Κ. Μητσοτάκης προς A. Τσίπρα: Οταν εσείς μπήκατε στο ΕΜΠ κάποιοι άλλοι δεν μπήκαν γιατί προφανώς έγραψαν χειρότερα από εσάς-στις Πανελλαδικές!!!

Είχαμε πράγματι λίγες τέτοιες περιπτώσεις παιδιών και είχαμε αντίστοιχα ζητήματα και στην Αρχιτεκτονική, όπου παιδιά έγραψαν καλά, αλλά δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ειδικό μάθημα το οποίο είχε θέσει το Πανεπιστήμιο ως μάθημα προτεραιότητας

27/07/2021

Άκουσε το άρθρο

"Όπως κι εσείς όταν μπήκατε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Πολιτικός Μηχανικός κάποιοι δεν μπήκαν γιατί προφανώς έγραψαν χειρότερα από εσάς (στις Πανελλαδικές Εξετάσεις)"!!!

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον πρόεδρο Α. Τσίπρα  σχετικά με τις επιστολές υποψηφίων που διάβασε νωρίτερα  αναφορά με τον “κόφτη” της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε   ενδιαφέρουσα και   συγκινητική την επιστολή την οποία διαβάσατε της  μαθλητριας η οποία ήθελε να μπει στο μεταφραστικό, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και τόνισε τα εξής:

  •  Είχαμε πράγματι λίγες τέτοιες περιπτώσεις παιδιών και είχαμε αντίστοιχα ζητήματα και στην Αρχιτεκτονική, όπου παιδιά έγραψαν καλά, αλλά δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ειδικό μάθημα το οποίο είχε θέσει το Πανεπιστήμιο ως μάθημα προτεραιότητας.
  • Και υπήρχαν πράγματι περιπτώσεις, -ξέρω και εγώ τέτοιες περιπτώσεις- παιδιών όπου στο σχέδιο ας πούμε δεν έπιασαν το 14, έγραψαν λίγο κάτω από το 14, παρότι είχαν γράψει καλά στα υπόλοιπα μαθήματα.
  • Καταρχάς να πω το εξής.  Και τα παιδιά αυτά, - διότι μια τέτοια περίπτωση άλλη πήρε και αρκετή δημοσιότητα- θα εισαχθούν σε Αρχιτεκτονικές Σχολές.
  • Απλά όχι στη σχολή της πρώτης προτεραιότητας επειδή το ίδιο το Πανεπιστήμιο επέλεξε -γιατί θεωρεί το σχέδιο ιδιαίτερα σημαντικό μάθημα-  για να σπουδάσει κάποιος αρχιτέκτονας να βάλει τη βάση του 14.
  • Κάποιοι έγραψαν καλύτερα από τα παιδιά αυτά για να μπορέσουν να μπουν σε αυτές τις σχολές. 
  • Όπως κι εσείς όταν μπήκατε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Πολιτικός Μηχανικός κάποιοι δεν μπήκαν γιατί προφανώς έγραψαν χειρότερα από εσάς.
  • Αυτή είναι η λογική των εξετάσεων, είναι ένα ανταγωνιστικό σύστημα, επιβραβεύονται αυτοί που γράφουν καλύτερα.
  • Και οι κανόνες είναι γνωστοί εκ των προτέρων. Και αν υπάρχουν κάποιες -να το πω και αυτό- αν υπάρχουν κάποιες τόσο ειδικές περιπτώσεις που είναι πολύ λίγες, κάποιας στρέβλωσης την οποία δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει, εδώ είμαστε να δούμε εάν αυτές στο μέλλον μπορούν να διορθωθούν. 
  • Δεν ακυρώνουν όμως τη συνολική μας πολιτική για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Και εγώ σας ρωτώ ευθέως και θα ήθελα να απαντήσετε διότι αναφερθήκατε σε ορισμένα πολύ ειδικά παραδείγματα αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το ειδικό να επισκιάσει το γενικό: Σήμερα συμφωνείτε ναι ή όχι κάποιος ο οποίος γράφει κάτω από 5 να μπαίνει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο; Θα ήθελα ένα ναι ή ένα όχι. Αναφερθήκατε στις ειδικές περιπτώσεις.
  • Διότι να σας πω και κάτι; Στο μυαλό μου, όταν έρχεσαι και γράφεις 3, συνιστά μια περιφρόνηση.  Συνιστά μια περιφρόνηση της όλης διαδικασίας. Διότι έρχεσαι και λες ουσιαστικά δεν με νοιάζει τι θα γράψω διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν τμήματα τα οποία δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον άρα θα μπω με οποιονδήποτε βαθμό. Αυτό συνέβαινε.
  • Λοιπόν, θα μπεις με οποιονδήποτε βαθμό ναι, αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας;  Και στο κάτω-κάτω της γραφής δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημόσια εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.  Και όπως ο φοιτητής έχει δικαιώματα έτσι πρέπει να έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Δεν υπάρχουν στη ζωή δωρεάν πράγματα τα οποία δεν συνεπάγεται από πλευράς του αποδοχέα μιας δημόσιας υπηρεσίας, κάποιας ελάχιστης υποχρέωσης.

