ΒΟΥΛΗ

Πρωθυπουργός: Έδωσα Πανελλήνιες διότι ήταν υποχρεωτικές για την προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου

"Μπορεί να μην είχα ενδιαφέρον να φοιτήσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, είχα όμως ενδιαφέρον να πάω καλά, διότι δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να αποφοιτήσω με ένα βαθμό χαμηλότερο σε σχέση με τις επιδόσεις μου στο σχολείο"
Δημοσίευση: 27/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως ομολόγησε σήμερα από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα.

“Να σας ενημερώσω απλά, κύριε Τσίπρα -γιατί ίσως δεν το γνωρίζετε- ότι έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις διότι όταν τελείωνα το σχολείο οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ήταν απαραίτητες, προκειμένου να προσμετρηθεί ο βαθμός τους στο βαθμό του απολυτηρίου”, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε τα εξής:

  • Κατά συνέπεια, μπορεί να μην είχα ενδιαφέρον να φοιτήσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, είχα όμως ενδιαφέρον να πάω καλά, διότι δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να αποφοιτήσω με ένα βαθμό χαμηλότερο σε σχέση με τις επιδόσεις μου στο σχολείο.
  • Και νομίζω ότι όλοι όσοι ζούμε την ελληνική πραγματικότητα, ασχέτως με το πού επιλέγουμε να σπουδάζουν τα παιδιά μας, έχουμε μία πάρα πολύ καλή αίσθηση της τεράστιας προσπάθειας, κόπου, άγχους, αγωνίας, που το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνεπάγεται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Είναι ένα σύστημα το οποίο μπορεί να έχει κάποιες αδυναμίες, που χρήζουν βελτίωσης, παραμένει όμως ένα σύστημα βαθιά αντικειμενικό και -τολμώ να πω- βαθιά αξιοκρατικό. Διότι σίγουρα επιβραβεύει αυτούς οι οποίοι έχουν δουλέψει περισσότερο.
  • Σε μια διαγωνιστική διαδικασία πάντα μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα και το να μην περάσεις σε ένα πανεπιστήμιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λογίζεται ως αποτυχία ζωής. 
  • Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος σε σχέση με άλλα συστήματα εισαγωγής, είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.
  • Και σίγουρα δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων να διαγωνιστούν επί ίσοιςόροις και να διεκδικήσουν θέσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από μια αντικειμενική αξιοκρατική διαδικασία.
  • Αρκεί να ρίχνει κανείς μια ματιά -το κάνω πάντα γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον- και στο κοινωνικό προφίλ των επιτυχόντων, των αριστούχων, αυτών οι οποίοι συγκέντρωσαν τα περισσότερα μόρια και μπήκαν στις σχολές της επιλογής τους, για να διαπιστώσει και την ευρεία κοινωνική διαστρωμάτωση και τη γεωγραφική διαστρωμάτωση.
  • Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι ταυτισμένη με συγκεκριμένα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και αυτό σημαίνει πράγματι ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων λειτουργεί ως ένας κοινωνικός ιμάντας ο οποίος προωθεί την κοινωνική κινητικότητα.

Σχόλια (21)

 
Μητέρα
28 Ιουλ 2021 19:57

Η κ. Κεραμέως έδωσε πανελλαδικές?

 
Πολλοί μαθητές είχαν παρόμοιο θέμα
28 Ιουλ 2021 19:23

Δεν περνούσαν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και μετά πηγαίνανε στο εξωτερικό να σπουδάσουν.

 
Να πεί ο πρωθυπουργός
28 Ιουλ 2021 19:17

Αν πέρασε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, και σε ποιά σχολή και με ποιούς βαθμούς (κι ας μην είχε ενδιαφέρον!!).
Κι άλλοι περάσανε στην Ελλάδα, και μετά σπουδάσανε έξω. Αλλά ΠΕΡΑΣΑΝΕ όμως..

 
Γονιός φοιτητή
28 Ιουλ 2021 14:13

Τι βαθμούς γράψατε; Μπορείτε να μας τους πείτε;

 
ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
28 Ιουλ 2021 13:27

ΒΓΑΛΤΕ ΤΗ ΕΒΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!!!!!!!!!!!!!!

