Γκ. Μαγιορκίνη: «Στο τραπέζι» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μαθητών- Προσώρας συλλέγουμε δεδομένα

13/08/2021

Ενημερώθηκε: 14/08/2021, 09:32

Άκουσε το άρθρο

«Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση, για υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με υπόλοιπα εμβόλια».

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μαθητών, σε επόμενη φάση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα, παγκοσμίως, αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης δεν μπορούμε να το κρύψουμε» είπε εξηγώντας περαιτέρω πως αυτό είναι που φαίνεται πως επιβαρύνει κυρίως την επιδημία σε αυτή τη φάση.

«Νομίζω ότι θα πρέπει, όσοι πάνε σε όλους τους προορισμούς αυτή την περίοδο, να προσέξουν ιδιαίτερα την νυχτερινή διασκέδαση» τόνισε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για την δραστηριότητα με το υψηλότερο ρίσκο για να κολλήσει κάποιος τον ιό, αυτή την περίοδο.

Υπογράμμισε ειδικότερα πως το πρόβλημα δεν είναι οι προορισμοί αλλά οι δραστηριότητες που κάνουμε, επισκεπτόμενοι αυτούς και εξήγησε πως πρόκειται για τέσσερις με πέντε δραστηριότητες που προβληματίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.

«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες» είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέξει 10 φορές περισσότερο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα για τον κορωνοιό και σε άλλα νησιά πλην των περιοχών των Χανίων και του Ηρακλείου.

Πρόκειται για τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα, το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες  και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.

Όσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές  τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κορωνοιό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. ( Απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής κτλπ).

Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.

«Θα είναι επαρκή στο να περιοριστεί η κινητικότητα της επιδημίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πιθανό είναι το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

« Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

Τέλος σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη

Σχόλια (12)

Ανοσία
|

Πότε θα εμβολιαστούν οι ιδιωτικοί ιατροί;

Τοίχος ανοσίας
|

Πότε θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός των ιατρών ιδιωτικών ιατρείων;

Κωνσταντίνος
|

Εφόσον οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εμβολιαστήκαμε, για να προστατευτούμε οι ίδιοι και οι ηλικιωμένοι οικείοι μας, δεν υπάρχει λόγος να θέσουμε τη μελλοντική υγεία των παιδιών μας σε μια αβέβαια διαδικασία με τα πειραματικά εμβόλια. Όποιος ηλικιωμένος δεν εμβολιάστηκε, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της υγείας του. Δε θα του χτίσω τείχος ανοσίας με το μέλλον των παιδιών μου (και εννοείται, πως οι αρνητές δε θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους, οπότε πάλι δε θα επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας). Μην το πάτε στα άκρα κύριοι της κυβέρνησης, γιατί έχει δύσκολα χρόνια η χώρα μπροστά της. Μην υποχρεώνετε, θα σας γυρίσει μπούμεραγκ.

Το μέλλον μας είναι ασφαλές
|

Υποχρεωτικός εμβολιασμός παιδιών δεν επιβλήθηκε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και τα σχολεία έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

@ Βιοπληροφορική

Τα παιδιά τεκμηριωμένα δε νοσούν βαριά από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Εφόσον το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμβολιαστούν ανήλικοι.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ως απώλειες COVID καταγράφονται όλοι οι *φορείς* (δείγμα ιού τις τελευταίες 30 ημέρες) - άρα το σωστό είναι ΑΠΟ ή ΜΕ, δεν είναι σίγουρο ότι ο ιος ήταν η αιτία του θανάτου.

Όταν η διάμεση ηλικία των θανάτων στην Ελλάδα είναι 78 έτη ενώ των φορέων τα 40 έτη , τα στοιχεία είναι συντριπτικά: Το μέλλον της χώρας είναι ασφαλές.

Δε θα είναι όμως για πολύ με πανεπιστήμια και σχολεία κλειστά ή σε διάλυση...

Δημήτρης
|

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχασε στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Αντί να τονίζει τις συνέπειες και τα μόνιμα κουσουρια που αφήνει ο ιός, μοίραζε χρήματα ή θεσπίζει κανόνες, που στα μάτια των ανεμβολίαστων φαντάζουν τιμωρητικοί.

Ηλιας
|

Μόνος αν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές υπάρχει φως για δια ζώσης εκπαίδευση.
Αλλιώς... Σκούρα τα πράγματα.
Μην σας ανησυχεί το πολιτικό κόστος, πάρτε το. Είμαστε περισσότεροι οι ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ...

