Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Τα τμήματα που δεν προσελκύουν φοιτητές να αλλάξουν αντικείμενο

"Δεν είναι τιμητικό για ένα ίδρυμα να θέλει να παίζει απλώς τον ρόλο του να γεμίζει διαμερίσματα και εστιατόρια"
Δημοσίευση: 29/08/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Αν το αντικείμενο που προσφέρει-ένα πανεπιστημιακό τμήμα- δεν προσελκύει φοιτητές η λύση δεν είναι να βάλουμε όποιον περαστικό περνάει από έξω αλλά να αλλάξει αντικείμενο και να βρει αυτό που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο   υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπρόεδρος της ΝΔ   Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής   και τα αποτελέσματα των  Πανελλαδικών Εξετάσεων,  και τόνισε τα εξής:

Μπράβο Νίκη: Θέλω λοιπόν δημοσίως να πω στην συνάδελφο, φίλη και συνυποψήφια μου στην ίδια εκλογική περιφέρεια κα Νίκη Κεραμέως ένα μεγάλο Δημόσιο Εύγε! Μπράβο Νίκη.  

Ο πολιτικός δεν μπορεί να είναι απλώς ένας δημοσιοσχετίστας που ακολουθεί τους συμβούλους επικοινωνίας, μετράει πόσες ψήφους χάνει ή κερδίζει και στο τέλος δεν κάνει τίποτε από τον φόβο του πολιτικού κόστους, ο πολιτικός πρέπει να κάνει το σωστό και να λύνει τα προβλήματα.

Τμήματα μόνον για να νοικιάζονται διαμερίσματα: Το γεγονός ότι επι σειρά ετών χιλιάδες νέοι έμπαιναν με μέσο όσο 03/20 ή 07/20 ή ακόμη και με 01/20 σε Πανεπιστήμια που τελικά υπήρχαν μόνον για να νοικιάζονται διαμερίσματα και να κινείται η όποια τοπική οικονομία ήταν λάθος και για το Πανεπιστήμιο αυτό καθ´αυτό και του τί πρέπει να σημαίνει αλλά και για τα ίδια τα παιδιά που έμπαιναν σε αυτές τις σχολές με αυτούς τους μέρους όρους.

Για τα Πανεπιστήμια: Ούτε είναι τιμητικό για ένα ίδρυμα να θέλει να παίζει απλώς τον ρόλο του να γεμίζει διαμερίσματα και εστιατόρια. Δεν είναι αυτός ο προορισμός του. Αν το αντικείμενο που προσφέρει δεν προσελκύει φοιτητές η λύση δεν είναι να βάλουμε όποιον περαστικό περνάει από έξω αλλά να αλλάξει αντικείμενο και να βρει αυτό που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον. Και η τοπική οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται έτσι, πρέπει η οικονομική ανάπτυξη να προέρχεται από πραγματικά παραγόμενο πλούτο και κάθε πόλη έχει μεγάλες δυνατότητες για να την υποβιβάζουμε ως απλώς σε μια πόλη, για να εξυπηρετεί φοιτητές που πάνε χωρίς να πρέπει.

Η Νίκη Κεραμέως κέρδισε σε εκτίμηση: Η Νίκη Κεραμέως λοιπόν επέδειξε σκληρό πολιτικό μέταλλο αν και η πρώτη της θητεία ως εκλεγμένη με σταυρό βουλευτής (εγω πλέον μετρώ 14 χρόνια) και ναι έχει εισπράξει πολιτικό κόστος αλλά στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν το σωστό κέρδισε σε εκτίμηση.  

Το ίδιο σωστή ήταν και η μεταρρύθμιση της με το χρονικό όριο των Σπουδών και σας το λέω εγώ που έκανα να πάρω το πτυχίο μου 10 χρόνια. Και δεν θα πω καμμία δικαιολογία ότι έχασα τους γονείς μου και δούλευα κλπ άργησα να τελειώσω διότι μου το επέτρεπε το σύστημα και έβαζα άλλες προτεραιότητες. Αν ήξερα ότι θα έχανα την θέση μου όμως θα είχα τελειώσει στην ώρα μου, θυσιάζοντας άλλα πράγματα που έκανα τότε αλλά αυτό θα ήταν το σωστό για μένα και τις Σπουδές μου. Η χαλαρότητα του συστήματος μου επέτρεψε να το αφήσω για καιρό και τώρα θα μπορούσα να είχα κάνει και μεταπτυχιακά και πολλά άλλα πράγματα που τελικά δεν έκανα.

