Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς μπορεί να δίνει ο Διευθυντής του σχολείου

Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας δύναται να αναθέτει σε εκπαιδευτικό που έχει τοποθετηθεί στη σχολική του μονάδα υπερωριακή διδασκαλία, υποχρεωτική ή προαιρετική, έως πέντε (5) ώρες την εβδομάδα
Δημοσίευση: 19/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας δύναται να αναθέτει σε εκπαιδευτικό που έχει τοποθετηθεί στη σχολική του μονάδα υπερωριακή διδασκαλία, υποχρεωτική ή προαιρετική, έως πέντε (5) ώρες την εβδομάδα, για την κάλυψη διδακτικών αναγκών.

Β. Η ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας κατά το προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται μόνο εφόσον οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας που υπηρετούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο και δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδια ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 100  του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας , το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα το άρθρο 100 προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 100
Ανάθεση διδασκαλίας από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας

1. Στην αρχή του διδακτικού έτους και το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έναρξή του οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας τις προτιμήσεις τους ως προς τις αναθέσεις διδασκαλίας των μαθημάτων
στις τάξεις και στα τμήματα.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή ή του Προϊστάμενου της σχολικής μονάδας, αποφασίζει την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και στα τμήματα. Στην περίπτωση μη λήψης της απόφασης του πρώτου εδαφίου από τον Σύλλογο Διδασκόντων, κατά την πρώτη συνεδρίασή του στην αρχή του διδακτικού έτους, την απόφαση λαμβάνει ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, χωρίς να δεσμεύεται από τις δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών. Στα ιδιωτικά σχολεία και στα ξένα σχολεία του ν. 4862/1931 (Α' 2) η απόφαση του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

3. Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας δύναται να αναθέτει σε εκπαιδευτικό που έχει τοποθετηθεί στη σχολική του μονάδα υπερωριακή διδασκαλία, υποχρεωτική ή προαιρετική, έως πέντε (5) ώρες την εβδομάδα, για την κάλυψη διδακτικών αναγκών. Η ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας κατά το προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται μόνο εφόσον οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας που υπηρετούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο και δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδια ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων.

Σχόλια (37)

 
@Νικος
21 Ιουλ 2021 19:02

Νίκο, προτείνω να πας να κάνεις καμιά βουτιά στη θάλασσα και να αφήσεις τις φοβερές και τρομερές ιδέες σου περί αύξηση ωραρίου. Αντε, παλικάρι μου. Καλές βουτιές!

 
@Νικος
21 Ιουλ 2021 19:01

Αλήθεια Νικολή;;; 40 ώρες να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικων;;;; εγώ λέω 60. Προφανώς μας δουλεύεις. Δεν εξηγείται αλλιώς. Και προφανώς δεν είναι εκπαιδευτικος.

 
Βάλτε προτεραιότητες
21 Ιουλ 2021 19:00

Αφού νοιάζεστε για τα σχολεία γιατί δε ξεκινάτε από το να διορίσετε γραμματείς και φύλακες/επιστάτες;

 
Νικόλαος Σεμερτζίδης
20 Ιουλ 2021 18:49

Λες και δουλεύουμε σε βιοτεχνία,να κάνουμε περισσότερα φασόν...ξεφτίλα

 
Νικόλαος Σεμερτζίδης
20 Ιουλ 2021 18:47

Μαύρο στους...Μαυρογιαλούρους

 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
20 Ιουλ 2021 12:11

Από γκρίνια καλά πάμε. Υπάρχει ένα κενό 1ή 2 ώρες σε ένα σχολείο και ο σύλλογος αρνείται να τις αναθέσει. Γιατί; Συνδικαλιστικοί και άλλοι λόγοι. Αντε να γινουν πιο λειτουργικά τα σχολεία. Ναι πληρώνονται κανονικά και οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά.

 
Speechless...
19 Ιουλ 2021 23:41

Δεν το πιστεύω πως κάποτε, επί Καραμανλή ανηψιού, ψήφισα αυτή την παράταξη. Το μόνο που περιμένω πλέον είναι τα τανκς στην πόρτα του σχολείου. Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους.

