Οι πίνακες με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος

19/07/2021

Άκουσε το άρθρο

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο  Παιδείας  οι  πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Σχόλια (80)

Γονεας
|

Θα έπρεπε να ντρέπονται να περνάει το παιδι σου στη σχολή που θέλει και να έρχεται αυτό το περιβόητο ΕΒΕ και να το κόβει είναι γελοίοι και οι 300 γιατί αυτοί έχουν χρήματα και στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό ιδιωτικά ,να τους δώσω εγώ το μισθό μου και αν τα καταφέρουν να με φτύσουν,σαν δεν ντρέπονται!!!!!

Παναγιώτα
|

Θα ήθελα να διορθώσω μια ανακρίβεια. Και φυσικά υπάρχει πόλη που έχει συντελεστή 1,2 και σχολές κάτω από 15.000 μόρια. Και για να μιλάμε με αποδείξεις , ας ψάξουμε την Πάτρα και μάλιστα τις πολυτεχνικές σχολές. Εγώ θα πω ότι θα ήθελα για το ελληνικό σύστημα εισαγωγής να αποφασίζει κάποιος που έχει τιμήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο , για να ξέρει και πώς γράφονται οι βαθμοί σε αυτές τις εξετάσεις . Ας βάλουνε ΕΒΕ και στις ιδιωτικές σχολές. Εκεί να δούμε τι θα γίνει.

@Στέλλα
|

Το πρόβλημα δεν είναι η ΕΒΕ αλλά η άνοδος της βάσης στη σχολή αυτή.

ΕΒΕ
|

Στο δεύτερο πεδίο υπάρχουν αρκετές σχολές που κυμαίνονταν κάτω από τα 14800 μόρια πέρσι στην Αθήνα...ενδεικτικά αναφερω τη σχολη του Γεωπονικού ( Επιστήμες τροφίμων και διατροφής -14350 μόρια πέρσι), μαθηματικών -14275 μόρια, αγρονομων- Τοπογράφων ΕΜΠ με 13025 κα....σίγουρα οι βάσεις αυτών των σχολών θα ανέβουν αρκετά ( λαμβάνοντας υπόψη και τους συντελεστές στα μαθηματικά και τη φυσική...) θεωρώ, όμως, ότι ένα παιδί με 14780 μόρια (ΕΒΕ 14,28) είχε αρκετές πιθανότητες να μπει σε κάποιες από αυτές παρά την αναμενόμενη άνοδο....Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο αριθμός των υποψηφίων του 2ου πεδίου είναι μικρότερος από πέρσι...Η ΕΒΕ δεν επιτρέπει να δηλώσουμε καν αυτές τις σχολές...( παιδί με 17,7 μαθηματικά και 15,1 στη φετινή φυσική...). Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι άριστο....ούτε επιθυμούσε υψηλόβαθμες σχολές τύπου ημμυ...Καλό θα ήταν πριν απαντησει κάποιος λέγοντας ότι δεν υπήρχαν σχολές με αυτά τα μόρια και ότι δε θα έμπαινε ούτως ή άλλως σε αυτές τις σχολές να μελετήσει πριν τα δεδομένα....

@ΜΚ
|

κύριε ξύπνιε, θα μας πεις γιατί δεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος να κλείσει σχολές δεκάδες περιττές και να βάλει όριο όχι κυμαινόμενο με βάση τις επιδόσεις αλλά σταθερό και να μη μιλάει κανείς; ε;

@ 35 τοις εκατό
|

Οπου οι υποψήφιοι ειναι λιγότεροι απο τις θέσεις θα περάσουν ολοι. π.χ. δευτερο επιστημονικο πεδίο.