Προς γονείς: Μην φοβάστε να βάζετε στα παιδιά σας όρια και κανόνες και στόχους. Όλα μπορούν να τα κάνουν και τελικά με τέτοιους όρους το πτυχίο και η επιτυχία έχουν αληθινή αξία, ενώ αν τελικά περάσει κάποιος σε μια σχολή με 03/20 τότε το πιθανότερο θα χάσει δημιουργικά χρόνια σε κάτι που ποτέ δεν τον ενδιέφερε.
Αυτές λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις ναι είναι πολιτικά δύσκολες αλλά μας φέρνουν μπροστά στην Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.

 

Σχόλια (32)

 
@@ Βικτωρία
02 Σεπ 2021 12:21

Οι αξιωματικοί έχουν μειωθεί δραματικά στο στράτευμα, όπως και οι οπλίτες. Κοίτα τι φαραωνικές προετοιμασίες κάνει η Τουρκία και τι σχέδια έχει απέναντί και μετά να γράφετε ανούσια 'προοδευτικά' σχόλια. Εκτός και αν σκοπεύετε να πολεμήσετε με διαδηλώσεις...

 
Δάκης
31 Αυγ 2021 06:33

Το θέμα δεν είναι να παραμείνουν τα υπερβολικά πολλά τμήματα. Λιγότερα και καλύτερα πανεπιστήμια. Ας μη στοιβάζονται άλλο. Μια ανάσα και σκέψη. Χρειάζονται αλήθεια όλα αυτά;

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
30 Αυγ 2021 17:43

Δυστυχώς πολλοί βλέπετε τα πράγματα επιφανειακά.

1. Η Αρχιτεκτονική Ξάνθης πήρε 0 γιατί το τμήμα όρισε την βάση στο 1.2 ενώ μπορούσε στο 0.8. Η Αρχιτεκτονική στα Χανιά γιατί κάλυψε όλες τις θέσεις; Απλώς κάποιες σχολές θέλησαν να ελαττώσουν σπουδαστές γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον αριθμό που είχαν ή γιατί θεωρούσαν ότι είναι η super σχολή και είναι ντροπή να μην βάλουν το 1.2
2. Για τα Μαθηματικά τμήματα το έχουμε πει χρόνια. Θα πρέπει να μπορούν να το δηλώνουν και από το 4ο Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής αφού εξετάζονται στις Πανελλάδικες στα Μαθηματικά. Επίσης η Πληροφορική είναι πιο κοντά στο Αντικείμενο των Μαθηματικών από ότι η Χημεία. Αν υπήρχε και στο 4ο θα είχαν όλα φοιτητές

 
@Βικτωρία
30 Αυγ 2021 15:47

Οι θέσεις στην Ευελπίδων είχαν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Ή μήπως λέτε ότι αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι περισσότεροι στρατιωτικοί;

 
Εκπαιδευτικός
30 Αυγ 2021 15:39

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Γεωργιάδη θα πρέπει, το τμήμα Αρχιτεκτόνων και η σχολή Ευελπίδων να αλλάξουν αντικείμενο... Μήπως να αλλάξει κάτι άλλο....;
Και μια σκέψη: Η ίδια ΕΒΕ να ισχύει και για τα κολλέγια...

 
Άσχετος
30 Αυγ 2021 15:17

Πιο άσχετος πεθαίνεις!

