Έξι μέτρα για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και φοιτητές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Μετεγγραφές πληγέντων φοιτητών , «voucher» 200 ευρώ σε πληγέντες μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές και εκπαιδευτικούς

10/08/2021

Ενημερώθηκε: 11/08/2021, 12:35

Άκουσε το άρθρο

Έξι μέτρα για τους   μαθητές, εκπαιδευτικούς και φοιτητές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, παρουσίασε η υπουργός  Παιδείας   Νίκη Κεραμέως   στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στην γενική κυβερνητική  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα εκδοθεί αύριο Τετάρτη. 

Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων «Κεραμέως»  προβλέπει:

«Voucher» 200 ευρώ

Η παροχή «voucher» 200 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε πληγέντες μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές και εκπαιδευτικούς για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού.

Για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται :

A. Δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στις πληγείσες περιοχές. Ήδη ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές μέσω του Υπουργείου Υγείας, ενώ από 1/9 θα είναι στη διάθεση των πυρόπληκτων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω των κατά τόπους Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.). Παράλληλα, προβλέπεται άμεση διασύνδεση των σχολείων των πληγεισών περιοχών με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των κατά τόπους ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

B. Αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ, που έχει ήδη δρομολογηθεί από το Δεκέμβριο του 2020, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, για επιμόρφωση και πρόληψη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σχετικά με φυσικές καταστροφές, καθώς και

Γ. Παράταση ορκωμοσίας των πυρόπληκτων νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, έως τις 31/08/2021.

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται:

Α. Η λήψη υπόψιν της ιδιότητας του πληγέντος φοιτητή στις αιτήσεις για στέγαση σε φοιτητικές εστίες και λέσχες.

Β. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης μετεγγραφής πληγέντων φοιτητών στο πλαίσιο των υφιστάμενων ακαδημαϊκών κριτηρίων (σ.σ. να υπάρχει αστιστοίχιση τμημάτων και η προϋπόθεση του  ορίου 2750 μορίων).

Σχόλια (32)

Η τιμωρος
|

Δεν υπαρχει γκρινια της λευκης σελιδας, υπαρχει μια αδιστακτη υπουργους που παιζει με τα ονειρων παιδιων.

Μετεγγραφές αδελφών
|

Με την αναθεώρηση της διάταξης των 2750 μορίων για τα αδέλφια, η οποία δεν έχει καμία επιστημολογική βάση, αλλά πλήττει τα παιδάκια του φτωχού κόσμου θα ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία; Μπορούν 2 μισθωτοί με πενιχρό εισόδημα να συντηρούν 3 νοικοκυριά; Πού ζούνε οι άκριτα αποφασίζοντες και ανέμελα φηφίζοντες; Έχουν ιδέα πώς μεγαλώνουν και σπουδάζουν 2 παιδιά σε διαφορετικές πόλεις για λίγα μόρια διαφορά;

Απορω
|

Ποσο χειροτεροι μπορουν να γινουν; Κι ομως, εχουν φοβερες ιδεες για να το πετυχουν.

Τα εχουν κανει μανταρα
|

Δεν αφησαν τιποτα ορθιο. Τα εχουν βαλει ακομα και με παιδια

Μετεγγραφές
|

Οι μαθητές δε θα είχαν ανάγκη για μετεγγραφές εφόσον υπήρχαν 10 βιώσιμα Δημόσια Πανεπιστήμια με τις κατάλληλες υποδομές φοιτητικής μέριμνας.

Κανείς φοιτητής ή φοιτήτρια δε θέλει να σπουδάσει σε υποβαθμισμένες σχολές, διάσπαρτες σε κάθε χωριό και νησί της Ελλάδας - αντί για μετεγγραφές, ας καταργηθούν τα τμήματα και ας γίνει μεταφορά προσωπικού και φοιτητών.

Διελυσαν την παιδεια
|

Χωρις ιχνος τυψεων. Ξεκινησαν με την ΕΒΕ εν καιρω πανδημιας και δε σταματουν αν δεν ολοκληρωσουν.

Ρύθμιση 2750 για μετεγγραφες
|

Θα μάς απαντήσει η Υπουργός τι θα κάνει με την άθλια αυτή διάταξη, η οποία διαλύει την καθημαγμένη από την κρίση ελληνική οικογένεια; Τέτοια αναλγησία, να μην μπορούν να σμίξουν αδέλφια στην ίδια πόλη για λίγα ψωρομόρια; Αλήθεια, αναβαθμίστηκαν τα ΑΕΙ από πέρυσι με αυτή την αστήρικτη διάταξη;

Αρκετά με τη γκρίνια της λευκής σελίδας
|

Στην ίδια πόλη με αυστηρά κριτήρια για αδέρφια γιατί μετά επιλέγουν πόλεις και δε μαζεύεται το θέμα. Αυτός που έχει ικανοποιητική βαθμολογία περνάει σε καλές σχολές και αυτός που γράφει 3 και 4 λυπάμαι αλλά δεν επιτρέπεται να μπαίνει σε ΑΕΙ. Μερικοί είχαν συνηθίσει με 3000 μόρια να περνούν σε ΑΕΙ. Αυτό επιτέλους τέλος!!!!

Υποκριτες
|

Πρωτα χαντακωσατε ολα τα παιδια αυτη τη χρονια και τωρα νοιαστηκατε δηθεν.

Μα ποσο ηλιθιους
|

Μας θεωρειτε. Τα καταστρεψατε ολα, παιδια, δαση, ονειρα και μελλλον και δινετε ταχα βοηθεια. Ολα εχουν ενα οριο.