Βιοπληροφορική
|

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:

"ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ 12-17 ΕΤΩΝ ΓΙΑ COVID-19

Είναι γνωστόν ότι όλοι οι παιδίατροι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλη ειδικότητα την προσφορά των εμβολίων στη προφύλαξη λοιμωδών και άλλων νοσημάτων και δεν πρέπει να υπάρξει διστακτικότητα από κανένα παιδίατρο
για τους εμβολιασμούς. Αναφορικά με τον COVID-19, θα πρέπει να τονίζουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου και όχι τις σπανιότατες παρενέργειες των εμβολίων, που ήδη οδήγησαν στην αχρήστευση ενός εμβολίου, πολύ αποτελεσματικού.
Το τείχος προστασίας δυστυχώς δεν επετεύχθη λόγω άρνησης των ηλικιωμένων να εμβολιασθούν. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα που είναι πολύ πιο μεταδοτική, κυρίως στις νεαρές ηλικίες που έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα, αλλά και η μειωμένη συμμόρφωσή τους στα μέτρα προφύλαξης έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη εισαγωγή στα νοσοκομεία νέων ατόμων. Έτσι η ανοσία τείχους πλέον είναι μάλλον αδύνατη, διότι θα
πρέπει να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη άνω του 90%.
Ένας αριθμός παιδιών και εφήβων, που στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 15%, στη δε Ευρώπη πιθανόν ανέρχεται σε μικρότερο ποσοστό, εμφανίζουν το μετά COVID-19 πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνησιμότητα
1,7%.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από την αρχή κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer (τώρα κυκλοφόρησε και η Moderna) για παιδιά 12-17 ετών, ήταν θετική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τις 3 Μαΐου, όταν ξεκίνησε και στις
ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στη διοργάνωση διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης (webinar), με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό την ενημέρωση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Δυστυχώς το διάστημα αυτό υπερτονίζονταν οι τυχόν παρενέργειες (περικαρδίτιδα-μυοκαρδίτιδα 12 περιπτώσεις στο 1.000.000, που αυτοιώνται σε 5-6 ημέρες). Φυσικά και οι 3 προαναφερθείσες χώρες συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εμβολιασμό.
Στις 15 Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί 3.000.000 δόσεις εμβολίων σε παιδιά 12-17 ετών στις ΗΠΑ και τότε έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει και εμείς για να αξιοποιήσουμε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (πριν τις διακοπές), γιατί όπως είναι γνωστό, στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν κάνουν τους μήνες αυτούς ούτε τα εμβόλια ρουτίνας.
Θα έπρεπε να μην υπερτονίζονται οι περικαρδίτιδες ως παρενέργειες των mRNA εμβολίων, αλλά οι θάνατοι και οι περικαρδίτιδες από COVID-19.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των παιδιών 12-17 ετών και σε λίγους μήνες να επεκταθεί και στα παιδιά 5-12 ετών, αν θέλουμε τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο, διαφορετικά θα αρχίσουμε να συζητάμε για κλείσιμο ή μη των σχολείων.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών, αν θέλουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο του"

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Αγαπητέ Γκίκα, θα σε κυνηγά πάντα εκείνο το εξωφρενικό που μας έλεγες προ μηνών ότι είναι το ίδιο οι 15 με τους 25 μαθητές σε μια αίθουσα! Έτσι λοιπόν και σ' αυτό που τώρα λες, δεν αποκλείεται ν' ακούσεις ότι είναι το ίδιο ο εμβολιασμένος με τον μη, πράγμα που συνάδει απόλυτα με τη δική σου εκείνη ευφάνταστη δήλωση!

Γονιός κρι εκπαιδευτικός
|

Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν δια ζώσης. Καμία σχέση η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Οποίος δε θέλει ας κάτσει σπίτι του. Η πλειοψηφία θέλει ανοιχτά σχολεία. Ούτε κατάληψη με 4 άτομα αψηφώντας τα 200. Όχι σκοταδισμός.

ennikos
|

Ωραία ιδέα, μπράβο άριστε. Για τολμήστε και δεν θα βρίσκετε τρόπο να φύγετε. Ευκαιρία για καταλήψεις.

τι κόλπα είναι αυτά
|

αποφασίστε τηλεκπαίδευση εντός του Αυγούστου, για να μην τρέχουν τελευταία στιγμή οι δόλιοι εκπαιδευτικοί αλλά και οι φοιτητές ΑΝ θα βγάλουν εισιτήριο και ΑΝ θα ψάξουν για σπίτι και για πόσο διάστημα, δεν εργάζονται/σπουδάζουν όλοι στον τόπο τους
αυτοί οι έλεγχοι είναι ανέφικτοι, θα υπάρχουν αντιδράσεις, προστριβές και θα επέλθει κοινωνική αναστάτωση και σύγκρουση με την υποχρεωτικότητα, δεν το καταλαβαίνετε;
ποιος θα τιμωρήσει την άρνηση και γιατί να την πληρώσει αυτός που δεν φταίει και δεν έβγαλε καμία απόφαση
με τηλεκπαίδευση είμαστε ασφαλείς
και για να μην ζαλίζονται οι εκπαιδευόμενοι τόσες ώρες στην οθόνη, μοιράστε τις ποροβλεπόμενες ώρες, ώστε να γίνεται σύγχρονη εξ αποστάσεως τις μισές ώρες, οι άλλες μισές θα διατίθενται για ασύγχρονη εξ αποστάσεως (εμπέδωση)

Γιαννης
|

Θα πανε συννεφο οι καταληψεις.την αρχη εκαναν οι παοκτζηδες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