Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μήνυμα του Πρύτανη Α.Π.Θ.: Ο εμβολιασμός το μόνο διαβατήριο για την επιστροφή στα αμφιθέατρα

Δημοσίευση: 13/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης,

Το Πανεπιστήμιό μας εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, με τη συμμετοχή όλων υμών και παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, κατάφερε να εξελιχθεί και να αντεπεξέλθει στον ρόλο και την αποστολή του, τόσο την εκπαιδευτική, όσο και την ερευνητική και της ανταπόδοσης στην κοινωνία. Όμως, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο εφησυχασμού ή απραξίας. Η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα στις συνθήκες αβεβαιότητας που επιβάλλει η πανδημία, και οι επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν κάθε έναν από εμάς προ των ευθυνών μας.

Η δια ζώσης επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου τον Σεπτέμβρη με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους είναι ζητούμενο, που μετά από 18 μήνες μακριά από τα αμφιθέατρα, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, εφόσον κάθε διδάσκων, κάθε ερευνητής, κάθε εργαζόμενος και κάθε φοιτητής μας έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο και την ασφάλεια και ελευθερίες που αυτό εγγυάται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις της Πολιτείας, όμως αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους.

Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας του πανεπιστημίου στην ομαλότητα. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα. Κι αυτό δεν το υπαγορεύει η συζήτηση για τις ομάδες της κοινωνίας μας και τις δραστηριότητες όπου θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός. Το υπαγορεύει η κοινή λογική, η ίδια η πραγματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις χώρες τις οποίες έχει σαρώσει: Θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Θα εμβολιαστούμε ή θα δούμε τις επιπτώσεις της παρατεταμένης εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνονται μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ποιότητα των πτυχίων. Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε η πόλη μας να βιώσει ξανά «μαύρες» μέρες, όπως του περασμένου Νοέμβρη. Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε στον ιό να ορίζει επ’ αόριστον τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την εργασία μας, την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασφαλής οδός, ώστε τα αμφιθέατρα και το campus να αποκτήσουν ξανά τη ζωντάνια που για τόσους μήνες όλοι στερηθήκαμε. Ο εμβολιασμός είναι ο δρόμος για την ελευθερία μας, είναι μία πράξη κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού στο αγαθό της ζωής, της δικής μας και των οικείων μας. Ο εμβολιασμός είναι χρέος ατομικό, κοινωνικό και ηθικό.

Εκατοντάδες μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου έχουν εργαστεί αδιάκοπα από την αρχή της πανδημίας, ευρισκόμενα στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και σε συμβουλευτικό ρόλο προς την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο. Χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά τους και την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ακόμη και την περίοδο του σφοδρού κύματος της πανδημίας που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, στις δομές Πανεπιστημίου, οι οποίες δε σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν υπήρξαν συρροές κρουσμάτων.

Ο λεπτομερής οδικός χάρτης του ΑΠΘ για την αποφυγή ενδοπανεπιστημιακής διασποράς του ιού επικαιροποιείται διαρκώς με βάση τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προετοιμασία για την υποδοχή των φοιτητών μας στα αμφιθέατρα τον Σεπτέμβρη είναι εντατική. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην καθυστερήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα απευθύνομαι σε κάθε έναν από εσάς και σας καλώ αν δεν έχετε προγραμματίσει τον εμβολιασμό σας, να το πράξετε άμεσα. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο μας ανοιχτό. Η επιλογή είναι δική μας, το διαβατήριο για τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις κλινικές το κρατάμε στα χέρια μας: Εμβολιαζόμαστε όλοι!

Καθ. Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου
Πρύτανης ΑΠΘ

Σχόλια (8)

 
Στο ένα σκέλος σωστό
13 Ιουλ 2021 21:29

Τα αμφιθέατρα πρέπει εξ ορισμού να μείνουν κλειστά όλο το επόμενο έτος διότι είναι εναντια σε κάθε υγειονομικό κανόνα και λογική να ανοίξουν. Όπως επίσης και γενικά οι σχολές, αν εξαιρέσουμε κάποια εργαστηριακά μαθήματα, κυρίως, αν όχι μόνον της ιατρικής. Βέβαια είναι θετικό να παροτρύνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

 
Δημήτρης
13 Ιουλ 2021 19:02

Τα Πανεπιστήμια τον χειμώνα πρέπει να παραμείνουν κλειστά εκτός εαν γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός . Αν είναι δυνατόν να ρισκάρει ο πρωθυπουργός τους νέους άνθρωπους θα γεμίσουν οι ΜΕΘ νέους . Να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο η υγεία πάνω από όλα .

 
ΔΕΠ
13 Ιουλ 2021 18:09

Σε όλο το Δυτικό κόσμο τα πανεπιστήμια ανοίγουν με προϋπόθεση τον εμβολιασμό. Κανένας δεν το αμφισβητεί, όποιος θέλει πάει, όποιος δε θέλει να φοιτήσει δεν πάει. Εδώ όπως πάντα θα περάσουμε από 40 κύμματα και μεσοβέζικες λύσεις. Κ. Πρύτανη: δεν λέτε τι θα γίνει για όσους εμβολιαστούν, για όσους ΔΕΝ εμβολιαστούν, αν θα ανοίξουμε για δια ζώσης μαθήματα, αν δε θα ανοίξουμε, τι θα γίνει αν ανοίξουμε και κάποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί, και πολλά πολλά άλλα πρακτικά ζητήματα τα οποία σε άλλες χώρες τα έχουν αποφασίσει και λύσει ενώ όπως φαίνεται θα πάμε πάλι στο παρα πέντε. Οι καιροί απαιτούν αποφαστιστικότητα και ξεκάθαρη γλώσσα. Που είναι;

 
QM
13 Ιουλ 2021 17:02

Κύριε Πρύτανη,
την τρίτη φάση δοκιμών των εμβολίων γιατί την βάλανε, αφού κατά τη γνώμη της πολιτείας, των ειδικών που διαχειρίζονται την κρίση και τη δική σας δε χρειάζεται; Πώς θεωρείτε προκαταβολικά ότι τα εμβόλια είναι α) ασφαλή και β) αποτελεσματικά από τη στιγμή που δεν έχει τελειώσει η τρίτη φάση δοκιμών;

 
Φανη
13 Ιουλ 2021 16:35

Όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινιζει..

 
Τάσος
13 Ιουλ 2021 15:20

Θα αναλάβετε την αστική και ποινική ευθύνη από τυχόν παρενέργειες λόγω των εμβολίων στους φοιτητές κύριε πρύτανή μου; Αν ναι μπράβο! Ειδάλλως προσέξτε τι λέτε

 
Μάνθος
13 Ιουλ 2021 15:02

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι κ.Πρυτανη αν πραγματικά θέλουμε κάτι.
Γιατί δεν θέλουμε να πιστεύουμε μετά τόσους κόπους κ θυσίες που περάσαμε να ξαναβρούν τις πύλες κλειστές για τρίτη χρονιά.

 
Τελείως λάθος
13 Ιουλ 2021 14:04

Τα αμφιθέατρα είναι τα μόνα που δεν πρέπει να ανοίξουν. Αν κάτι πρέπει να ανοίξει από την Ανοιξη είναι τα τμήματα μεταπτυχιακών και κάποια ολιγομελή μαθήματα τεταρτοετών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