Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ.Παιδείας: Ο “παλιός” δεν αποτελεί κριτήριο για την κατανομή των τμημάτων και των τάξεων στα Δημοτικά Σχολεία, ανάμεσα στα μέλη Διδασκόντων

Συνιστάται να αποφεύγεται η κατ’ εξακολούθηση ανάληψη των ίδιων τάξεων ή κύκλου τάξεων (π.χ. Α’ – Β’ Δημοτικού) από τον ίδιο εκπαιδευτικό
Δημοσίευση: 23/08/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών, όπως: χρόνια υπηρεσίας, οργανικά τοποθετημένος, αναπληρωτής, αποσπασμένος, δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την κατανομή των τμημάτων και των τάξεων  στα Δημοτικά Σχολεία, ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιό του και σημειώνει πως για την κατανομή των τάξεων/τμημάτων λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

α) Ο χρόνος ανάληψης τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ίδιου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, παιδαγωγικά τεκμηριωμένη, μετά από σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τμήματος από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας, συνεχόμενης ή μη.

β) Συνιστάται να αποφεύγεται η κατ’ εξακολούθηση ανάληψη των ίδιων τάξεων ή κύκλου τάξεων (π.χ. Α’ – Β’ Δημοτικού) από τον ίδιο εκπαιδευτικό.

γ) Συνιστάται, επίσης, στους εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς και λόγους δεοντολογίας να μην αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους.

δ) Ο Σύλλογος Διδασκόντων, με σχετική απόφασή του, καθορίζει τα κριτήρια για την κατανομή τμημάτων και τάξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας.  

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας σημαντικές διαφορές απόψεων και προκύπτουν δυσκολίες στην κατανομή των τάξεων/ τμημάτων, την απόφαση λαμβάνει ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, χωρίς να δεσμεύεται από τις δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών.

Σχόλια (20)

 
Ανοησίες
24 Αυγ 2021 10:15

Σε μερικά σχολεία εκπαιδευτικοί με μικρότερη προϋπηρεσία επιβάλλουν το δικό τους καθεστώς επειδή τα έχουν καλά με τον δι/ντη και έτσι επιλέγουν τα μαθήματα που θέλουν. Έχετε ακούσει σχολικό σύμβουλο να δικαιώνει εκπαιδευτικό που συμπληρώνει τελευταίος ώρες στο σχολείο στην προσπάθειά του να διεκδικεί (το κάνει κάθε σχολική χρονιά) μάθημα/τα που δίδασκε ο "παλαιότερος" (ο οποίος είχε και εξειδίκευση στο μάθημα και πιο πολλά προσόντα), λέγοντας ότι είναι δικαίωμά του να επιδιώκει την "επαγγελματική του αναβάθμιση"; Επαγγελματική αναβάθμιση έχεις όταν διεκδικείς λυσσαλέα ένα μάθημα που δεν έχεις σπουδάσει; Το ίδιο άτομο διεκδικεί λυσσαλέα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που δεν θέλει να διορθώσει στις Πανελλαδικές όταν καλείται για βαθμολόγηση. Και υπάρχουν άπειροι τέτοιοι "συνάδελφοι". Καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί τώρα που οι δι/νταδες και λοιποί αποκτούν παντοδυναμία στα σχολεία...

 
Αφορά κυρίως Δημοτικά..
24 Αυγ 2021 08:41

Μην ασχολείστε οι υπόλοιποι......
Όσο για τα Νηπιαγωγεία ούτε λόγος.

 
Δον Κιχώτης
23 Αυγ 2021 23:03

Η Ζέττα φταίει γι΄αυτό το θέμα. Ήθελα να ξέρω ποιος της είπε ότι υπάρχει θέμα με τους «παλιούς». Και γιατί δεν ρώτησε τον Γούπο πριν υπογράψει;

 
με την τηλεκπαίδευση δεν χρειάζονται αυτά
23 Αυγ 2021 22:51

ενιαίος κατάλογος μαθητών ανά τάξη και ενιαίος κατάλογος εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα, και κατανομή κατά αλφαβητική σειρά, χα χα χα

 
Μπάμπης εξηντάρης και βάλε.
23 Αυγ 2021 22:20

Μάλιστα. Πατέρα ξεκουράσου.
Έχουν πραγματικά ξεφύγει τελείως.