Σχόλια (47)

ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ
|

@ΘΠ
Δεν έχω καμία πρεμούρα με την ΕΒΕ αγαπητέ-τή μου. Έχω πρεμούρα με την πολιτική υποκρισία, την αποποίηση των ευθυνών και τη σκοπιμότητα. Έχω πρεμούρα γιατί ενώ οι ίδιοι οι πολιτικοί,
α) πρώτα έκαναν 500 πανεπιστήμια για να μπαίνουν όλοι όσοι τελειώνουν το λύκειο,
β) ικανοποιώντας την εκλογική πελατεία,
γ) δαπανώντας απίστευτους δημόσιους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους),
δ) παράγοντας τελικά άνεργους πτυχιούχους και αιώνιους φοιτητές,
ε) "αναγκάζοντας" τους ίδιους τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, σε μια αποτυχημένη επένδυση κόπου-χρόνου-χρήματος,
ΤΩΡΑ αντί να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολιτικοί τις ευθύνες τους, βάζουν (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ως φερετζέ την ΕΒΕ, για να φαίνεται ότι φταίνε τα παιδιά που δεν περνούν στα πανεπιστήμια. Μια ΕΒΕ όμως, που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, ότι και στρεβλώσεις δημιουργεί και αφήνει εκτός, όχι μόνο αυτούς που δεν έγραψαν καλά. Για λευκές κόλλες και βαθμούς 1,2,3 μας έλεγαν πριν από ένα μήνα.... εάν θυμάστε.
ΥΓ. Στη σκοπιμότητα δεν θα αναφερθώ. Την ξέρουν οι πάντες.... ακόμη και οι "κακοί" μαθητές.

ΘΠ
|

@ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ
Ακόμα κανέναν γιατί αυτοί στους οποίους αναφέρομαι εισήχθησαν το 2020. Όταν όμως θα φτάσει η ώρα που τυπικά θα έχουν συμπληρώσει τα έτη φοίτησης και προκειμένου το τμήμα να βγάλει κάποιους απόφοιτους για να δικαιολογεί την ύπαρξή του είναι δεδομένο πως κάποιοι από αυτούς θα πάρουν πτυχίο. Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα και όχι σε κάποια χώρα πρότυπο ,ακόμα και ένας τέτοιος μπορεί να διοριστεί. Αλλά μου κάνει εντυπωσή το γεγονός πως αφού θεωρείτε ως ανύπαρκτο το ενδεχόμενο να τελειώσει το παιδί που πέρασε με 3,4,5 γιατί τόση πρεμούρα να μην υπάρχει ΕΒΕ; Για να λέμε απλώς ότι μπήκαμε στο πανεπιστήμιο και να κάνουμε μόστρα στους γείτονες;

ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ
|

@ΘΠ
Πείτε μας ΕΝΑΝ-ΜΙΑ που μπήκε μαθηματικό με 3,5 ΚΑΙ πήρε και πτυχίο ΚΑΙ διορίστηκε και καθηγητής.... ΚΑΙ όταν γίνω πρωθυπουργός, θα βάλω ΕΒΕ το 19,5 εγώ....

