Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Α. Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την αθλιότητα, την Eλάχιστη Bάση Eισαγωγής

"Και δεν θα κρυφτούμε πίσω από δήθεν αποφάσεις ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για εβδομήντα επτά χιλιάδες πεντακόσιες θέσεις, να δώσουμε, όπως κάνετε σήμερα εσείς, πενήντα ή εξήντα χιλιάδες"
Δημοσίευση: 27/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την δέσμευση ότι θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την οποία χαρακτήρισε αθλιότητα, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής, κατά τη σημερινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, κι εξήγησε τα εξής:
 

  • Θα επιχειρήσουμε να θεραπεύσουμε τις φετινές αδικίες, προχωρώντας στην εξής ρύθμιση: θα ανοίξουμε παράλληλο μηχανογραφικό, ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής.
  • Δεν θα πάρουν τη θέση κανενός άλλου να ξέρετε, γιατί θα μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις σε σχολές οι οποίες έχουν άξιους καθηγητές, αξίες υποδομές και προοπτική, οι οποίες θα κινδυνέψουν να κλείσουν την επόμενη χρονιά, ιδίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
  • Τα τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψηφίους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω της ειδικής βάσης του 2021.
  • Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.
  • Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021, δηλαδή τις εβδομήντα επτά χιλιάδες τετρακόσιες δεκαπέντε θέσεις, όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή.
  • Ούτε ένας φοιτητής που μπορεί να σπουδάσει σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μείνει εκτός.
  • Και δεν θα κρυφτούμε πίσω από δήθεν αποφάσεις ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για εβδομήντα επτά χιλιάδες πεντακόσιες θέσεις, να δώσουμε, όπως κάνετε σήμερα εσείς, πενήντα ή εξήντα χιλιάδες.
  • Άρα λοιπόν τον Ιούλιο του 2022 η δέσμευσή μας είναι, εφόσον είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, να ανοίξει ένα παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021 οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε το Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση στα τμήματα λόγω της ελάχιστης βάσης.
  • Ταυτόχρονα, για τους υποψηφίους που εισήχθησαν, αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ειδικής βάσης και των συντελεστών βαρύτητας, θα δώσουμε τη δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα, εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.

Σχόλια (30)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
30 Ιουλ 2021 15:48

Αυτό που εύκολα διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα σχόλια των επικριτών της δέσμευσης Τσίπρα είναι μια εσκεμμένη σύγχυση μεταξύ κακών επιδόσεων μιας κατηγορίας υποψηφίων και αρίστων επιδόσεων από την άλλη που ωστόσο αντιμετωπίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση ως κακοί υποψήφιοι!
Αλλά αυτό, αγαπητοί μου, λέγεται και αναλγησία και αβδηριτισμός! Δε γίνεται κοντά στο ξερό να καίτε και το χλωρό, χωρίς να ιδρώνει το αφτί σας! Σταματήστε αυτή τη γελοία ρητορική! Δε μιλάμε για κακούς υποψήφιους του 3 ή του 4, αλλά για υψηλών επιδόσεων υποψηφίους που η κ. Κεραμέως εξοβέλισε από τη διαδικασία αυθαίρετα και ανέντιμα. Όλοι αυτοί δικαιούνται - έστω κι ετεροχρονισμένα - να απολαύσουν αυτό που τους αξίζει. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους το στερήσει!
Αν το αντιληφθεί έγκαιρα η κ. Κεραμέως, ας προλάβει τον Τσίπρα κι ας το πράξει η ίδια. Αλλιώς, πολύ καλά θα κάνει να το πράξει ο Τσίπρας ή όποιος άλλος εχέφρων πολιτικός θα έχει τις τύχες μας στα χέρια του μετά την τωρινή ανάλγητη και ισοπεδωτική διακυβέρνηση...

 
Επιτέλους κε Τσίπρα
30 Ιουλ 2021 10:02

Να κάποιος που καταλαβαίνει.

 
@ @Nomore-ta-panda-ola 28 Ιουλ 16:40
29 Ιουλ 2021 12:04

- Μα το λέτε και μόνος σας. "όταν γεμίσουν όλες οι ΜΕΘ"! Γέμισαν όλες οι θέσεις στα πανεπιστήμια? Ή ελέω ΕΒΕ, αφήσαμε απ' έξω χιλιάδες παιδιά ενώ υπάρχουν θέσεις?
- Πείτε μου ΜΙΑ ιδιωτική υπηρεσία-επιχείρηση (από καφέ και σούπερ μάρκετ.... μέχρι κολλέγιο), που ενώ θα έχει ζήτηση και πελάτες, θα πει "i am sorry παιδιά αλλά δεν μπορώ να βάλω άλλους"....
- Τη "σκληρή πραγματικότητα" για τα παιδιά του κόσμου, κάποιος τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ φέτος! Κι έχει ονοματεπώνυμο.

