Επικαιροποίηση της ερμηνείας των στατιστικών μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης μορίων

16/07/2021

Άκουσε το άρθρο

Σήμερα ανακοινώθηκε η κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων του 2021.

Αυτό το στοιχείο μας υποχρεώνει σε μία αναθεώρηση των προβλέψεών μας.

Παραμένει δεδομένο ότι δεν μπορούν νια γίνουν συγκρίσεις με το 2020 για τους λόγους που έχουμε εκθέσει.

Η περιοχή 18-20 (άριστα) ως ενδεικτική και πιο «εύκολη»

Στο 1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 4,85% και σε απόλυτο πλήθος 1103 μαθητές/τριες. Οι εκτιμώμενες βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019

Στο 2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 7,33% και σε απόλυτο πλήθος 1124 μαθητές/τριες. Παρά το υψηλό ποσοστό αριστούχων οι λιγότεροι αριθμητικά υποψήφιοι θα συγκρατήσουν την άνοδο των βάσεων. Οι εκτιμώμενες βάσεις θα είναι κοντά σε αυτές του 2019 ή και κάπως παλαιότερες.

Πιθανολογούμε ότι οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του πεδίου θα έχουν εντυπωσιακή άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι.


Στο 3ο Ε.Π. (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) παραμένει το δεδομένο ότι οι συγκρίσεις δεν πρέπει να γίνουν με το 2020. Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 9,36% και σε απόλυτο πλήθος 1196 μαθητές/τριες. Οι εκτιμώμενες βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019

Στο 4ο Ε.Π. ( Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) Και εδώ οι συγκρίσεις πρέπει να γίνουν όχι μόνον με το 2020 αλλά και με προηγούμενες χρονιές (2019, 2018). Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 2,79% και σε απόλυτο πλήθος 680 μαθητές/τριες. Ο βάσεις, στις υψηλόβαθμες σχολές,  θα ανεβούν και σε αυτό το πεδίο.

Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε την αγωνία των παιδιών που αναμένουν την ανακοίνωση της ΕΒΕ, η οποία έχει αργήσει, γιατί σε αυτά τα παιδιά η αγωνία είναι άλλου τύπου. Ελπίζουμε το ΥΠΑΙΘ να δώσει τέλος και σε αυτή την αγωνία.

Επαναλαμβάνουμε ότι περιοριζόμαστε, καταρχάς, στην περιοχή του «άριστα» όχι από διάθεση ελιτισμού, αλλά επειδή είναι ευκολότερη η πρόβλεψη. Στις άλλες περιοχές υπάρχουν εξαιρετικές σχολές και εξαιρετικά αξιόλογοι/ες υποψήφιοι/ες. Επειδή όμως υπεισέρχονται πάρα πολλά κριτήρια είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη η πρόβλεψη. Η διακύμανση στην περιοχή του «άριστα» δίνει μια «πρώτη γεύση» και ίσως τις τάσεις που θα επικρατήσουν.

Επαναλαμβάνουμε, μια και επίκειται η κατάθεση των μηχανογραφικών, ότι όλες και όλοι πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις επιθυμίες τους και αγνοώντας κάθε πρόβλεψη (σαν να είχαν 20000 μόρια, όπως είπαμε στην αρχή).
Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!

Για τα εκπαιδευτήρια «ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ»
Τάκης Απολλωνάτος, ΠΕ 03, μαθηματικός
Δήμητρα Καραβά, ΠΕ 02, φιλόλογος
Κώστας Κοτίδης, ΠΕ80, οικονομολόγος
Ελένη Λαγού, ΠΕ 04.02, χημικός
Ρούλα Μουντάνου, ΠΕ 02, φιλόλογος
Χρήστος Παπακωνσταντινόπουλος, ΠΕ04.01, φυσικός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (3)

Aris
|

Ψυχολογία Αθηνας 17000 Αποκλείεται

Εκπαιδευτικός
|

Δεν είναι βέβαιο ότι οι μαθητές στο 3ο πεδίο έγραψαν τόσο καλά, ώστε να δικαιολογείται τέτοια άνοδος....

tom
|

για το 4ο πεδιο γιατι δεν δίνετε εκτιμήσεις?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