 
@ΕΡΤ
19 Ιουλ 2021 22:52

αγαπητέ διορισμένε ΝΔτη απόλευσε όσο γίνεται την εξουσία τους γιατί δε βλέπω να ξαναεκλέγονται

 
Κώστας
19 Ιουλ 2021 22:39

Ο μεγάλος χαμός θα γίνει φέτος με τις δεξιότητες στο γυμνάσιο. Χώσιμο κανονικό.

 
Νίκος
19 Ιουλ 2021 19:05

Κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να παίρνει υπερωρία. Είναι αντισυναδελφικό προς τους αναπληρωτές που περιμένουν να δουλέψουν. Επίσης υποχρεωτική υπερωρία δεν νοείται.

 
ξεφτίλα
19 Ιουλ 2021 16:58

πού ξέρει ο διευθυντής τις ώρες όλων ; γιατί μόνο όμορα; στην επαρχία κάνουν πακετάκια από διάφορες περιοχές (για τη μετακίνηση) . η δπε/δδε τα ξέρει ολικά αυτά . σε ποιον θα τη δίνει την υπερωρία ; στον τελευταιο τοποθετηθέντα; σε αυτόν που έχει στη μπούκα, για να αντιμιλήσει και να φάει αρνητική αξιολόγηση... μπερδεμένα μας τα λέει η υπουργάρα

 
ΤΑΚΗΣ
19 Ιουλ 2021 16:16

Καθώς πέρσι είχα υπερωρία, για κάποιον που αναρωτιόταν ενημερώνω ότι πρόκειται για 7 ευρώ καθαρά την ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται το μάθημα (αν πάρεις δίωρο μαθημα υπερωριακά και η 1 ώρα πέφτει 28 Οκτωβρίου, δεν παίρνεις 14 ευρώ την εβδομάδα, αλλά επτά).

 
Υπερωρίες
19 Ιουλ 2021 15:32

θα δοθούν μόνο αν δεν υπάρχουν καθηγητές σε κοντινά σχολεία να αναλάβουν. Μέχρι να αναζητηθούν αυτοί και να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν και να δοθούν υπερωρίες θα έχει πάει Δεκέμβριος.

 
Ανωνυμος
19 Ιουλ 2021 15:27

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Προβλέπεται εδώ και χρόνια, αν και σπάνια εφαρμόζεται. Συχνά το βλέπεις σε συναδέλφους που αλλάζουν ωράριο κάποια στιγμή μέχρι τα Χριστούγεννα και παίρνουν τις ωρες αυτές ως υπερωρίες, αν δεν έρθει κάποιος για δυο ωρες ή αν δεν υπάρχει πρόβλεψη από την αρχή της χρονιάς ώστε να μην τις έχουν παρει

 
ΕΡΤ
19 Ιουλ 2021 13:39

Φυσικά θα πληρωθούν και φυσικά έχουν πληρωθεί στο παρελθόν και φέτος. Και φυσικά δεν απαλλάσσεται κανείς από εξωδιδακτικά. Μα καλά όλοι οι αναπληρωτές γράφουν εδώ;

 
Ναι μεν αλλά...
19 Ιουλ 2021 13:28

Εδώ σε κάποιες δ/νσεις, λόγω έλλειψης χρημάτων, υπάρχουν προβλήματα με τις αποζημιώσεις για τα οδοιπορικά της συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου. Για τις υπερωρίες που θα τα βρείτε?

 
Τσιμπήστε στο να τσιμπηθείτε
19 Ιουλ 2021 13:00

Περιμένετε άραγε να πληρωθείτε για αυτού του είδους τις υπερωρίες ;

Φαντάζεστε μόλις το 1/9 των σχολείων της Ελλάδας να έχει τέτοιου είδους υπερωρίες σε καθηγητές του ;

Ξεχάσατε τι λέει το Οικονομικό Ευαγγέλιο του κ. Πισσαρίδη για το ακριβό κόστος της ωριαίας επαφής καθηγητή μαθητών ;

Θα σας πουν απλά από το Υπουργείο ότι λόγω υπερειδικών συνθηκών και κατά παρέκκλιση κάθε γνωστής νομοθεσίας στα πλαίσια των μέτρων προφύλαξης κατά του Coronavirus και άλλα γνωστά, θα δουλεύετε υπερωριακά για την ψυχή κάποιου αποθανόντος κοντινού ή μακρινού συγγενούς σας.

