Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Επιλογή Διευθυντών Σχολείων με τον νέο νόμο για λίγους μήνες;

Δημοσίευση: 06/08/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης που δημοσίευσε το esos  και η επισήμανση των διατάξεων που αφορούν στην επιλογή Διευθυντών Σχολείων δημιουργεί νέα σημαντικά δεδομένα για τη διοίκηση των σχολικών μονάδων ένα μήνα πριν την έναρξη των σχολείων. Παρακάτω αναφέρονται αριθμημένα τα δεδομένα και διατυπώνονται σχετικά ερωτήματα:

1. Παύει η ισχύς των πινάκων επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) από τις 3 Αυγούστου 2021, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νέου νόμου. Η εγκύκλιος του Υπουργείου επισημαίνει επιπλέον ότι οι προκηρύξεις πλήρωσης κενών και κενουμένων θέσεων Διευθυντών που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, οι οποίες "τρέχουν" σε πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αυτές τις μέρες, παύουν και πρέπει να ακολουθηθεί εξαρχής η διαδικασία με βάση τον νέο νόμο.

2. Αναμένεται κανονιστική Υπουργική Απόφαση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων και επομένως μέχρι αυτή να εκδοθεί τα διευρυμένα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ δεν μπορούν να συνεχίσουν τις διαδικασίες με βάση τον παλιό νόμο ή τους πίνακες επιλογής διευθυντών σχολείων, οι οποίοι πλέον δεν έχουν ισχύ.

3. Η επιλογή διευθυντών σχολείων για τις περιπτώσεις κενών θέσεων θα έχει μικρή χρονική διάρκεια καθώς ορίζεται ότι "η θητεία των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που επιλέγονται, σύμφωνα με την παρ. 9, λήγει με την επιλογή, τοποθέτηση και ανάληψη υπηρεσίας των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που θα επιλεγούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου από τα συμβούλια επιλογής των παρ. 9 και 13 του άρθρου 37". Μία δύσκολη λοιπόν διαδικασία για επιλογή διευθυντών σχολείων για μικρό χρονικό διάστημα.

4. Η επιλογή διευθυντών σχολείων για τις κενές θέσεις με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου είναι διαδικασία χρονοβόρα καθώς τα μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι πλέον περισσότερα και πρέπει επιπλέον να ακολουθήσουν συνεντεύξεις των υποψηφίων, έκδοση πινάκων, ενστάσεις, κύρωση πινάκων και τελικές αιτήσεις ώστε να γίνει η τοποθέτηση στις κενές θέσεις διευθυντών σχολείων.

Μολονότι προβλέπεται ότι τη διαδικασία θα "τρέξουν" τα συμβούλια επιλογής που υπάρχουν από τον παλιότερο νόμο, ωστόσο στο νέο νόμο για τη μοριοδότηση π.χ. του συγγραφικού έργου των υποψηφίων απαιτείται η συγκρότηση "Επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού και ερευνητικού έργου" (Άρθρο 36 του νέου Ν. 4823/2021). Θα συγκροτηθούν άμεσα αυτές οι Επιτροπές; Ή μήπως θα εξαιρεθεί η μοριοδότηση αυτού του κριτηρίου από την τωρινή πρώτη επείγουσα εφαρμογή του νόμου; Μία τέτοια όμως εξαίρεση θα αποτελέσει προβληματική και επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου από την πρώτη στιγμή, με επικίνδυνες από νομική άποψη προεκτάσεις.