 
Παλιά καραβάνα
23 Αυγ 2021 19:49

Τι άλλο θα ακούσουμε ... Σε λίγο θα μας πουν ότι ο παλιός θα πρέπει να χτυπήσει και προσοχή στον νέο.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
23 Αυγ 2021 19:10

Με το νέο νόμο, αν δεν συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής μπορεί να δώσει σε όποιον θέλει, όποια τάξη θέλει και τελειώνει αυτό το άθλιο παραμύθι με την δήθεν αρχαιότητα..
Επί 20 χρόνια σε άπειρα σχολεία, οι ίδιοι παίρνουν τις ίδιες τάξεις, π.χ. Α και Β, με την ανοχή πολλών διευθυντών/ντριών..

 
Παλιός γονιός
23 Αυγ 2021 17:04

Μπράβο στο υπουργείο που το επισημαίνει. Πόσα έχουν δει τα μάτια μας στο χωριό όπου ζούσαμε! Οι ντόπιοι γονείς πίεζαν να πάρει το τμήμα η δασκάλα που ήταν ντόπια -και για μερικούς ξαδέρφη - ώστε να έχουν τα παιδιά τους ευνοϊκή μεταχείριση. Υπήρξε τμήμα που το πήρε τρεις διαδοχικές χρονιές η ίδια δασκάλα.

 
ΠΕ86
23 Αυγ 2021 16:49

Στα γυμνάσια - λυκεια ο νόμος είναι ξεκάθαρος: Συννενοούνται οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους, με την παρατήρηση ότι ο νεώτερος αναγκαστικά συμπληρώνει σε άλλο σχολείο. Κανείς δεν πρέπει να παίζει το χαρτί 'παλαιότητα' - ούτε οι διευθυντές. Θα ήταν πιο σωστό σε περίπτωση ασυμφωνίας να μετρούν τα τυπικά προσόντα.

 
Εκπαιδευτικος
23 Αυγ 2021 15:57

Δημοτικά γυμνάσια λύκεια η νομοθεσία λέει ότι ο αρχαιότερος συμπληρώνει πρώτος ωράριο ... Αυτό βέβαια για τους περισσότερους σημαίνει πως επιλέγει ο αρχαιότερος και τάξεις και μαθήματα... Κι ότι απομένει φυσικά θα το πάρει ο νεότερος ή ο αναπληρωτής... "Συναδελφική λογική"...
Βέβαια ένα σχολείο που θα λειτουργούσε διαφορετικά όπως και οι συνάδελφοι που λειτουργούν χωρίς αυτά τα στερεότυπα, δεν είναι "άριστοι" ουτε αρέσουν πρωτίστως στους κυβερνώντες και στην αξιολόγηση τους!

 
@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
23 Αυγ 2021 15:10

@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα τυπικά προσόντα είναι τα μετρήσιμα, φίλτατε.
Τα ουσιαστικά σίγουρα τα έχει όποιος διεκδικεί μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο, δεν πάει ξυπόλητος στα αγκάθια...
Στα τυπικά συγκαταλέγεται και η προϋπηρεσία, δηλαδή η πείρα.
Τώρα, στα ιδιωτικά τον λόγο τον έχει ο σχολάρχης, οπότε, ας πρόσεχες....

 
Στα λύκεια ο παλιός είναι αλλιώς...
23 Αυγ 2021 15:07

Σφαγή για την Γ λυκείου. Έχει πολλά λύκεια όπου διαλέγει πρώτα ο παλιός δηλαδή το απαιτεί με μπόλικο θράσος...

 
ΠΕ04
23 Αυγ 2021 15:05

Στα Γυμνάσια Λύκεια μετράει η προϋπηρεσία στην "οργανική".

