Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης: Προφορικές εξετάσεις στη ξένη γλώσσα για όσους προσκομίζουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ξένης χώρας

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι βαθμολογούνται με βαθμό μικρότερο του πέντε (5) δεν μοριοδοτούνται
Δημοσίευση: 17/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όσοι υποψήφιοι προσκομίζουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, προκειμένου να μοριοδοτηθούν για τους τίτλους σπουδών   καθώς και για τη γνώση της ξένης γλώσσας στην οποία αποκτήθηκαν,   εξετάζονται προφορικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής ως προς τη γνώση της γλώσσας αυτής.

Αυτό προβλέπει η παράγραφος 6 του άρθρου 33 του πολυνομοσχεδίου.

 Η εξέταση  θα  γίνεται από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. ή ομότιμο καθηγητή Α.Ε.Ι. ειδικότητας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας ή εκπρόσωπο ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα για τα στελέχη εκπαίδευσης, η επιλογή των οποίων ανατίθεται στα συμβούλια επιλογής .    Οι εξεταζόμενοι βαθμολογούνται σε δεκάβαθμη κλίμακα.

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι βαθμολογούνται με βαθμό μικρότερο του πέντε (5) δεν μοριοδοτούνται για:

α) τους τίτλους σπουδών ,και,

β) τη γνώση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας, οποιουδήποτε επιπέδου.

Ο εξεταστής για κάθε ξένη γλώσσα ορίζεται με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη συγκρότηση του οικείου συμβουλίου επιλογής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

Όσοι υποψήφιοι προσκομίζουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, προκειμένου να μοριοδοτηθούν για τους τίτλους σπουδών της περ. α) της παρ. 2, καθώς και για τη γνώση της ξένης γλώσσας στην οποία αποκτήθηκαν, σύμφωνα με την περ. γ) της ίδιας παραγράφου, εξετάζονται προφορικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής ως προς τη γνώση της γλώσσας αυτής. Η εξέταση του πρώτου εδαφίου γίνεται από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. ή ομότιμο καθηγητή Α.Ε.Ι. ειδικότητας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας ή εκπρόσωπο ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα για τα στελέχη εκπαίδευσης, η επιλογή των οποίων ανατίθεται στα συμβούλια επιλογής των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 37 και από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. ή ομότιμο καθηγητή Α.Ε.Ι. ειδικότητας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας ή εκπρόσωπο ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα ή Σύμβουλο Εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, της αντίστοιχης ειδικότητας για τα στελέχη εκπαίδευσης, η επιλογή των οποίων ανατίθεται στα συμβούλια επιλογής των παρ. 9 και 13 του άρθρου 37, καθώς και της παρ. 4 του άρθρου 38. Οι εξεταζόμενοι βαθμολογούνται σε δεκάβαθμη κλίμακα. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι βαθμολογούνται με βαθμό μικρότερο του πέντε (5) δεν μοριοδοτούνται για: α) τους τίτλους σπουδών της περ. α) της παρ. 2 και β) τη γνώση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας, οποιουδήποτε επιπέδου, σύμφωνα με την περ. γ) της ίδιας παραγράφου. Ο εξεταστής για κάθε ξένη γλώσσα ορίζεται με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη συγκρότηση του οικείου συμβουλίου επιλογής.

Σχόλια (75)

 
hktheo
26 Ιουλ 2021 13:14

Να ρωτήσω κάτι. Αν λέω κάποιος έχει πτυχίο εξωτερικού(όχι μεταπτυχιακό η διδακτορικό) και δώσει την προφορική συνεντεύξη για την μοριοδοτηση πτυχίου και επάρκειας γλώσσας(μπορεί να το πήρε το πτυχίο πριν 15-20 χρόνια) και δεν περάσει με 5 την προφορική συνέντευξη, τότε σύμφωνα με το νόμο δεν θα μοριοδοτηθει στην ξένη γλώσσα αλλά ούτε και στο Βασικό πτυχίο στο οποίο ομως η πολιτεία το έχει αναγνωρίσει και εργάζεται χρόνια.
Για πέστε μου τι θα πρέπει να γίνει σ αυτή την περίπτωση κα Υπουργέ?