5. Συμπερασματικά, τα Συμβούλια Επιλογής και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα κληθούν εντός του Αυγούστου να δρομολογήσουν τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολείων για τις κενές θέσεις που υπάρχουν ή αναμένεται να προκύψουν λόγω συνταξιοδοτήσεων διευθυντών ή παραιτήσεων για άλλους λόγους. Μολονότι αυτή θα είναι η πρώτη και άμεση εφαρμογή του νέου νόμου στην πράξη, η πίεση του χρόνου ώστε εγκαίρως να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής εγκυμονεί κινδύνους για την ακριβή τήρηση των προβλεπομένων στις σχετικές διατάξεις. Περιττό να σημειωθεί ότι το Τμήμα Στελεχών του Υπουργείου θα κληθεί να απαντήσει άμεσα σε πολλά ερωτήματα που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

Σχόλια (101)

 
Σπυρος
16 Σεπ 2021 20:10

Μην αγχώνεστε.
Θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει τις επιλογές διευθυντών που δεν είστε ικανοί να κανετε

 
Πάει το πουλάκι...
01 Σεπ 2021 23:47

@Themis
Μα καλά, ακόμα περιμένουμε για κανονιστική; Αν ήταν να γίνει η διαδικασία θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Ο ορισμός αναπληρωτών-προσωρινών ισχύει μέχρι να γίνει η κανονική επιλογή για τα 4 έτη...

 
Themis
31 Αυγ 2021 00:57

Καλησπέρα. Μια ερώτηση. Όσοι αναλάβουν προσωρινοί διευθυντές σχολείων θα ασκούν το κανονικό τους ωράριο ή το ωράριο του διευθυντή; Και αν ασκούν το ωράριο του διευθυντή και μετά από λίγο καιρό βγει η κανονιστική υπουργική απόφαση και τοποθετηθεί κάποιος άλλος, που θα βρουν ώρες για να συμπληρώσουν; Θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν σε άλλο σχολείο;

 
Γκικας
30 Αυγ 2021 22:55

Ανοίγουν τα σχολεία μεθαύριο και πολλά σχολεία είναι χωρίς διευθυντές λόγω συνταξιοοδοτησεων...
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!!!!!!!!!!!!

 
Δασκάλα
27 Αυγ 2021 13:40

Στην Ξάνθη, σε κενή θέση δ/ντη λόγω συνταξιοδότησης τοποθετήθηκε ο υποδιευθυντής με απόφαση Δ/ντη εκπαίδευσης, ως προσωρινός διευθυντής, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
Δεν έπρεπε να προκηρυχθεί η θέση;

 
@Nefeli
22 Αυγ 2021 00:03

Με μεταπτυχιακό, 2 γλώσσες, υπολογιστές, σεμινάρια, συγγραφικο έργο, λες όνειρο ζωής μου να είναι η κατάντια της τάξης;;;;;;;;;;;;;

 
@Nefeli
22 Αυγ 2021 00:01

Όταν έχεις κάνει 2 μεταπτυχιακα, 1γλωσσα άριστα, 9μηνα σεμινάρια κι άλλα πολλά, το λιγότερο που επιζητάς είναι μια θέση διευθυντικη.
.

 
@Nefeli
21 Αυγ 2021 23:59

Αν εκπλήσσεσαι τότε :1) ή δεν είσαι εκπαιδευτικός ή 2) αμα εισαι... έχεις χάσει επεισόδια...

 
@bike
21 Αυγ 2021 21:00

@bike
Όταν γίνονται οι κρίσεις τα ήδη υπάρχοντα στελέχη αιτουνται παραμένοντας στις θέσεις τους.Γιατι λοιπόν να πρέπει να παραιτηθεί ένας Δ/ντης αν θέλει να μπει στις κρίσεις για τις υπάρχουσες κενουμενες θέσεις αν για οποιοδήποτε λόγο, όπως πχ λειτουργικός υποβιβασμός του Σχολείου του, επιθυμεί να μετακινηθεί?Υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει?

 
@εκπαιδευτικος Λάρισας
19 Αυγ 2021 15:27

Να αξιολογησουν εσένα πρώτα. Και βλέπουμε και για εμάς μετά...

 
@φιλελευθερο
19 Αυγ 2021 15:26

Ευχαριστώ πολύ. Δεν αμφιβάλλω ότι παραμένετε νέος!! Και έτσι να παραμεινετε!!
Υπ/ντρια Ανατ. Αττικης

 
Nefeli
19 Αυγ 2021 10:52

Με έκπληξη διαβάζω ότι όνειρο ζωής πολλών συναδέλφων είναι να καταλάβουν διευθυντική θέση σε σχολείο...

