Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο Ν. Φίλης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο: Να καλυφθούν όλες οι θέσεις εισακτέων - κόβονται ακόμα και αριστούχοι!

Δημοσίευση: 20/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν πετύχει το ακατόρθωτο: να μην είναι ακόμα γνωστό πόσοι εισακτέοι θα υπάρξουν τελικώς στα ΑΕΙ, από τις 77.415 θέσεις που -παραπλανητικά- είχε ανακοινώσει η υπουργός. Κι αυτό, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κόβει χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν παραδώσει «λευκή κόλλα», όπως μονότονα επαναλάμβανε η κα Κεραμέως και αναπαρήγαγαν οι βουλευτές της ΝΔ, όταν όλοι μαζί ψήφιζαν το σχετικό νόμο - λαιμητόμο. Αντίθετα, κόβονται πολλοί μαθητές με υψηλή βαθμολογία, ακόμα και αριστούχοι!

Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρώτη μέρα συζήτησης ακόμα ενός ψευδώνυμου νόμου της ΝΔ, για... «αναβάθμιση του σχολείου». Ο Ν. Φίλης επανέλαβε την ανάγκη να πληρωθούν όλες οι θέσεις που έχουν εξαγγελθεί για τα ΑΕΙ. Με την ευκαιρία, κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή του μαθητή Διονύσιου Κατάκαλου, του 1oυ πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια, 1838 πάνω από την περσινή βάση, μένει εκτός Αρχιτεκτονικής λόγω της Ελάχιστης Βάσης στο ειδικό μάθημα (σχέδιο), το οποίο επιπλέον είχε διδαχθεί, λόγω της πανδημίας, μόνο δικτυακά.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις αρνητικές προβλέψεις του σχεδίου νόμου Κεραμέως, όπως την παντελώς αναξιόπιστη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με διαδικασίες «αυλής» και τιμωρητικούς όρους, την αποδιάρθρωση των συλλογικών διαδικασιών (ακραία υποβάθμιση του Συλλόγου Διδασκόντων) και την «παράδοσή» τους στον  Διευθυντή -μια επιστροφή στις προ δεκαετίας '80 εποχές-, την αντικατάσταση του ενός και μοναδικού βιβλίου με... ένα και μοναδικό βιβλίο, αντί για τη δημιουργία βιβλιοθηκών και τον αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια, από τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών. Άλλο ένα πισωγύρισμα - επιστροφή στον άκρατο κομματισμό στην εκπαίδευση.

Και κατέληξε ο Νίκος Φίλης, απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας: «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει την εκπαίδευση και διαλύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, που ανοίγει την προοπτική να μετατραπεί το σχολείο της γειτονιάς σε σχολείο της αγοράς. Προωθείτε τον έλεγχο ή και τον εκφοβισμό των διδασκόντων και προετοιμάζετε την εγκατάλειψη του σχολείου από το κράτος. Ως κυβέρνηση, επιδιώξαμε τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, επαναφέραμε την ηρεμία στο σχολείο που εσείς είχατε δυναμιτίσει με τις απολύσεις και τις τιμωρητικές αξιολογήσεις, πετύχαμε να αναβαθμίσουμε το σχολείο. Ξανά τώρα εσείς με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις σας με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείτε να εισαγάγετε το πνεύμα μιας οιονεί ιδιωτικοποίησης στη δημόσια εκπαίδευση. Φτάσατε μάλιστα στο σημείο, στο προσχέδιο του νομοσχεδίου να συμπεριλάβετε διάταξη με την οποία θα αντικαθίστατο η συγκρότηση των τμημάτων που γίνεται με βάση την αλφαβητική κατάταξη, από τμήματα στη βάση διαφορετικού επιπέδου μάθησης, κοινωνικής και εθνοτικής καταγωγής. Αυτή είναι η ακραία απόληξη της ιδεοληψίας σας για σχολεία της ψευδώνυμης αριστείας, σχολεία πολλών ταχυτήτων αλλά και τμήματα πολλών ταχυτήτων μέσα στο ίδιο σχολείο. Η κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η διάταξη, σας υποχρέωσε να την αποσύρετε άρον άρον. Αλλά η πρόθεση και η αντίληψη παραμένουν. Τώρα, θα γίνει αγώνας για να αποσύρετε και άλλες».