 
Sous le ciel de Paris
20 Ιουλ 2021 00:30

@Μισέλ
Κανένας δε διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, γιατί αδυνατεί να εκφραστεί στη γλώσσα που σπούδασε πριν 10-20-30 χρόνια. Τα διαρρηγνύει γιατί του λένε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Σαν να κατηγορείται δηλαδή κάποιος ως ένοχος για κάτι και να καλείται να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν είναι ένοχος (οι νομικοί γνωρίζουν καλά τι λέω).

Τα διαρρηγνύει επίσης, γιατί ενώ έχει προσκομίσει ένα κάρο χαρτιά για τις σπουδές του και αυτές αναγνωρίστηκαν από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ, μετά από 10-20-30 χρόνια, αμφισβητούνται και οι σπουδές του και η γλωσσομάθειά του και οι αναγνωρίσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ(δηλ. το ίδιο το κράτος αμφισβητεί τον εαυτό του).

Με την ίδια λογική, μία άλλη Υπουργός Παιδείας μεθαύριο, δεν θα μπορούσε πχ να μας ζητήσει να λέμε και τί γράψαμε στις Πανελλαδικές? 19,5 είχα στην ιστορία. Τώρα θυμάμαι μόνο, ότι ήταν τρία βιβλία. Ούτε καν το χρώμα τους....

Τέλος, φυσικά και δεν "θα δυσκολευτούμε να πούμε δυο πράγματα σε μια απλή συνέντευξη επί γνωστού αντικειμένου"..... Έτσι νόμιζαν αγαπητή μου και κάποιοι άλλοι καλόπιστοι υποψήφιοι, όταν πέρασαν συνεντεύξεις(στα Ελληνικά) πριν από τρία χρόνια.... και τους ρωτούσαν για "της Παναγιάς το γάλα" το θαυματουργό! Κοπήκανε φυσικά.

 
Βερονικη
19 Ιουλ 2021 21:49

Εύγε!! Πολύ σωστό το μέτρο αυτό, παρόλο που ιδεολογικά δε συμφωνώ σε τπτ με την κυβέρνηση. Δηλ μόνο αν πάνε για στελέχη θα εξετασθουν;;;;;; Τώρα δε θα έπρεπε να τους εξετάσουν;;;;;; εν μεσψ και αξιολόγησης;;; Δε θα πρεπε;;;;

 
Ντάκος
19 Ιουλ 2021 21:43

Η προφορική εξέταση με τρομάζει! Γιατί όχι γραπτή;
Θα μαγνητοφωνείτε ή όχι;
Ποιος θα προσβάλει το αποτέλεσμα; Εγώ ας πούμε πώς θα μάθω την πληρότητα ή την αξιοπιστία της εξέτασης του/της συναδέλφου ΧΨ και αν δεν έγινε "κουκούλωμα";
Μήπως είναι ένα κόλπο πάλι να "βολεύονται" οι ημέτεροι;

 
Δεξιός
19 Ιουλ 2021 18:32

Και όσοι έλαβαν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην Ελλάδα, προπάντων όσοι έχουν κάποια χρονάκια....σίγουρα ξεσκόνισαν με τα ανύπαρκτα αγγλικά τους την ξένη βιβλιογραφία και δικαίως ανήλθαν σε θέσης ευθύνης ακόμη και Δ/ντες ΔΔΕ. Αρχίζουμε να ψάχνουμε στις τσέπες ο ένας του άλλου. Βλέπω δικαστήρια στις σχολικές αίθουσες, και δυστυχώς άρχισαν οι ένορκοι τις πρώτες τους... συσκέψεις. Αλίμονο στο "διασυρμό πολλών στελεχών", στα κρυφά γελάκια, κάποιοι ήδη τρίβουν τα χέρια τους, διαίρει και βασίλευε κα Υπουργέ. Πέντε γενιές δεξιά... Αντίο!!

