ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόεδρος ΙΕΠ: Πως θα λειτουργήσει το πολλαπλό βιβλίο στα σχολεία και η διαδικασία έκδοσης του

Τα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο θα είναι πλήρως έτοιμα μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου
Δημοσίευση: 21/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην πραγματικότητα μετακινούμεθα από ένα μοντέλο προσέγγισης της γνώσης με ένα και μοναδικό σχολικό βιβλίο «το ισοδύναμο με τις πλάκες του Μωυσή», σ’ ένα μοντέλο προσέγγιση της γνώσης που είναι ψηφιακή και στηρίζεται σε πολλαπλές πηγές, με ένα δείγμα της πολλαπλότητας να είναι το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο επιλέγεται από την σχολική κοινότητα, είπε ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου παρουσιάζοντας σήμερα στους Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τξς Βουλής τη φιλοσοφία του πολλαπλού βιβλίου και ανέφερε τα εξής:

Τα Προγράμματα Σπουδών έτοιμα μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου: Το ΙΕΠ επεξεργάζεται, εκπονεί προγράμματα σπουδών για την ειδική και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αυτά τα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο θα είναι πλήρως έτοιμα μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Δηλαδή, στις αρχές Σεπτεμβρίου φιλοδοξούμε να έχουμε έτοιμα αυτά τα προγράμματα σπουδών.

Νέα σχολικά βιβλία: Βασιζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα σπουδών θα προκηρύξουμε τα νέα σχολικά βιβλία.

Πιλοτική εφαρμογή   του προγραμμάτων σπουδών:  Παράλληλα θα προχωρήσουμε και στην πιλοτική εφαρμογή αυτών του προγραμμάτων σπουδών στα πρότυπα και πιλοτικά σχολεία τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε δυο χρόνια τα νέα βιβλία: Εκτιμούμε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την παραγωγή των νέων βιβλίων, είναι περίπου δύο χρόνια τώρα.

Τα προγράμματα γράφονταν και ξεχνιόνταν: Οι βασικοί πυλώνες αυτού του νέου συστήματος ουσιαστικά προσέγγισης της σχολικής γνώσης είναι, πρώτον, τα προγράμματα σπουδών, τα οποία ουσιαστικά τα βγάζουμε από το ντουλάπι, που τόσα χρόνια ήταν  μέσα εκεί. Δηλαδή, γράφονταν ουσιαστικά μόνο για να γραφτούν τα βιβλία και μετά αυτά τα προγράμματα ξεχνιόνταν. Θα αναρτηθούν ψηφιακά, θα είναι διαθέσιμα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πλούσιο ψηφιακό υλικό: Τα προγράμματα σπουδών συνοδεύονται από πλούσιο ψηφιακό υλικό, το οποίο, αφορά το σύνολο των αντικειμένων που είναι δυνατόν να αναφέρονται σε αυτά.

Το ψηφιακό υλικό, είναι ο δεύτερος πυλώνας προσέγγισης της σχολικής γνώσης, όπως ανέφερα προηγουμένως.

Το πολλαπλό βιβλίο: Στην πραγματικότητα με το πολλαπλό βιβλίο, προσπαθούμε να φύγουμε από ένα μοντέλο βιβλίο-κεντρικό, για να περάσουμε σε ένα μοντέλο προσέγγισης της σχολικής γνώσης που είναι γνωσιοκεντρικό και κριτικό.

Τράπεζα Θεμάτων: Ενας ακόμη  πυλώνας προσέγγισης της γνώσης, είναι, η Τράπεζα Θεμάτων, κυρίως για το λύκειο.

Εφαρμογές της ελληνικής εκδοχής PISA: Αντίστοιχα εργαλεία, επεξεργαζόμαστε, σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε και στις μικρότερες βαθμίδες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εφαρμογές της ελληνικής εκδοχής PISA.

Το ξεπέρασμα της παπαγαλίας: Στην πραγματικότητα αυτό το καινούργιο μοντέλο προσέγγισης της γνώσης έχει σαν στόχο το ξεπέρασμα της παπαγαλίας, της ακριβής απομνημόνευσης, δηλαδή της παραγωγής μιας αδρανούς γνώσης, η οποία στηρίζεται στο μαθαίνω απέξω τη σελίδα και μετά από δύο ή τρεις μέρες ξεχνάω τη σελίδα.

Σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των βιβλίων: Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους τα προγράμματα σπουδών, θα έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο ψηφιακό υλικό, θα έχουν στη διάθεσή τους σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των βιβλίων σε κάθε αντικείμενο και βεβαίως, θα έχουν την ευχέρεια στο πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου να επιλέξουν το χάρτη του βιβλίου που κρίνουν εκείνοι ως κατάλληλο, για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της σχολικής πράξης.

Πώς θα γίνεται η επιλογή του βιβλίου: Ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας στο πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου, επιλέγουν το βιβλίο που αντιστοιχεί στα δεδομένα της ειδικότητάς τους.

Το ερώτημα, εάν επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί της προηγούμενης χρονιάς, για την επόμενη χρονιά. Και τεχνικά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αλλά και αυτοί ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες της τάξης.

Άλλωστε, δεν είναι το σύνολο του εκπαιδευτικού δυναμικού, που μετακινείται από σχολείο σε σχολείο.

Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που μετακινείται, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του σχολικού δυναμικού, υπηρετεί τον επόμενο και τα επόμενα χρόνια στο ίδιο σχολείο.

Ποιος θα γράφει τα βιβλία: Η πρόσκληση του Ι.Ε.Π., απευθύνεται στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Απευθύνεται, δηλαδή, συγκεκριμένα σε συγγραφικές ομάδες εκπαιδευτικών, απευθύνεται σε Ερευνητικά Κέντρα, απευθύνεται σε Πανεπιστήμια, απευθύνεται σε εκδοτικούς οίκους, απευθύνεται σε όποιον ενδιαφερόμενο έχει τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις να συγγράψει σχολικό βιβλίο. Αυτά τα βιβλία, θα υποβληθούν στο Ι.Ε.Π.. Στην συνέχεια θα υπάρξουν ανεξάρτητες πολυπληθείς επιτροπές κατανεμημένες σε ειδικότητες, οι οποίες θα αποτελούνται από πανεπιστημιακούς και από εκπαιδευτικούς, οι οποίες θα αξιολογήσουν τα συγκεκριμένα βιβλία, αν μπορούν να καταταγούν στην κατηγορία του εγκεκριμένου εγχειριδίου.

Σχόλια (19)

 
εκπαιδευτικός
25 Ιουλ 2021 21:17

Χρόνια τώρα η διδασκαλία βασίζεται ΜΟΝΟ στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Καλό δεν κάνετε, αποφύγετε τουλάχιστον το κακό. (Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία)

 
Ισοπεδώνουν κάθε έννοια δωρεάν παιδείας
23 Ιουλ 2021 12:21

Διάβασμα χωρίς σημειώσεις δεν γίνεται. Άρα πασάρουν στην πλάτη των μαθητών και των οικογενειών τα έξοδα της εκτύπωσης σε καθημερινή βάση επί χ, ψ αριθμό μαθημάτων. Να δώσουν και το ανάλογο επίδομα. Αλλιώς πάει περίπατο και το τελευταίο ψύγμα δωρεάν παιδείας.

 
ΔΕΠ
23 Ιουλ 2021 11:46

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πως θα λειτουργεί το "πολλαπλό βιβλίο" σε θετικές επιστήμες όπως π.χ. Μαθηματικά; Δίνουμε στο μαθητή "πολλαπλά βιβλία"; Το καθένα με δικούς του συμβολισμούς, χ εδώ ψ εκεί, διαφορετική σειρά, παρουσίαση ύλης, "φιλοσοφία". Μεγαλύτερο μπέρδεμα στο μυαλό των μαθητών δεν μπορώ να φανταστώ. Μιλάω για θετικές επιστήμες πάντα - για Ιστορία, Κοινωνιολογία και πολλά άλλα, κατανοώ τα ωφέλη.