Γαβριήλ Ζώτος
|

Το voucher για όλους τους πηρόπληκτους, όλων των περιοχών που επλήγησαν, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 ευρώ και όχι 200 ευρώ, γιατί πολύ απλά δεν έχουν πια κανένα εισόδημα ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν το αρχικό ποσό προκειμένου να αγοράσουν μία αξιόλογη συσκευή, για σκεφτείτε το λίγο.

Μετεγγραφές αδελφών
|

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν αδέλφια να σπουδάσουν στην ίδια πόλη για διαφορά λίγων μορίων σε αντίστοιχα τμήματα με το όριο των 2750. Ποιος έξυπνος εγκέφαλος το επινόησε; Πώς προκύπτει επιστημονικά; Οι μετεγγραφές έχουν κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Γιατί χτυπάτε την ελληνική οικογένεια; Οι οφειλές των καθηγητών ΑΕΙ δεν υπάγονται στο όριο των 2750;

Κιτσος
|

Αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έρθουν. Περιμένετε την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις φωτιές. Θα δώσει τέλος στην ανοχή Κεραμέως από την κυβέρνηση και όλα θα πάρουν το δρόμο τους... ΕΒΕ, αγριάδα για την αξιολόγηση κλπ

Κατάργηση του ορίου 2750
|

ειδικά για τις μετεγγραφες αδελφών.
Ένα όριο αδικαιολόγητο και επιστημονικά αστήρικτο.
Δεν είναι δυνατόν οικογένειες να στηρίζουν 3 νοικοκυριά για ένα μέτρο "μπαρούφα". Δεν υπάρχει λίγο μυαλό εκεί πάνω; Πρέπει να κόψουμε τις σπουδές των παιδιών μας ή να δίνουν εξετάσεις μέχρι να πετύχουν αυτό το όριο "μπούρδα"; Δεν αντέχουμε άλλο με τις ρυθμίσεις της αριστείας, που χαρίζει οφειλές καθηγητών, αλλά για τις οικογένειες φοιτητών αδελφών, τίποτα!

φωτιά στους καναπεδες
|

@Ματουλα, @Εκπαιδευτικος Λάρισας

μπείτε λοιπόν στη θέση των πυροπληκτων έστω για μια ώρα και προσπαθήστε να νιώσετε τα συναισθήματα τους, πετάξτε τον ψεύτικο μανδύα είτε της κομματική σας τοποθέτησης είτε της θεωρητικής σας συμπαράστασης...
το καλύτερο βέβαια θα ήταν η σιωπή σας γιατί αυτού του είδους τα σχόλια προκαλούν! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

για χαζούς
|

μας έχουν εδώ και δύο χρόνια. ενώ κάτι κάνουν σε άλλους τομείς , την παιδεία την έχει διαλύσει κυριολεκτικά. με τις παλινωδίες, τις ιδεοληψίες και τους ημέτερους φυσικά

Στέλιος
|

Μεγάλη ευαισθησία από το υπουργείο. Την είδαμε και με την ΕΒΕ φετος.

Αβοηθητοι στη φωτια,
|

(Βεβαια βοηθησατε ολα τα παιδια με την ΕΒΕ) και τους δινετε 200€; Εξαιρετικοι!

Μπράβο
|

Μπράβο στο υπουργείο! Θετικό βήμα.

Νίκος
|

Ευτυχώς δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Τα υλικά ξαναγίνονται ο άνθρωπος όμως όχι. Θετικά και τα μέτρα του υπουργείου και τη φροντίδα αυτες τις ωρες . Καλά κάποιοι δεν ευχαριστιούνται με τίποτε γιατί την άρνηση και την απαξίωση την έχουν εκ των προτέρων. Μόνο για τους άλλους βέβαια.

να πάρουν
|

πίσω την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να περάσουν τα παιδιά στα Πανεπιστήμια. Αυτό θα πει βοήθεια. Ακούει κανείς στο Υπουργείο ή κάνουν βουτιές;;;;

Εικονολαγνεία
|

Η προσφορά στους πυρόπληκτους είναι ασήμαντη. Μέτρα ασχεδίαστα, αποσπασματικά, εφήμερα και αναποτελεσματικά. Όλα είναι διογκωμένα, επιτηδευμένα και δημαγωγικά και αποσκοπούν στη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας μήπως και προσελκύσουν ψήφους.

@εκπαιδευτικος Λάρισας
|

ΜΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΊΣΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΌΛΟΥ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ...ΟΛΑ ΚΑΛΆ ΤΑ ΒΡΊΣΚΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ, ΕΛΕΟΣ. ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΕΝΏ ΔΕΝ ΕΊΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΏΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ;;;;;; .

Συγχαρητήρια
|

Μαζί με την βοήθεια του υπουργείου περιμένουμε και την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον εξοπλισμό των πυρόπληκτων σχολείων.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στην κ. Υπουργό.

Καταστρεψατε παιδια
|

Και τωρα ταχα βοηθατε? Ειστε σοβαροι?

?????????
|

Επρεπε να πουν κατι, κι ας ειναι και βλακεια;

Σπουδαια βοηθεια
|

Σαν την κυβερνηση. Ποση ωρα τα σκεφτοσασταν;

Ψηφιακος εξοπλισμος 200€
|

Αφου τα καταστρεψατε ολα μα ολα, μας περνατε και για χαζους!

Μαρια
|

Υπιτιμουν τη νοημοσυνη μας. Νομιζουν οτι προσφερουν βοηθεια;

Ματουλα
|

Πολύ σωστές κινήσεις! Συμπαραστάτης και το υπουργείο Παιδείας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