 
Ελένη
23 Αυγ 2021 14:52

Άρθρο 94
Ανάθεση διδασκαλίας από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας

1. Στην αρχή του διδακτικού έτους και το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έναρξή του οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας τις προτιμήσεις τους ως προς τις αναθέσεις διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και στα τμήματα.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή ή του Προϊστάμενου της σχολικής μονάδας, αποφασίζει την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και στα τμήματα. Στην περίπτωση μη λήψης της απόφασης του πρώτου εδαφίου από τον Σύλλογο Διδασκόντων, κατά την πρώτη συνεδρίασή του στην αρχή του διδακτικού έτους, την απόφαση λαμβάνει ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, χωρίς να δεσμεύεται από τις δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών.

 
Γιώργος
23 Αυγ 2021 14:44

Αφήστε λοιπόν το διευθυντή να κάνει την ανάθεση.

 
Δον Κιχώτης
23 Αυγ 2021 14:23

Ο «παλιός» είναι κουρασμένος γι΄αυτό και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - που γνωρίζει πολύ καλά όλες τις δασκάλες και τους ελάχιστους δασκάλους που έχουν απομείνει - πάντοτε τον υποστηρίζει, ώστε να πάρει το κατάλληλο τμήμα γι΄αυτόν αλλά και για τα παιδιά. Δώστε στον διευθυντή τον τελευταίο λόγο, οι Προϊστάμενοι των Εκπαιδευτικών Θεμάτων δεν γνωρίζουν τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων και ακούνε σχεδόν πάντοτε τον διευθυντή. Με άλλα λόγια, εγώ στην Α΄και Β΄Δημοτικού ΔΕΝ ΠΆΩ!

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
23 Αυγ 2021 12:53

Μόνο για τυπικά προσόντα μιλάτε όλοι στο δημόσιο. Ουσιαστικά προσόντα ικανότητας και εμπειρίας δεν υπάρχουν;

 
Ειρήνη
23 Αυγ 2021 12:21

Υπηρετώντας ως τελευταίος τοποθετηθείς φιλόλογος εδώ και 15 χρόνια σε πάνω από 20 διαφορετικά σχολεία η κατανομή στη πράξη γίνεται βάση αρχαιότητας. Το νομοθετικό πλαίσιο προφανώς ορίζει κάτι διαφορετικό. Τώρα με την αξιολόγηση ελπίζω να αξιολογηθούμε πιο πάνω από το κάθε αρχαιότερο που επέλεξε να κάνει 3-4 μαθήματα κάθε χρόνο, καθώς εμείς παίρνουμε ό,τι μας δίνουν και έτσι έχουμε εξασκηθεί σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα του κλαδου μας.
Να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία προβλέπει η ανάθεση των μαθημάτων και οι εφημερίες να γράφονται στο πρακτικό.
Σε πολλές αιτήσεις μπορεί να σας ζητήσουν τα αντικείμενα που κάνατε τα τελευταία χρόνια και για αυτό να φροντίζετε, όσοι τυχόν είστε φιλόλογοι να παίρνετε ένα νελ, ένα αρχαίο, μια ιστορία...

Μακάρι να δώσουν μια διευκρίνιση από Υπουργείο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας για την ανάθεση μαθημάτων άμεσα τις επόμενες μέρες για να υπενθυμίσουν και το πλαίσιο.

 
@Έλενα
23 Αυγ 2021 11:10

@Έλενα
Όχι. Ειδικά στα λύκεια λαμβάνονται υπ' όψιν τα τυπικά προσόντα, ειδικά στην ανάληψη τμημάτων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Στα λύκεια υπάρχει και συντονιστής για ομάδα μαθημάτων: συντονιστής φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, κλπ. Ο συντονιστής επιλέγεται με συγκεκριμένα κριτήρια αρχαιότητας, τυπικών προσόντων, κλπ.
Ισχύει μόνο το ότι και στα λύκεια οι διδάσκοντες δεν παίρνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους.

 
Έλενα
23 Αυγ 2021 10:55

Ισχύει το ίδιο και στα γυμνάσια - λύκεια;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.