 
Μαρία Καππου
22 Ιουλ 2021 17:19

Εκτός από τα ζητήματα που εθιγησαν ηθελα να προσθέσω ένα άλλο ερώτημα. Αφού στόχος είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης,πώς συνδυάζεται το πολλαπλό βιβλίο με την Τράπεζα θεμάτων που οδηγεί στην απομνημόνευση; Γιατί τα Προγράμματα Σπουδών δεν εναρμονίζονται ποτέ με τα διδακτικά βιβλία και τον τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος;

 
Παπαγάλος
22 Ιουλ 2021 15:50

Το ξεπέρασμα της παπαγαλιας

Για να ξεπεράσετε την παπαγαλια, αγαπητέ πρόεδρε, πρέπει να εξαφανιστούν τα τεστ και οι βαθμοι τριμήνου/τετραμήνου στην υποχρεωτική εκπαίδευση!!! Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα;;; Οι εξετάσεις και οι βαθμοί οδηγούν στην παπαγαλία και καταστρέφουν την εκπαίδευση!!! Επίσης, ας μη γελιομαστε!!! Και εμείς οι εκπαιδευτικοί προωθούμε έμμεσα την παπαγαλια γιατί είναι πιο εύκολο το διόρθωμα...

 
Ουφ
22 Ιουλ 2021 14:56

Μια σωστή απόφαση αυτή η κυβέρνηση να έπαιρνε... Μια!!!!!!!!!!!!!

 
Εκπαιδευτικός
22 Ιουλ 2021 13:28

Όπως προείπε και κάποιος άλλος σχολιαστής, όλη η ουσία είναι στην τελευταία παράγραφο: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ τα βιβλία και δευτερευόντως ποιος θα τα εγκρίνει. Κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει μάλλον χαθεί η κοινή λογική. Το Υπουργείο θέλει πχ να συγγράψει τα βιβλία της Α΄ Δημοτικού. Αντί να προσλάβει τους καλύτερους εκπαιδευτικούς, τους καλύτερους εικονογράφους, τους καλύτερους σχεδιαστές ψηφιακού υλικού κλπ κλπ, η δουλειά τους να αξιολογηθεί από το ΙΕΠ κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις/παρεμβάσεις και στη συνέχεια να δοθούν για πιλοτική διδασκαλία, αναθέτουν αυτή την τόσο καίριας σπουδαιότητας εργασία στον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ενδιαφέρεται! Ω καιροί, ω ήθη...

 
Don't worry, be happy!!!
22 Ιουλ 2021 13:06

Το ξεπέρασμα της παπαγαλιας

Για να ξεπεράσετε την παπαγαλια, αγαπητέ πρόεδρε, πρέπει να εξαφανιστούν τα τεστ και οι βαθμοι τριμήνου/τετραμήνου στην υποχρεωτική εκπαίδευση!!! Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα; Τολματε να το κάνετε αυτό; Οι εξετάσεις και οι βαθμοί οδηγούν στην παπαγαλία και καταστρέφουν την εκπαίδευση!!! Επίσης, ας μη γελιομαστε!!! Και εμείς οι εκπαιδευτικοί προωθούμε την παπαγαλια γιατί είναι πιο εύκολο το διορθωμα...

 
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
22 Ιουλ 2021 12:22

Κάποιος να ενημερώσει τον κύριο πρόεδρο του ΙΕΠ και τους συμβούλους της κυρίας υπουργού Παιδείας πως το πολλαπλό βιβλίο είχε εφαρμοσθεί (για ένα φεγγάρι) επί υπουργού Αρσένη . Είχαν τυπωθεί τρία βιβλία για κάθε αντικείμενο, τα περισσότερα σχολεία επέλεξαν ένα το οποίο και επικράτησε και παρέμεινε όλος ο όγκος των υπολοίπων ανεκμετάλλευτος . Τεράστιες δαπάνες, μηδέν αποτέλεσμα . Άσχετοι άνθρωποι σε καίριες θέσεις...
Η ποιότητα της εκπαίδευσης σε μια χώρα δεν εξαρτάται ούτε από τις δαπάνες ούτε από το μέγεθος της τάξης,ούτε από τον προοδευτικό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ: ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