 
Εκπαιδευτικος
30 Αυγ 2021 15:13

Πολλά τμήματα είχαν ανεβάσει την εβε για να κρύψουν την υποστελέχωσή τους κ την πιθανότητα της αναστολής λειτουργίας τους.
Άλλα παλι, ενώ έχουν άξιο επιστημονικό προσωπικό, με πραγματικό βιογραφικό, όπως η κοινωνική ανθρωπολογία της Μυτιλήνης, ή τα τμήματα δασικών κ περιβαλλοντικών σπουδώνδεν μπορούν να προσελκύσουν γιατί το αντικείμενο επικαλύπτεται από άλλες ειδικότητες, κ γιατί η ελληνική κοινωνία, παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στις ειδικότητες γιατροί , δικηγόροι, μηχανικοί , εκπαιδευτικοί, .
Όταν η πολιτεία ακόμη κ σήμερα εξυπηρετεί αυτή τη γραφειοκρατία, δεν προβλέπεται μείωση της ανεργίας κ ανάπτυξης.
Αυτά που λέει ο κος Γεωργιάδης είναι λόγια άστοχα κ ανεξοδα.
Να σταματήσουν τα κόμματα να ανακατεύονται στα της παιδείας, να βρεθεί ένας τρόπος απομείωσης των παραδοσιακών σχολών κ στροφή προς άλλες σχολές.
Η Εβε θα είχε έτσι ένα νοημα

 
Καλά που σπούδασε...
30 Αυγ 2021 14:09

Σαν σούπερ μάρκετ ή βιβλιοπωλείο, που όταν πχ ένα απορρυπαντικό ή ένα βιβλίο δεν πουλάει, βάζουμε άλλο στη θέση του? Μα να μην το σκεφθεί κανένας μέχρι σήμερα? Χαλάλι τα 10 χρόνια για να πάρει το πτυχίο.

 
Ιωάννης Κ.
30 Αυγ 2021 12:07

Αυτό το πολιτικό προσωπικό που τις τελευταίες δεκαετίες τα έχει κάνει μπάχαλο στο χώρο της παιδείας, έρχεται το ίδιο και παριστάνει το σωτήρα. Τα Τμήματα που υπονοεί ο κ Γεωργιάδης δεν τα δημιούργησαν οι τοπικές κοινωνίες , αλλά ήρθε το κράτος και τα επέβαλε για δικούς του ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτά στελεχώθηκαν από άξιους επιστήμονες που κάνουν το καλύτερο για να προσφέρουν σπουδές ποιότητας. Και τώρα έρχονται και λένε, αλλάξτε αντικείμενο σπουδών! Δηλαδή τι να κάνουν π.χ. οι δασολόγοι μέλη ΔΕΠ ενός Τμήματος Δασολογίας που δεν πήρε κανένα φοιτητή για να προσελκύσει φοιτητές; Να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο; Μήπως να σκίσουν τα πτυχία τους και τα διδακτορικά τους και να ξαναρχίσουν από την αρχή; Αυτά που διαβάζω έχουν ξεφύγει από κάθε λογική. Τέτοιος παραλογισμός δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε στην Ουγκάντα.

 
σαν παρατηρητής
30 Αυγ 2021 10:30

και ο Γεωργιάδη τι κάνει 2 χρόνια ώστε να αναπτυχθεί η περιφέρεια και ιδιαίτερα οι περιοχές που φιλοξενούν Πανεπιστήμια??
Γιατί δεν έχει παρουσιάσει ο ίδιος ένα αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό πλάνο???
Για να μην ρίχνουμε πέτρες μόνο στους γύρω μας...

 
Δον Κιχώτης
30 Αυγ 2021 09:12

Συγχαρητήρια στον διευθυντή του esos για τον τίτλο που επέλεξε!
Είμαστε λίγο «ανήσυχοι» τέτοιες μέρες, όπως πάντα, και χαλαρώσαμε για λίγο... καλό ήτανε!
Ευχαριστώ κύριε Διευθυντά!

 
DL
30 Αυγ 2021 08:42

Να αλλάξει αντικείμενο η Σχολή Ευελπίδων; Κάτι δεν υπολογίστηκε ρεαλιστικά απ ότι φαίνεται, δε χρειάζεται να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα πάντα , τώρα ας βρεθεί τρόπος να σωθεί ότι σώζεται ...

 
Αλήθεια είναι
30 Αυγ 2021 04:33

Λέει την αλήθεια! Παθογένειες του συστήματος που χάιδευαν τα αυτιά τόσα Χρονια πρέπει να εκλείψουν .