 
Αποσυντονιστής Ε.Ε.Ε.
19 Ιουλ 2021 17:57

@Συντονιστής Ε.Ε.
Γιατί να μην εξετάζονται και στα θέματα των Πανελλαδικών που είχαν δώσει?.... Όποιος δεν θέλει να εξεταστεί προφορικά απλά δεν συμμετέχει ως υποψήφιος στις επιλογές στελεχών. Απλό.

 
Μισέλ
19 Ιουλ 2021 17:08

Απορώ γιατί διαρρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ορισμένοι. Προσωπικά έκανα μεταπτυχιακό στο Παρίσι πριν από 25 χρόνια. Είναι δυνατόν να ισχυριστώ σήμερα ότι αδυνατώ να εκφραστώ στα γαλλικά για το αντικείμενο των σπουδών μου, ακόμη και μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Ζήσαμε δηλ. 1 και 2 τουλάχιστον χρόνια στην ξένη χώρα, συμμετείχαμε σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις, συγγράψαμε διπλωματικές, τις υποστηρίξαμε ενώπιον επιτροπών και σήμερα θα δυσκολευτούμε να πούμε δυο πράγματα σε μια απλή συνέντευξη επί γνωστού αντικειμένου; Ας είμαστε επιτέλους σοβαροί!

 
Μπράβο!
19 Ιουλ 2021 15:24

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έπρεπε να ελέγχει στην αναγνώριση ξένων πτυχίων, εδώ και δεκαετίες το ΔΟΑΤΑΠ

 
Συντονιστής Ε.Ε.
19 Ιουλ 2021 13:39

Όποιος δεν θέλει να εξεταστεί προφορικά απλά δεν συμμετέχει ως υποψήφιος στις επιλογές στελεχών. Απλό. Μπράβο στην κ.Υπουργο.

 
Στη χώρα της λαμογιάς
19 Ιουλ 2021 12:28

Δυστυχώς, χρειάζεται να γίνει κι αυτό!

 
Τιμόθεος
19 Ιουλ 2021 12:00

Μπράβο στην κυρία υπουργό που το τόλμησε! Μακάρι να μην υπαναχωρήσει στις πιέσεις .

 
ΔΕΠ
19 Ιουλ 2021 11:48

ΟΚ, δηλαδή αν σπουδασα bachelor και master στις ΗΠΑ 6 χρόνια θα έρθω τώρα για προφορική εξέταση στα Αγγλικά.... είναι για γέλια αυτά ρε παιδιά, ποιός τα σκέφτεται; Έζησε ο άλλος 2,4,6 χρόνια σε αγγλόφωνη χώρα, σπουδασε πέρασε μαθήματα και γύρισε και εμείς του ζητάμε προφορική εξέταση; Δεν είναι σοβαρό...

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
19 Ιουλ 2021 11:42

ΑΙΣΧΟΣ! ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ...

 
Πολύ σωστή ρύθμιση.
19 Ιουλ 2021 10:56

Σε αντίθεση με τις ακαδημαϊκές γνώσεις οι οποίες μέσω του επαγγέλματος εξασκούνται και αναβαθμιζονται- εξελίσσονται, η επάρκεια γλώσσας σε ένα μεταπτυχιακό πριν 20 χρόνια δεν είναι εξασφαλισμένη.
Επιτέλους!

 
bob mastoras
19 Ιουλ 2021 10:13

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης δεν συμπίπτουν με την γλώσσα της χώρας που εδρεύει το ίδρυμα που απονέμει τον ακαδημαϊκό τίτλο και λαμβάνει χώρα και η εκπαιδευτική διαδικασία. Παράδειγμα η Τσεχία. Διοργανώνονται σπουδές σε αγγλικά και γερμανικά. Η γλώσσα της χώρας είναι τα τσέχικα.

Σε ποια γλώσσα θα γίνει η εξέταση; Ρωτάω γιατί δεν έχω καταλάβει.