 
Διευθυντής 25
19 Αυγ 2021 10:32

Ορθό είναι όσοι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό και ξένες γλώσσες είναι κάτω των 45 ετών και δεν έχουν υπηρετήσει σε διευθυνητική θέση την τελευταία δεκαετία να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Το Υπουργείο ας αναλάβει τη Δομή.
Η ανανέωση θα ξεκινήσει από τους ανθρώπους.

 
@Υπ/ντρια εκπ/κος Ανατ. Αττικής από φιλελεύθερο
19 Αυγ 2021 08:07

Σας διαβεβαιώ ότι παραμένω νέος. Κάνω το τρίτο μου πτυχίο στη βιολογία και το πέμπτο μου μάστερ στη "Βιοπληροφορική και νευροπληροφορική" στο ΕΑΠ. Αποχωρώ αναγκαστικά από την υπηρεσία στις 31/8/ 2024. Αν μπορούσα θα έμενα και άλλο. Σας έχω ήδη ευχηθεί καλή επιτυχία. Σας εύχομαι να γίνεται Διευθύντρια και ότι άλλο θέλετε.

με εκτίμηση

φιλελεύθερος

 
@Fanis& φιλελεύθερος
19 Αυγ 2021 01:23

Καταλαβαίνω πως το λέτε, αλλά φτάσατε 65 ετών για να το πείτε... Και αφότου περάσατε απ όλα τα "πόστα"... Δεν το λέγατε αυτό στα νιάτα σας, ότι δηλ η καλύτερη θέση είναι η τάξη. Κι εγώ όταν φτάσω στην ηλικία σας, πιστεύω ότι θα το πω... Μέχρι τότε όμως, θέλω να ικανοποιησω τις όποιες φιλοδοξίες μου και ματαιοδοξιες μου.
Φιλικά,
Υπ/ντρια εκπ/κος Ανατ. Αττικής

 
@Fanis& φιλελεύθερος
19 Αυγ 2021 01:21

Μείνετε εσείς στην ταξουλα σας και εμείς στο διευθυντιλικι μας. Οκ;;;; σε όλους τους ανθρώπους δεν αρέσουν τα ίδια πράγματα... Ούτε επιθυμούν τα ίδια πράγματα. Ούτε έχουν τα ίδια όνειρα...

 
Φρειδερικος
18 Αυγ 2021 15:23

Έχουν ήδη αργήσει πολύ οι διαδικασίες. Συμφωνώ... Αργά είναι ηδη

 
Βικ
18 Αυγ 2021 15:22

@ερτ
Κρίμα βρε ερτ... Και πες ότι είσαι και 65 ετών... Εμείς που είμαστε 40 τα ξέρουμε καλύτερα από εσένα. Δε θα γίνει δεκτή η παραίτηση ενός διευθυντη τώρα, με το πρόσχημα ότι θέλει να βάλει υποψηφιότητα στις νέες θέσεις που θα προκηρυχθούν...

 
@ερτ
18 Αυγ 2021 15:20

Ερτ, σκας γάιδαρο. Αυτό που λες δεν έχει λογική... Ότι δηλ μπορεί τώρα να παραιτηθει ένας διευθυντής και να διεκδικήσει μια από τις θέσεις που τα προκηρυχθούν. Δηλ θα παραιτηθεί και την ίδια μερα θα ξανακάνει τα χαρτιά του για να είναι σ ένα άλλο σχολείο διευθυντής;;;;; Γιατί να παραιτηθεί απ το σχολείο που είναι ήδη ;;;; Για να πάει σ ένα παραδιπλανο σχολείο;;;;; Για λίγους μήνες;;;; Δε θα γίνει δεκτή η παραίτηση του απ τον διευθυντή εκπαίδευσης...