 
Σχολή Ευελπίδων
30 Αυγ 2021 03:48

Ούτε αυτή προσέλκυσε φοιτητές.... 103 θέσεις κενές...
Αυτή τι αντικείμενο πρέπει να αλλάξει Κε Υπουργέ;
Τι θα προτείνατε εσείς;

 
Εκπαιδευτικός
30 Αυγ 2021 03:24

Αφού λοιπόν η ΕΒΕ καθορίζει ποιοι μαθητές πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια για πανεπιστημιακές σχολές και επειδή τα κολέγια παρέχουν πλέον πανεπιστημιακές σχολές σημαίνει ότι κανένας μαθητής που δεν έπιασε την ελάχιστη βάση με συντελεστή μηδέν 0.8 δεν επιτρέπεται να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο ούτε καν του εξωτερικού. Από την στιγμή που δεν είναι ικανός να σπουδάσει σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, προφανώς δεν θα πρέπει να μπορεί να σπουδάσει και σε κανένα πανεπιστήμιο εκτός και αν τα πτυχία δεν είναι ισάξια. Κάνω κάπου λάθος κ. Γεωργιάδη;

 
χμμ...
30 Αυγ 2021 01:57

Οποτε αφου και η Ευελπιδων εμεινε με ενα σωρο θεσης, να αλλαξει αντικειμενο ετσι; Τι σαϊνια ειστε εσεις...

 
Dimsir
30 Αυγ 2021 01:36

Δυστυχώς οι αλήθειες που λέει ο Γεωργιάδης πονούν.
Στο παρελθον για να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες κάναμε στρατόπεδα τώρα κάναμε πανεπιστήμια. Ο κάθε οικισμός των 10000 κατοίκων έχει και το πανεπιστημιο του.
Το Κιλκίς σχολή τα Μουδανιά σχολή η Άμφισσα σχολή η.............. Σχολή σκεφτήτε μια κωμόπολη που δεν έχει σχολή . Το έχουμε τερματίσει. Πιο κάτω δεν πάει.

 
Σωστός
29 Αυγ 2021 20:39

ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι κάνει απολογισμό για το ΥΠΑΙΘ.

Γιατί;

 
στρίβει το μαχαίρι στην πληγή
29 Αυγ 2021 18:40

σαν να λέει σε όλους, δείτε πως τα έκανε η Νίκη, δείτε πόσο καλά τα κάνω εγώ...είμαστε στην ίδια περιφέρεια..προσέξτε τι θα ψηφίσετε την άλλη φορά.
Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο Κεραμέως από την κυβέρνηση...

 
Από τη στιγμή
29 Αυγ 2021 18:09

Από τη στιγμή που γίνεται έλεγχος της ποιότητας των φοιτητών και του αριθμού των πτυχιούχων που μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας, θα πρέπει να γίνει και έλεγχος στην ποιότητα και στον αριθμό αυτών που έρχονται από κολλέγια του εξωτερικού ή από αυτά που ξεκίνησαν να λειτουργούν εντός.

 
Βικτωρία
29 Αυγ 2021 17:56

103 θέσεις κενές στη Σχολή Ευελπίδων φέτος. Όπως όλοι ξέρουμε είναι μια σχολή που εγκλωβίζει τους σπουδαστές της και δεν προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση... Τί; Όχι; Αποκλείεται, αφού το λέει η υπουργός μας έτσι θα είναι! Πατάει ο γάιδαρος; Πετάει...

 
Η πραγματικότητα
29 Αυγ 2021 14:28

Η εφαρμογή ΕΒΕ δεν θα έπρεπε να θεωρείται γενναία πράξη ανάληψης πολιτικού κόστους, αλλά η μείωση του αριθμού εισακτέων και η αξιολόγηση και κλείσιμο σχολών που δεν έγιναν.

Βέβαια βλέπουμε πόση σκόνη σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η λαϊκίστικη δημοσιογραφία απλώς με την ΕΒΕ που μείωσε την εισαγωγή 14.176 φοιτητών (κενές θέσεις στα ΑΕΙ), εκ των οποίων 8.594 πέρασαν ΙΕΚ, και διαβάζουμε για 40.000 μαθητές που έκοψε η ΕΒΕ !

Χώρα τρελοκομείο!