 
Ήμαρτον
29 Ιουλ 2021 07:47

Μη πει ένας άνθρωπος να βοηθήσει τα παιδιά πέφτετε να τον φάτε. Ο χρόνος της ΕΒΕ ήταν λάθος και η τακτική της κυβέρνησης ανέντιμη. Μπραβο Τσιπρα.

 
Μπραβο στον Τσιπρα
28 Ιουλ 2021 23:39

Ακουει, συναισθανεται, διαθεση να διορθωσει αδικιες. Χιλια μπραβο!!!

 
@ @Nomore-ta-panda-ola 28 Ιουλ 2021 16:40
28 Ιουλ 2021 23:09

- Μα το λέτε και μόνος σας.... "όταν γεμίσουν όλες οι ΜΕΘ"! Γέμισαν όλες οι θέσεις στα πανεπιστήμια?.... ή ελέω ΕΒΕ αφήσαμε απ' έξω χιλιάδες παιδιά ενώ υπάρχουν θέσεις?
- Αν πχ είχατε εσείς ανάγκη από ΜΕΘ(κούφια η ώρα) και σας έλεγαν ότι δεν χωράτε, γιατί ενώ έχουν 200 λειτουργούν μόνο τις 100, τί θα λέγατε τότε.... για τη "σκληρή πραγματικότητα"?
- Πείτε μου ΜΙΑ ιδιωτική υπηρεσία-επιχείρηση (από καφέ και σούπερ μάρκετ.... μέχρι κολλέγιο), που ενώ θα έχει ζήτηση και πελάτες, θα πει "i am sorry παιδιά αλλά δεν μπορώ να βάλω άλλους"....
- Για τις φυλακές δεν μου είπατε? Αυτοί που είναι "υπεράριθμοι", να τους βγάλουμε έξω μήπως?
- Τη "σκληρή πραγματικότητα" λοιπόν για τα παιδιά του κόσμου, κάποιος τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ φέτος! Κι έχει ονοματεπώνυμο.

 
Αναισθησια απο κυβερνηση
28 Ιουλ 2021 21:19

Μπραβο σας κ.Τσιπρα. Οι συνθηκες δεν επετρεπαν τετοιες αλλαγες. Μπραβο που καταλαβαινετε.

 
@Nomore-ta-panda-ola
28 Ιουλ 2021 16:40

Σωστά. Δεν ξέρετε ότι σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικες υπηρεσίες υπάρχει μια μεγιστη χωρητικότητα; οτι όταν γεμίσουν όλες οι ΜΕΘ ο επόμενος που χρειάζεται ΜΕΘ δεν την έχει και πεθαίνει; Ότι δε χωράνε όλοι στις σχολές υψηλής ζήτησης; Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Με τις κλάψες και τους αφορισμούς δεν αλλάζει.

 
ΘΠ
28 Ιουλ 2021 15:23

Μπράβο Αλέξη , μη μασάς. Ούτε μια κενή από τις 77.000 θέσεις. Κερνάω κι εγώ άλλες 100.000 να τις κάνουμε 177.000. Να μπαίνουν κι αυτοί που γράφουν 0 ,τι μόνο τα 3άρια και τα 4άρια; Κι αυτοί που γράφουν 0 παιδιά δεν είναι;

 
Δεν έχω παιδιά
28 Ιουλ 2021 12:23

όμως μπράβο σου που θα διορθώσεις τα στραβά. ΜΠΡΑΒΟ

 
Nomore-ta-panda-ola
28 Ιουλ 2021 11:28

@Nomorestudents
"Τα Πανεπιστήμια αντέχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών βάση των καθηγητών και των υποδομών που έχουν". Μα το ίδιο ισχύει για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, για τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, ακόμα και για τις φυλακές. Να βάλουμε παντού ΕΒΕ λέω εγώ. Επίσης, νομίζω ότι πίνουμε περισσότερο νερό από ότι αντέχει το σύστημα υδροδότησης. Ε αντί να βελτιώσουμε το σύστημα, ας πίνουμε από σήμερα 2 ποτήρια την ημέρα.
ΥΓ. Κατηγορούσαμε το Γαβρόγλου για "κόφτες".... κι εδώ έπεσε το τσεκούρι του αιώνα.

 
Αξίζετε τα καλύτερα κ.Τσίπρα
28 Ιουλ 2021 10:03

γιατί νοιώθετε, δεν είστε αναίσθητος, γι΄αυτό σας κατηγορούν πολλοί, από κακία.

 
Συγχαρητήρια Αλέξη
28 Ιουλ 2021 10:02

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που καταλαβαίνουν.

 
ΜΠΡΑΒΟ
28 Ιουλ 2021 10:00

Χιλια μπράβο στον Τσίπρα που είναι κοντα.

