ΙΕΚ

ΙΕΚ/Κατατακτήριες για ΑΕΙ: Τι προβλέπει η υπό έκδοση απόφαση

Οι θέσεις ανά τμήμα μπορούν να ορισθούν μέχρι 5% επί του αριθμού εισακτέων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Δημοσίευση: 26/08/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί από τον υφυπουργό Παιδείας  Άγγελο Συρίγο η απόφαση η οποία θα ορίζει τις διαδικασίες προκήρυξης των θέσεων από τα ΑΕΙ και τη διαδικασία διεκδίκησής των από τους αποφοίτους των ΙΕΚ, μέσω των κατατακτήριων εξετάσεων.

Οι  κατατακτήριες εξετάσεις προγραμματίζονται να διεξαχθούν το μήνα Νοέμβριο ενιαία για όλα τα Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τα εξής:

Α. Ο αριθμός των θέσεων για τα πανεπιστημιακά τμήματα που θα αποφασίσουν να κάνουν σχετικές προκηρύξεις δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% επί του φετινού  αριθμού εισακτέων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Για παράδειγμα  εάν σε ένα τμήμα ο αριθμός των εισακτέων  ήταν 100 , τότε το τμήμα μπορεί να δεχθεί από τα ΙΕΚ, με κατατακτήριες εξετάσεις,  μέχρι 5 αποφοίτους.

Το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου μπορεί να καθορίζει τον αριθμό θέσεων από 1 έως 5%

Β. Κανένα Πανεπιστήμιο  δεν είναι υποχρεωμένο να προκηρύξει θέσεις για αποφοίτους ΙΕΚ, αλλά εναπόκειται  στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ.

Γ. Προϋπόθεση  για τη συμμετοχή στις κατατακτήριες των αποφοίτων ΙΕΚ    καθώς και του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας,αποτελεί  η επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο

Δ. Επίσης οι  κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

Ε. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτήριων   σε  συναφείς ειδικότητες  με το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο κατέχουν.

Ζ. Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν σε θέματα ανάπτυξης τριών μαθημάτων   του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου.

Η. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

Θ. Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύμφω- να με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα ο- ποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

Ι. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κλασικές κατατακτήριες εξετάσεις  των πτυχιούχων των ΑΕΙ (Διαβάστε εδώ).

 

Σχόλια (16)

 
MPyth
20 Σεπ 2022 13:20

Η διαταξη θα αφορα τα δημοσια αλλα και τα ιδιωτικα ΙΕΚ;

 
Piramid
20 Σεπ 2021 22:41

Έχει βγει ανακοίνωση για διοίκηση σε αυτό:
Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κ αλλά.

 
Ανώνυμος
17 Σεπ 2021 23:39

Κατατακτήριες δεν θα γίνουν φέτος όπως φαίνεται. Στην καλύτερη να πάνε καλοκαίρι.

 
Αλεξα
14 Σεπ 2021 17:48

Τον Οκτωβριο θα βγει η αποφαση

 
@Αννα
12 Σεπ 2021 20:48

Ή μετά τις κρίσεις των στελεχών ή του Αγίων Πάντων(δηλ. ένα και το αυτό).

 
προς ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ
12 Σεπ 2021 13:00

Διάβασε καλά το Η. , γιατί αυτά που λες είναι ράδιο αρβύλα.

 
Αννα
11 Σεπ 2021 15:43

Πότε περίπου θα ανακοινωθεί αν έστω κάποιο ΑΕΙ δεχθεί αποφοιτους ΙΕΚ για κατατακτήριες..??

 
Κώστας
03 Σεπ 2021 15:54

Κάνα νέο δεν έχουμε ακόμα?

 
ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ
27 Αυγ 2021 08:52

@ για Κώστας @ και για Μαρία
Τα θέματα θα είναι συγκεκριμένα που θα εκδώσει η κάθε πανεπιστημιακή σχολή για τις κατατακτήριες των σπουδαστών των ΙΕΚ. Αν οι αιτήσεις κατάταξης είναι περισσότερες από τους εισαγόμενους τότε θα μπουν οι πρώτοι με την μεγαλύτερη βαθμολογία γραπτού. Αν είναι λιγότερες τότε θα μπουν όλοι ασχέτως γραπτού.
Αυτό έγινε σε μένα που πήγα και για δεύτερο και για τρίτο πτυχίο. Το δύσκολο παιδιά είναι να προκηρύξει το πανεπιστήμιο 5% κατατακτήριες. Είναι ένας εύκολος τρόπος να συνεχίσει σπουδές ένας απόφοιτος ΙΕΚ όταν θέλει.

 
Μαρία
26 Αυγ 2021 23:49

@Κωστας, φυσικά και δεν πρέπει να είναι τα ίδια....

 
Sakis
26 Αυγ 2021 22:07

Παίδες υπάρχει πίνακας που να αναφέρει ποιές είναι οι αντίστοιχες ειδικότητες των ΙΕΚ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια? Ρωτάω για διευκόλυνση διότι όλα τα παραπάνω ΔΕΝ καλύπτουν τους υποψήφιους σπουδαστές.

 
Κωστας
26 Αυγ 2021 20:15

Τα θέματα θα είναι ίδια με τα θέματα των υπολοίπων στις κατατακτήριες; Αν ναι, δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες να περάσουν τη βάση τα παιδιά από τα ΙΕΚ. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δηλ.

 
Πολίτης
26 Αυγ 2021 15:48

Μια αλλαγή.....ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 5% .....ΚΑΙ ΟΧΙ 1% ΜΕΧΡΙ 5%.....ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ......ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ.....

 
ΙΕΚτζης
26 Αυγ 2021 15:34

Επιτέλους έγινε το αυτονόητο πράξη. Για τόσα χρόνια οι απόφοιτοι επιπέδου 5 δεν μπορούσαν να συνεχίδουν στο 6...
Μια μεγάλη αδηκία διορθώθηκε.
Μακάρι τώρα τα ΑΕΙ να υποδεχτούν τους αποφοίτους των ΙΕΚ χωρίς ελιτισμό...

 
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΛΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
26 Αυγ 2021 15:14

Β. Κανένα Πανεπιστήμιο "δεν είναι υποχρεωμένο" να προκηρύξει θέσεις για αποφοίτους ΙΕΚ, αλλά εναπόκειται στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ.

Χαχααχχαχαχαχααχαχα....

 
PAUL
26 Αυγ 2021 12:28

Κανένα Πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωμένο να προκηρύξει θέσεις για αποφοίτους ΙΕΚ ??ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΜΗΝ ΣΤΡΙΜΏΧΝΕΤΑΙ ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.