Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Διψούν” για σπουδές στην Ιατρική του ΑΠΘ -Για 60 θέσεις 950 αιτήσεις από 20 χώρες

Με δίδακτρα 12.000 ετησίως
Δημοσίευση: 16/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε,  διεθνώς,  το πρώτο αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Για 60 θέσεις που προκήρυξε διεθνώς η Ιατρική κατατέθηκαν συνολικά 950    αιτήσεις, αριθμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλος.

Ο μισός περίπου αριθμός αιτήσεων υποβλήθηκε από Κύπριους.

Ειδικότερα οι αιτούντες προέρχονται από 20 χώρες, όπως ΗΠΑ, Κύπρο, Αυστραλία, Γερμανια, Γαλλία, Κίνα, Τουρκία , Αίγυπτο, Αλβανία, Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Δανία, ΗΒ, Ιορδανία, Λόιβανο, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική, Ολλανδία, Σουηδία , Σρι Λάνκα.

Τα δίδακτρα για τους φοιτητές στο  αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ έχουν καθοριστεί στις  12.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την φοίτηση και δεν περιλαμβάνει   παροχές φοιτητικής μέριμνας.

Το Τμήμα Ιατρικής είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιδρύθηκε ως Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1942 με το ΦΕΚ αρ. 28 - 18/2/1942 τ.Α', κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Τα αίτια της καθυστέρησης της ίδρυσής της κατά 17 χρόνια, σε σχέση με την αρχική ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αναζητηθούν, εκτός των άλλων, και στις αντιστάσεις που προέβαλε, για συντεχνιακούς λόγους, το τότε ιατρικό κατεστημένο της πόλης. Ο αριθμός των φοιτητών της κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας της (1942-43) ανήλθε σε 385, από τους οποίους 274 ήταν άντρες. Μερικά από τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετώπισε η σχολή, όπως αναφέρονται στο λεύκωμα «63 Χρόνια Ιατρικής Σχολής», ήταν η αδυναμία προσέλευσης εκλεγέντων καθηγητών από την Αθήνα, η παύση και η επανάκριση των καθηγητών μετά την απελευθέρωση και οι ελλείψεις σε υποδομές. Οι πρώτοι καθηγητές των τακτικών εδρών της σχολής ήταν οι: Ν. Μιχαλακέας, Α. Κοτσαύτης, Σ. Σαμαράς, Ν. Κλεισιούνης, Κ. Ηλιάκης, Γ. Πάγκαλος, Γ. Χατζηβασιλείου, Γ. Δεληγιάννης, Κ. Αλεξανδρίδης, Μ. Πετζετάκης, Π. Φωτεινός και Σ. Βέρας.

Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του Ν. 1268/1982 και το άρθρο 6 παρ. 11 του Ν. 1351/1983. Με το Π.Δ. 247/2004 (ΦΕΚ 235/30.11.2004 τ.Α') η Σχολή Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταργήθηκε και το Τμήμα Ιατρικής που υπαγόταν σ' αυτήν επανήλθε στο πρότερο καθεστώς της Ιατρικής Σχολής. Ως ημερομηνία μετονομασίας του Τμήματος Ιατρικής σε Ιατρική Σχολή ορίστηκε η 11η Ιουλίου 2005 (συν. Συγκλήτου 2770/29.6.2005 & 1205/27.7.2005 Πρυτ. Συμβουλίου του Α.Π.Θ.). Με το ΠΔ 98/2013 (ΦΕΚ 134/5.6.2013 τ.Α') η Ιατρική Σχολή μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Σκοπός του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. είναι η εκπαίδευση των φοιτητών της και η παραγωγή υψηλού επιπέδου ιατρικού επιστημονικού δυναμικού για τη χώρα. Επίσης, στόχο αποτελεί η παραγωγή αξιόλογου ερευνητικού έργου, τόσο αυτοδύναμου, όσο και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Γίνεται προσπάθεια, η επαφή με την ερευνητική διαδικασία να αρχίζει ήδη από το διάστημα της προπτυχιακής εκπαίδευσης των φοιτητών, με τη συμμετοχή τους σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα των Εργαστηρίων και των Κλινικών, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται, κυρίως, στο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής (ΕΣΙΣΑΠΘ) που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του Τμήματος είναι, πρώτα από όλα, η μετάδοση στους φοιτητές των ηθικών αξιών, που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, και η εξασφάλιση των επιστημονικών γνώσεων, που θα τους επιτρέψουν να διαγιγνώσκουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα γενικά ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα.