 
Β. Π. 1980
17 Αυγ 2021 00:53

Έχει ήδη αργήσει πολύ η προκήρυξη για τις νέες θέσεις διευθυντών (λόγω συνταξιοδοτησης)... Ποτε θα γίνουν όλα αυτά;;;;; Κατάθεση πτυχίων, πίνακες, ενστάσεις, συνέντευξη... Αργά, είναι ήδη αργα

 
@Στρατος
17 Αυγ 2021 00:51

Μη βασίζεσαι τι διαβάζεις από ερτ... Ζει σε παράλληλο σύμπαν

 
sot
16 Αυγ 2021 10:40

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ.

 
@Δήμητρα
16 Αυγ 2021 00:15

Μόλις συμπληρωθεί το παζλ θα βγει και η νέα προκήρυξη. Υπομονή το καλό πράγμα αργεί. Συμπληρώθηκαν δυό χρόνια και οι κρίσεις δεν έγιναν στον τρίτο επάνω που θα πάει κάτι θα βγει..

 
ΕΡΤ
15 Αυγ 2021 12:53

Οι νυν διευθυντές είναι διευθυντές όσο δεν παραιτούνται από διευθυντές. Αν παραιτηθούν από διευθυντές μπορούν να ξανά είναι διευθυντές. Όσο είναι διευθυντές φυσικά δεν μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα. Αδιάφορο ποιος θα πάει εκεί που παραιτούνται.

 
@Fanis& φιλελεύθερος από φιλελεύθερο
15 Αυγ 2021 11:45

Όταν διανύεις το 35ο έτος υπηρεσίας ενδεχομένως να έχεις αλλάξει άποψη. Σου εύχομαι καλή επιτυχία εκ βάθους καρδίας.

φιλελεύθερος

 
@ερτ
15 Αυγ 2021 01:45

Δε γίνεται οι νυν διευθυντες να υποβάλουν τα χαρτιά τους για τις θέσεις διευθυντών που θα προκηρυχθούν, λόγω συνταξης. Τελεία και παύλα. Αν γίνει αυτό τότε στα σχολεία αυτά που θα αφήσουν... Ποιος θα πάει;;;;

 
@Fanis& φιλελεύθερος
15 Αυγ 2021 01:41

Για εσάς μπορεί η καλυτερη θέση να είναι η τάξη... Και εκεί να μείνετε. Για άλλους μπορεί να μην είναι...

 
Εκπαιδευτικος
13 Αυγ 2021 17:49

@Ιωαννου Σ
Είστε σωστός. Μάλλον δε γνωρίζουν τι σημαίνει δ/ντης σε δημόσιο σχολείο. Νομίζουν ότι το μόνο που κάνει είναι να βάζει υπογραφές. Για αυτό του έχουν φορτώσει τόσα νέα καθήκοντα, για αυτό και δε βιάζονται να ορίσουν νέους. ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ!

 
Ιωάννου Σ
13 Αυγ 2021 14:44

Προφανώς δεν μπορούν η δεν θέλουν να καταλάβουν ότι δεν θα υπάρξουν πολλοί Υποδ που θα δεχθούν να κάνουν αυτή τη δουλειά
Το δε χάος ακόμα και εκεί που θα προχωρήσει η προσωρινή αναπλήρωση θα είναι απίστευτο, ποιος θα μοιρςασει ώρες πχ και με ποια δεδομένα κτλ
Τι ζόρια έχουν και δεν προχωρούν την διαδικασία;
Είναι δυνατόν τόση καθυστέρηση;

 
Τάσος
12 Αυγ 2021 20:10

12 Αυγούστου και ακόμα στο υπουργείο το σκέφτονται
Θα έχει πολύ πλάκα από 1 Σεπ
Με την ησυχία σας παίδες...
Όποιος είχε τη φαεινή ιδέα για προσωρινή αναπλήρωση, θα πρέπει να πάρει τα εύσημα με το Χαμουλη που θα φτιάξει

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.