Σχόλια (5)

 
Περίεργος
21 Ιουλ 2021 13:03

Συμφωνώ με τον υπουργό .....να καλυφθούν όλες οι θέσεις στα ΑΕΙ , με μια προϋπόθεση.
Δεν δικαιούνται θέση στα ΑΕΙ όσοι έχουν κάτω Από 8.000 μόρια.
Τα ΑΕΙ δεν είναι .....καφέ....να πηγαίνουν όλοι χωρίς καμμία προϋπόθεση.....!!!
Και εγώ ήθελα να γίνω μπασκεμπολίστας μικρός......αλλά.... δεν έγινα.....τι να κάνουμε....!!!Τώρα που μεγάλωσα .....αν ψηλώσω....λίγο .....κάτι μπορεί να γίνει......

 
Οπορτουνισμός
20 Ιουλ 2021 18:37

Με τη χρήση του όρου αυτού χαρακτηρίζεται κυρίως σκωπτικά η τακτική των πολιτικών κομμάτων κατά την οποία, στη πράξη, ακολουθείται κάποια υπέρ του δέοντος προσαρμογή, ή αναπροσαρμογή θέσεων επί των θεωρητικών αρχών τους κατά αναφυόμενες περιστάσεις, σε βάρος πάντα των πάγιων ιδεολογιών τους. Με τον καιροσκοπισμό υποδουλώνεται η ιδεολογία έναντι κάποιας σκοπιμότητας, σε βάρος των πάγιων αρχών. Κατ' επέκταση, καιροσκόπος χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε που εκμεταλλευόμενος μία κατάσταση ενεργεί προς ίδιο όφελος.
Το φερόμενο ως αντιπαράδειγμα με τον υποψήφιο της αρχιτεκτονικής είναι "ατυχές", καθόσον εκ του αποτελέσματος στο βασικό μάθημα επιλογής, που αφορά το σχέδιο, αποδεικνύεται ότι δεν έχει την κλίση προς αρχιτεκτονική, αλλά κάλλιστα μπορεί να σπουδάσει Πολιτικός μηχανικός ή ότι άλλο επιθυμεί. Άρα δεν αποκαλύπτεται ο αποκλεισμός του υποψηφίου, αλλά ο δικός σας καιροσκοπισμός κ. Φίλη.

 
Προχωράμε μπροστά
20 Ιουλ 2021 18:31

Περνούσε μέχρι περσι η λευκή κόλλα η όχι; Δυστυχώς είχαν συνηθίσει αλλιώς αλλά φέτος μπαίνει μια τάξη!

 
Οχι
20 Ιουλ 2021 18:25

Να τηρηθείς ο νόμος, ναι στην ΕΒΕ.
Ας σταματήσει ο λαϊκισμός που οδηγεί τους νέους σε δρόμους που δεν θέλουν.
Δώστε θέσεις σε τεχνικά επαγγέλματα, κι ειδικεύσεις στα ΙΕΚ.
Ναι στην αγορά εργασίας, Οχι στην φοίτηση στα χαρτιά, δώστε διεξόδους στους νέους.
Ναι στην ΕΒΕ !!!

 
Αριστούχος ;;;
20 Ιουλ 2021 15:02

Ο πρώην υπουργός ή μας δουλεύει ή δεν ξέρει τι λέει, αφού:
Στην αρχιτεκτονική η μέγιστη βαθμολογία είναι 24.000 μόρια, οπότε κάποιος θεωρείται αριστούχος αν έχει συγκεντρώσει περισσότερα από: 18/20*24000=21.600 μόρια, συνεπώς ο μαθητής με 20988 μόρια δεν θεωρείται αριστούχος (τουλάχιστον με βάση τα μόρια των πανελληνίων).
Με την λογική αυτή αν έχω 18.600 μόρια, δηλώσω μόνο Ιατρική Αθηνών και δεν περάσω, θα θεωρούμαι αδικημένος αφού αν και αριστούχος δεν πέρασα στην σχολή που δήλωσα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