εκπαιδευτικός
|

@ @ "εκπαιδευτικός28 Ιουλ 2021 10:50" 28 Ιουλ 2021 19:45

Άλλα αντ' άλλων η απάντησή σου. Έγραψες στο πρώτο σου σχόλιο γιατί δεν απαντά ο Τσίπρας για τα περί Βουλγαρίας και σου απάντησα ότι αυτό το έχει ήδη απαντήσει παλιότερα στη Βουλή.

Και ο Μητσοτάκης έλεγε για την συμφωνία των Πρεσπών ότι θα την καταργήσει αλλά την τηρεί, αυτό όμως δεν έχει σχέση με αυτό που συζητάμε εδώ.

Έγραψες κάτι (ότι ο Τσίπρας δεν βγαίνει να αμφισβητήσει αυτά περί μετεγγραφής από Βουλγαρία) και σου απάντησα ότι δεν ισχύει. Ας έχεις το θάρρος να παραδεχτείς ότι αυτό που έγραψες δεν ισχύει.

@ εκπαιδευτικός28 Ιουλ 2021 10:50
|

Να φανταστώ οτι και τα παρακάτω που έλεγε στη Βουλή:
- κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και μια παράγραφο
- κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
- θα ακουστεί η βούληση του ελληνικού λαού με το δημοψήφισμα κοκ
τα έκανε και αυτά και δεν το πήραμε χαμπάρι. σωστά;
Αφού τα είπε έτσι είναι.

ΘΠ
|

Για όσους υποστηρίζουν να καταργηθεί η ΕΒΕ εύχομαι να τους γίνει το χατίρι και να αρχίσουν πάλι να μπαίνουν στο Μαθηματικό με 3,5. Αλλά αν τύχει αύριο ,μεθαύριο κάποιος από αυτούς να είναι καθηγητής του παιδιού σας να μην γκρινιάζετε ότι το παιδί δεν έμαθε Μαθηματικά γιατί ο καθηγητής του ήταν άσχετος.

M.P
|

Δεν αρκεί μόνο η ελάχιστη βάση, πρέπει να κλείσουν και τα τμήματα χωρίς σοβαρό αντικείμενο, ώστε να διοχετευτούν οι πόροι στα υπόλοιπα. Δεν μπορει η Ελλάδα να συντηρήσει αυτό τον τεράστιο αριθμό σχολών, με την πλειοψηφία να μοιράζει χαρτιά άνευ αντικρίσματος

@Ανώνυμος
|

Αν μαθητές του 5 πληρώσουν δικά τους χρήματα ή των γονιών τους και καταφέρουν να αποφοιτήσουν, μπράβο τους. Αλλά χλωμό να γίνει. Το να τους πληρώνουμε εμείς το "δωρεάν", ενώ είναι κάτω του μετρίου, πρέπει να σταματήσει.

τα Πανεπιστήμια να βάλουν τα όρια
|

να μας πει το κάθε Πανεπιστήμιο και το κάθε τμήμα πόσο πρέπει κατ' ελάχιστο να έχουν γράψει οι μαθητές...και τέλος τα υπόλοιπα σενάρια.
Οι υπόλοιποι μαθητές ας πάνε σε ΙΕΚ, σε κολέγια, ας διαβάσουν περισσότερο, ας πάνε στο εξωτερικό, ας δουλέψουν...

@ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
|

Τρομάζετε; Εγώ τρομάζω με την ευκολία με την οποία όλοι είναι λαρτζ με δημόσιο χρήμα. Αν ήταν το δικό μας παιδί μαθητής του 3 θα ξοδεύαμε τα ΔΙΚΑ μας χρήματα για να το σπουδάσουμε Ιατρική η Μηχανικό; Οχι φυσικά, γιατί δεν είμαστε τρελοί. Ξαφνικά όταν πρόκειται για δημόσιους πόρους - που όλοι φτύνουμε αίμα για να συντηρήσουμε - όλοι έιμαστε χουβαρτάδες, ελάτε όλοι. Αυτό δε σας τρομάζει;