 
ΕΒΕ-ΈΚΚΛΗΣΗ
28 Ιουλ 2021 13:25

ΠΡΟΛΑΒΑΊΝΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΦΟΒΕΡΟ ΑΓΧΟΣ-ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΜΕ Η/Υ ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΜΑΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΕΚ ,,,,,,,,,,,,ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
ΑΔΙΚΟ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ
28 Ιουλ 2021 13:19

ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΕΒΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ Η/Υ, ΤΡΟΜΕΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΧΟΣ
ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ??? ΑΠΟΔΕΊΞΤΕ ΤΟ!!!!!!!!!!!!!!

 
@Γεώργιος
28 Ιουλ 2021 10:36

Θεωρείτε λοιπόν ότι το Harvard δέχεται ανθρώπους χωρίς εξετάσεις επειδή είναι γόνοι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας τριτοκλασάτης χώρας από τις 187 που υπήρχαν τότε; Αν το έκανε αυτό τότε δε θα είχε χώρο για ντόπιους φοιτητές. Επίσης, το δύσκολο σε ένα μέρος σαν το Harvard είναι να τελειώσεις και απ' ότι είδα τελείωσε. Επίσης ακόμα πιο δύσκολο είναι να σε εμπιστευτούν μεγάλες τράπεζες της Αμερικής σε σημαντικές θέσεις. Και τον εμπιστεύτηκαν. Ό,τι να ναι.

 
Δον Κιχώτης
28 Ιουλ 2021 10:08

Πολύ θα ήθελα να μάθω για τις σχολικές επιδόσεις και των άλλων «αρίστων», αναλυτικά, ακόμη και για τις διαολιές τους!...
Ποιοι πετάγανε καρέκλες, τι κάνανε στους καθηγητές, στα φυτά... κλπ...
Και θέλω και ντεκόρ, να πάνε σε ένα ακριτικό νησί, να μας τα πουν από εκεί, σε απευθείας μετάδοση! Και θέλω ο σκηνοθέτης να είναι επιπέδου Μπιρσίμ!

 
Apostolos
28 Ιουλ 2021 09:58

@@christos

Όχι μόνο αποδεχόμαστε τα φροντιστήρια ως κοινωνία αλλά για να ανοίξει ένα φροντιστήριο ΜΕ χρειάζεται άδεια από το Υπουργείο Παιδείας!!!

Αυτό δεν σημαίνει ότι στα σχολεία δεν γίνεται καλή δουλειά από τους καθηγητές. Αλλά οι μαθητές της Γ Λυκείου δεν διδάσκονται μόνο τα μαθήματα που θα δώσουν εξετάσεις αλλά και άλλα άσχετα με τις εξετάσεις μαθήματα οπότε οι ώρες που απομένουν για τα μαθήματα των εξετάσεων είναι λίγες σε σχέση με τις απαιτήσεις των εξετάσεων. Εξάλλου ανάλογα τον μαθητή ορισμένοι μαθητές χρειάζονται προετοιμασία με επιπλέον ώρες από την Β λυκείου ή και από την Α Λυκείου. Αυτές τις επιπλέον ώρες έρχεται να καλύψει το φροντιστήριο.

Ένας καλός μαθητής που θα διαβάσει από καλά εξωσχολικά βιβλία και θα προετοιμαστεί από την Β Λυκείου δεν χρειάζεται ούτε φροντιστήριο, ούτε ιδιαίτερα για να περάσει σε μια μέση σχολή.

 
Γόρδιος
28 Ιουλ 2021 08:52

Α στο καλό..... Συγκινήθηκα!!!

 
Γεώργιος
28 Ιουλ 2021 06:36

Το θέμα αγαπητέ <<άριστε>> δεν ήταν αν έδωσες εξετάσεις αλλά τι βαθμολογίες έβγαλες και αν αυτές οι βαθμολογίες σου επέτρεπαν να περάσεις σε Ελληνικό ΑΕΙ. Και χιλιάδες άλλοι έδωσαν εξετάσεις και με την βαθμολογία τους δεν πέρασαν ούτε σε ΤΕΙ και δεν είχαν τα λεφτά να πάνε να σπουδάσουν στην Αμερική. (Για να μην υπολογίσουμε το γεγονός ότι πήγες σε ιδιωτικό σχολείο και ότι δεν ξέρουμε τι φροντιστήρια έκανες και από πότε)

Εκτός αυτού υπήρχε ποτέ περίπτωση να αρνηθεί ένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο να εγγράψει ως φοιτητή τον υιό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανού μελλοντικού πρωθυπουργού??