 
Νικος
19 Ιουλ 2021 09:30

Μήπως ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου; Η Ελλάδα δίνει πλέον αγγλόφωνα μεταπτυχιακά. Δηλ θα πρέπει αυτοί που τα αποκτούν να εξεταστούν στη χώρα τους στην ελληνική γλώσσα για να να αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό τους; Σχεδόν σε όλα τα διδακτορικά των θετικών επιστημών που γίνονται σε ευρωπαίκά πανεπιστήμια η βιβλιογραφία είναι αποκλειστικά στα αγγλικά και αυτά γράφονται και στην αγγλική για πολύ πρακτικούς λόγους αυτούς της προσβασιμότητας. Φαντάστείτε έναν διδάκτορα από τη Σουηδία να τον εξετάζετε στα σουηδικά για να μπριοδοτηθεί το διδακτορικό του. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν δεν το αναγνωρίσετε και αναφέρει το γεγονός στο πανεπιστήμιό του.. Πάτε καλά;

 
avatar
19 Ιουλ 2021 06:17

Σωστή ιδέα αλλά ποιός θα είναι αυτός που με αμεροληψία θα εξετάσει και που θα βρεθεί να με εξετάσει στα Ρουμάνικα;

 
Η προφορά?
18 Ιουλ 2021 23:15

@Πλατάρος Γιάννης
Εάν δεν ακούσω το Μποτζόρνο με Μεσσηνιακή προφορά(ή όποια άλλη), δεν μπορώ να σχηματίσω άποψη. Έχω ακούσει γιατί κι εγώ Κουντμούρινγκ και δεν κατάλαβα τίποτα. Άσε που έβρεχε. Εδώ ακόμη και στα Ελληνικά, δεν καταλαβαίνουμε καμιά φορά τί μας λένε κάποιοι.

 
Έρεβος
18 Ιουλ 2021 23:03

Προς: Εκπαιδευτικός18 Ιουλ 2021 11:54
Σοβαρά μιλάτε τώρα; Έκανε κάποιος ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό - διδακτορικό και δεν γνωρίζει τη γλώσσα;;; Νομίζετε ότι απευθύνεστε σε κρετρίνους;;; Προφανέστατα ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙTAI ούτε ή γλώσσα ούτε ο τίτλος.

 
Ερώτημα, εκτιμώ εύκολο.
18 Ιουλ 2021 22:56

Ερώτημα, εκτιμώ εύκολο.
Αν κάποιος πήρε μεταπτυχιακό η Διδακτορικό στο εξωτερικό χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα της χώρας (σημαίνει ότι είχε άκρες...).
Θα πάει τώρα (αφού έχει άκρες) και θα πάρει και πτυχίο γλωσσομάθειας!!!
Οπότε δεν εξετάζεται προφορικά!!!
Ισχύει;
Αν ισχύει τι κάνουμε... μια "οπή στο ύδωρ"!!!

 
Ntinos
18 Ιουλ 2021 22:55

Μπράβο στην υπουργό που τόλμησε..Όποιος κατέχει την γλώσσα του Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού δεν πρέπει να φοβάται...όποιος το πήρε με κούριερ είναι πολύ δύσκολο να σταθεί σε συμβούλιο επιλογής έχοντας απέναντί του στην επάρκεια της γλώσσας ομότιμο καθηγητή ΑΕΙ..

 
Κι άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία
18 Ιουλ 2021 22:53

@φιλελεύθερο
1. Το σχόλιο δεν τελειώνει εκεί που είναι οι 4 τελείες.
2. Όταν από όλο τον πλανήτη, εφαρμόζεται ΜΟΝΟ σε μια χώρα, εγώ το λέω παγκόσμια πρωτοτυπία. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
3. Εάν "περπάτησε καλά", γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ και από κανέναν μετά τη Διαμαντοπούλου και πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων(η εξέταση γλωσσομάθειας)?

 
Μαρια
18 Ιουλ 2021 21:52

Ως νομικός σας διαβεβαιωνω πως είναι άτοπο( με το σκεπτικο της αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ)και θα ακυρωθεί.....

