όλα αυτά εμείς θα βάλουμε τις μάσκες από δυο ετών, γιατί είδαμε ποσο σωστά κι αποτελεσματικά τις φορεσαν και οι μεγάλοι, και δεν θα εφαρμόσουμε τίποτα άλλο. Χρωστάμε στη cisco εξάλλου για τη δωρεά, δεν πρέπει να τη ξεπληρώσουμε για ένα χρόνο ακόμα; Εξάλλου στα σχολεία προέχει να συγκρίνουμε τα μόρια μας, όχι να διδάσκουμε.

Εκπαιδευτικός
|

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους. Όσοι είναι σε σχολεία ξέρουν πολύ καλά ότι τα παιδιά δεν τηρούν τα μέτρα.
Με το ζόρι τα περισσότερα φοράνε σωστά τη μάσκα μέσα στην τάξη. Κανένα μέτρο δεν τηρούν κι ας λένε ότι τα παιδιά μας βάζουν τα γυαλιά. Στην αρχή μόνο το είδαν για λίγο σαν παιχνίδι και μετά τίποτα. Εμβολιασμός λοιπόν σε όλους ή 2 φορές τη βδομάδα να φέρνουν χαρτί από rapid test. Το self test δεν αρκεί. Φέρνουν μόνο το χαρτί ασχέτως τι δείχνει το τεστ ή αν το έχουν κάνει ή όχι.

@Γονιος
|

Να εμβολιαστούν και τα παιδιά σας όμως, όλα τα παιδιά. Οι εκπ/κοι στο συντριπτικό ποσοστό( 75%)ειναι εμβολιασμενοι. Δεν αρκεί όμως αυτό.

Γονιός
|

Θελουμε ανοιχτά σχολεία κι εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Όχι άλλη εξ αποστάσεως.

Το υπουργείο τι κάνει;
|

Το υπουργείο είναι εδώ; ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ λένε και ξαναλένε οι ειδικοί! Μάλλιασε η γλώσσα τους αλλά η Κεραμέως στον κόσμο της. Πρωτοφανής η παρατεινόμενη αδιαφορία της κατεξοχήν αρμόδιας. Μην μας ξαναπεί ότι "ακούει τους ειδικούς" γιατί τα πεπραγμένα της μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο! Φτάνει πια, ως εδώ!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