Placeholder

ΙΕΚ

Το 26% των υποψηφίων για τα ΙΕΚ επέλεξαν άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους

Υπ. Παιδείας: "Έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους"
Δημοσίευση: 27/08/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας,.

Β. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, υπογραμμίζοντας ότι τα ΔΙΕΚ είναι πλέον μία αξιόπιστη εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή, που ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης και προοπτικής για τους νέους μας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, ενώ σημείωσε τα εξής:

400    εκ. ευρώ για τα ΙΕΚ: Για την αναβάθμιση συνολικά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Πρότυπα ΕΠΑΛ, θεματικά/πειραματικά ΙΕΚ, ψηφιακός μετασχηματισμός) έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους.

Το 25% των σπουδαστών σε ΙΕΚ έχουν πτυχίο πανεπιστημίου: Ήδη σήμερα, το 25% των σπουδαστών σε ΙΕΚ έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Φοίτησαν και αποφοίτησαν από ΑΕΙ, δεν βρήκαν δουλειά και επέλεξαν συνειδητά το ΙΕΚ για να αποκτήσουν ειδικότητα που θα τους εξασφαλίσει ποιοτική επαγγελματική αποκατάσταση. Το 2012 το συνολικό αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5% (ΓΣΕΕ 2020).

Ποιες ειδικότητες επέλεξαν οι υποψήφιοι: Οι άνω των 22.000 υποψήφιοι που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε ΔΙΕΚ επέλεξαν ειδικότητες όπως

  • τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/web designer – developer/video games),
  • τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενέργειας,
  • τεχνικός τουριστικών μονάδων & επιχειρήσεων φιλοξενίας,
  • στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας,
  • τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος - σχεδιαστής μόδας,
  • στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας,
  • εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων,
  • τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Ειδικότητες με  μεγάλη ζήτηση: Πολλές από τις παρεχόμενες ειδικότητες όχι μόνο έχουν μεγάλη ζήτηση στη σημερινή αγορά εργασίας, αλλά ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπονται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον. Π.χ., για τα επαγγέλματα του μηχανικού ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών, ή του μηχανικού δικτύου και βάσεων δεδομένων, τα ΔΙΕΚ προσφέρουν ειδικότητες οι οποίες μπορούν να προετοιμάσουν κατάλληλα τους καταρτιζόμενους (τεχνικός λογισμικού Η/Υ, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/web designer – developer/video games), τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών). Τα επαγγέλματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 10 δυναμικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, βάσει δεδομένων από το Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, καθώς και στη λίστα του ΣΕΒ για τα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος (στη βάση αριθμού πλήρως απασχολούμενων, την αυξητική τάση μισθών και τη δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού).

Άλλες  20.000   θέσεις: Το Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.

Σχόλια (4)

 
IEKTZIS
28 Αυγ 2021 06:52

Αυτο φανερώνει οτι τα Δημόσια ΙΕΚ έχουν ζήτηση. Ετσι ήταν και παλαιότερα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.
Είναι σωστή η αναβάθμιση των ΔΙΕΚ. Θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω ωστε να γίνουν ποιο δελεαστικά...

 
Δική μου ερμηνεία
28 Αυγ 2021 01:28

Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το 26% των μαθητών που δεν διάβασαν και φυσικά δεν έγραψαν, επέλεξαν να σπουδάσουν μία ειδικότητα που δεν έχει το ΔΙΕΚ της περιοχής τους. Είναι γνωστό ότι τα ΔΙΕΚ δεν είναι παντού και δεν έχουν όλα τις ίδιες ειδικότητες - όλες τις ειδικότητες.
Το υπόλοιπο ποσοστό από το 26% απλά επέλεξε να κάνει φοιτητική ζωής χωρίς να διαβάσει στις Πανελλαδικές.

Αν θέλει η Υπουργός μας ας ανακοινώσει τα ποσοστά των σπουδαστών των ΔΙΕΚ που έδωσαν πιστοποίηση τα τελευταία 10 χρόνια καθώς και τα ποσοστά αυτών που τα κατάφεραν να την λάβουν.

 
ποση κοροιδια
27 Αυγ 2021 12:06

επιτελους...ξαφνικά ξυπνησε η κεραμέως και επειδη εβαλε τα ιεκ μηχανογραφικο αναβαθμιστηκαν all the sudden...

 
Στελιος
27 Αυγ 2021 12:05

Σ' αυτα τα ιεκ που χαντακωσαν τα παιδια λογω εβε, πηγε και ο ΠΘ στην Αμερικη να γραψει τη κορη του.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.