 
Χριστίνα
22 Ιουλ 2021 10:48

Γιατί να μην δοκιμαστούν τα βιβλία από τους εκπαιδευτικούς που θα τα εφαρμόσουν (πιλοτικά από όσους το επιθυμούν και στη συνέχεια από όλους); Δεν είναι αυτό πιο δημοκρατικό, πιο αποτελεσματικό και ΔΩΡΕΑΝ από τις επιτροπές που συστήνονται μόνο για να δοθούν επιπλέον αμοιβές. Ας υπάρξει μια επιτροπή που θα κρίνει την συμφωνία με το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά την χρηστικότητα και την αποτελεσματικότητα να την κρίνουν αυτόί που θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία. Τι άλλο κάνει το ΙΕΠ από το να διαχειρίζεται ευρωπαικά κονδύλια εκπονώντας ευρωπαικά προγράμματα χωρίς καμμιά συνέχεια.

 
Dimitris
22 Ιουλ 2021 10:05

Όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες που διέπρεψαν σε Ελλάδα και Εξωτερικό διδάχτηκαν από απλά βιβλία με σημαντικές γνώσεις, προβληματισμό, άγγιγμα της ψυχής και αγάπη στο βιβλίο. Σήμερα έχουμε το πολλαπλό βιβλίο. Θα μπορεσει να καλύψει το μεγάλο κενό των απλών βιβλίων. Και το βασικότερο θα το αγαπήσουν οι μαθητές θα το κάνουν χρήσιμο σύμβουλο η θα παραπεταχτεί όπως συνήθως γίνεται με τα βιβλία από μεγάλο ποσοστό μαθητών γιατί δεν τους έχει μάθει κάποιος την χρησιμότητα και την αγάπη προς αυτό και την ευθύνη την έχει το σχολείο.

 
Στράτος
22 Ιουλ 2021 10:04

Σε δύο χρόνια από τώρα θα είναι έτοιμα τα πολλά βιβλία που θα στηρίξουν το θεσμό του πολλαπλού βιβλίου.
Σε δύο χρόνια από τώρα όμως είναι αμφίβολο που θα είναι ο κ. Αντωνίου και η ηγεσία του Υπουργείου. Η πολιτική ξέρετε έχει εναλλαγές στην εξουσία. Κανείς δεν είναι αιώνιος στη θέση του.
Ήδη αναγνωρίζεται το πρόβλημα της αλλαγής εκπαιδευτικών κατά έτος και σχολείο που οδηγεί στο άλλος διαλέγει βιβλίο και άλλος το διδάσκει. Απρόβλεπτο αλαλούμ...

 
Φυσικός
22 Ιουλ 2021 09:09

Μεγάλα λόγια!! Θα θα θα... Το ΙΕΠ δεν είχε μέσα στη χρονιά ένα φυσικό να βγάλει από την Τράπεζα θεμάτων εκείνα που ήταν εκτός ύλης και τώρα θα δημιουργήσει πολλές επιτροπές για να αξιολογήσουν τα βιβλία. Αν είναι σαν τις παλιότερες, θα μας δώσουν πάλι βιβλία γεμάτα λάθη. Στα αναλυτικά προγράμματα παίρνουν αυτά που φτιάχτηκαν το 2015 και δεν ξέρουν τι να κρατήσουν από την τεράστια εκείνη ύλη, για να χωρέσει στο κομμένο ωράριο της Α' και Β΄ Λυκείου. Δεν περιμένουμε καμιά αλλαγή.

 
Τράπεζα Θεμάτων
22 Ιουλ 2021 08:46

Ναι αλλά . . .
Όλα τα σχολεία, την ίδια ημέρα ΚΑΙ ώρα το ίδιο μάθημα στα ίδια θέματα - φυσικά κάθε ένας και μία στο σχολείο του.
Μόνον έτσι θα είναι λειτουργική και αποτελεσματική η αξιολόγηση των μαθητριών και μαθητών.
Μόνον τότε οι βαθμοί θα είναι αντίστοιχοι των επιδόσεων και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο εισαγωγής ή μη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα μελλοντικά!
Και μην ακούσω "ο/η καθηγητής/τρια θα είναι σε άλλο σχολείο και δεν θα μπορεί να δώσει διευκρινήσεις" ή και άλλα τέτοια . . .