 
Γιωργος
28 Ιουλ 2021 01:57

Ο ανθρωπος ο,τι θελει λεει!

 
@christos
27 Ιουλ 2021 23:24

Αγαπητέ Εξηγείστε μου παρακαλω γιατί πρέπει οπωσδήποτε τα παιδιά να πηγαίνουν φροντιστήριο;αρα το απιδρχομαστε ως κοινωνία;αρα οι καθηγητές στο δημόσιο σχολείο εινσι άχρηστοι ενώ του φροντιστηρίου κάνουν θαύματα;εγώ ξέρω ότι η εξεταστέα ύλη είναι η ίδια για ολους και πως τα ιδιαίτερα αν εσυ δεν προσπαθήσεις δεν σου προσφέρουν τίποτα.Αλκιως ας αποδεχθούμε ως ελληνική κοινωνία ότι τα σχολεία μας έχουν αποτυχει

 
Ανάγκα και θεοί πείθονται
27 Ιουλ 2021 23:09

Καταλάβαμε.... Δώσετε δηλαδή Πανελλαδικές κατ' ανάγκη, για να μην χαλάσει ο βαθμός στο απολυτήριο. Δηλαδή αν μπορούσατε-αν δεν χρειαζόταν, δεν θα δίνατε καν Πανελλαδικές.... για τις οποίες κόπτεστε τώρα. Αναρωτιέμαι τι βαθμό απολυτηρίου απαιτούσε το Harvard? Για τα λεφτά.... δεν ρωτώ.

Ενημερωτικά, την ίδια χρονιά με εσάς έδωσε Πανελλαδικές κι ένας συμμαθητής σας, που επίσης "δεν είχε ενδιαφέρον να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο".... και πέρασε 3ος στο Φυσικό. Σπούδασε στο εξωτερικό (σε Δημόσιο πανεπιστήμιο) και επιπλέον κέρδισε και μια θέση κάποιος τυχερός.

ΥΓ. Ο σύμβουλος επικοινωνίας δεν περνάει από αξιολόγηση???

 
EBE
27 Ιουλ 2021 23:00

"Μπορεί να μην είχα ενδιαφέρον να φοιτήσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο"

το θέμα είναι ότι ούτε και τώρα έχει ενδιαφέρον για το ελληνικό Πανεπιστήμιο

ο άλλος καταληψίας ήταν και τον ενδιέφερε και τελικά φοίτησε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, ο άριστος δεν είχε ενδιαφέρον. που έφτασε η αριστεία...

 
Βασίλης
27 Ιουλ 2021 20:55

Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης για το 1986 περί υποχρεωτικότητας των Πανελληνίων και ότι προσμετρούνταν στον βαθμό του Απολυτηρίου;

 
Evi
27 Ιουλ 2021 20:41

Να φωνάξουμε το Συνήγορο του Πολίτη να μας τα πει και αυτός....χαχα...υπάρχουν εξαρτημένοι άνθρωποι από το μισθό τους...χαχα...η εκπαίδευση δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά...ΧΑ ΧΑ...νόμιζα ότι η επιθεώρηση είναι μόνο για το καλοκαίρι αλλά εσείς μας προσφέρετε γέλιο όλο το χρόνο...Ευγε

 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
27 Ιουλ 2021 20:13

Πάντως κ. Μητσοτάκη, πολλοί υποψήφιοι από τα Χανιά, τον τόπο καταγωγής σας, αρίστευσαν φέτος!

 
Γιώργος
27 Ιουλ 2021 19:23

Αφήστε τους στην κλάψα! Όπου και να σπουδάσει κάποιος πρέπει να προσπαθήσει και να πετύχει το καλύτερο.

 
Christos
27 Ιουλ 2021 18:22

"Και σίγουρα δίνουν τη δυνατότητα (οι πανελλαδικές εξετάσεις) σε παιδιά χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις και να διεκδικήσουν θέσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από μια αντικειμενική αξιοκρατική διαδικασία."
Πώς διαγωνίζεται επί ίσοις όροις ο μαθητής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει φροντιστήριο, με τον μαθητή που έχει την οικονομική άνεση να πάει στο φροντιστήριο ή να κάνει ιδιαίτερα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