Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Τι λέει το υπ. Παιδείας για τον ισχυρισμό υποψηφίου ότι παρότι αρίστευσε δεν μπόρεσε να εισαχθεί στο ΕΜΠ

Δημοσίευση: 21/07/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για τον ισχυρισμό υποψηφίου ότι  παρότι αρίστευσε δεν   μπόρεσε  να εισαχθεί στο ΕΜΠ,  τον οποίο  έκαναν θέμα σήμερα στη Βουλή τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Ν. Φίλης το υπουργείο Παιδείας εξηγεί τι   συμβαίνει πραγματικά;

•    Όποια και να είναι η βάση μίας σχολής, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα εισάγονται, οριακά ή μη.

•    Το σχέδιο προφανώς είναι κρισιμότατο μάθημα για την Αρχιτεκτονική Σχολή. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έλαβε, όπως λέει, βαθμό 13,6 στα 20 σε αυτό το κρίσιμο μάθημα για τη συγκεκριμένη Σχολή.

•    Η κάθε Αρχιτεκτονική Σχολή, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα, καθορίζουν το συντελεστή βάσει του οποίου προσδιορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ο εν λόγω υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής που η ίδια η Σχολή έθεσε.

•    Η Αρχιτεκτονική επέλεξε το συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και για τα Ειδικά Μαθήματα που απαιτούνται, όπως το ελεύθερο σχέδιο.

•    Κάποιες σχολές χρησιμοποίησαν συντελεστή κοντά στο 80% της μέσης επίδοσης, ενώ άλλες έθεσαν πιο ψηλά τον πήχη, επιλέγοντας το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων. Στα ειδικά μαθήματα, ο συντελεστής κυμαίνεται από 70% ως 110%.

•    Τόσα χρόνια ζητούμε τα ίδια τα ΑΕΙ να διαμορφώνουν τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων. Το αίτημα αυτό γίνεται πράξη με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δίνοντας λόγο στα Πανεπιστήμια να μπορούν να συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία.

•    Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκε το 2021 και αφορά στην περίοδο 2018-2019, περίπου 40% των φοιτητών δεν αποφοιτεί.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει: «Το 2018, η απόλυτη διαφορά του πληθυσμού των αποφοίτων (48.004 φοιτητές/-τριες) από τον νεοεισερχόμενο πληθυσμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προπτυχιακού κύκλου σπουδών (ISCED6) για τον οποίο διατίθενται στοιχεία ως προς το πεδίο σπουδών του στην Ελλάδα (81.483 φοιτητές/-τριες), είναι 33.479 φοιτητές/-τριες, με τον πληθυσμό των αποφοίτων να αναλογεί στο 58,9% του νεοεισερχόμενου πληθυσμού στη συγκεκριμένη βαθμίδα. Στην κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, ως προς το συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα (58,9%) κατέχει την 5η χαμηλότερη θέση, τιμή υπολειπόμενη σημαντικά (κατά 17,3 ποσ. μονάδες) της αντίστοιχης τιμής του δείκτη στην ΕΕ-28 (76,3%).»

•    Θέλουμε αποφοίτους, όχι εισαχθέντες σε Πανεπιστήμια που εγκλωβίζονται.

Σχόλια (39)

 
PE19
22 Ιουλ 2021 17:17

@Παρατηρητής
Δεν ξέρουμε αν έμπαινε ή όχι ο μαθητής (το πιθανότερο ότι θα έμπαινε) αλλά το θέμα είναι γιατί να υπάρχουν 3 κριτήρια on/off και όχι 1 και μοναδικό η καλύτερη επίδοση.

 
Απαραδεκτη Κεραμεως
22 Ιουλ 2021 15:11

Ειναι ο,τι να'ναι η γυναικα. Δε συναισθανεται τιποτα μα τιποτα. Ευθυνη μεγαλη στον πρωθυπουργο. Δεν επρεπε να εφαρμοστει η εβε ειδικα φετος.

