Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Παιδείας: Δια ζώσης η λειτουργία των πανεπιστημίων από Οκτώβριο – Τι είπε για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή

Δημοσίευση: 26/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δια ζώσης θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια από τον προσεχή Οκτώβριο τόνισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

«Τα μαθήματα από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν δια ζώσης. Δεν θα ξανά γίνουν εξ αποστάσεως. Τα αμφιθέατρα θα είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως. Θα εξετάσουμε τους όρους που οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή να είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Τι τεστ θα πρέπει να κάνουν, εάν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός κλπ» σημείωσε.

Μάλιστα, θα τοποθετηθούν και εμβολιαστικά κέντρα και εντός πανεπιστημίων.

Σε ότι αφορά στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν όπως τον Ιούνιο. «Τα τμήματα θα αποφασίσουν αν θα γίνουν δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως».

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) την οποία χαρακτήρισε απαραίτητο μέτρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ως πανεπιστήμια.

«Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στα ΑΕΙ άτομα με βαθμολογία 1,2 ή 3. Κατά τεκμήριο αυτά τα άτομα δεν αποφοιτούν ποτέ. Ένα 35-40% δεν αποφοιτά ποτέ σε τμήματα με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. Μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς και δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα για να συνεχίσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο» σημείωσε.

«Παλαιότερα ήταν το 10 η ΕΒΕ. Για αυτό επιλέχθηκε φέτος ως σύστημα η ΕΒΕ που αφορά στον μέσο όρο των φοιτητών που δίνουν τη συγκεκριμένη χρονιά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ειδικά στην Αρχιτεκτονική σχολή. Εκεί φαίνεται ότι τα θέματα ήταν πολύ εύκολα, οπότε πολύ έγραψαν πάνω από το 10.  Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έβαλαν υψηλό συντελεστή για βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα η ΕΒΕ σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές να κυμαίνεται στο 14-15» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην περίπτωση του φοιτητή που έμεινε εκτός Μετσόβειου με σχεδόν 20.000 μόρια. «Περνά σε άλλες αρχιτεκτονικές, πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Δεν σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η ΕΒΕ θα πέρναγε στο Μετσόβειο. Περίπου 400 άτομα έγραψαν στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο καλύτερα από τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Με δεδομένο ότι στο Μετσόβειο περνούν 80 φοιτητές, ο συγκεκριμένος δεν θα είχε πιθανότητα να περάσει στο συγκεκριμένο τμήμα».

«Λαϊκιστικές ακρότητες»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα καταργήσει την ΕΒΕ, έκανε λόγο για ακραίο δείγμα λαϊκισμού «επιστροφή στην περίοδο που λέγονταν θα τα σβήσουμε όλα με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αστεία πράγματα, δεν πρέπει να λέγονται από κάποιον που έχει κυβερνήσει την χώρα τέτοιες λαϊκιστικές ακρότητες».

Πανελλαδικές

Τέλος, αναφέρθηκε στο σύστημα εισαγωγής των Πανεπιστημίων. «Σύστημα ακεραιότητας οι Πανελλαδικές. Δεν επιδέχεται μέσα, γνωστούς, χρηματισμό, τίποτα. Δεν μπορεί κάποιος μέσω γνωριμιών ή με τα χρήματά του να περάσει στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να γράψει στις Πανελλαδικές. Αυτό το σύστημα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι 9400 υποψήφιοι δεν έπιασαν ελάχιστη βάση εισαγωγής έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που της δίνει τη δυνατότητα καταρτίσεως σε δημόσιο ΙΕΚ. «Για αυτό δεν υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μπορούν να το συμπληρώσουν όλοι. Έως 27.000 άτομα μπορούν να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ. Υπάρχει δυνατότητα απορροφήσεως».

Σχόλια (17)

 
ΕΚΑΝΕΣ ΕΡΕΥΝΑ?
02 Αυγ 2021 13:56

δεν υπαρχει λογος διακρισεων μεταξυ εμβολιασμενων και ανεμβολιαστων , δεν το καταλαβαινει κανεις? δεν το βλεπετε εσεις? δεν υπαρχει καμια διαφορα, εγω εκανα το εμβολιο για να μην εχω μεγαλα συμπτωματα αλλα μεταδιδω, ο ανεμβολιαστος εχει μεγαλα συμπτωματα και μεταδιδει. προβλημα του, Γιατι παλι εμενετε σε αυτο?? τι δουλεια εχετε παλι με αυτο?

 
@epitelous apo melos dep
27 Ιουλ 2021 21:08

Μπραβο στον Πρωθυπουργό που παρά το πολιτικό κόστος αντιτάχθηκε στο λαικισμό.
Μπράβο!!

