Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 18/08/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Το ΕΑΠ δεν αποτελεί πλέον πανεπιστήμιο μόνο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και πρώτης επιλογής, κάτι που αναγνωρίζεται και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από την αγορά εργασίας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως», τονίζει σε συνέντευξη ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι το ΕΑΠ, σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του ΕΑΠ, σταθερά παραμένει, στην κορυφαία 5άδα των Ανοικτών Πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα και με την επικαιροποιημένη παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometrics Ranking of World Universities για το 2ο εξάμηνο του 2021, ανάμεσα σε Πανεπιστήμια από 67 χώρες.

- Κύριε καθηγητά, οι εγγραφές στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ξανά)άνοιξαν και η ερώτηση, απλή και ξεκάθαρη: Γιατί να επιλέξει κάποιος το ΕΑΠ;

“ Επειδή, πλέον, μπορεί να σπουδάσει από το σπίτι του, καινοτόμα αντικείμενα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους-εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διεθνώς. Ακούγεται ως  διαφήμιση, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το ΕΑΠ δεν αποτελεί πλέον πανεπιστήμιο μόνο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και πρώτης επιλογής, κάτι που αναγνωρίζεται και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από την αγορά εργασίας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι το ΕΑΠ, σταθερά παραμένει, στην κορυφαία 5άδα των Ανοικτών Πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα και με την επικαιροποιημένη παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometrics Ranking of World Universities για το 2ο εξάμηνο του 2021, ανάμεσα σε Πανεπιστήμια από 67 χώρες. Ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις ακαδημαϊκές υποθέσεις, θα μπορούσα να συνεχίσω να  επιχειρηματολογώ για ώρες. Όμως, θα ολοκληρώσω την απάντηση υιοθετώντας μία πρόσφατη φράση της υπουργού Παιδείας: “…η Παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα ορίσει την Ελλάδα του αύριο”… Στο ΕΑΠ, εκτός από το ότι υιοθετούμε πλήρως αυτό το όραμα, και το γνωρίζουμε αυτό και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να το υλοποιήσουμε. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε και τη συνεργασία και με Έλληνες ακαδημαϊκούς, που διδάσκουν σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.     

Σπουδές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο αλλά και με το ανάλογο αντίτιμο -θα πρόσθετα- και χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις η επιλογή.

Πράγματι, η εγγραφή πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις και χωρίς επιλογή, μέχρι την κάλυψη των θέσεων, που διατίθενται σε κάθε πρόγραμμα, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό. Γι’ αυτό και η κατάθεση της αίτησης πρέπει να γίνει το συντομότερο  δυνατόν. Όσον αφορά το “αντίτιμο”, όπως το αποκαλέσατε, συγκριτικά με την ελληνική και διεθνή εκπαιδευτική αγορά, είναι κατά πολύ χαμηλότερο και, ας μου επιτραπεί να πω, πολύ ανταγωνιστικό. Γεγονός που επιτρέπει σε όλους, Έλληνες και μη, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική, πανεπιστημιακού επιπέδου, εκπαίδευση και μόρφωση. Και,  επιπλέον, να σας υπενθυμίσω ότι το ΕΑΠ εφαρμόζει ειδική πολιτική υποτροφιών όχι μόνο για τους αριστεύσαντες κάθε έτος, αλλά και βάσει κοινωνικών (εισοδηματικών και οικονομικών) κριτηρίων. Διευκολύνει, επίσης, με ειδικά οικονομικά προγράμματα, ευπαθείς ή ειδικές κοινωνικές ομάδες. Γιατί, θα το  επαναλάβω, “…η Παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα ορίσει την Ελλάδα του αύριο”. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. 

- Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 προσφέρονται και νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Στο ΕΑΠ μένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της διαρκούς εξέλιξης και, ιδιαιτέρως, προς γνωστικά αντικείμενα με αυξημένο ενδιαφέρον, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς, όπως, για παράδειγμα, είναι τα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, που προσφέρονται  σ΄ αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά: Το «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», το « Data Science and Machine Learning», το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο « Ευρωπαϊκό Δίκαιο» το οποίο είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, το «Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία» και το «Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία»

Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω τη σπουδαιότητα όχι μόνο της πιστοποίησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) του Συστήματος Ποιότητας του Πανεπιστημίου με “άριστα”, αλλά και της πιστοποίησης των προπτυχιακών μας προγραμμάτων με πολύ υψηλή βαθμολογία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί και επισήμως η πιστοποίηση των προγραμμάτων «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών», και «Πληροφορική», δύο από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του ΕΑΠ (κάθε χρόνο εγγράφονται περισσότεροι από 600 και 400 πρωτοετείς φοιτητές αντίστοιχα). Παρόμοια εικόνα αναμένουμε και για τα προγράμματα «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες», «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης. Το πρόγραμμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» είναι υπό πιστοποίηση, ενώ τα δύο νεώτερα προπτυχιακά μας προγράμματα «Διοίκηση Τουρισμού» και «Δημόσια Διοίκηση» βρίσκονται σε πιο πρώιμες φάσεις της διαδικασίας. Όμως, δεν θα σας κουράσω περισσότερο με τα προσφερόμενα προγράμματα. Μπορείτε να  επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΑΠ, η οποία -σημειωτέων- αναδείχθηκε δεύτερη, πανελλαδικά, σε επισκεψιμότητα μετά την ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ, μεταξύ των ιστοσελίδων όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και μέσα στις 100 δημοφιλέστερες ελληνικές ιστοσελίδες συνολικά. Και ας μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους για την εμπιστοσύνη, που δείχνουν στο ΕΑΠ, στη διοίκηση του οποίου ανήκω, αλλά και στο ΕΚΠΑ, στην ακαδημαϊκή κοινότητα του οποίου επίσης ανήκω και υπηρετώ. 

Κύριε αντιπρόεδρε, κ. Ευσταθόπουλε, το ΕΑΠ προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς μία Θεματική Ενότητα και όχι ολόκληρο το Πρόγραμμα Σπουδών. 

Πρόκειται για μία καινοτομία του ΕΑΠ, και από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά,  όλοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν μία ή περισσότερες από τις 367 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες (ΜΘΕ), χωρίς την υποχρέωση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών, από το οποίο θα γίνει η επιλογή της ΜΘΕ. Και πάλι στόχος και σκοπό μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλον τον κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να αποκτήσει την εξειδίκευση που επιθυμεί, ανεξαρτήτως του κλάδου που δραστηριοποιείται ή σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί. Με την επιτυχή ολοκλήρωση θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Θα το επαναλάβω - και ας κουράζω, καθώς το οφείλω ως πανεπιστημιακός: Η γνώση δεν γνωρίζει σύνορα και δεν μπορεί πλέον η ηλικία και το μέρος της διαμονής ή εργασίας να αποτελεί εμπόδιο για την απόκτησή της.     

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι αιτήσεις για εισδοχή σε ένα από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα είναι ενεργές μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου στο https://www.eap.gr/ ή να επικοινωνήσετε με το info@eap.gr

Σχόλια (6)

 
Cross Validation
01 Σεπ 2021 19:58

Έχω σπουδάσει και στο ΕΑΠ (Πληροφορική) και σε συμβατικό ΑΕΙ (ΕΚΠΑ). Το ΕΑΠ είναι μακράν το πιο απαιτητικό πανεπιστήμιο που έχει μέσα η χώρα. Δεν έχει είσοδο, αλλά η έξοδος είναι ζόρικη. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες και προθεσμίες και κανείς δεν τολμάει να γράψει στην κόλλα "τελευταίο μάθημα" και τέτοια. Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι πιστοποίηση γνώσεων, αλλά ένας διαγωνισμός του οποίου ο σκοπός είναι να κόψει κόσμο. Περνάς σε τμήμα Πληροφορικής χωρίς να εξεταστείς στο μάθημα της Πληροφορικής, αλλά της Χημείας. Εξετάζεσαι σε μία Φυσική τελειωμένη (Νευτώνεια Μηχανική). Τι να λέμε τώρα. Το πρόγραμμα της Πληροφορικής του ΕΑΠ είναι το πιο προχωρημένο πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής, με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 20 ECTS Τεχνητής Νοημοσύνης, 20 ECTS Διακριτών Μαθηματικών (Θεωρία Γράφων, Προτασιακός και Κατηγορηματικός Λογισμός, Συνδυαστική) και 20 ECTS Θεωρία Υπολογισμού (Θεωρία Υπολογισιμότητας, Πολυπλοκότητας και Αυτομάτων). Υπάρχουν ΑΕΙ Πληροφορικής που έχουν μείνει στο Απειροστικός Λογισμός Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ.