@Γρηγόρης
|

Δεν ειναι ο ιδιος. Στο ενα ειναι 1.0 και στο άλλο 1.1

Στέλλα
|

Κι όμως υπάρχουν σχολες που ζητούν μεγαλύτερη ΕΒΕ απο τις περσινές βασεις
Η κόρη μου συγκέντρωσε 14800 Με Μ.Ο. 12.1 και δεν της επιτρέπεται να δηλώσει την αρχιτεκτονική Ξάνθης η οποία , τα τελευταία 3 χρόνια είχε βάση κάτω από 13000 μόρια , και φέτος ζητάει ως ΕΒΕ, 13.1

Δημήτρης
|

Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά που λέτε ότι αφού δεν έγραψαν καλά άρα δεν αξίζει να περάσουν σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θα πάνε σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ιδίως Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και θα έρθουν εδώ ως γιατροί, γεωπόνοι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, κ.ά. ή θα πάνε σε ιδιωτικά κολλέγια. Φυσικά για όσους έχουν το χρήμα.
Είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στους απλούς ανθρώπους που δεν έχουν λεφτουδάκια.
Η υποκρισία στο μεγαλείο της!!!!!!!!!!!

είναι
|

παράνομη η βάση κάθε τμήματος και πόλης αιφνιδίως μετά τις εξετάσεις, αυτές οι βάσεις έπρεπε να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου 2020, για να κάνουν οι οικογένειες τους προγραμματισμούς τους, τώρα είναι νομικά άκυρο το όλο εγχείρημα
τα παιδιά διάβασαν και έγραψαν με γνώμονα την περυσινή χρονιά, λίγο πολύ, όχι να ξέρουν ότι κάτω από 9 δεν περνάς πουθενά, και σε πολλά τμήματα ούτε με 15 βάση
προ ολίγου στη βουλή η υπουργός καμάρωνε που έκοψε χιλιάδες, τους θεωρεί κακούς μαθητές, θέλει να φέρει εδώ την αγγλοαμερικάνικη λογική των Πανεπιστημίων, λέει, και να ενισχύσει την (αδιαβάθμιτη) μεταγυμνασιακή και μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση-κατάρτιση

Γυμνάστρια
|

Λυπούμαι πολύ για τον κόπο δίχως αντίκρυσμα.Φυσικά παιδιά τίποτα δεν τελειώνει να έχετε πείσμα , επιμονή κ επιλογές.
Εγώ σαν γυμνάστρια κ μητέρα κοριτσιού που θα δώσει πανελλαδικές την επόμενη χρονιά για την αστυνομία ,
Θα ήθελα να πω για την χωρίς λογική πλέον κατάσταση.
Ξαφνικά μας ανακοινώθηκε ότι οι πρακτικές εξετάσεις για σχολές στρατού κλπ θα γίνουν αυτόν τον Νοέμβριο.
Έτσι μες το κατακαλοκαιρο προπονούνται μετά από έναν δύσκολο χειμώνα.Και άντε να δώσουν με την μισή προετοιμασία.Γιατι τα όρια μείναν τα ίδια ενώ θα έπρεπε λογικά να αλλάξουν?
Ο κοινός νους λέει ότι τα 1000 μέτρα σε χρόνο 4.16 μετά από 12 μήνες προπόνηση τα καταφέρνεις στο μισό όμως διάστημα?
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα?

ΓΟΝΕΑΣ
|

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ COVID,Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΕ .
ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΕΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΒΕ ΠΙΣΩ….ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ……ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!

@Γονεας
|

Σίγουρα μπορείς να προσφύγεις αλλά η δικαιοσύνη είναι εκτός από τυφλή είναι και κουτσή. Θα πάρεις δικάσιμο μετά από 2-3 χρόνια και θα βγεί η απόφαση μετά από 3-4. Άρα πιάσε το αυγό και κούρεψέτο. Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι οι κακοί νόμοι αλλά η άρνηση απόδοσης έγκαιρης δικαιοσύνης από το δικαστικό σύστημα.

