Σύνοδος Πρυτάνεων: Ανησυχία για τις επιπτώσεις εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Διά ζώσης τα μαθήματα από το νέο ακαδημαϊκό έτος-Απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων

17/07/2021

Άκουσε το άρθρο

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, με ανακοινωθέν που εξέδωσε, εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022.

Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Ανησυχία   για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές.

Παράλληλα η Σύνοδος ζητά  υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.

Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων.

Σχόλια (13)

Pax Romana
|

@Σοφια
H EBE δεν ειναι για πάντα. Τον επόμενο χρόνο τα Τμηματα θα κανουν διορθωτικές κινήσεις. Δεν ξερεις ομως αν το Τμημα στη Ξανθη λειτουργει κανονικά τώρα για να κρίνεις οτι θα υπολειτουργεί στο μέλλον.

Polar_Fish
|

@Η πραγματικότητα

H πραγματικότητα ειναι οτι τα ΑΕΙ δεν ανηκουν στους πρυτάνεις. Οταν η κ.Κεραμέως οριζει το 0.8 ως κατώτερο συντελεστή και σε κάποια τμηματα, οπως στο Παν. Αιγαίου οι φοιτητές πέρισυ δεν πιάνουν την φετινη κατώτερη ΕΒΕ, τίθεται ενα ερώτημα: θα το κλείσεις το Παν. Αιγαίου? Ναι ή Όχι. Θα συμφωνησω οτι η βάση ειναι πολυ χαμηλή. Ολοι συμφωνουμε. Αλλά αυτο που γίνεται τώρα ειναι οτι τα τμηματα εχουν πολλές θέσεις εισακτέων και οι υποψήφιοι ειναι λιγοι. Αρα πρακτικά εισάγονται όλοι. Ποια είναι η λύση?
Η λύση ειναι μείωση του εικονικου αριθμου εισακτέων στη βάση της αναλογιας προσωπικου και φοιτητών. Ετσι οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν και εχουν το υπόβαθρο να σπουδάσουν με λογικές συνθήκες και όχι σε αμφιθέατρα 500 ατόμων.

Σοφια
|

Τα πανεπιστημια ειναι οι ηθικοι αυτουργοι της εξαφανισης των τμηματων τους. Ας το καταλαβουν και οι τοπικες κοινωνιες. Υποψηφιος που εχει γραψει 4 20αρια στα μαθηματα πεδιου, 20 στο ελευθερο σχεδιο. δεν περνα στην αρχιτεκτονικη Ξανθης, αν δεν εχει γραψει 17 στο γραμμικο σχεδιο. Γιατι η σχολη εσπευσε να δωσει συντελεστη 1.1 πιστευοντας οτι θα συγκεντρωσει την ελιτ. Τωρα ας δει η Ξανθη το πανεπιστημιο της να υπολειτουργει χωρις νεους φοιτητες και να κλεινει, επειδη το υπουργειο παιδειας τους επιασε στον υπνο.

Κώστας
|

Η Σύνοδος ως τί απαιτεί εμβολιασμό των πάντων????

Η πραγματικότητα
|

Χρήσιμο θα ήταν να μας πουν ποιών πρυτάνεων τα τμήματα φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς φοιτητές. Μετά αυτοί οι πρυτάνεις να μας εξηγήσουν πόσο πιο χαμηλά από μια ΕΒΕ με συντελεστή 0.8 μπορούν να πέσουν οι επιδόσεις-ικανότητες των εισαγομένων για να σπουδάσουν στα τμήματά τους. Θα μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ή ένα "χαρτί" που θα γράφει κάτι τέτοιο? Σε ποιά διεθνή πανεπιστήμια, αν όχι Ελληνικά, θέλουν να μοιάσουν - να έχουν ίδιο επίπεδο ποιότητας? Δηλαδή ποιά πανεπιστήμια δίνουν πτυχία και διπλώματα σε ίδιο επίπεδο φοιτητών?

Polar_Fish
|

Aυτη τη στιγμη εχουμε πολλες σχολες χαμηλής και υψηλής ζήτησης.
Οι υψηλης ζητησης θα εχουν χαμηλες βάσεις και οι χαμηλης ζήτησης λιγους φοιτητές. Κανεις ομως δεν θέλει να θίξει το θέμα της χαμηλής ζήτησης. Αν ένα τμημα είναι χαμηλής ζήτησης τι σημαίνει? Οτι δεν προβλέπεται διορισμος στο δημόσιο ή κάτι άλλο?

μελος δεπ
|

μπραβο Ηλία

ερτ
|

@Έλλη,
δεν μας το περιγράφεις και λίγο αυτό το ελεύθερη πρόσβαση με ένα σωστό (sic) και αξιοκρατικό (lol) σύστημα; Έχεις 85.000 υποψηφίους ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ίδιες πρώτες προτιμήσεις. (σημείωση: Η ελεύθερη πρόσβαση μέσω προπαρασκευαστικού έτους σημαίνει ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ 75% των πανεπιστημίων/τμημάτων ). Σε ακούμε.

Ελλη
|

Ελεύθερη πρόσβαση ,με ένα σωστό αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής. Φτάνει πια. Αυτό κατάντησε παραλογισμός. Και μετά αυτοί οι απόφοιτοι,που πέρασαν απο χίλια μύρια κύματα, να πρέπει να συναγωνιστούν τα κολέγια στην αγορά εργασίας. Μην πυροβολείτε άλλο το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Polar_Fish
|

H συνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει οτι αν οι πολιτικές του υπουργείου οδηγουν στον κλείσιμο τμημάτων, αυτο πρέπει να γίνει διατεταγμένα και οχι ατακτα μέσω ΕΒΕ. Επιφυλάξεις εχουν διατυπωθεί και σε προηγουμενη Συνοδο.

Polar_Fish
|

Tα ΑΕΙ δεν ειναι για τους λιγους, με δυο ιδιαιτερα ανα μάθημα.

Δρ ΕΔΙΠ
|

Αν ανησυχουν οι κυριοι πρυτανεις για τα περιφερειακα Πανεπιστημια η λυση δεν ειναι η καταργηση της ΕΒΕ διοτι ενας βασικος παραγοντας λειτουργιας των Πανεπιστημιων ειναι η ποιοτητα των φοιτητων . Ακομα και νομπελιστες να εχεις καθηγητες τι να τους κανεις αν οι φοιτητες σου θελουν να βαλουν καπελακια για να προσθεσουν δυο κλασματα. Ποια ειναι η λυση για να κρατηθει μετα τη ΕΒΕ ενα περειφερειακο Πανεπιστημιο? Η λυση ειναι να μοιρασθει τους φοιτητες με τα κεντρικα. Αυτο γινεται αν ανεβασουν πολυ τις βασεις στις περιζητητες σχολες . Οποτε ενας που θελει οπωσδηποτε να σπουδασει ηλεκτρολογος και εχοντας γραψει 18000 μορια να εχει να αντιμετωπισει στα κεντρικα βασεις υψηλοτερες π.χ 19000 μορια οποτε τοτε θα παει στη Κοζανη οπου η βαση θα εχει ανεβει στα 17500 μορια. Ετσι ο αριθμος των 300 φοιτητων που θα ειχαν παει σε κεντρικο τμημα θα μοιρασθουν σε 100 στο κεντρικο και 200 στο περειφερειακο. Τετοιοι συνδυασμοι μπορουν να γινουν και να εχουν και καλους και πολλους φοιτητες τα περιφερειακα.

Ηλίας
|

Τα πανεπιστήμια δεν είναι μαγαζιά η γκαρσονιέρες!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