 
Manos
01 Σεπ 2021 13:18

Ίσως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ορισμένα πράγματα σχετικά με το ΕΑΠ, γι' αυτό και αυτό το αγανακτισμένο (ή δήθεν αγανακτισμένο) ύφος γραφής. Η αξιολόγηση των φοιτητών του ΕΑΠ γίνεται εντός του προγράμματος που φοιτούν. Ναι μεν μπαίνεις με μια αίτηση, βγαίνεις δε "φτύνοντας αίμα" όπως αναφέρει ο συνάδελφος. Για αυτό και εισάγονται φοιτητές της τάξης των 600 ατόμων κάθε χρόνο (βλ. ΠΛΗ) και αποφοιτούν από 120 έως 150 άτομα ετησίως. Στα δε αντίστοιχα συμβατικά ΑΕΙ μπορείς να μπεις γράφοντας ακομα και κάτω από τη βάση στις πανελλαδικές και κάποτε θα πάρεις πτυχίο, πιθανόν όταν βαρεθούν να σε βλέπουν. Έλα στο ΕΑΠ με αυτά τα μυαλά και θα δούμε αν θα ξεκολλήσεις ποτέ από τις ενότητες του 1-2 έτους.

Και κάτι ακομα. Από τη δημιουργία του πρώτου ανοικτού (του Open UK) και έπειτα, τα ανοικτά πανεπιστήμια καθιερώθηκαν στην διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ισότιμα με τα συμβατικά (αρκεί να πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές) και αυτά προσφέρουν όποια προγράμματα σπουδών θέλουν (πχ πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων), χωρίς να λαμβάνουν τη γνώμη των ανταγωνιστών τους (βλ. συμβατικά ΑΕΙ). Αν τώρα αυτό ενοχλεί κάποιους και λέγοντας κάποιους δεν εννοώ τους φοιτητές, καλά θα κάνουν να προσαρμοστούν στην διεθνή πραγματικότητα της εκπαίδευσης του μέλλοντος και όχι στα στεγανά τριτοκοσμικών συνθηκών, που ευδοκιμούν μόνο στην Ελλάδα.

 
Επαγγελματικά δικαιωματα
23 Αυγ 2021 11:25

Ρε φίλε θα μας τρελάνεις…. Υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη πληροφορική και την διοίκηση επιχειρήσεων; Σε ποιον αιώνα ζείτε μερικοί;

 
Δήμος
21 Αυγ 2021 01:35

Δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν όλοι είτε είναι φυλακισμένοι, είτε διότι είναι εργαζόμενοι, είτε γιατί δεν έχουν τα λεφτά κάποιων μπαμπάδων να πληρώνουν φροντιστήρια (διότι χωρίς φροντιστήρια στην Ελλάδα ....)
Εγώ είμαι απόφοιτος και συμβατικού πανεπιστημίου και του ΕΑΠ σε προπτυχιακό επίπεδο και με μεταπτυχιακό σε συμβατικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας και μάλιστα με άριστα ενώ στο ΕΑΠ ( προφορική) ΕΦΤΥΣΑ αίμα για το καλός ( το 60% παρατάει το ΕΑΠ στην πληροφορική λόγω του ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα σπουδών), είναι όμως το θέμα των ΑΕΙ το πώς και τι πανεπιστήμιο θα τελειώσουμε ή τι γνώσεις θα πάρουμε από αυτό που θα τελειώσουμε; Είναι επιτυχία να μπει κάποιος στην πληροφορική με εξετάσεις πχ και να κάνει 10 χρόνια να την τελειώσει; Μου έλεγε ένας φίλος ότι ακόμη και στην Σερβία αν ένας κοπεί σε ΕΝΑ μάθημα 2 συνεχόμενες χρονιές αυτόματα διαγράφεται από την σχολή! Στην Ελλάδα δύσκολα μπαίνεις εύκολα τελειώνεις, στο εξωτερικό εύκολα μπαίνεις δύσκολα τελειώνεις. Τέλος ο έχων γνώσεις ποτέ δεν πεινάει. Έτσι αδελφέ μου δεν έχεις να φοβηθεί τίποτα αν έχεις τις γνώσεις!

 
Πολίτης
20 Αυγ 2021 01:47

Απορία;
Γιατί τα προγράμματα του ΕΑΠ περιλαμβάνουν σε προπτυχιακό επίπεδο προγράμματα των συμβατικών ΑΕΙ ΠΟΥ κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα ;
Και όλα αυτά με μια αίτηση.....παίρνοντας το ίδιο πτυχίο......με κάποιον που .....έφτυσε αίμα να εισαχθεί.....σε ένα αντίστοιχο τμήμα. Είναι ΕΝΤΙΜΟ;

 
Περίεργος
19 Αυγ 2021 18:56

Είναι λάθος να υπάρχουν προγράμματα ακριβώς ίδια με τα συμβατικά πανεπιστήμια ( διοίκηση, πληροφορική ) και να δίνουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Αποτελεί θεσμοθετημένη αδικία για όσους δίνουν Πανελλήνιες. Καλλιεργεί τη νοοτροπία.......ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.....!!!
ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟ ΑΥΤΟ ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