 
Φώντας
27 Ιουλ 2021 16:29

@Νώντας: Φοβερά επιχειρήματα, καταλάβαμε ποιοι και γιατί φωνάζουν για την ΕΒΕ

 
University
27 Ιουλ 2021 09:19

Δια ζώσης με εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης!! Ισχύει και και για τα ΔΕΠ και όλο το προσωπικό? Και ποιος θα ελέγχει τους φοιτητές; τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που θα κάνουν και διοικητικό έργο; ή μήπως τα ΔΕΠ (!!!) Και οι ανεμβολίαστοι; θα γίνονται και αναπληρώσεις εξ αποστάσεως; Δηλαδαλή όλοι οι υπόλοιποι που δουλεύουν στα πανεπιστήμια θα κάνουν διπλή δουλειά ... θα πληρώνονται εξ ίσου; Αλλά ξέχασα... θα ορίστετε τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και για αυτό!! Ωραία! άρα και δια ζώσης και εξ αποστάσεως!!! ΤΈΛΕΙΑ! μετά ορίστε και επίδομα ψυχιάτρου !!!

 
Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
27 Ιουλ 2021 09:16

Γιατί δεν ακολουθεί το υπουργείο - εδώ και χρόνια - την εισήγηση του κάθε Τμήματος για τους πρωτοετείς που μπορεί να εκπαιδεύσει ;

Τι θα γίνει με τους φοιτητές/καθηγητές/διοικητικό και άλλο προσωπικό που αρνείται να εμβολιαστεί ;

 
Νώντας
26 Ιουλ 2021 19:50

@Τάσος

Καλα κρασιά.... Πάντως χαίρομαι που σας πονάει.

ΥΓ: Υπουργάρα δώσε πόνο!

 
Dario Moutso
26 Ιουλ 2021 19:23

Υφυπουργέ μου... Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες....

 
@Τάσος
26 Ιουλ 2021 18:26

Το να συγκρίνει κανείς βάσεις και βαθμολογίες διαφορετικών ετών και να βγάζει ασφαλή συμπεράσματα με ή χωρίς ΕΒΕ απλά δεν στέκει, τουλάχιστον με απόλυτους όρους. Επί της ουσίας: κάποια Τμήματα έκριναν με βάση τη μακρά πείρα τους ότι θέλουν καλύτερο επίπεδο εισακτέων στο σχέδιο και έβαλαν αυξημένους συντελεστές. Το ότι δεν διδάσκεται το σχέδιο είναι μια ανωμαλία πολλών ετών, όχι της φετινής χρονιάς. Δεν είναι πάντως δουλειά των εισακτέων να λένε στα Τμήματα ποια βάση θα θέσουν, δουλειά τους είναι να περάσουν τα όρια για να εισέλθουν. Αν πάλι δεν θέλει να πάει σε άλλη Αρχιτεκτονική όπου ασφαλώς περνάει ας ξαναδώσει του χρόνου. Αυτό γινόταν και παλιότερα που ήταν πολύ πιο δύσκολη η εισαγωγή λόγω λιγότερων θέσεων. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε όμως μάθει 'περνάνε όλοι και περνάνε με την πρώτη'. Αυτό όμως είναι λάθος, ακόμη και ως οδηγός σκέψης στη ζωή.

 
Αναστάσιος
26 Ιουλ 2021 17:22

Δλδ δεν θα ανοίξουν ούτε τον Σεπτέμβριο αλλά στις 1 του Οκτώβρη να κλείσει κ η θερινή σεζόν γτ είμαστε κ εξαντλημένο..

 
@ΑΠΟΡΙΑ
26 Ιουλ 2021 16:52

Φαντάζομαι πως οι έλεγχοι θα γίνονται στις κεντρικές εισόδους από τους αστυνομικούς που θα έχουν τα πανεπιστήμια πλέον

 
ΑΠΟΡΙΑ
26 Ιουλ 2021 16:19

«Τα μαθήματα από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν δια ζώσης. Δεν θα ξανά γίνουν εξ αποστάσεως. Τα αμφιθέατρα θα είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως. Θα εξετάσουμε τους όρους που οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή να είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Τι τεστ θα πρέπει να κάνουν, εάν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός κλπ» σημείωσε."

Ποιός θα κάνει τον έλεγχο των φοιτητών ( αν έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως) έχουν κατά την είσοδο τους στο αμφιθέατρο; Ο καθηγητής;;; Και όσοι δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω; Δεν θα παρακολουθούν το μάθημα; Οι καθηγητές πρέπει να ξανακάνουν το μάθημα δια ζώσης; Ή μήπως θα έχουμε ζωντανή μετάδοση από το αμφιθέατρο;;;
Ο Οκτώβριος είναι σε δύο μήνες.

