ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Μηχανογραφικό: Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η υποβολή δηλώσεων

Παράλληλο Μηχανογραφικό: Οι ειδικότητες και ο αριθμός εισακτέων στα ΙΕΚ
Δημοσίευση: 19/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα μέσα της   εβδομάδας (σ.σ. αφού πρώτα  ανακοινωθούν οι βαθμοί των 2 νέων Μουσικών μαθημάτων) θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ,να συμπληρώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Σήμερα ή αύριο  το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει:

Α.Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα Πανεπιστημίου.

Β. Το Μηχανογραφικό και τις ημερομηνίες υποβολής των τμημάτων προτίμησης από τους υποψηφίους.  

Γ. Το Μηχανογραφικό με τις ειδικότητες των ΙΕΚ, το οποίο μπορούν να συμπληρώσουν, προαιρετικά, όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτά.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε , το Σάββατο, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι:

  • Στις αρχές της εβδομάδας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα δύο Μηχανογραφικά, το ένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το άλλο για τα ΙΕΚ.
  • Τη Δευτέρα, πιθανότατα, θα ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα.
  • Στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά την έκδοση  των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πως θα λειτουργήσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι υποψήφιοι αφού πάρουν στα χέρια τους τον πίνακα με τα τμήματα του Επιστημονικού τους πεδίου, ο οποίος θα περιέχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο κάθε τμήμα θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν σε ποια τμήματα “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στα τμήματα που οι υποψήφιοι δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν, θα αποκλείονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πως θα υπολογίσει το υπουργείο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Το υπουργείο Παιδείας για να υπολογίσει  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κατ αρχήν θα εκδώσει τον Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας ανά Επιστημονικό Πεδίο, ο οποίος θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του κάθε πεδίου.

Το υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια θα πολλαπλασιάσει  τον Γενικό Μέσο Όρο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με τον Συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα προκειμένου να προκύψει η αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση εισαγωγής.

“Κόφτης” υποψηφίων από τον Ιούνιο: Αποκλεισμό  προτιμήσεων τμημάτων στο  Μηχανογραφικό  για τους υποψηφίους  όσοι  δεν πετυχαίνουν  σε αυτά  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Από την γενική υποβολή Μηχανογραφικού αποκλείονται επίσης οι υποψήφιοι που δεν  "πιάνουν" την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κανένα τμήμα.

Δήλωση τμημάτων: Οι υποψήφιοι αφού μελετήσουν καλά τον πίνακα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και έχοντας παράλληλα υπολογίζει το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχοντας κατασταλάξει σε ποιες Σχολές θέλουν να φοιτήσουν , δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τα τμήματα προτίμησης.

Σημείωση: Ειδικά για φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων , ενώ από του χρόνου στο πρώτο Μηχανογραφικό χρόνου θα υπάρξει περιορισμός δηλώσεων τμημάτων.

Παράλληλο Μηχανογραφικό: Οι ειδικότητες και ο αριθμός εισακτέων στα ΙΕΚ

Το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει  δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής - πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος - σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις ειδικότητες των ΙΕΚ που θα αποτυπωθούν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα.

1. Τι είναι  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου  για  συγκεκριμένο αριθμό  θέσεων των δημόσιων.   

2. Πότε θα πρέπει οι υποψήφιοι να  συμπληρώσουν το  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό”;

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι  τελειόφοιτοι   και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

3. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των δύο Μηχανογραφικών;

Όχι δεν είναι υποχρεωτικό.Ο κάθε υποψήφιος  μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο.

4. Πόσες ειδικότητες μπορεί να συμπληρώσεις ο κάθε υποψήφιος;

Κάθε υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

5. Ποιο θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.

6. Μπορεί κάποιος που εισήχθη και σε Πανεπιστημιακή Σχολή και σε ΙΕΚ να εγγραφεί και στα δύο;

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

7. Θα καταργηθεί η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Όσον αφορά την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.
 
Μάλιστα οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι   οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

8. Και γιατί το υπ. Παιδείας εφαρμόζει και Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ;

Διότι απ ότι φαίνεται μάλλον θέλει μ αυτόν τον τρόπο να δώσει κύρος στα ΙΕΚ και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

9. Πότε θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων;

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2021. Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης για τα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες για τα Ι.Ε.Κ. των άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τα Ι.Ε.Κ.

Ετικέτες: 
Μηχανογραφικό

Σχόλια (14)

 
Δημήτρης
19 Ιουλ 2021 12:42

Με 18.750 περνάω στην Αξιωματικών Αστυνομίας ;

 
ΔΕΠ
19 Ιουλ 2021 11:45

Ελλάς, η χώρα στην οποία πάντα κάποιοι διαμαρτύρονται έντονα, κάποιοι σκίζουν τα ρούχα τους, όλοι είναι ειδικές περιπτώσεις, αδικημενοι, κλπ, κλπ. Είναι ώρα να ενηλικιωθούμε ως λαός.

 
Περιμένοντας το μηχανογραφικό
19 Ιουλ 2021 11:17

Απλά ντροπή στο υπουργείο, που αγνοεί τον κόπο μαθητών και εκπαιδευτικών.