 
Ντροπη σας αλλα και ντροπη μας
22 Ιουλ 2021 15:08

Η γυναικα ειναι η προσωποποιηση της αναλγησιας, σκληροτητας, αναισθησιας. Ακαταλληλη για το υπουργειο. Ντροπη και σε εμας που τους υποστηριξαμε

 
Παρατηρητής
22 Ιουλ 2021 01:47

Όλοι που διαμαρτύρονται θέλουν να ξεχάσουν ότι έχουμε σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση την σύγκριση γραπτών βαθμών των υποψηφίων. Ο μαθητής θα έχει δίκιο στις διαμαρτυρίες του μόνο αν υπάρξουν ΚΕΝΕΣ θέσεις στις δύο σχολές που αναφέρει. Αλλιώς ζητά πρακτικά να μείνει εκτός ένας άλλος υποψήφιος που τα πήγε καλύτερα από τον ίδιο στο σύνολο των μαθημάτων. Αν υπάρξουν ΚΕΝΕΣ θέσεις στα τμήματα τότε είναι καλό να προβληματιστούν οι υπεύθυνοι των τμημάτων που έδωσαν συντελεστές τέτοιους στις ΕΒΕ που άφησαν μαθητές εκτός

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
21 Ιουλ 2021 23:16

Όποιος κατάφερε να αποφοιτήσει από Μαθηματικό τμήμα, ανεξάρτητα από το αν έγραψε άριστα στα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές, ας απαντήσει, παρακαλώ σε προηγούμενο σχόλιο, αναφορικά με αυτό το θέμα. Διότι "άποψη" μπορούν να έχουν όλοι, "ορθή κρίση", όμως, για κάτι μπορούν να έχουν μόνο όσοι βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση.

 
pakis
21 Ιουλ 2021 22:55

@Παρατήρηση
Αγαπητέ, είναι πολιτική για να μην πάνε οι μουσουλμάνοι στην Τουρκία για σπουδές κάτι δεν επιτελεί τόσο αυτή την αποστολή γιατί εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Τουρκία διότι υπάρχει ποιοτικότερη εκπαίδευση.
Σήμερα ακούσαμε και τον ιερέα παπά στη βουλή να αναφέρεται στους "μωαμεθανούς" ως απειλή και πρέπει να υπάρχει το εκκλησιαστικό σχολείο της Ξάνθης.

Δεν ξέρω ως πολιτεία ή ως λαός τι θέλετε να κάνετε με εμάς.

 
Προσοχη
21 Ιουλ 2021 21:48

Προσοχή λαέ τι θα ψηφίσεις στις επερχόμενες εκλογές...
Απορώ που κάποιοι εκπλήσσεστε ή εξοργιζεστε... Τι περιμένατε απ τη συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης;; Είναι η ιδεολογία της αυτή!!!!!!!!!!!!! Δεν φτάνει η Κεραμεως. Όποιος και να ήταν στη θέση της, τα ίδια θα έκανε...

 
@Άριστος
21 Ιουλ 2021 19:35

Αν δηλαδή είχε 23000 μόρια και 13 στο σχέδιο θα ήταν άριστος και θα "δικαιούνταν" να διαμαρτύρεται ενώ τώρα με τα ψωρο-20000 μόρια είναι απλά κλαψιαρης???

Κάπου έχει χαθεί η μπάλα...

 
@κυνικός
21 Ιουλ 2021 18:04

Καλά τα λες αλλά δυστυχώς για λίγους που καταλαβαίνουν.. Η κατάσταση χειροτερεύει σε όλα τα επίπεδα. Η ίδια αντιμετώπιση χρησιμοποιείται σε όλα τα φλέγοντα θέματα, ποιος όμως το βλέπει? ελάχιστοι.. Τελικά αυτό μας αξίζει μάλλον.

 
ΔΕΠ
21 Ιουλ 2021 17:53

Παραπλανητικός ο τίτλος του "άριστου" όταν προσθέτει το βαθμό του ειδικού μαθήματος ΚΑΙ όταν έγραψε 13+ στο ειδικό μάθημα! Έλεος. Αλλά ήξεραν τι έκαναν, "πουλάει" στα κανάλια. Μπράβο στην Υπουργό για τις απαντήσεις, η ΕΒΕ ήρθε και πρέπει να μεινει, και να μην ξοδεύει το κράτος λεφτά εκεί που δε πιάνουν τόπο. Αν θες να σπουδάσεις Αρχιτεκτονική με 13 στο Σχέδιο, δεν μπορείς να κλαίγεσαι που ΠΕΡΑΣΕΣ ΜΕΝ, αλλά όχι εκεί που ήταν "το όνειρό σου". Λίγη λογική (και απ'τους γονείς) δε βλάπτει.