 
απειλή ειναι αυτό?
28 Ιουλ 2021 09:18

και δεν την καταργείς αφου ούτως ή άλλως με 5 μπαίνουν

 
Παντελής
28 Ιουλ 2021 08:41

Αφού θεωρείτε θύματα όσους δε μπόρεσαν να μπουν σε τμήματα των Αθηνών και του ΑΠΘ γιατί η βαθμολογία τους δεν το επέτρεψε, να μπουν αναδρομικά ή να πάρουν πτυχίο από όποιο πανεπιστήμιο επιθυμούν. Εγώ που πέρασα Κοζάνη να πάρω πτυχίο ΕΜΠ ή από το Ιστορικό Κέρκυρας να παίρνει πτυχίο από Αθήνα.

 
και εις ανώτερα
28 Ιουλ 2021 08:38

Και αφού ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των πανεπιστημίων και μπουν όλοι μέσα θα ξεκινήσουν οι καταλήψεις. Ωραίο ε;

 
NO
28 Ιουλ 2021 07:29

Ευτυχώς Αλεκση δεν θα μπορέσεις, γιατί ποτέ δεν θα ξαναγίνεις πρωθυπουργός. Ούτε αρχηγός θα είσαι. Είσαι και ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη. Πιάστηκε τώρα από την ΕΒΕ, ενώ καλώς έγινε, και ουσιαστικά λες όλοι στον ντουρβα.

 
Αγγελικη
28 Ιουλ 2021 02:11

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ!
ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΦΩΡΑ!

 
Νικος
28 Ιουλ 2021 02:07

@ Νomorestudents

Και γιατι η κυβερνηση, αντι να φερει την εβε, δεν μειωσε τον αριθμο των εισακτεων; Ε; Ε;

 
Θα διορθωσει αδικιες
27 Ιουλ 2021 23:29

Να καποιος που καταλαβαινει τι περασαμε.

 
Φορολογούμενος.... και ακάλυπτος
27 Ιουλ 2021 22:00

@Γονιός
Να δείτε τί φθηνά που θα σας βγουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια(κολλέγια) και τα νοσοκομεία τώρα!

 
Γονιός
27 Ιουλ 2021 21:47

Εμάς τους φορολογούμενους μας ρωτήσατε αν θελουμε να τα συντηρούμε;

 
Φοιτητής
27 Ιουλ 2021 21:45

Συγγνώμη που έγραψα άριστα και δεν ασχοληθήκατε με μένα αλλά με αυτούς που έγραψαν κάτω από την ΕΒΕ !!! Νιώθω τύψεις!

 
@Nomorestudents
27 Ιουλ 2021 20:54

Πεστα! Όλοι κάνουν σαν ο αριθμός εισακτέων να είναι απλά μια λογιστική εγγραφή. Βάζουμε όσους θέλουμε! Δεν τους νοιάζει η υποβάθμιση που συμβαίνει όταν σε τμήμα που χωράει 100 βάζεις 400. Αν τους έλεγες να ασχοληθούν με κάτι άλλο για 4 χρόνια και στο τέλος να τους ταχυδρομήσεις το πτυχίο, 80% θα έλεγε ναι. Επιτέλους, αθλιότητα ήταν αυτό που συνέβαινε ως τώρα, όχι η ΕΒΕ!

 
ΔΕΠ
27 Ιουλ 2021 20:51

Μάλιστα. Εσείς ξανά με τον "κεντρικό σχεδιασμό" σας σε στυλ ΕΣΣΔ θα αλλοιώστε το αποτέλεσμα των Πανελληνίων και θα ξαναχώσετε στα ΑΕΙ μαθητές κάτω του μέσου όρου που δε θα αποφοιτήσουν ποτέ. Χειροκρότημα.

 
Nomorestudents
27 Ιουλ 2021 20:46

Τα Πανεπιστήμια αντέχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών βάση των καθηγητών και των υποδομών που έχουν.
Όταν κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων εισακτέων(μαζί με τις μεταγραφές) είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αντέχουν πέφτει σημαντικά το επίπεδο της μόρφωσης.
Οταν για παράδειγμα σε ένα εργαστήριο χωράνε το πολύ 24 άτομα και αναγκάζεσαι να βάζεις 30 και βάλε, πως να γίνει σωστά το μάθημα;;
Από ότι φαίνεται ο κ.Τσίπρας δεν το αντιλαμβάνεται αυτό (ή δεν θέλει να το αντιληφθεί) και για αυτό υπόσχεται εισαγωγή στο Πανεπιστημίου για όλους.

Επί διακυβέρνησης του, πέρα του οτι αύξησε πολύ τους εισακτέους, επέτρεψε και την επανεγγραφή φοιτητών που είχαν διαγραφεί εδώ και δεκαετίες....

 
Γονιός και εκπαιδευτικός
27 Ιουλ 2021 20:44

Έτσι, συμφωνούμε απόλυτα.

 
Ψηφοθηρία...
27 Ιουλ 2021 20:37

Κλασικός Τσίπρας... Υπόσχεται τα πάντα (ασχέτως πόσο εφαρμόσιμα ή χρήσιμα είναι) ώστε να μαζέψει ψήφους...

 
Ήμαρτον
27 Ιουλ 2021 20:12

Καταργήστε τα όλα! Και τα πανεπιστήμια; Με μια αίτηση να περνας!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.