Σήμερα Παρασκευή -εκτός ακραίου απροόπτου- θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων, σύμφωνα με πληροφορίες του esos.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Οι επιτυχόντες θα λάβουν sms στο κινητό τους για το τμήμα στο οποίο πέτυχαν.Παράλληλα οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν σε ποιο τμήμα πέτυχαν είτε στο Λύκειό τους είτε από τον ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, με τους κωδικούς τους.
Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos από τον αλγόριθμο που έχει "τρέξει , μέχρι σήμερα, το υπουργείο Παιδείας κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:
Α. Συνολικά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα δημιουργήσει πρόβλημα σε 150 τμήματα (το 1 στα 3 τμήματα δηλαδή, καθώς συνολικά τα τμήματα είναι 450).
Β. Από αυτά:
- τα 50 τμήματα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα , καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθεί θα είναι πολύ μικρός.
- τα υπόλοιπα 100 θα έχουν μικρό πρόβλημα , καθώς οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα είναι λίγες.
Γ. Ένα στοιχείο που προκύπτει ακόμη είναι ότι ανάμεσα στα 50 τμήματα με σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν και κάποια της Αττικής.
Στα σχέδια της Ν. κεραμέων είναι να συνταχθεί νέος ακαδημαϊκός χάρτης μέχρι τα Χριστούγεννα - Στα “σκαριά” η θεσμοθέτηση τριετών ή τετραετών τμημάτων
Στο μεταξύ ο Σεπτέμβρης φέρνει “ζυμώσεις” μεταξύ της Ν. Κεραμέως και Πρυτάνεων για τα 50 τμήματα που “καίγονται” από την ΕΒΕ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τα 37 του “Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Παιδείας,μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναμένεται να ζητήσει από τους Πρυτάνεις εισηγήσεις για τα τμήματα που θα έχουν μικρό αριθμό πρωτοετών φοιτητών.
Προτεραιότητα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.
Η υπουργός ζήτησε επισήμως από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Τμήματα δύο "ταχυτήτων" μέσα στα Πανεπιστήμια
Στα σχέδια της υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τις τελευταίεςπληροφορίες του esos, είναι η δημιουργία τριετών ή τετραετών τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα Πανεπιστήμια .
Η δημιουργία τριετών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνεται στο τρισέλιδο κυβερνητικό προγραμματισμό για τη παιδεία για το έτος 2021.
Ακολουθεί απόσπασμα για τα τριετή τμήματα από το τρισέλιδο Σχέδιο της Κυβέρνησης:
Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση επιδιώκει :
Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης” από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,
Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Τα τριετή ή τετραετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.
Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει από δύο πηγές:
Α. Τη μετατροπή ήδη λειτουργούντων τμημάτων που δεν θα έχουν φοιτητές, λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης
Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.
Και στις δύο περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας:
1. Θα δώσει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.
2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.
Τοση αδικια, σκληροτητα, αναισθησια; νομοθετειτε σκληρα διοτι ξερετε οτι ειστε απεξω. Η λεξη ντροπη φανταζει τοσο λιγη...