 
ΕΒΕ
21 Ιουλ 2021 16:32

Ανακάλεσε την ΕΒΕ άμεσα!!!

 
ποιός αριστούχος ??
21 Ιουλ 2021 16:29

Ο αριστούχος δεν γράφει 14 σε βασικό μάθημα , αλλά 17 και πάνω.

Δηλαδή αυτός που θέλει να γίνει μαθηματικός είναι αριστούχος

εαν γράψει 14 στα μαθηματικά ??

Ξαναδιάβασε λοιπόν ένα χρόνο ακόμα για να αποδείξεις του χρόνου

οτι είσαι πράγματι αριστούχος .

 
Άριστος
21 Ιουλ 2021 15:59

21.000 μόρια δεν είναι άριστα. Έχουν προσθέσει και τα μόρια του σχεδίου για να φαίνεται ότι αρίστευσαν.
Το μέγιστο είναι 24000 μόρια.
21 στα 24 σημαίνει 17.5
Άρα δεν μιλάμε για αριστούχους.
Δυστυχώς ο κόσμος ακούει 20000 μόρια και σου λέει Άριστα.
Ο θρίαμβος της αμάθειας

 
κυνικός
21 Ιουλ 2021 15:36

Τι άλλο να κανει τέλος πάντων κι αυτο το Υπουργείο για να σας πείεσει ότι προκρίνει την ιδιωτική εκπαίδευση έναντι της δημόσιας: Στελέχωνεται με απόφοιτους αμερικάνικων πανεπιστημίων που δεν πέρασαν από τα ελληνικά έδρανα ... ούτε για καφέ, θέτει βαθμολογικά όρια σε εξεταζόμενα μαθήματα που δεν διδάσκονται στα δημόσια σχολεία, φροντίζει να μείνει εκτός δημοσίων ΑΕΙ ένα 30% των περσινών εισακτέων, ... μόνο την υποχρεωτικη φόιτηση σε ιδιωτικά σχολέια και κολλέγια δέν εχει νομοθετήσει ακόμα.

 
Απλα
21 Ιουλ 2021 14:09

Αν τ ονειρο του ηταν 1 σχολη που δεν επιασε, ας παει παραδιπλα για φετος να διδαχτει λιγα μαθηματικα και σχεδιο και του χρονου ξαναδινει. Εινα0ι που ειναι αχρηστο το αριστο συστημα, στο βαθος που ιδιωτευει, οχι τοσο στην επιφανεια της ΕΒΕ, κανουμε την τριχα τριχια. Σαν υποδιαφημιστες του

 
Γιάννης Μ.
21 Ιουλ 2021 13:46

Αφού ο συγκεκριμένος μαθητής αρίστευσε, προφανώς περνάει σε πολλές άλλες σχολές του Πολυτεχνείου. Σωστά;

 
Νίκος Π
21 Ιουλ 2021 13:36

Πάρτε το χαμπάρι η Κεραμεως και γενικότερα η ΝΔ εξυπηρετεί μόνο την ελίτ και τους φραγκάτους. Ο απλός λαός ας πέσει σε κατάθλιψη. Δείτε τι ύφος έχουν οι υπουργοί στα παράθυρα .... Οι εκλογές είναι κοντά όμως!!!!

 
Γραφέας
21 Ιουλ 2021 13:13

Το ότι έγραψε μαζί με το σχέδιο είκοσι μια χιλ μόρια είναι ένας σχετικά καλός βαθμός αλλά ίσως όχι αυτό που ζητά η συγκεκριμένη σχολή. Θα μου πείτε να περσι και το 8 ήταν αρκετό! Γι αυτό φτάσαμε εδώ!

 
Σπύρος
21 Ιουλ 2021 13:06

Το ότι έγραψε κάποιος σχετικά καλά δε σημαινει ότι περνά σε όλες τις σχολές. Η αρχιτεκτονική έχει προτεραιότητα το σχέδιο και όχι αντίστοιχα οι πολιτικοί μηχανικοί που είναι παρεμφερές. Υπάρχουν τόσες σχολές και στο κάτω κάτω προσπάθεια ξανά αν θέλουμε μονο μία σχολή και τίποτε άλλο.

