Μόνο τρεις υποψήφιοι “πέρασαν” σε δύο από τα λειτουργούντα τμήματα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,μέσω της κατηγορίας των ΓΕΛ, ενώ ο αριθμός των θέσεων ήταν 219. Επιπλέον εισήχθησαν 18 ακόμη υποψήφιοι από την ειδική κατηγορία του 10%
Έτσι 216 θέσεις θα παραμείνουν κενές στο πρώτο έτος , και εκτός από δύο τα υπόλοιπα τμήματα δεν θα έχουν ούτε ένα υποψήφιο. Το τμήμα Ιερατικών Σπουδών θα έχει δύο φοιτητές και το τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής έναν φοιτητή .
Συγχωνεύονται οι Ακαδημίες από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος
Σύμφωνα με το ν.4823/2021 η ΑΕΑ Θεσσαλονίκης και η ΑΕΑ Ιωαννίνων συγχωνεύονται με την ΑΕΑ Αθήνας από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος οπότε και θα παραμείνουν εν λειτουργία το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της ΑΕΑ Αθηνών και το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της ΠΑΕΑ Κρήτης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι δύο θεμελιώδεις αλλαγές, δηλαδή η αναβάθμιση των εκκλησιαστικών σχολείων με βάση τα ισχύοντα για τα πρότυπα σχολεία και η ίδρυση της μεταδευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής δομής των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών και η σύνδεσή τους με τις ΑΕΑ αλλά και τις Θεολογικές σχολές αποτελούν τις κρίσιμες προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αλλά και την αναβάθμιση του Ιερού Κλήρου.
Και όλη η κοινωνία αυτό θέλει: να κλείσουν κάποιες σχολές.