Παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν υποχωρήσαμε, διότι θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο απαραίτητο, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στους Δελφούς.
“Κάθε χρονιά που περνάει και δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ΕΒΕ εγκλωβίζουμε τη νέα γενιά, διότι ένας εισακτέος με βαθμό 3 και 4 οι πιθανότητες να αποφοιτήσει είναι απειροελάχιστες” είπε η υπουργός Παιδείας.
Να καταθέσουν προτάσεις τα Πανεπιστήμια
Η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τους τρόπους εισαγωγής στα ΑΕΙ, διότι όπως τόνισε τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι φοιτητές.
9.000 περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι εκτός Πανεπιστημίου
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως σε σχέση με πέρσι έχουμε 9.000 περισσότερους υποψηφίους από πέρσι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) για να υποβάλουν το Μηχανογραφικό, σημείωσε η υπουργός Παιδείας .
27.000 θέσεις στα ΙΕΚ
Για τα ΙΕΚ είπε ως θα υπάρξει η δυνατότητα μέχρι 27.000 εγγραφές σπουδαστών.
Τη Δευτέρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα
Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι:
Στις αρχές της εβδομάδας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα δύο Μηχανογραφικά, το ένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το άλλο για τα ΙΕΚ.
Τη Δευτέρα, πιθανότατα, θα ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα.
Στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων.
Νέο νομοσχέδιο για ΑΕΙ και ΔΟΑΤΑΠ
Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι αυτή την χρονική περίοδο το επιτελείο της εργάζεται για για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νέο νόμο για τον ΔΟΑΤΑΠ.
Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου παιδείας, μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση , είπε η υπ. Παιδείας, θα είναι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Επίσης , υπογράμμισε η Ν. Κεραμέως, μια ακόμη προτεραιότητα είναι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.
Η υπουργός ζήτησε επισήμως από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Κ. Γαβρόγλου ίδρυσε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα
Η Ν. Κεραμέως άφησε αιχμές κατά τους πρώην υπουργού Κ. Γαβρόγλου λέγοντας ότι “ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα”.
Μόνο τα τμήματα των Μηχανικών από 47 αυξήθηκαν σε 71, τόνισε.
Δια ζώσης εκπαίδευση από το νέο ακαδημαϊκό έτος
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το νέο ακαδημαικό έτος αλλά και το νέο σχολικό έτος να ξεκινήσει με δια ζώσης εκπαίδευση
Εμβολιασμοί
Η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να βγουν μπροστά για να παρακινήσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα να εμβολιαστεί.
Παράλληλα κάλεσε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την διαδικασία ελέγχων των όρων εισόδου στις εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων, προκειμένου να επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί η φέρουν μαζί τους αρνητικό rapid-test ή PCR test.
Η υπουργός κάλεσε του Πρυτάνεις να διατυπώσουν και τις συνέπειες που α υπάρξουν από μια τέτοια απόφαση, δηλαδή τι θα συμβεί εάν κάποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να επιτραπεί η είσοδός τους στο αμφιθέατρο, εργαστήριο κλπ.
Νέο προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων
Νέο προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ορίστηκε για το νέο ακαδημικό έτος , το οποίο θα απαρτίζουν οι Πρυτάνεις:
- ΕΜΠ Α. Μπουντουβής
- Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης , και
- Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.
Δήλωση της υπουργού Παιδείας
Σχετικά με τη Σύνοδο Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
Σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων στους Δελφούς για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων μας. Μιλήσαμε εκτενώς:
- για ζητήματα προσωπικού των ΑΕΙ και την πορεία απορρόφησης των 1050 θέσεων μελών ΔΕΠ που έχουμε δώσει από το 2019,
- για ζητήματα χρηματοδότησης, με την εφαρμογή από πέρυσι της χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (και όχι κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε Υπουργού) και από φέτος και κατόπιν αξιολόγησης,
- για τη μεγάλη αύξηση στην απορροφητικότητα έργων ανάπτυξης των ΑΕΙ πχ μέσω ΕΣΠΑ, που ξεπερνάει και τον τριπλασιασμό σε ορισμένους τομείς,
- για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στα ΑΕΙ που υπερβαίνουν τα 600 εκ. ΕΥΡ,
- για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε τομείς όπως η νέα ακαδημαϊκή ταυτότητα, το e-diplomas, το e-university,
- για τις δράσεις διεθνοποίησης των ΑΕΙ μας μέσω προγραμμάτων European Universities, συνεργασιών με αμερικανικά, βρετανικά, κινεζικά Πανεπιστήμια ανάμεσα σε άλλα, για την εξαιρετική πορεία των πρώτων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων,
- για πρόσφατες θεσμικές αλλαγές όπως η καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς (spin-offs) και το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ,
- για ζητήματα ενίσχυσης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των ΑΕΙ,
- για την απαραίτητη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη,
- για τους όρους της δια ζώσης επαναλειτουργίας των ΑΕΙ.
Ευχαριστούμε θερμά τους Πρυτάνεις για την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία στην κοινή μας προσπάθεια να δώσουμε στους νέους μας ακόμη περισσότερα και καλύτερα εφόδια και να καταστήσουμε τα Πανεπιστήμιά μας ακόμη πιο ποιοτικά, ανοιχτά, εξωστρεφή, σε στενότερη σύνδεση με την κοινωνία και την αγορά.
Η όποια νομοθέτηση ενός σωστού μέτρου όπως η ΕΒΕ, είναι απαράδεκτο να γίνεται κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το σωστό μέτρο της ΕΒΕ, είναι απαράδεκτο να εφαρμόζεται σε σχολική χρονιά μάθησης "εξ' αποστάσεως" και μάλιστα σε μαθητές "διαφορετικών ταχυτήτων" αφού κάποιοι νομοί ήταν σε πλήρη καραντίνα και κάποιοι όχι.
Το σωστό μέτρο της ΕΒΕ, είναι λάθος να εφαρμόζεται με ξεχωριστό συντελεστή στα ειδικά μαθήματα (π.χ. φοιτητές με μ.ο. 19 και ειδικό μάθημα 11 να χάνουν την σχολή επιλογής τους).
Δεν είναι ακόμα αργά να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για φέτος.