Γνωστά πράγματα πλέον εδώ και μια δεκαετία .....

 
Νίκος
19 Ιουλ 2021 12:52

Μήπως γνωρίζετε ποια είναι η αποζημίωση για υπερωρίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα?Επίσης να ενημερώσετε το υπουργείο ότι για το καλό των παιδιών μας και μόνο οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί προσφέρουν υπερωριακή απασχόληση εδώ και χρόνια ιδιαίτερα στην κάθε χρονιάς!!

 
Απορίες
19 Ιουλ 2021 12:24

1. Σε ποιον θα δίνονται οι υποχρεωτικές υπερωρίες; Στον νεώτερο, στον αρχαιότερο, κορώνα γράμματα;
2. Αυτός που θα τις λουστεί υποχρεωτικά, θα απαλάσσεται από διοικητικά καθήκοντα, εφημερίες κλπ;
3. Ο Διευθυντής "δύναται" να αναθέσει σημαίνει πως δεν υποχρεούται...μπορεί λοιπόν να μην αναθέσει;

 
tasos
19 Ιουλ 2021 12:07

Μαλλον μερικοι δεν γνωριζετε η ξεχνατε. Οταν καθηγητες ηθελαν να παρουν υπερωρια η απαντηση ηταν οτι απαγορευονται οι υπερωριες.Αρα κατι αλλο βρωμαει εδω

 
ΟΥΠΣ!!!
19 Ιουλ 2021 12:05

ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΤΕΩΣ!

ΠΗΡΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΑ, ΜΑ ΣΕ ΠΗΡΕ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ!

ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ!

ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΓΥΡΕΨΕΙΣ!!

ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΤΕΩΣ!!!

 
σδ
19 Ιουλ 2021 11:42

αν εφαρμοστεί σωστά είναι καλό για τους μόνιμους που έχουν όρεξη για δουλειά φυσικά με αμοιβή .. συμφέρει και το κράτος οικονομικά... εκείνους που δε συμφέρει είναι οι αναπληρωτές

 
Anna
19 Ιουλ 2021 11:30

Τουλάχιστον ας προβλεφθεί όσοι εκπαιδευτικοί επιβαρυνθουν με υπερωρίες να απαλλάσσονται από αλλες υποχρεώσεις του σχολείου (υπεύθυνοι τμηματων κλπ).

 
...
19 Ιουλ 2021 11:25

Και κάπως έτσι θα αργήσουν πολύ να ξαναγίνουν διορισμοι εκπαιδευτικών.

 
Σωστή αποφαση
19 Ιουλ 2021 10:51

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Προφανώς θα αποζημιώνονται από τη Διεύθυνση εκπαίδευσης.

 
Ερτ
19 Ιουλ 2021 10:38

Και που θα ξέρει ο διευθυντής αν "δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδια ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων."; Αυτά τα ξέρει το ΠΥΣΔΕ!

 
Γιαννης Κ.
19 Ιουλ 2021 10:33

Οι υποχρεωτικές υπερωρίες αφορούν μόνο στα αντικείμενα πρώτης ανάθεσης ή και σε αυτά δεύτερης και τρίτης; Αν ισχύει το δεύτερο, ξενόγλωσσοι θα φορτώνονται ιστορίες, φυσικοί μαθηματικά και μαθηματικοί φυσική, φιλόλογοι θρησκευτικά και θεολόγοι κπα -και μέσα στον οκτώβρη δεν θα χρειάζονται στη σχολική μονάδα παρά μόνο οι πλανόδιες ειδικότητες, που κι αυτές θα μπορούν να πιάσουν ταβάνι στο ωράριό τους, αν περισσεύουν λίγες ωρίτσες.

 
Nik
19 Ιουλ 2021 10:32

Συμφέρει το κράτος, η υπερωρία είναι τζάμπα και οι κρατήσεις πάνε για τρίτους, σπέσιαλ.

 
Εδώ υπαρχουν απορίες
19 Ιουλ 2021 10:14

Οι εκπαιδευτικοί που κάνουν υπερωριακή απασχόληση απο που θα πληρώνονται; Τι γίνεται αν όλοι οι διευθυντές αποφασίσουν να αναθέσουν υπερωρίες, τo κράτος έχει χρήματα να πληρώσει; Μπορεί αυτη η ρύθμιση να εφαρμοστεί;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.