 
ΕκπαιδευτικόςΧ
22 Ιουλ 2021 08:34

Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια επαναδραστηριοποιείται το ΙΕΠ (πρώην ΠΙ). Με εξαίρεση την Τρ. Θεμάτων, όλες οι υπόλοιπες καινοτομίες είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η παιδεία. Το πρόβλημα είναι η αδράνεια και αδυναμία των εκπαιδευτικών να ενσωματώσουν γρήγορα τις απαραίτητες αλλαγές. Το πολλαπλό βιβλίο θα φέρει αλλαγές και στη νοοτροπία της παπαγαλίας, στην μάθηση με βάση στόχους, στη δυνατότητα εκπαιδευτικών και μαθητών να χρησιμοποιούν πληθώρα πηγών για ενημέρωση και μάθηση. Βέβαια, θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα μονόωρα μαθήματα, να επανέλθει η λειτουργία του γυμνασίου στις 35 ώρες, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία των Ομίλων σε κάθε σχολείο. Τα προγράμματα σπουδών (όσο γνωρίζω) γράφονται από ομάδες με επικεφαλής πανεπιστημιακούς, μετά από ανοικτή πρόσκληση και επιλογή των "καλύτερων" απ όσους υπέβαλαν αίτηση.
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Σκεφτείτε για 10 χρόνια τα παιδιά να κάνουν ΕΔ. Θα πάρουν πάρα πολλές και χρήσιμες δεξιότητες, ιδίως αν αυτά τα ΕΔ συνδυαστούν με τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου. Όσον αφορά το ελληνικό ΠΙΖΑ, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Ανώνυμα γραπτά, μόνο για αξιολόγηση του επιπέδου μάθησης και για λήψη διορθωτικών μέτρων. Πού υπάρχει το πρόβλημα; Στα μυαλά κάποιων που θέλουν τα πράγματα να λιμνάζουν.
Τέλεια συστήματα δεν υπάρχουν, αλλά αυτό που επιχειρείται, μπορεί να βελτιώσει αρκετά (όχι πάρα πολύ) την παιδεία μας, αν συνδυαστεί με διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με διάθεση επαρκών πόρων στα σχολεία και στην καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευτικών από τα πανεπιστήμια.

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
22 Ιουλ 2021 07:00

Νέα προγράμματα σπουδών...Ελπίζω να μην είναι σαν εκείνα της μαύρης εποχής Αρβανιτόπουλου και να απευθύνονται σε μαθητές και όχι σε υποψήφιους διδάκτορες.

 
Θα γίνει...της επιτροπης
22 Ιουλ 2021 02:18

Η ουσία κρυβεται στην τελευταία παραγραφο "ποιος θα γράψει τα βιβλία; " Μα ο οποιοσδήποτε και μετά θα συγκληθουν πολυμελεις επιτροπές που θα εγκρίνουν ( με το αζημίωτο βέβαια) ποια θα εγκριθούν (με αμοιβή για τους συγγραφείς με το αζημίωτο βέβαια). Δηλαδή εκεί που είχαμε ένα βιβλίο για κάθε μάθημα θα έχουμε προφανως παραπανω απο ενα για να επιλέξουμε ως εκπαιδευτικοί με το αζημίωτο βέβαια για το καλό των μαθητών βεβαίως βεβαίως

 
Γιατί?
22 Ιουλ 2021 00:33

Μπορεί ο πρόεδρος του ΙΕΠ να μας εξηγήσει πως γίνεται αυτοί που θα εκπονήσουν τα αναλυτικά προγράμματα πριν ακόμα αυτά ανακοινωθούν να έχουν συγκροτήσει ήδη ομάδες για την συγγραφή των σχολικών βιβλίων... Δεν θα έπρεπε αλλοι να εκπονούν τα αναλυτικά προγράμματα, άλλοι να γράφουν τα σχολικά βιβλία και άλλοι να τα κρίνουν?

 
ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
22 Ιουλ 2021 00:02

Και ο κ.Πρόεδρος του ΙΕΠ εκτός σχολικής πραγματικότητας.Μήπως να πηγαίνανατε κάνα μήνα να διδάξετε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