 
Δασκάλα
18 Ιουλ 2021 21:38

Δεν δικαιολογείται η απόκλιση στην απόδειξη ξένης γλώσσας κατά την κρίση στελεχών από αυτή του ΑΣΕΠ. Το πρόβλημα είναι αλλού. Στην αξιοπιστία του φορέα που καθιστά ισότιμα τα όποια πτυχία του εξωτερικού. Αν το πτυχίο είναι έγκυρο γιατί να μην είναι και η κατοχή της γλώσσας που αποκτήθηκε; Διαφορετικά ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο περί αξιοπιστίας των πτυχίων γενικά εξωτερικού και εσωτερικού και όχι μόνο του εξωτερικού.
Όσον αφορά στις ξένες γλώσσες, στο νομοσχέδιο επιλογής στελεχών το ίδιο το κράτος αμφισβητεί ή μάλλον απορρίπτει a priori και τον ίδιο τον εαυτό του, αφού δεν θεωρεί αξιόπιστο ούτε το ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ!!!!!

 
Costas
18 Ιουλ 2021 20:25

Αν και διαφωνώ σε πολλά και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και με την συνολική πολιτική του Υπουργείου, και της Κυβέρνησης, οφείλω να συγχαρώ γι' αυτήν την κίνηση. Ζώντας στην Βόρειο Ελλάδα γνωρίζω από κοντά την "βιομηχανία" τίτλων που ανθίζει σε "γειτονικές" χώρες. Είναι μια κίνηση που θα έπρεπε να την κάνει η προοδευτική ηγεσία του Υπουργείου της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν τόλμησε. Αλήθεια ποιο το πρόβλημα να μιλήσεις για λίγο πάνω στο αντικείμενο της διπλωματικής ή του διδακτορικού σου στην γλώσσα που το εκπόνησες; Θα έχει ενδιαφέρον να "μετρήσουμε" πόσες (και ποιες;) υποψηφιότητες για θέσεις ευθύνης θα αποσυρθούν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αν και προέρχομαι από διαφορετικό πολιτικό χώρο, οφείλω να δώσω εύσημα στο Υπουργείο, για το συγκεκριμένο μέτρο.

 
Θελω να εξετάσω κι εγώ!!
18 Ιουλ 2021 20:23

Είναι τόσο φαιδρό που θα υποβάλλω αίτηση μόνο και μόνο για να περάσω αυτή την εξέταση! Κυρία υπουργέ, με πληρώνετε επίδομα εδώ και 25 χρόνια για το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, και μου έχετε δώσει και θέση σε πρότυπο σχολείο. Τώρα θυμηθήκατε να ελεγξετε τη γνησιότητα του; Η έγκριση από το δικατσα είναι δηλαδή ακυρη;;;

 
Λάουντα
18 Ιουλ 2021 20:17

Η Νίκη θα εξετασθεί; Ή μάλλον την έχουν εξετάσει, γιατί και αυτή εξωτερικό τελείωσε...

 
Σαγιονάρα!!!
18 Ιουλ 2021 19:52

Με την ίδια λογική πρέπει η επάρκεια γλώσσας να αποδεικνύεται και για όσους πήραν οποιοδήποτε πτυχίο (Β2, C2, κλπ), οπότε να εξεταστούν και αυτοί. Αν δεν πάρουν 5 στα 10 να καλέσουμε τους εξεταστές του Cambridge και του Michigan και να τους ζητήσουμε τα ρέστα επειδή μετά από 30 χρόνια δεν θυμόμαστε σωστά την γλώσσα! Η διάταξη είναι καθαρά ενάντια σε όσους κουράστηκαν για κάτι παραπάνω από το βασικό πτυχίο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, π.χ.το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξετάζει τους γιατρούςς του ΕΣΥ αν έχουν δηλώσει πτυχίο αλλοδαπής κοκ. Ντροπή, αίσχος. Σίγουρα θα ακυρωθεί στα δικαστήρια, αφού οι τίτλοι αυτοί έχουν ήδη εγκριθεί από υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου

 
χ
18 Ιουλ 2021 19:49

Οι νομιμοι δεν εχουν να φοβηθουν .Πως ανταποκριθηκαν καποιοι στην παρακολουθηση εξ αποστασεως χωρις να γνωριζουν τη γλωσσα;Ειναι δυνατον τοσο γρηγορα να ξεχασαν τη γλωσσα που παρακολουθουσαν μαθηματα και εγραψαν τις εργασιες τους;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.