 
πείτε μου αν κάνω λάθος
19 Ιουλ 2021 10:31

Δεν είναι λογικό να ανακοινωθούν πρώτα οι βαθμολογίες ΟΛΩΝ των ειδικών μαθημάτων και μετά να ανοιξει η πλατφόρμα των μηχανογραφικών δελτίων για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές ανεξαιρέτως;
Γιατί όσοι έχουν δώσει ειδικά μαθήματα (δεν είναι λίγοι) να περιμένουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, όπως έχει συμβεί προηγούμενες χρονιές και μάλιστα πάνω στη λήξη της προθεσμίας;
Πού είναι το παράλογο; Εγώ πάντως, αυτό θα περίμενα να γίνει, όπως και γίνεται άλλωστε.
Μην βλέπετε παντού σκοπιμότητες.

 
Βασίλης
19 Ιουλ 2021 09:08

Είναι δυνατόν μέσα στη χρονιά να ισχύσει η ΕΒΕ;;;; με τηλεκπαίδευση ;;Απαράδεκτη η κυρία υπουργός!!! Άσε που ο κάθε υπουργός για να φανεί ότι παράγει εργο νομοθετει ότι του κατέβει!!!! Η παιδεία δεν είναι για παιχνίδια και κάθε λίγο να αλλάζει το συστημα !!!! Μην παίζετε με το μέλλον των παιδιών μας!!!

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
19 Ιουλ 2021 08:56

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ μόνο και μόνο για να γίνει το χατίρι της βασιλικότερης του βασιλέως υπουργού. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ...Παίζετε με τα νεύρα όλων...ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ!

 
Χαρα
18 Ιουλ 2021 23:13

Με τέτοιους που μπλέξαμε , καλά να πάθουμε!!! Εκλογές κάποτε θα έρθουν!!

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
18 Ιουλ 2021 22:04

Απολύτως απαράδεκτη, ακατανόητη και σαδιστική όλη η συμπεριφορά του υπουργείου προς τους φετινούς υποψήφιους, την πιο αδικημένη φουρνιά υποψηφίων εδώ και δεκαετίες λόγω πανδημίας, αλλά και εμμονής για εφαρμογή τη συγκεκριμένη στιγμή της βάσης εισαγωγής.
Δε φτάνουν λοιπόν όλα αυτά που υπέστησαν όλη τη χρονιά τα παιδιά αυτά, έχουμε τώρα και τον ατέρμονα εμπαιγμό με τα μηχανογραφικά που ακόμη δεν ξεκίνησαν, ενώ φτάνουμε ήδη στα τέλη Ιουλίου!
Μα επιτέλους, λίγη ανθωπιά, λίγη ενσυναίσθηση, λίγη κοινή λογική δεν έχει απομείνει σ' αυτό το θλιβερό υπουργείο;

 
Μαυρογιαλουρος
18 Ιουλ 2021 20:08

Ερε τι έχει να γίνει όταν πολλά παιδιά δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή, ή τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν τη σχολή που επιθυμούν!!!!!

 
Ελεος
18 Ιουλ 2021 16:01

Ρε πάνε καλά οι άνθρωποι ; Και η υπομονή έχει τα όρια της

 
Δεν πάνε καλά οι άνθρωποι..
18 Ιουλ 2021 09:59

Ρε τί είναι τούτοι που μας κατσικώθηκαν...20 Ιουλίου και ακόμα δεν άρχισαν τα μηχανογραφικά ....για καψώνι το κόβω σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς....όρε γλέντια που θα γίνουν απο Σεπτέμβριο στα σχολεία..αυτή είναι η δεξιά κυρίες και κύριοι...

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
17 Ιουλ 2021 19:06

Γιατί τόση βιασύνη; Και ο Αύγουστος μια χαρά είναι για μηχανογραφικά...

 
Μουρικης
17 Ιουλ 2021 18:13

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι από του χρόνου θα συμπληρώνονται μηχανογραφικά σε 2 φάσεις:
1η φάση "καπου στον Ιούλιο" (περάσαμε τη μέση για να μην ξεχνιώμαστε...) με περιορισμένες επιλογες (10-15), έκδοση των αποτελεσμάτων και
2η φάση (τον "15αυγουστο"???) ξανά συμπλήρωση μηχανογραφικών για όσες θέσεις έχουν μείνει διαθέσιμες.

Με άλλα λόγια ΟΛΟ το καλοκαίρι θα είναι σε μια φάση αναμονής, συμπλήρωσης αιτήσεων-μηχανογραφικών κλπ κλπ.
Υπηρεσίες όπως ΚΕΣΥ(Π), ΓΡΑΣΕΠ ή όπως αλλιώς θα λέγονται, είναι κλειστές σε αυτή την περίοδο (εκτός κι αν δεν προβλέπονται διακοπές πάνω από 2 βδομάδες)

Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα αυτών των αλλαγών...

 
Βικτωρία
17 Ιουλ 2021 09:02

Εγώ λέω να το ανοίξουν τον Δεκαπενταύγουστο το μηχανογραφικό... με αυτούς που μπλέξαμε χρειαζόμαστε πολύ άνωθεν βοήθεια. Η Παναγιά μαζί μας!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