@ειναι διακομματικό μεν
|

Βάση του 10 σαν απόλυτο αριθμό, όχι. Το 10 έχει διακυμάνσεις από χρονιά σε χρονια - εύκολα/δύσκολα θέματα κλπ. Ο συντελεστής ΕΒΕ=1 αντιστοιχεί στον μέσο όρο. Αυτο είναι δίκαιο, δεν εξαρτάται από τη δυσκολία των θεμάτων, μετράει μόνο αν ο μαθητής βρίσκεται κάτω/πάνω από το μέσο όρο. Όμοια για συντελεστές από 0,8 ως 1,2 ανάλογα με το πόσο ψηλά θέλει να βάλει τον πήχυ ένα Τμήμα.

Επιτέλους
|

Επιτέλους μια βάση. Βαρεθήκαμε στα ΑΕΙ να διορθώνουμε γραπτά πρωτοετών που έχουν ορθογραφικά λάθη ή δεν βγάζουν νόημα.

Επιτέλους
|

Τα αυτονόητα!!!

εκπαιδευτικός
|

@Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα 28 Ιουλ 2021 07:59

Σε πρόλαβε ο Τσίπρας. Αυτός που λες το έχει κάνει ήδη σε ομιλία του στη Βουλή δηλαδή ότι αυτά που ακούγονται για Βουλγαρία και μετεγγραφή στο ΕΜΠ είναι συκοφαντίες.

Αριστεία, όχι αστεία
|

@ ιδού η Ρόδος...
Ο λέγων είχει την υποχρέωση απόδειξης των λεγομένων του.

Υ.Γ Δεν σχολιάζεις στο Π.Θ

@Αννα
|

δεν παίρνει κανείς πτυχίο από κολέγια. Αυτό που γράφετε είναι παραπλανητικό. Πτυχίο παίρνει κανείς από πανεπιστήμια της αλλοδαπής συμβεβλημένα με κολέγια τα οποία μετά ή δεχεται το ATEENως ισοδύναμα ή όχι. Το ίδιο πτυχίο θα έπαιρνε κάποιος ή κάποια αν πήγαινε να φοιτήσει στο ίδιο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής και περνούσε τις ίδιες ακριβώς εξετάσεις.

ειναι διακομματικό μεν
|

Αννα@ To κολλέγιο το πληρώνεις για αυτό δεν έχει ΕΒΕ, όταν το θες τζάμπα..βάση του 10 κανονικά και οχι 5αρια και ΕΒΕ. Τα κολλέγια έχουν βάσει οδηγιών 89/48-92/51 ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και βάσει τελευταιας οδηγίας και τα ΙΕΚ.

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
|

@Μπράβο
"Δε θέλουμε να χρηματοδοτούμε όσους είναι κάτω του μετρίου."

Ο "Καιάδας" στην πιο σύγχρονη εκδοχή του.

Τρομάζω στην ιδέα ότι πίσω από αυτό το σχόλιο μπορεί να βρίσκεται κάποιος εκπαιδευτικός.

@ don kichote
|

δεν διαβάζεις σχόλια εδώ άλλων ; ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ φορές τα έχουμε γράψει και για καθηγητικές (και φιλολόγων κάθε λογής, και για τα μαθηματικά του 3) και για πολλές άλλες που ν νικούλα σου δύο χρόνια ΤΙ ΕΚΑΝΕ είπαμε για να εξορθολογίσει με τη μία τον χάρτη ; ΤΙΠΟΤΑ αλλά θα τα κάνει η ΕΒΕ (εσείς γράψατε χάλια, τα πανεπιστήμια με το αυτοδιοίκητο απόφάσισαν) . α, όχι και τίποτα , ανακαλώ : δύο χρόνια έγραφε το έτοιμο για κρίσεις , δομές κλπ νομοσχέδιο... σανό , καλό σανό; είναι καλό ; σαν των προηγούμενων ή πιο ξερό και θρεπτικό;

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα
|

Χρόνια τώρα υπάρχουν μαρτυρίες οτι ο κ. Τσίπρας μπήκε στο ΕΜΠ μέσω πανεπιστημίου της Βουλγαρίας. Το λένε τόσοι πολλοί που οποιοσδήποτε που θα θίγονταν και θα αντέτασσε"είστε συκοφάντες...". Ο συγκεκριμένος σιωπά γιατί ξέρει οτι είναι αλήθεια και ίσως υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό... "αααβάδιστα καισ το σπίτι σας" ο νοών νοείτο.