Ειναι ανηθικο. Ειναι αναξιοπιστοι.
|

Χαντακωσαν παιδια φυσικα οχι με βαθμολογια 2,3,4,5 οπως διατυμπανιζουν αφου αυτα ετσι κι αλλιως δεν ενδιαφερονταν. Εφαρμοσαν την εβε στη μεση της χρονιας και τι χρονιας... Δεν εχουν συνειδηση, μπεσα, ηθος. Αναξιοπιστοι δυστυχως.

ερτ
|

"Είμαι υποψήφιος με 15000 και δεν μπορώ να δηλώσω στο μηχανογραφικο μου τη σχολή που επιθυμώ". ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

@Μας ωθησαν στη τρελα...
|

Αν ο εξορθολογισμός και η ΕΒΕ σας ώθησαν στην τρέλα, μάλλον ήταν προϋπάρχουσα κατάσταση.

@@etsi
|

"Ταξικό μέτρο" λέτε είναι να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο οι καλύτεροι; Είναι μια νέα άποψη κι αυτή... Όταν μπείτε στο αεροπλάνο σκεφτείτε αν θα θέλατε ο πιλότος να είναι αυτός που αρίστευσε ή με τυχαία κλήρωση. Αν ο μη γένοιτο χρειαστείτε χειρουργείο θέλετε τον "ταξικό" χειρουργό που τελείωσε 1ος την Ιατρική ή με τυχαία κλήρωση; Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε τις σαχλαμάρες σ'αυτή τη χώρα.

@@ΘΠ
|

Υπάρχουν πολλά δημόσια σχολεία που είναι ανώτερα από ιδιωτικά. Εκτός κι αν οι 60000 μαθητές που τελικά θα εισαχθούν σε κάποιο τμήμα πήγαιναν όλοι σε ιδιωτικά ή κανείς από τους 25000-30000 που τελικά θα μείνουν εκτός δεν πήγαινε φροντιστήριο. Σε όλες τις εξετάσεις τα πράγματα είναι απλά. Διαβάζω και γράφω ,δεν διαβάζω και δεν γράφω. Τώρα αυτά περί ταξικών μέτρων είναι για να έχουμε να λέμε.

Μας ωθησαν στη τρελα...
|

Θα θελαμε να μαθουμε πολλοι αν στεκει νομικα η προσφυγη στη δικαιοσυνη. Ας μας πουν...

Γονεας
|

Ας μας πει ένας νομικός αν μπορούμε να κινηθούμε νομικά κατά τις ΕΒΕ διότι έτσι όπως την ψήφισαν μου φαίνεται ότι μπάζει χρονικά (στην μέση της χρονιάς) και ποσοτικά καθώς η προκήρυξη μιλάει για 77000περιπου στα Πανεπιστήμια και οι κύριοι τις έκαναν περίπου 55000 λόγω ΕΒΕ.

@ΕΒΕ 19 Ιουλ 2021 19:31
|

Δεν είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Κανένα τμήμα από αυτά που έθεσαν την ΕΒΕ στο 1.20 δεν είχε βάση κάτω από 15000 πέρυσι και ούτε φέτος. Άρα αυτό που λέτε είναι λάθος.

ΑΝΔΡΕΑΣ
|

Το σύστημα εισαγωγής είναι πολύ πολύπλοκο και γραφειοκρατικό και σίγουρα σε κάποια σημεία άδικο.
Όμως φανταστείτε του χρόνου τι θα γίνει. Πάλι ΕΒΕ, συντελεστές σε όλα τα μαθήματα, διπλή φάση μηχανογραφικού και περιορισμένες προτιμήσεις 10% των σχολών. Πιο πολύπλοκο και πιο τζογαδόρικο πεθαίνεις!
Για του χρόνου πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ 2 απλουστευτικές κινήσεις: μία φάση μηχανογραφικού με κάπως περιορισμένες προτιμήσεις, πχ 33% των σχολών. Το 10% των τμημάτων που θα μπορεί να δηλώνει κάποιος του χρόνου είναι απλά ΕΚΤΟΣ πραγματικότητας.