Παράλληλα, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Σχόλια (11)

 
Πάρτε κόσμε
19 Ιουλ 2021 07:04

Είναι τα πιο φτηνά της Ευρώπης! Γι αυτό το λίγο. Στην Κύπρο έχουν τα διπλάσια και στις άλλες χώρες από τριπλάσια και πάνω! ΦΕΝ έπρεπε να υπάρχουν κάτω από 20.000 ευρώ δίδακτρα.

 
@@ΔΕΠ
18 Ιουλ 2021 17:18

Το ότι συνταγματικά ο Έλληνας έχει δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν παιδεία πως οδηγεί στο συμπέρασμά σας ότι "δεν μπορεί ο Έλληνας να πληρώσει για να έχει εκπαίδευση σε ΝΠΔΔ (πλην ΕΑΠ)"; Είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα. Δε μπορείς να λες ότι έχω δικαίωμα στο δωρεάν, αλλά δε θα μου το παρέχεις γιατί π.χ. οι βαθμοί μου δεν ήταν αρκετά καλοι και δε "χωράω" και επίσης δεν έχω δικαίωμα να πληρώσω για να πάω εκεί που πάει κάποιος άλλος Κύπριος ή ότι άλλο.

 
Δρ. ΠΕ04
17 Ιουλ 2021 22:09

Σύμφωνα απολύτως με το μέλος @ΔΕΠ.
Η Ολλανδία με δύο αγγλόφωνα ιατρικά τμήματα χρεώνει 1700,00€ το χρόνο!!!
Δεν είναι και τόσο φθηνά, σε σχέση με την Αμερική και την Κύπρο σίγουρα είναι πολύ φθηνά τα Δίδακτρα!!!
Μπορείς όμως να εφαρμόζεις δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως πολύ σωστά το επισημαίνει και ο @ΔΕΠ, άλλα για τους Δανούς, Βέλγους κλπ και αλλά για τους Έλληνες; Η μήπως τελικά θα μπορούν να φοιτούν και Ελλαδίτες...;;; Γιατί πιστεύω αρκετοί από Αμερική Νότιο Αφρική κλπ θα είναι Έλληνες!!!

 
@ΔΕΠ
17 Ιουλ 2021 21:59

Ρωτάς αν είναι συνταγματικό?? Αυτό και αν είναι συνταγματικό. Διάβασε το σύνταγμα. Άρθρο 16 παρ 4
" Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. " Δηλαδή το κράτος πληρώνει από τον Τακτικό προϋπολογισμό τα ΑΕΙ (δομές, καθηγητές κτλ) για να εκπαιδεύσει δωρεάν τον Έλληνα. Προφανώς κάνει τόσους αποδεκτούς Έλληνες με τις πανελλήνιες όσους μπορεί οικονομικά να εκπαιδεύσει δωρεάν.
Οι αλλοδαποί πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα ώστε να πληρώνονται έξτρα οι διδάσκοντες, δομές κτλ. Τα δίδακτρα είναι ανταποδοτικά.

Άρα δεν μπορεί συνταγματικά να υπάρξει κάτι διαφορετικό. Δηλαδή δεν μπορεί ο Έλληνας να πληρώσει για να έχει εκπαίδευση σε ΝΠΔΔ (πλην ΕΑΠ) και ούτε ο αλλοδαπός να έρθει δωρεάν να σπουδάσει χωρίς τη διαδικασία των Πανελληνίων