Ανώνυμος
|

Αν μπούνε με μηδεν στα κολέγια και αποκτησουν τα ίδια επαγγελματικά προσόντα με τους κατόχους πανεπιστημιακων πτυχίων δεν φαίνεται να ενοχλεί το αίσθημα δικαίου, γιατί άραγε;

στρατιές εκπαιδευτικών
|

Φέτος θα εισαχθούν με 10000 μορια στις Φιλοσοφικές. Για να καλύψουν τις θέσεις σε όλα τα τμήματα και νηπιαγωγών με 9000 μόρια. Έχει νόημα; Αφού άνοιξαν τόσα πολλά τμήματα άντε να τα καλύψεις. Μερικοί αισθάνονται και αδικημένοι. Φανταστείτε να λειτουργούσαν και όλες οι σχολές που είχαν για ίδρυση πριν τις εκλογές μόνο με ένα ΦΕΚ.

Αννα
|

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΒΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΕΞΙΣΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ;
ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!

ΒΑΣΙΛΗΣ
|

Μα με την εβε εγινε το αντιθετο: μπηκαν αυτοι που εγραψαν χειροτερα και εμειναν απεξω αυτοι που εγραψαν καλυτερα!
Συγχαρητηρια!

ΜΙΝΑ
|

Ο,τι και να πειτε κ. πρωθυπουργε, δεν μπορειτε να δικαιολογησετε τα αδικαιολογητα.
Εσεις οι δηθεν αριστοι στραφηκατε εναντια στους αριστους μαθητες.

Γιωργος
|

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΒΕ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ!
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!

Νικος
|

Αν καταλαβα καλα, ο πρωθυπουργος παραδεχεται οτι υπαρχουν στρεβλωσεις στην εφαρμογη της ΕΒΕ αλλα θα τις δουν μελλοντικα.
Γιατι οχι τωρα ωστε να αρθουν οι αδικιες.
εγωισμος, αλαζονια, κυνισμος!

Κωνσταντίνος
|

Μπράβο Ελληναρες...Σας δουλεύουν κανονικά...και εσείς σφαζεστε στην ποδιά τους.. Ποιοί; Αυτοί που δεν έχουν κολλήσει κανένα ένσημο στην ζωή τους.... Ξυπνήστε...Ποιοι αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα έτσι..... Ξυπνήστε..Ποιοι αυτοί που το πόθεν έσχες ξεπερνάει και την πιο ακραία φαντασία σας....Ξυπνήστε...Ποιοι αυτοί που έχουν βολεψει από τώρα τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.... Ξυπνήστε...Ποιοι αυτοί που οι μισθοί τους εν μέσω μνημονίων και πανδημίας σας καθηλώνουν....Ποιοι αυτοί που με δύο τετραετίες κατοχυρώνουν σύνταξη.. Ξυπνήστε.... Αλλιώς συνεχίστε να κοιμαστε και γυρίστε και πλευρό για πάρτη τους....

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Μπράβο
Μπράβο, φίλατε ή φιλτάτη! Ειλικρινά αυτό είναι ένα "μπράβο" απέραντης κατανόησης για έναν άνθρωπο που καταφανώς δεν έχει κατανοήσει το παραμικρό από την έντονη συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με το έκτρωμα της ΕΒΕ...

το ατυχές πράδειγμα του Μητσοτάκη
|

Το παράδειγμα του Μητσοτάκη για τον Τσίπρα προφανώς είναι ατυχές γιατί με την ΕΒΕ υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν περισσότερα μόρια από κάποιους άλλους αλλά αυτοί οι πρώτοι δεν μπορούν να δηλώσουν το τμήμα που οι δεύτεροι μπορούν και αυτό γιατί η ΕΒΕ είναι στο μέσο όρο των μαθημάτων και ότι στα μόρια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