 
Παρατηρητής
21 Ιουλ 2021 13:03

Είτε αρέσει είτε όχι τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα:
1. Την ΕΒΕ την εισήγαγε η κ. Κεραμέως ως κυβερνητική πολιτική επιλογή.
2. Την αποδέχτηκαν οι πρυτάνεις και οι Πανεπιστημιακοί .
3. Υπάρχει λογική στο να μπαίνει "κόπτης" σε ένα μάθημα που ΔΕΝ διδάσκεται ποτέ στο δημόσιο σχολείο; Κατά την άποψη των ψυχραιμότερων ΟΧΙ είναι παραλογισμός.
4. Αν υπάρχει φιλότιμο και ελάχιστη πολιτική ευθύνη από τους πολιτικούς προϊστάμενους του Υπουργείου αλλά κυρίως από τον Πρωθυπουργό πρέπει να το διορθώσουν ΑΜΕΣΑ και να φροντίσουν να εισάγουν τα δύο αυτά μαθήματα στα προγράμματα σπουδών ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να μην έχουν τα μαθήματα αυτά ΕΒΕ.
5. Είναι πολιτικά και ηθικά επιλήψιμο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επικαλείται και να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των Πανεπιστημίων για το μπάχαλο που δημιούργησε η πολιτική της επιλογή, αφού αυτή νομοθετεί.
5. Και κάτι τελευταίο, η κ. Κεραμέως κάνει ότι θέλει χωρίς να συζητά με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, απλά ενημερώνει για τις αποφάσεις που έχει πάρει χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΛΟΓΟ. Αν η κυβέρνηση και μάλιστα ο Πρωθυπουργός αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές ας μην μιλάμε για δημοκρατική συμπεριφορά έστω για τα μάτια του κόσμου, η συμπεριφορά τους είναι αντιδημοκρατική, αυταρχική και αλλαζονική.

 
Απαραίτητη η επανεξέταση της ΕΒΕ στα σχέδια
21 Ιουλ 2021 12:05

Αν υποθέσουμε ότι η πολιτεία και η αιρετή κυβέρνηση πράττει με γνώμονα το δίκαιο και το καλό της κοινωνίας, πρέπει να έχει το θάρρος να αναγνωρίζει και να διορθώνει τυχόν αστοχίες ή αδικίες που μπορεί να προκύπτουν. Γι΄αυτό εκλέχθηκε. Αυτό σε συνδυασμό με την αλλαγή που πρέπει να επέλθει στη νοοτροπία του κόσμου αλλά και της κυβέρνησης, ότι αν η φωτιά δεν καίει στην αυλή μας, καλά κάνει και καίει... Προσοχή στη συσσωρευμένη οργή του απλού κόσμου που αδικείται.

 
Παρατήρηση
21 Ιουλ 2021 12:03

Η ΕΒΕ έχει εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων οι μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, Έλληνες μαθητές του εξωτερικού κλπ. Γιατί; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Στο σχέδιο; Αστιευεστε;

 
ΜΙΧΑΛΗΣ
21 Ιουλ 2021 11:41

Τόσα χρόνια οι αρχιτέκτονες που εισάγονταν με 10+ στο σχέδιο και με 18000-22000 μόρια δεν αποφοίτησαν; δεν ξέρουν από σχέδιο; δεν είναι αρχιτέκτονες; Λυπάμαι για την απάντηση του υπουργείου που νομίζει ότι αν πετάξει το μπαλάκι στις σχολές οι υπήκοοι θα ξεχάσουν την τεράστια γκάφα που διέπραξε.

 
Polar_Fish
21 Ιουλ 2021 11:06

Φετος ο μέσος όρος στο Ελευθερο Σχεδιο ειναι 13.13 και στο Γραμμικο Σχέδιο 14.03. Δηλαδη, στο περίπου οι μισοί έχουν βαθμολογίες μεγαλυτερες απο τις παραπάνω. Όσα Τμημα διάλεξαν το 1.2 ανέβασαν το όριο εισαγωγής. Τα Τμηματα ειχαν ολα τα στατιστικά στη διάθεσή τους και πιστευω ότι όσα έχουν υψηλή ΕΒΕ θέλουν έμμεσα να έχουν λιγότερους φοιτητές.

