Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τετ α τετ συνάντηση Ν. Κεραμέως-Τ. Πάιατ για την “απόβαση” αμερικανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Ν. Κεραμέως προς Πρυτάνεις: Θα έρθουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο
Δημοσίευση: 23/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την έλευση στην Ελλάδα των διοικήσεων μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής συζήτησαν η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως με  τον Αμερικανό Πρέσβη  Τ. Πάιατ, για:

  •        την  εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,
  •        τη   συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας,
  •         την  ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, και,
  •         άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Οπως είπε η υπουργός Παιδείας στους  Πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, προγραμματίζουμε να προκαλέσουμε τις διοικήσεις μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Πρόκειται για  28      Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, εκ των οποίων κάποια με “βαρύ” όνομα, όπως:   Harvard, Columbia, Berkeley, Princeton, Tufts, New York University, Johns Hopkins.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε   προγραμματισμένη επίσκεψη Πρυτανικών Αρχών 28 Πανεπιστημίων της Αμερικής στην Αθήνα, για τον  Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε, λόγω Κορωνοϊού.

Με τις διατάξεις   που ψηφίστηκαν    στη Βουλή,παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου σε άλλες γλώσσες (Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών – Ξ.Π.Σ.) πλην της ελληνικής, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), όπως ίσχυε περιοριστικά μέχρι σήμερα. Βασικός στόχος του νέων αυτών ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κρίνεται ότι θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των Α.Ε.Ι., της αυτονομίας και της εξωστρέφειάς τους και την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνή πόλο έλξης για αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Η πρόβλεψη απλοποιημένων προς τούτο διαδικασιών, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, τηρουμένων βεβαίως των ασφαλιστικών δικλείδων διασφάλισης της ποιότητας κατά τις κείμενες διατάξεις.

Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον απόφοιτοι Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων που εδρεύουν στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

Σχόλια (10)

 
ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ
23 Ιουλ 2021 18:45

Μηπως θα ηταν καλο επισης ταυτοχρονα με ολα αυτα να επισκευαστουν τα κτιρια των Ελληνικων Πανεπιστημιων, γιατι καποια ειναι σε σε πολλη ασχημη κατασταση. τα κτιρια των Πανεπιστημιων του εξωτερικου υπερτερουν κατα πολυ.

 
@Apostolos
23 Ιουλ 2021 18:44

Βρε Απόστολε, σε βλέπω στα σχόλια τόσο καιρό, τα λέμε τόσο καιρό, δεν έχεις καταλάβει ότι ούτε πρόστιμα θα πληρώσουν ούτε ποινές θα σκάσουν;
Απ' τα πιο χαλαρά θέματα μέχρι και τα πιο γραφικά τα ίδια λέμε, τίποτα δε θα αλλάξει με αυτούς. Και να σου πω και κάτι.. Αν ήμουν η Κεραμέως, δε θα μπορούσα να νοιαστώ λιγότερο για την ΕΕ και τους περιοριστικούς της νόμους, κατ' τα άλλα η σημαία της ΕΕ ας ανεμίζει στο γραφείο μου...

 
Ηλίας
23 Ιουλ 2021 17:48

Μακάρι να συνδεθούν όλα τα πανεπιστήμια και να συνεργάζονται μεταξύ τους ειδικά με τέτοιο κυρος. Φυσικά δε θα δεχτουν με βαθμό εισαγωγής 2 φοιτητεσ γιατί είναι απαιτητικά και έχουν αντίκρισμα παγκοσμίως. Φυσικά και δέχονται χωρίς δίδακτρα αλλά αξιόλογους και με υψηλή βαθμολογία. Οποίος δε θέλει ας κάτσει στη γωνία του και Να μη κατηγορεί εφόσον δε γνωρίζει. Το πολύ πολύ να λαϊκίζει.

 
Τάκης
23 Ιουλ 2021 13:56

Δώστε χρήματα να φτιάξουν τις τουαλέτες, να μαζέψουν τα σκυλιά και να φτιάξουν καμιά βιβλιοθήκη της προκοπής στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και αφήστε τα επικοινωνιακά. Η συνεργασία με Αμερική έχει τη λογική για εκείνους ότι έρχονται για να απομυζήσουν παρά να βοηθήσουν εφόσον οι φοιτητές δεν μπορούν να δουλέψουν Αμερική.

 
Χαρα
23 Ιουλ 2021 12:14

Τώρα καταλαβαίνουμε επιτέλους το ρόλο της εβε πρέπει να φύγουν είναι επικίνδυνοι υπηρέτες του άκρατου καπιταλισμού και των ολίγων

 
@polar fish@
23 Ιουλ 2021 12:11

"...Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαικής Ένωσης".

 
Polar_Fish
23 Ιουλ 2021 11:35

Eννοεί non EU φοιτητές.

 
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
23 Ιουλ 2021 10:43

1.Εκεί δεν θα πειράζει αν μπει ο μαθητής που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει;
2. Αν μπει αυτός ο μαθητής θα του πάρουν τα χρήματα αλλά τελικά δεν θα του δώσουν πτυχίο;
3. Αν του δώσουν τελικά πτυχίο θα είναι ισότιμο με αυτό των παιδιών που κοπίασαν και θεωρήθηκαν ικανοί να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις;
4. Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων μαθητών τι θα πούμε; Ότι τελικά η ΕΒΕ ήταν κακή ιδέα; Ή ότι η μη εφαρμογή της στα ιδιωτικά ήταν κακή ιδέα; Και ποιος θα πληρώσει και στις δύο περιπτώσεις το λάθος;

 
Πού είναι η ισότητα;
23 Ιουλ 2021 10:13

Εκεί δεν μπαίνει κόφτης, ε; Μόνο τους Έλληνες εξοστρακίζουν. Τους αλλοδαπούς όχι!!!!! Αρκεί να έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις δύο τελευταίες του λυκείου!!!!!!!!!! Φοβερή προυπόθεση. Κάτι ψιλά γράμματα περί Ευρώπης των ίσων ευκαιριών τους απασχολούν καθόλου;

 
Apostolos
23 Ιουλ 2021 09:59

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ είναι ισότιμοι. Δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα σπουδών όλοι οι πολίτες της ΕΕ εκτός των Ελλήνων. Παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο. Είτε θα αλλάξετε το σχετικό Νόμο, είτε θα ετοιμαστείτε να πληρώσετε πρόστιμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.