ΣΑΒΒΑΣ
|

Με την ΕΒΕ συνέβη το εξής παράδοξο. Να μείνουν απέξω πολλές χιλιάδες υποψηφίων μαθητών απο τα ΓΕΛ και κανένας από τα ΕΠΑΛ. Και αυτό για έναν απλό λόγο. Γιατί η ΕΒΕ στα ΕΠΑΛ δεν υπολογίζεται ανα Τομέα όπως θα έπρεπε αντίστοιχα με τα ΓΕΛ που υπολογίζεται ανα επιστημονικό πεδίο, αλλά ανα ειδικότητα και μάλιστα με μεικτό σύστημα ! Για να υπάρξει ισοτιμία θα πρέπει η ΕΒΕ στα ΕΠΑΛ να υπολογίζεται ανα Τομεα, αλλιώς οι των ΕΠΑΛ παντα θα καλύπτουν τις θέσεις τους (ποσοστό τους) και οι των ΓΕΛ ποτέ.

Γενικός Γραμματέας
|

@είναι άραγε το μόνο προχειρογραμμένο νομοσχέδιο;

Έγιναν πολλές μελέτες και όλες έδειχναν ότι θα μείνουν 20000 θέσεις κενές στα πανεπιστήμια της περιφέρειας και ότι πολλά τμήματα, πάλι της περιφέρειας, θα έμεναν χωρίς φοιτητές. Έτσι θα μειωθούν σημαντικά τα τμήματα σε Αιγαίο, Θράκη, Κρήτη και Δυτική Μακεδονία.

είναι άραγε το μόνο προχειρογραμμένο νομοσχέδιο;
|

δεν έγινε σοβαρή μελέτη και όμως εφαρμόστηκε!

δεν κλονίζεται έτσι η αξιοπιστία του υπουργείου;

@Γρηγορης
|

Η σχολη ναυτιλιακων σπουδων πειραια δεχεται υποψηφιους και απο επαλ τομεα οικονομιας και τομεα ναυτιλιακων. Συνεπως επηρεαζουν και αυτοι οι υποψηφιοι την ΕΒΕ του ειδικου μαθηματος.
Ενω στα τουριστικα του πειραια οι υποψηφιοι προερχονται μονο απο τον τομεα οικονομιας (απο Επαλ).

Υποψιν, οτι η ΕΒΕ σε ειδικο μαθημα μιας σχολης ειναι ο μ.ο. ΟΛΩΝ των αντιστοιχων υποψηφιων Γελ και Επαλ για αυτην τη σχολη.

Ε.Ρ.
|

@Πόπη, ΕΒΕ
Μπορεί να μην συμφωνώ με την εφαρμογή της ΕΒΕ για την φετινή σχολική χρονιά (όχι λόγω πανδημίας, αλλά επειδή δεν είναι σωστό να ψηφίζεται κάποια διάταξη και να εφαρμόζεται την ίδια χρονιά), αλλά νομίζω τα παιδιά με 14.000 μόρια δεν μένουν έξω από το Πανεπιστήμιο. Μάλλον μένουν έξω από τις πρώτες τους επιλογές, αλλά αυτό ήταν πολύ πιθανό να συνέβαινε και χωρίς την εφαρμογή της ΕΒΕ (εκτός αν αναφέρεστε σε σχολές με ειδικό μάθημα όπου η ΕΒΕ στο ειδικό μάθημα αλλάζει πολύ τα δεδομένα).

Lux
|

@Αδικημενος
Aν δεν μας πεις τη Σχολή τότε το σχόλιο σου δεν αποπνέει αδικία.

@ΘΠ
|

Αυτά τα "παιδαγωγικά" για τα παιδιά του 6,7,8 αφορά μόνο τα παιδιά όσων δεν είχαν λεφτά για φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία. Η ΕΒΕ είναι το πιο ταξικό μέτρο που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση.

Αμάν
|

Έτσι έπρεπε να γίνει! ΕΒΕ και διάβασμα παρακαλώ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