 
Εκπαιδευτικός ΠΕ04.02
21 Ιουλ 2021 11:06

Όποιος έχει παράπονα, ας απευθυνθεί στον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ο οποίος καθόρισε τον συντελεστή. Η σχολή τους ήθελε να έχει ορισμένα στάνταρ, και προφανώς αυτό θα αφήσει κάποιους απ'έξω. Προφανώς και το ότι ο μαθητής συγκέντρωσε 20.000+ μόρια δεν αποτελεί διαπιστευτήριο. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι υποψήφιοι αρχιτέκτονες είναι καλοί στην Έκθεση ή την Χημεία, αλλά στο Σχέδιο.
Αντί λοιπόν να εξακοντίζετε πυρά προς την Υπουργό για την απόφαση ενός Τμήματος του ΕΜΠ να καθορίσει αυτεξούσια τους βαθμούς των φοιτητών που θα δέχεται, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να απαιτήσετε την επαναφορά των μαθημάτων σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου, η κατάργηση των οποίων έχει πλήξει σημαντικά τους συναδέλφους ΠΕ08 και ΠΕ81.

 
Φαροφύλακας
21 Ιουλ 2021 11:02

Πρόκειται για ένα μάθημα, όντως σημαντικότατο για την Αρχιτεκτονική, το οποίο όμως ΔΕΝ διδάχθηκε φέτος στα Δημόσια σχολεία. Καταλάβατε κ. Υπουργέ; ΔΕΝ διδάχθηκε!!!

 
Βασικά ... καλησπέρα σας
21 Ιουλ 2021 10:56

Καλό είναι να θυμούνται όλοι ότι και οι εκλογές έχουν ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε).

 
ΜΑΡΙΝΑ
21 Ιουλ 2021 10:41

Κανένας μαθητής ΔΕΝ εγκλωβίζεται. Έχει δικαίωμα να αλλάξει σχολή, έχει δικαίωμα να τα παρατήσει και να εργαστεί, έχει δικαίωμα να αντιμετωπίσει δύσκολες οικογενειακές ή προσωπικές καταστάσεις ... και αν συνεχίσει τις σπουδές του μετά από δέκα χρόνια ΔΕΝ επιβαρύνει οικονομικά κανέναν, παρά τον εαυτό του. Το υψηλό πνευματικό επίπεδο των μελών της κοινωνίας αναβαθμίζει και την ίδια, δεν είναι μια κοινωνία που τρώει το χόρτο των σοφισμάτων του κάθε υπουργού. Λοιπόν, αφήστε τα έωλα και ανυπόστατα επιχειρήματα, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τα καταστήσετε τα πανεπιστήμια χώρο μιας ελίτ. Σας ενοχλεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών που μπορεί να είναι αντικαθεστωτική, σας ενοχλεί που δεν είναι ΔΙΚΑ ΣΑΣ, αυτό επιδιώκετε, βαθιά πολιτικό είναι το θέμα. Θα την έχετε λοιπόν τη σύγκρουση.

 
Γονέας Υποψηφίου με 14300 μόρια
21 Ιουλ 2021 10:16

Κύριε Πρωθυπουργέ

Οι απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας στίς επιστολές των υποψηφίων αλλά και της Υπουργού στην Βουλή προσβάλλουν την νοημοσύνη των Ελλήνων Πολιτών. Ότι ομολογουμένως καλό κάνατε τα χρόνια της διακυβέρνησης σας το γκρέμισε μέσα στην πανδημία και χωρίς κανένα εμφανή λόγο η Κα Υπουργός. Η απομάκρυνση της από το Υπουργείο σε τυχόν ανασχηματισμό δεν διορθώνει πλέον το πρόβλημα. Εξαντλήστε κάθε έννομη δυνατότητα ώστε το νέο Εκπαιδευτικό έτος να μην αρχίσει με άδεια θρανία και τους πολύ άνω του 10 φετινούς Υποψήφιους ( όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα ) να περιφέρονται στις πλατείες και τα καφενεία. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη και θα την βρείτε απένατί σας στις επόμενες εκλογές.

 
Λάουντα
21 Ιουλ 2021 10:15

Σπρώχνουν κόσμο στα ιδιωτικά κολέγια... Αυτός είναι ο στόχος τους....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.