Η ΠΕΚ για την ορκωμοσία και την ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

11/08/2021

Ενημερώθηκε: 12/08/2021, 09:40

Άκουσε το άρθρο

Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε ένα δυστοπικό τοπίο  πραγματοποιείται ο διορισμός  11.507 εκπαιδευτικών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Για τους περισσότερους από τους συναδέλφους αυτούς  ο διορισμός έρχεται μετά από μία περίοδο πολλών ετών περιπλάνησης σε περιοχές της χώρας μακριά από την οικογενειακή εστία, περίοδο προσωπικής και οικογενειακής δοκιμασίας σε συνθήκες οικονομικής και επαγγελματικής αβεβαιότητας.

Το ΦΕΚ διορισμού των νεοδιόριστων συναδέλφων  τους καλεί για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας στους Προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από την Τετάρτη 11 Αυγούστου έως και την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021.

Η αυτοπρόσωπη όμως παρουσία πολλών συναδέλφων την περίοδο αυτή αποτελεί μία επιπλέον δοκιμασία, αφού για συγκεκριμένους προορισμούς η μετάβαση και η διαμονή σε αυτούς στα μέσα Αυγούστου είναι ακριβή, δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν αδύνατη. Πέρα από αυτό η έξαρση της πανδημίας κάνει  επισφαλή τη μετάβαση ιδιαίτερα στις συνθήκες συνωστισμού που  υπάρχουν αυτήν την περίοδο στα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ :

•    Για την  ορκωμοσία και την  ανάληψη υπηρεσίας του διοριζομένου ορίζεται  προθεσμία τριάντα (30) το πολύ ημερών.
•    Αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα σε ένα (1) μήνα
•    Η μισθοδοσία εκκινεί από την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ανάληψη υπηρεσίας από τον διορισμένο/η.

Με χθεσινές διευκρινιστικές οδηγίες το Υπουργείο Παιδείας επιμένει  ότι η φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών στη Δ/νση Π.Ε. ή Δ.Ε. διορισμού είναι απαραίτητη για την ανάληψη υπηρεσίας δίνοντας παράταση (μέχρι 31/8/2021) σε  αυτήν την υποχρέωση, μόνο στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται αποδεδειγμένα εντός των πυρόπληκτων περιοχών της Επικράτειας.

Ανάληψη υπηρεσίας όμως στην οργανική́ θέση έχει και κατά το παρελθόν  γίνει δεκτή  με έκδοση υπεύθυνης  δήλωσης μέσω της πλατφόρμας gov.gr και την αποστολή της στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης με email.

Πέρα όμως από αυτό,  με περσινή του εγκύκλιο το Υπουργείο επέτρεψε την ορκωμοσία και την ανάληψη υπηρεσίας νεοδιόριστων, σε  άλλη  Διεύθυνση Εκπαίδευσης από αυτή του διορισμού.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας είτε να δώσει τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, είτε της εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής σε Διευθύνσεις εκπαίδευσης που βρίσκονται στον τόπο των οικογενειακών εστιών των νεοδιόριστων συναδέλφων.

Και τα δύο έχουν γίνει στο παρελθόν και κάτω από τις σημερινές συνθήκες είναι απολύτως αναγκαία.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Π.ΕΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (1)

Θήτας
|

Συνάδελφοι της Π.Ε.Κ. ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