 
Μαρια
29 Αυγ 2021 14:07

Θελησε ο Αδωνις να υπερασπιστει τη φιλη του που τα εκανε σταχτη και μπουρμπερη! Να μαζεψετε μαζι τα αποκαϊδια.

 
Πες τα
29 Αυγ 2021 14:06

Πάλι από τους πρώτους σε σταυρούς θα είναι.Και αυτό μόνο και μόνο επειδή λέει κάποια πράγματα που επιτάσσει η κοινή λογική.Κυκλοφορεί μια πολύ ωραία μελέτη ενός συναδέλφου μαθηματικού για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.Δεν μπορεί π.χ. στην Κοινωνιολογία Μυτιλήνης να εξαντλούνται οι θέσεις και στην Κοινωνική ανθρωπολογία και Ιστορία Μυτιλήνης να μένουν ακάλυπτες οι 204 από τις 280.Καλό θα είναι να μιλάμε με επιχειρήματα.Η εποχή του λαϊκισμού,της αριστερόστροφης προπαγάνδας,των συνθημάτων και της στοχοποίησης, έχει περάσει.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
29 Αυγ 2021 13:34

Αυτά και άλλα τέτοια φαιδρά και χαριτωμένα είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο να λέει ο Άδωνις και ο κάθε εμμονικός κ. Άδωνις για τον κόσμο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κάνουν το μαύρο άσπρο μετά την ανθρωποθυσία των αποτελεσμάτων, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στις εσωκομματικές τους συζητήσεις κυριαρχεί ο πανικός και η ανησυχία για τις συνέπειες που μοιραία θα επιφέρει το πρωτοφανές - αλλά και απολύτως αναμενόμενο - αυτό φιάσκο!

 
EYANGELOS
29 Αυγ 2021 13:05

Πολύ λογικό ακούγεται. Το τμήμα Αρχιτεκτόνων για παράδειγμα, που δεν προσέλκυσε φοιτητές, να αλλάξει και να γίνει ξέρω γω τμήμα Λογιστικής, με τους ίδιους καθηγητές εννοείται.

 
καλυτερα να τρως παρα ....
29 Αυγ 2021 13:05

αν δεν ξερεις μην μιλας , υπαρχουν τμηματα της περιφερειας που δεν καλυψαν θεσεις που αν ηταν στην αττικη θα ειχαν 17000 με 18000 μοναδες....
καποια σιγουρα πρεπει να τα ξαναδειτε ,
οχι καθε πολη και τμημα δεν ειναι τροπος ενισχυσης της τοπικης κοινωνιας η παιδεια .
Επιπλεον υποδομες στην περιφερεια για να μποτουν να ζουν καλα οι φοιτητες ,φοιτητικες στεγες ,καντινες ,αναγνωστηρια ,εστιατορια ,αιθουσες υπολογιστων ή συγκεντρωσεις ομαδων εργασιας ....κλπ

 
Σε όλα
29 Αυγ 2021 11:23

Έχει απόλυτο δίκιο.Συνεχισε να μοιράζεις πόνο απλώς και μόνο επειδή εκφράζεις την κοινή λογική.

 
Τρίβει
29 Αυγ 2021 11:20

τα χέρια του ο Άδωνις από τη πολιτική φθορά Κεραμέως....χαχαχαχαχα

 
τόσα ξέρει, τόσα λέει
29 Αυγ 2021 11:12

Και τί είναι τα γνωστικά αντικείμενα ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος, πουκάμισα για να τα αλλάζουμε όποτε θέλουμε ανάλογα με τη μόδα;

Τί διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα ένα τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που δεν πήρε καθόλου εισακτέους και που το προσωπικό του κατά 80-90 % είναι αρχιτέκτονες; Τμήμα σχεδιαστών μόδας;

Το γεγονός ότι επί Γαβρόγλου τμήματα ηλεκτρολόγων μετατράπηκαν σε Φυσικής, δε σημαίνει ότι είναι και το ορθό και δε θα πρέπει να επαναληφθεί.

Άμα δεν ξέρεις, προτιμότερο να μην μιλάς καλύτερα και το σπουδαιότερο να μην πράτεις κιόλας. Αλλά δυστυχώς από τέτοιους κυβερνιόμαστε, και δεν εννοώ μόνον για την τωρινή κυβέρνηση.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