 
ΔΕΠ
17 Ιουλ 2021 21:16

Είναι συνταγματικό το κράτος να "καβατζώνει" κάποιες θέσεις για φοιτητές οι οποίοι είναι αλλοδαποί και πληρώνουν ενώ κρατάει απ'έξω τους Έλληνες πολιτες;
1) Αν ένας Έλληνας πολιτης θέλει να δώσει 12 χιλιάρικα, τον αποκλείεις ενώ αν ήταν Γάλλος θα τον δεχόσουν. Πως είναι συνταγματικό αυτό; Επίσης, ο αλλοδαπός πολίτης της ΕΕ έχει περισσότερα δικαιώματα από τον Έλληνα, έχοντας τη δυνατότητα ή να φοιτήσει στο Λύκειο και να δώσει Πανελλήνιες ή και να πληρώσει;
2) ενώ εκ των πραγμάτων μπορείς να επκαιδεύσεις 100 γιατρούς, λες ότι μπορείς να εκπαιδεύεις μόνο 80 και το υπόλοιπο excess capacity το ονομάζεις "για αλλοδαπούς" και αποκλείεις τους Έλληνες. Πως είναι συνταγματικό αυτό;

Ξέρει κάποιος να μας απαντήσει;

 
η ευθύνη στον Πρωθυπουργό
17 Ιουλ 2021 10:10

Στις ιατρικές σχολές μπαίνουν οι καλύτεροι μαθητές μας, οι άριστοι. Αντί να επενδύσουμε σε αυτούς σαν χώρα, τι κάνει ο Πρωθυπουργός??

Νοικιάζει τις σχολές αυτές (που το κόστος των 100+ ΔΕΠ και των εγκαταστάσεων το πληρώνει διαχρονικά ο Έλληνας πολίτης) για να εκπαιδεύσει ξένους φοιτητές, να τους δώσει προσόντα ώστε να είναι ανταγωνιστικοί με τους Έλληνες αποφοίτους.

Αλλά τι περιμένει κανείς όταν τα παιδιά των πολιτικών σπουδάζουν στο εξωτερικό και βρίσκουν (αν θέλουν) τις καλύτερες θέσεις στην Ελλάδα...

Ας τα βλέπουν λοιπόν γραμμένα έστω και εδώ ώστε να ξέρουν ότι το έχουμε εμπεδώσει και δεν χρειάζεται να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

 
Apostolos
17 Ιουλ 2021 08:30

Περίεργα πράγματα.

Αναφέρονται κράτη της ΕΕ όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία. Αυτές οι χώρες όμως δεν μπορούν να κάνουν αίτηση!

Το Κοινοτικό Δίκαιο καθορίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν με τους ίδιους όρους πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κάθε χώρας. Δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να σπουδάσουν χωρίς δίδακτρα και κατόπιν Πανελληνίων Εξετάσεων!!

 
Πέτρος Κ
16 Ιουλ 2021 22:48

Οι μισοί προέρχονται από την Κύπρο η οποία έχει δύο διαφορετικές ιατρικές σχολές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια τα ετήσια δίδακτρα κοστίζουν 20.000 ευρώ και είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με το πόσο χρεώνουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και τών ΗΠΑ
Στις ιατρικές σχολές της Κύπρου πέρα από Κύπριους και Έλληνες σπουδάζουν Αμερικάνοι Άγγλοι άλλοι Ευρωπαίοι και αρκετοί από αραβικές χώρες

 
nik
16 Ιουλ 2021 22:38

Όποιος πληρώνει κάνει τα πάντα, σωστή η ερώτηση οι Ελληνες καλοί φοιτητές θα φύγουν έξω. Εδω θα μείνουν από τρίτες χώρες με 1500 το μήνα

 
ερώτηση
16 Ιουλ 2021 21:34

την ειδίκευση τους θα την κάνουν στην Θεσσαλονίκη και θα ρωτάνε τον παππού στα Αγγλικά??
Κρίμα, βλέπω να χάνουμε και τους κορυφαίους φοιτητές μας που πάνε στην ιατρική στην Ελλάδα...θα αρχίσουν να φεύγουν έξω με υποτροφίες γιατί δεν πρόκειται να ανέχονται να έρχονται σε 2η μοίρα...και ξέρω τι λέω!!

 
Dario Moutso
16 Ιουλ 2021 20:12

Όλες οι ιατρικές σχολές στην Ελλάδα παρόλα τα προβλήματά τους είναι κορυφαίες. Αυτό ισχύει και για την συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, ειδικά των νοσοκομειακών, Τα 12.000 Ε είναι τσάμπα πράγμα !!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