 
Γιατί οι εμβολιασμενοι
26 Ιουλ 2021 15:36

Φοιτητές να μη δώσουν δια ζώσης τον Σεπτέμβριο; Δεν είναι άδικο; Πρέπει οι σχολές να λάβουν υπ οψην και αυτό το δεδομένο. Ο αριθμός των ήδη εμβολιασμενων φοιτητών δεν είναι αμελητέος.

 
και το προσωπικό των Πανεπιστημίων??
26 Ιουλ 2021 15:03

Υπάρχει ισχυρή μειοψηφία στα Πανεπιστήμια, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό που δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο.
Με αυτές τις περιπτώσεις τι θα κάνει το υπουργείο??
Αν σκοπεύουν να τα ανοίξουν τον Οκτώβριο ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιαστούν άμεσα, και όσοι δεν θέλουν να μπουν σε αναστολή και να αναπληρωθούν από έκτακτο προσωπικό.

 
Τάσος
26 Ιουλ 2021 14:49

Προφανώς θα έμπαινε στο ΕΜΠ ο υποψήφιος είτε είχε 20.000 μόρια (όπως ψευδώς αναφέρει ο Συρίγος) είτε 21.000 όπως ο ίδιος ο Διονύσης ισχυρίζεται και είναι η αλήθεια. Γιατί η περσινή βάση ήταν 19.165. Τα μόρια από το σχέδιο είναι συνολικά 4.000 (2.000 το ελεύθερο και 2.000 το γραμμικό) από τα 24.000. Καμία σημασία δεν έχει πόσοι πήραν παραπάνω μόρια στο ελεύθερο σχέδιο ή στο σχέδιο γενικά (μαζί με το γραμμικό), σημασία έχει πόσοι πήραν παραπάνω μόρια ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Με τις περσινές βάσεις ο Διονύσης έμπαινε σε 5 αρχιτεκτονικές σχολές ΠΡΩΤΟΣ (1ος) και στις άλλες δύο (ΕΜΠ και Θεσσαλονίκη) εισαγόταν επίσης και σε καλή σειρά. Με τις φετινές βάσεις επίσης είναι βέβαιο ότι χωρίς την ΕΒΕ θα έμπαινε παντού. Δεν βαρέθηκε να λέει ψέματα ο υφυπουργός; Εμείς βαρεθήκαμε πάντως να τον ακούμε...

 
Επιτέλους!!!
26 Ιουλ 2021 14:42

Βάλτε τάξη στα πανεπιστημια! Τελειώστε με τον λαϊκισμό! Νιώσαμε περήφανοι βλέποντας τα παιδια που αρίστευσαν στις πανελληνιες μεσα στις αντιξοότητες της πανδημίας να καλουπώνεται στο προεδρικό Μέγαρο και να βραβεύονται! Μας κούρασε η κλάψα της ήσσονος προσπάθειας κάτω του μετρίου που κατέκλυσε τα ΑΕΙ τα πέτρινα χρονια του λαϊκισμού και της ισοπέδωσης. Κλείστε τα αυτιά σας στις άναρθρες κραυγές τους!

 
TK9
26 Ιουλ 2021 13:41

Είχα την εντύπωση κύριε καθηγητά ,ότι εκεί στο υπουργείο κάνατε ότι δεν καταλαβαίνετε,αλλά τώρα μου δημιουργείται η πεποίθηση ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνετε.
Αν εξαιρέσουμε τις μπαρούφες της αντιπολίτευσης ,κανένας δεν υποστηρίζει την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με τους βαθμούς που παπαγαλίζετε στο υπουργείο.
Οι αστοχίες ,αδικίες ,η μη κατανόηση των όρων της ΕΒΕ από αυτούς που έθεσαν τους συντελεστές ( εκτιμώ λόγω άγνοιας και όχι δόλου) θα φανούν περίτρανα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.Αλλά δυστυχώς τότε θα είναι αργά.Και τότε θα κλαίτε ως μωρές παρθένες που σας εξαπάτησαν.

 
Ανώνυμος
26 Ιουλ 2021 13:02

Δείτε και τους εγκλωβισμένους - αιώνιους στις υψηλόβαθμες σχολές, θα σας εκπλήξουν οι αριθμοί. Δείτε επίσης και τους μη εγκλωβισμένους στα κολλέγια που εισάγονται ακόμη και μηδέν και βγάλτε συμπεράσματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.